Yleistä

Bosnia ja Hertsegovina sijaitsee Balkanin niemimaalla Etelä-Euroopassa. Se rajoittuu Kroatiaan, Serbiaan ja Montenegroon. Maa on tunnettu monipuolisesta luonnostaan, johon kuuluu niin vuoristoja, jokia kuin järviäkin. Bosnia ja Hertsegovina on myös rikas kulttuuriperinnöstään, joka näkyy niin arkkitehtuurissa, ruokakulttuurissa kuin perinteisissä käsityötuotteissakin.

Pääkaupunki Sarajevo on maan suurin kaupunki ja sen merkittävin kulttuurikeskus. Kaupungissa voi tutustua niin islamin, kristinuskon kuin ortodoksisen kulttuurin vaikutuksiin. Sarajevo tunnetaan myös olympialaisistaan, jotka järjestettiin kaupungissa vuonna 1984.

Bosnia ja Hertsegovina on edelleen suhteellisen tuntematon matkakohde, mutta se tarjoaa matkailijoille paljon nähtävää ja koettavaa. Maa on myös budjettimatkailijoiden suosiossa, sillä hintataso on edullinen verrattuna moniin muihin Euroopan maihin. Bosnia ja Hertsegovinaan matkustaessa kannattaa varautua joustavuuteen ja avoimuuteen, sillä maassa on vielä paljon jälkiä Jugoslavian hajoamissodista.

Kuvaus

Bosnia ja Hertsegovina on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa upeita luontomaisemia, mielenkiintoisia kaupunkeja ja rikasta kulttuuriperintöä. Maan suurimmat vetonaulat ovat luontokohteet kuten Tara-joki, Bosnian Kulta, Neretva-joki ja Pliva-järvi. Nämä kohteet tarjoavat mahdollisuuksia esimerkiksi retkeilyyn, patikointiin, melontaan ja kalastukseen.

Kaupungeista erityisen suosittu on pääkaupunki Sarajevo, jossa voi tutustua niin muslimi-, kristitty- kuin juutalaiskulttuuriinkin. Sarajevo on myös tunnettu Balkanin keittiöstään, joka yhdistelee erilaisia vaikutteita ja tarjoaa herkullisia makuja. Kaupungissa kannattaa tutustua myös paikalliseen markkina-alueeseen, jossa voi ostaa muun muassa perinteisiä käsityötuotteita ja mausteita.

Toinen suosittu kaupunkikohde on Mostar, joka tunnetaan kuuluisasta Stari Most -sillastaan. Mostarissa voi ihailla vanhaa kaupunkia ja kapeita kujia sekä nauttia hyvästä ruuasta ja tunnelmallisista kahviloista. Kaupunki on myös tasavallanaluetta Bosnian ja Hertsegovinan federaatiossa, joka on jaettu Kroatiasta Bosniaan.

Historia

Bosnia ja Hertsegovina on rikas historiaansa, joka ulottuu aina esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Alueella on asuttu jo kivikaudella, mutta nykyiset asutuskeskukset ja kulttuurit ovat syntyneet slaavilaisten heimojen tullessa alueelle 600-luvulla.

Bosnia ja Hertsegovina oli osa Ottomania valtakuntaa 1400-luvulta alkaen aina vuoteen 1878 saakka, jolloin se siirtyi Itävallan-Unkarin hallintaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alueesta muodostettiin Jugoslavia, joka hajosi 1990-luvulla sodan seurauksena.

Jugoslavian hajoamissodat vaikuttivat voimakkaasti myös Bosnia ja Hertsegovinaan, ja alueella käytiin rajuja sotia serbien, kroaattien ja bosniakkien välillä. Sodan seurauksena useita kaupunkeja ja kyliä tuhoutui, ja maahan jätettiin pitkäaikaisia siirtolaisia ja pakolaisia. Sodan jälkeen maa on kuitenkin pyrkinyt toipumaan ja rakentamaan uutta tulevaisuutta.

