Kambodža

Yleistä

Kambodža on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva matkakohde, joka tarjoaa vierailijoilleen upeita maisemia, mielenkiintoista kulttuuria ja vaikuttavaa historiaa. Maa on tunnettu erityisesti Angkor Watin temppelikompleksista, joka on yksi maailman arvostetuimmista kulttuurikohteista. Kambodža on myös suosittu rantalomakohde, sillä maan rannikolta löytyy upeita hiekkarantoja ja kirkasta vettä.

Kambodžan pääkaupunki on Phnom Penh, joka tarjoaa vierailijoilleen sekä modernin kaupunkielämän että perinteisen kulttuurin. Phnom Penhissa voi tutustua esimerkiksi Kuninkaanlinnaan ja Vilhoitusten temppeliin. Maassa on myös muita kiinnostavia kaupunkeja, kuten Siem Reap, joka on Angkor Watin läheisyydessä, sekä rauhallinen ja historiallinen Battambang.

Kambodžassa on myös paljon luonnonkauniita alueita, kuten Tonle Sap -järvi ja Mondulkiriin alue, jossa voi nähdä harvinaisia eläimiä ja viettää aikaa villissä luonnossa. Maassa on myös useita kansallispuistoja, joissa voi patikoida ja ihailla upeita maisemia.

Kuvaus

Kambodža on tunnettu maan upeasta arkkitehtuurista, joka yhdistää perinteisiä khmer-vaikutteita ja buddhalaisuutta. Angkor Watin temppelikompleksi on maan tunnetuin nähtävyys, ja se onkin UNESCO:n maailmanperintökohde. Kompleksi koostuu jopa 72 temppelistä, joista suurin ja vaikuttavin on Angkor Wat.

Kambodžassa voi tutustua myös maan historiallisiin kohteisiin, kuten Killing Fields -muistomerkkiin ja S-21 vankileiriin, jotka muistuttavat maan julmasta menneisyydestä Khmer Rouge -hallinnon aikana. Muita kiinnostavia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi kuninkaallinen palatsi, hopeinen pagoda ja Tonle Sap -järvi.

Maa on myös suosittu rantalomakohde, ja etenkin Sihanoukvillen kaupungista löytyy kauniita rantoja ja monipuolista rantaelämää. Rantalomailun lisäksi Kambodžassa voi nauttia eksoottisesta luonnosta, vierailla heimokyliä tai lähteä vaellusretkelle vuoristoon.

Historia

Kambodžan historia ulottuu aina 600-luvulle, jolloin alueelle perustettiin Angkorin kuningaskunta. Kuningaskunnan aikana rakennettiin lukuisia temppeleitä ja monumentteja, joista kuuluisin on Angkor Wat.

1500-luvulla Kambodža joutui Siamin ja Vietnamin vaikutuspiiriin, ja alueelle kehittyi uusi pääkaupunki Phnom Penh. 1800-luvulla Kambodža oli Ranskan siirtomaa, ja maa itsenäistyi vasta vuonna 1953.

Itsenaistymisen jälkeen Kambodžan historia oli synkkä ja väkivaltainen. 1970-luvulla maan hallinnon kaappasi kommunistinen puolue Khmer Rouge, joka toteutti laajoja puhdistuksia ja joukkomurhia. Khmer Rouge hallitsi maata vuoteen 1979 saakka, jolloin maahan tunkeutui Vietnam ja syrjäytti punakhmerit.

1990-luvulla Kambodžassa pidettiin vaalit, ja maa alkoi rakentaa uutta järjestystä. Nykyään Kambodža on demokraattinen valtio, mutta maassa on edelleen jälkiä vuosikymmeniä kestäneestä konfliktista.

Liikkuminen

Kambodžassa liikkuminen on suhteellisen helppoa ja edullista. Pääkaupunki Phnom Penhista on hyvät bussiyhteydet eri puolille maata, ja paikallisbussit ovat edullinen tapa matkustaa. Lisäksi maassa on paljon tuktuk-taksit, jotka kuljettavat matkailijoita kaupunkien sisällä.

