BERLIINI

Saksan nykyistä pääkaupunkia on runneltu, jaettu, entisöity ja rakennettu moneen otteeseen sen 800-vuotisen historian aikana. Kauneudessa Berliini ei kilpaile Euroopan maiden metropolien kanssa, mutta omaperäisyydessä ja tapahtumien runsaudessa se päihittää monet niistä mennen tullen. Berliini pystyy kerskailemaan monilla suurilla luvuilla. Pinta-alaa sillä on komeat 883 neliökilometriä eli yhdeksän Pariisin verran. Berliini on myös kansojen sulatusuuni. Siellä asuu lähes puoli miljoonaa ulkomaalaista yli 180 maasta. Myös matkailijat ovat löytäneet Berliinin: se on Euroopan suosituimpia matkakohteita.

Parhaita ostoskatuja ovat Mitten eli Uuden keskustan Spreejoen pohjoispuolella sijaitsevar Alte ja Neue Schönhauer Strasse, Oranienburger Strasse, Kleine Hamburger Strasse ja Rosenthaler Strasse. Mitten pohjoispuolella sijaitseva Prenzlauer Berg on Berliinin trendikkäin kaupunginosa ja nuorten aikuisten suosikki. Siellä parhaat ostoskadut ovat Kastanieallee, Pappelallee, Oderberger Strasse, Schliemannstrasse ja Schönhauser Allee. Friedrichshainin kaupunginosa vetää puoleensa opiskelijoita ja nuoria taiteilijoita. Sieltä löytyy pieniä sisustus- ja vaateputiikkeja, ateljeepuoteja sekä edullisia kahviloita ja baareja. Parhaat ostoskadut ovat Warschauer Strasse, Boxhagener Strasse, Kopernikusstrasse ja Simon-Dach-Strasse.

Berliinin historiaa

Berliiniä on mahdotonta ymmärtää, ellei tunne edes hieman sen historiaa. Kaupungilla on ikää noin 800 vuotta. Saksan pääkaupunkina Berliini toimi vuoteen 1945 Hitlerin luhistumiseen saakka. Toisen maailmansodan lopussa neuvostojoukot tuhosivat kaupungin lähes kokonaan. Sodan voittajavaltiot jakoivat Berliinin sektoreihin. Neuvostoliiton sektoreista kehittyi Itä-Berliini, DDR:n pääkaupunki, Länsivaltojen eli Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Ranskan alueesta muodostui Länsi-Berliini. Vuoden 1961 elokuussa kaupungin itä- ja länsiosan välille rakennettiin muuri miltei yhdessä yössä. Muuri murtui 28 vuotta myöhemmin vuonna 1989. Samalla luhistui myös Saksan demokraattinen tasavalta. Saksa yhdistyi, ja Berliinistä tuli viideksi vuodeksi Euroopan suurin rakennustyömaa. Nyt muurista on jäljellä vain muutamia museoituja rippeitä. Vuodesta 1999 Berliini on jälleen ollut Saksan pääkaupunki.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz oli jaetun Berliinin keskustassa vuosikymmeniä tyhjää ei-kenenkään maata. Nyt se on täynnä huippumoderneja rakennuksia. Daimler-Chrysler center ja Sony center tarjoavat kaikkea kaupoista huvituksiin ja hotelleihin. Potsdamissa on useita linnoja, joista tunnetuin on Fredrik Suuren kesäpalatsi Sanssouci. Keisari itse ja hänen yksitoista koiraansa on haudattu palatsin viereen. Palatsi ja sen puisto ovat suosittuja vierailukohteita.

Kurfurstendamn

Kurfurstendamn on entisen Länsi-Berliinin pääkatu. Edelleenkin se on kaupungin tärkein ostoskatu, jonka varrelta löytyvät kalleimmat ja loisteliaimmat putiikit. Se on myös kenties kaupungin upein katu.

Liikkuminen Berliinissä

Berliinissä liikkuminen on helppoa, sillä julkinen liikenne toimii kaupungissa erinomaisesti. Metro ja paikallisjunat muodostavat liikenteen rungon. Metrolinjat ovat selkeitä, ja vaihtaminen on helppoa.


Kommentit

Berliini — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>