Liikkuminen

Bosnia ja Hertsegovinassa on hyvä julkinen liikenneverkosto, johon kuuluu linja-autot, junat ja taksit. Suurimmissa kaupungeissa on myös runsaasti taksipalveluita, jotka ovat edullisia ja käteviä välimatkojen taittamiseen.

Jos haluaa tutustua maaseutualueisiin ja luontokohteisiin, kannattaa harkita vuokra-auton ottamista. Liikenne maaseudulla voi olla haastavaa, sillä tiet ovat usein kapeita ja mutkaisia. Kuitenkin vuokra-auto antaa mahdollisuuden tutustua alueisiin omaan tahtiin ja pysähtyä haluamissaan paikoissa.

Bosnia ja Hertsegovinaan voi matkustaa lentämällä kansainväliselle Sarajevon lentokentälle tai bussilla naapurimaista kuten Kroatiasta ja Serbiaan. Lentokentältä voi jatkaa matkaa vuokra-autolla, taksilla tai julkisilla liikennevälineillä haluttuun matkakohteeseen.

Ruoka ja juoma

Bosnian ja Hertsegovinan ruokakulttuuri on sekoitus erilaisia vaikutteita, ja maan maukkaita ruokia kannattaa ehdottomasti maistaa matkan aikana. Yksi maan tunnetuimmista herkuista on cevapi, joka on grillattuja makkaroita, jotka tarjoillaan usein leivän ja sipulin kanssa. Toinen suosittu ruoka on burek, joka on täytetty leivonnainen, joka voi olla täytetty esimerkiksi lihalla, juustolla tai perunalla.

Ruokajuomana Bosniassa ja Hertsegovinassa on yleensä tarjolla Bosnian kahvia, joka on vahvaa ja maistuvaa. Teen sijaan paikalliset juovat usein kaakaota. Alkoholijuomista suosittuja ovat olut ja viini, mutta maassa valmistetaan myös omaa brandy-tuotettaan nimeltään rakija.

Lasten kanssa matkustaminen

Bosnia ja Hertsegovina on lapsiystävällinen matkakohde, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa myös perheen pienimmille. Suurissa kaupungeissa on runsaasti puistoja, leikkipuistoja ja muita aktiviteetteja, jotka tarjoavat viihdettä ja tekemistä lapsille.

Bosnian ja Hertsegovinan luonnossa on myös paljon mahdollisuuksia aktiiviseen perhelomaan. Esimerkiksi Tara-joella voi harrastaa melontaa tai kalastusta, ja Pliva-järvellä voi uida ja rentoutua rannalla. Maassa on myös useita eläinpuistoja ja luontokeskuksia, joissa lapset voivat oppia luonnosta ja eläimistöstä.

Jos matkustelet lasten kanssa Bosniassa ja Hertsegovinassa, kannattaa ottaa huomioon, että palvelutaso ei välttämättä ole aina sama kuin Suomessa. Esimerkiksi lapsiystävällisiä ravintoloita ja hotelleja voi olla hieman vähemmän tarjolla. Kuitenkin paikalliset ihmiset ovat usein hyvin ystävällisiä ja auttavaisia, joten apua on saatavilla tarvittaessa.

Hintataso

Bosnia ja Hertsegovina on edullinen matkakohde, jossa rahat riittävät hyvin matkustamiseen. Ruoka, juoma, majoitus ja julkinen liikenne ovat kaikki selvästi halvempia kuin esimerkiksi Suomessa. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla hintataso voi olla vielä hieman edullisempi kuin suurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi ravintolassa ateria maksaa keskimäärin noin 5-10 euroa, ja oluen tai viinin hinta on usein alle 2 euroa. Julkisen liikenteen liput maksavat muutaman euron, ja taksimatka kaupungissa voi maksaa noin 5-10 euroa riippuen matkan pituudesta.