Angkor Watin temppelikompleksiin pääsee helpoiten Siem Reapin kaupungista, josta on hyvät liikenneyhteydet muihin turistikohteisiin. Siem Reapissa voi vuokrata myös polkupyörän tai moottoripyörän, jolla voi tutustua alueen nähtävyyksiin omatoimisesti.

Kambodžassa on myös lentokenttiä, ja maata voi hyvin kiertää myös lentäen. Suosituimmat lentoreitit kulkevat Phnom Penhista Siem Reapiin tai Sihanoukvillen rannikkokaupunkiin.

Ruoka ja juoma

Kambodžalainen ruoka on mausteista ja täynnä erilaisia makuja. Tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi amok-kala, joka on höyrytetty kookosmaitossa haudutettu kala, ja lok lak, joka on paistettua lihaa ja vihanneksia. Kambodžassa syödään myös paljon riisiä ja nuudeleita.

Ruuan kanssa tarjoillaan usein erilaisia kastikkeita ja mausteita, ja yleisesti ottaen kambodžalainen ruokakulttuuri on hyvin monipuolinen ja värikäs. Kambodžassa kannattaa myös maistaa paikallisia hedelmiä ja tuoreita mehuja.

Juomista suosittuja ovat erilaiset tuoreet hedelmämehut, jotka on helppo löytää katukojuista. Alkoholijuomista suosittu on olut, ja paikallista olutta voi nauttia esimerkiksi ranta-alueilla ja baareissa. Kambodžassa toimii myös viinibaareja, joissa voi maistella paikallisia viinejä.

Lasten kanssa matkustaminen

Kambodža on perheystävällinen matkakohde, jossa on paljon tekemistä ja nähtävää myös lapsille. Angkor Watin temppelikompleksi ja läheinen Siem Reapin kaupunki tarjoavat paljon mielenkiintoista nähtävää ja aktiviteetteja koko perheelle. Siem Reapissa on myös useita puistoja ja leikkipaikkoja, joissa lapset voivat leikkiä ja viettää aikaa.

Kambodžassa on myös useita eläintarhoja ja luonnonpuistoja, joissa voi tutustua eksoottisiin eläimiin. Esimerkiksi Mondulkirin alueella voi nähdä norsuja ja varsinkin lapsille se voi olla ikimuistoinen kokemus.

Maassa on myös hyvät terveydenhuoltopalvelut, ja matkustajien kannattaa varmistaa, että lapsilla on voimassa oleva matkavakuutus. Kambodžaan matkustettaessa on myös hyvä huomioida, että esimerkiksi rokotusten tulee olla ajan tasalla.

Hintataso

Kambodžassa hintataso on edullinen, ja matkailijat voivat nauttia hyvistä palveluista ilman suurta budjettia. Esimerkiksi ravintoloissa voi syödä edullisesti, ja paikallisten katukojujen annokset maksavat vain muutaman dollarin.

Majoituksen hinnoissa on eroja, ja pääkaupungissa Phnom Penhissa sekä turistikohteissa hinnat ovat korkeammat kuin muualla maassa. Halvimmillaan voi majoittua esimerkiksi hostellissa tai yksinkertaisessa majatalossa, ja luksusta kaipaaville on tarjolla myös upeita resortteja.

Liikkuminen maassa on edullista, ja julkiset liikennevälineet, kuten bussit ja tuktuk-taksit, ovat kohtuuhintaisia. Myös ostokset ja tuliaiset ovat Kambodžassa edullisia, ja esimerkiksi torilta voi tehdä hyviä löytöjä.

Kambodžassa käytetään Riel-nimistä valuuttaa, mutta yleisesti ottaen Yhdysvaltain dollareita hyväksytään laajasti. Lisäksi suuremmissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa rahaa kätevästi.

Kambodža Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Kambodža sijaitsee? Kambodža sijaitsee Kaakkois-Aasiassa.
2. Mikä on Kambodžan pääkaupunki? Kambodžan pääkaupunki on Phnom Penh.
3. Mikä on Kambodžan virallinen kieli? Kambodžan virallinen kieli on khmer.
4. Mikä on Kambodžan valuutta? Kambodžan valuutta on riel.
5. Minkä uskonnon enemmistö Kambodžassa harjoittaa? Buddhalaisuus on enemmistöuskonto Kambodžassa.
6. Mihin aikaan vuodesta on paras aika vierailla Kambodžassa? Paras aika vierailla Kambodžassa on kuivana kautena, marraskuusta helmikuuhun.
7. Tarvitseeko Kambodžaan matkustettaessa viisumin? Kyllä, useimmat matkailijat tarvitsevat viisumin Kambodžaan.
8. Mitä nähtävyyksiä Kambodžassa kannattaa vierailla? Kuuluisimmat nähtävyydet Kambodžassa ovat Angkorin temppelit ja Phnom Penhin kuninkaallinen palatsi.
9. Onko Kambodža turvallinen matkailukohde? Kambodža on yleisesti ottaen turvallinen matkailukohde, mutta varovaisuutta tulee aina noudattaa.
10. Miten Kambodžaan pääsee? Kambodžaan pääsee lentämällä tai maata pitkin rajan yli naapurimaista.
11. Onko Kambodžassa hyvä julkinen liikenne? Kambodžassa julkinen liikenne ei ole yhtä kehittynyttä kuin joidenkin muiden maiden, mutta taksit ja tuk-tukit ovat yleisiä kulkuneuvoja.
12. Tarvitaanko Kambodžassa rokotuksia? Se riippuu matkailijan henkilökohtaisesta tilanteesta ja suunnitellusta oleskelusta, mutta usein suositellaan rokotuksia esimerkiksi hepatiitti A- ja B-tautia sekä lavantautia vastaan.
13. Mitä paikallisia ruokalajeja kannattaa maistaa Kambodžassa? Kambodžalaisia ruokalajeja kannattaa maistaa esimerkiksi amok-kalaa, kambodžalaista riisikeittoa ja erilaisia paikallisia katukeittiön herkkuja.
14. Tarvitaanko Kambodžassa matkavakuutus? Suositellaan hankkimaan matkavakuutus, joka kattaa matkan peruuntumisen, sairastapaukset ja mahdolliset tapaturmat.
15. Miten pitkä matka Kambodžasta Thaimaahan? Kambodžasta Thaimaahan voi matkustaa esimerkiksi bussilla, ja matka kestää yleensä noin 9–12 tuntia.
16. Tarvitaanko Kambodžassa adapteria sähkölaitteille? Kambodžassa käytetään pääasiassa 230 voltin sähköjännitettä, joten Suomen pistorasioiden toimimiseksi tarvitaan adapteri.
17. Mitä matkamuistoja kannattaa ostaa Kambodžasta? Kambodžasta voi ostaa esimerkiksi käsintehtyjä käsitöitä, silkkikankaita, taidetta ja koruja.
18. Onko Kambodžassa hyvä terveydenhuolto? Kambodžassa terveydenhuolto ei ole yhtä kehittynyttä kuin länsimaissa, mutta suuremmissa kaupungeissa on kansainvälisiä sairaaloita ja klinikoita.
19. Onko Kambodžassa hyvä internet-yhteys? Kambodžassa internet-yhteydet ovat kehittyneet, erityisesti suurimmissa kaupungeissa.
20. Kuinka paljon matkakustannukset Kambodžassa yleensä ovat? Matkakustannukset riippuvat paljon matkustajan omista valinnoista ja tavoista, mutta Kambodža on yleisesti ottaen edullinen matkailumaa.