Bosnia ja Hertsegovina on myös hyvä paikka ostaa paikallisia käsityötuotteita ja tuliaisia. Esimerkiksi matonkudonta ja korunteko ovat perinteisiä käsityömuotoja maassa, ja näitä tuotteita voi ostaa edullisesti paikallisilta markkinoilta tai käsityöläisiltä.

Bosnia ja Hertsegovina Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Missä Bosnia ja Hertsegovina sijaitsee? Balkanin niemimaalla Euroopassa.
Mitä kieliä Bosniassa ja Hertsegovinassa puhutaan? Pääkieliä ovat bosnia, serbia ja kroaatti.
Mikä on Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki? Sarajevo.
Onko Bosnia ja Hertsegovinassa turvallista matkustaa? Kyllä, mutta matkailijoita kehotetaan olemaan varovaisia.
Tarvitseeko Bosnia ja Hertsegovinaan matkustettaessa viisumin? Riippuu matkustajan kansalaisuudesta. Tarkista viisumivaatimukset ennen matkaa.
Mitä Bosnia ja Hertsegovinassa kannattaa nähdä? Esimerkiksi Mostarin vanha silta, Sarajevon vanhakaupunki ja Plitvicen kansallispuisto.
Milloin on paras aika matkustaa Bosniaan ja Hertsegovinaan? Kesäkuusta syyskuuhun on lämpimintä, mutta matkaa voi suunnitella myös keväälle tai syksylle.
Mitä Bosnia ja Hertsegovinassa kannattaa maistaa? Paikallisia herkkuja ovat esimerkiksi cevapcici, burek ja rakija.
Onko Bosnia ja Hertsegovina tunnettu luonnonkauneudestaan? Kyllä, maassa on upeita vuoristomaisemia ja kansallispuistoja.
Mitä aktiviteetteja Bosnia ja Hertsegovinassa voi harrastaa? Retkeilyä, vaellusta, koskenlaskua ja hiihtoa talvisin.
Mitä tulisi ottaa huomioon paikallista kulttuuria ja tapoja kunnioittaessa? Kunnioita paikallisia tapoja ja käytäntöjä, esimerkiksi pukeutumisessa ja käyttäytymisessä.
Tarvitaanko Bosnia ja Hertsegovinassa rokotuksia matkustaessa? Maahan suositellaan rokotuksia esimerkiksi hepatiittia ja jäykkäkouristusta vastaan.
Voiko Bosniassa ja Hertsegovinassa juoda hanavettä? Kannattaa juoda pullovettä, jos mahdollista.
Onko Bosnia ja Hertsegovina halpa matkakohde? Maassa on edullista hintatasoa, mutta matkakulut riippuvat omasta matkustusvalinnasta.
Voiko Bosnia ja Hertsegovinassa maksaa euroilla? Useimmissa paikoissa kannattaa maksaa paikallisella valuutalla, Bosnian markalla (BAM).
Kuuluuko Bosnia ja Hertsegovina Euroopan unioniin? Ei, maa ei ole Euroopan unionin jäsenvaltio.
Onko Bosnia ja Hertsegovinassa hyvä julkinen liikenne? Julkinen liikenne on kehittymätöntä, mutta maassa voi vuokrata oman auton tai käyttää taksia.
Tarvitaanko Bosnia ja Hertsegovinassa matkavakuutus? Matkavakuutus on suositeltavaa, sillä se kattaa esimerkiksi sairauskulut ja matkatavaroiden vahingot.
Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon Bosniaan ja Hertsegovinaan matkustaessa? Tarkista paikalliset matkustustiedotteet ja ota huomioon myös mahdolliset maan sisäiset konfliktit.
Mitä tulisi pakata matkalle Bosniaan ja Hertsegovinaan? Muun muassa kevyitä vaatteita kesäkuukausina, hyvät kengät retkeilyä varten ja adapteri sähkölaitteille.