Guyana

Yleistä

Guyana sijaitsee Etelä-Amerikassa ja sen naapurimaat ovat Brasilia, Suriname ja Venezuela. Valtion virallinen kieli on englanti, mutta paikalliset puhuvat yleisesti myös kreolia, espanjaa ja intiaanien kieliä. Guyanan pääkaupunki on Georgetown ja sen asukasluku on noin 780 000.

Guyana tunnetaan erityisesti upeasta luonnostaan, josta suuri osa kuuluu Amazonin sademetsään. Maassa on lukuisia kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita, jotka tarjoavat retkeilijöille upeita maisemia, eksoottisia eläimiä ja ainutlaatuisia ekosysteemejä. Iänikuisen viidakon lisäksi Guyanasta löytyy myös ihastuttavia rantoja ja lukuisia kauniita vesiputouksia.

Kulttuurisesti Guyanassa vaikuttavat monenlaiset kansallisuudet, kuten intiaanit, afrikkalaistaustaiset, indonesialaiset, intialaiset ja eurooppalaistaustaiset ihmiset. Tämä monipuolisuus näkyy muun muassa ruoassa, musiikissa ja uskonnoissa. Guyana onkin loistava matkakohde niille, jotka haluavat tutustua erilaisiin kulttuureihin ja perinteisiin.

Kuvaus

Guyana on ainutlaatuinen matkakohde, joka tarjoaa vierailijoille mahtavia luontokokemuksia. Maan upea ja monipuolinen luonto houkuttelee retkeilijöitä ja lintuharrastajia ympäri maailman. Kuuluisia nähtävyyksiä Guyanassa ovat muun muassa Kaieteurin vesiputous, joka on yksi maailman korkeimmista, sekä Iwokrama Canopy Walkway, joka mahdollistaa kävelyretken sademetsän latvustossa.

Guyanassa asuu myös monia harvinaisia eläinlajeja, kuten jättiläisottereita, kaunokaulakissoja ja harpyijakotkia. Retkeilijät voivat tutustua näihin eläimiin esimerkiksi matkalla Iwokrama-järjestelmän suojelualueelle tai Kairuniin, joka on kuuluisa harpyijakotkien pesimisalue.

Maan värikkään kulttuurin ansiosta Guyanassa on myös paljon mielenkiintoista nähtävää. Esimerkiksi Georgetownin kaupungissa voi kokea lukuisia kulttuuritapahtumia, kuten karnevaaleja, konsertteja ja perinteisiä tansseja. Paikalliset markkinat tarjoavat myös mahdollisuuden tutustua paikalliseen käsitöön ja ruokaan.

Historia

Guyanan historia on monimuotoinen ja monimutkainen. Ennen eurooppalaisten saapumista alueella asui eri intiaaniheimoja, kuten arekunat, karibit ja arawakit. Eurooppalaisten saapuessa alueelle 1500-luvulla siitä käytiin kiivasta kilpailua espanjalaisten, ranskalaisten ja englantilaisten kesken.

1700-luvulla Guyanaa hallitsi Alankomaat ja alueelle tuotiin orjia Afrikasta työskentelemään sokeriplantaaseilla. Skotlantilainen tutkimusmatkailija Walter Raleigh perusti alueelle ensimmäisen englantilaisen siirtokunnan 1500-luvulla, mutta se tuhoutui pian. Vuonna 1815 Guyana siirtyi Britannian hallintaan ja siitä tuli siirtomaa.

Guyana sai itsenäisyyden Britannialta 1966 ja 1970-luvulla se liittyi Karibian yhteisön jäseneksi. Maan itsenäisyyden jälkeen Guyanassa on ollut poliittisia levottomuuksia, mutta viime vuosina tilanne on vakiintunut.

Liikkuminen

Guyanan liikkuminen voi olla haastavaa, sillä maassa ei ole kattavaa tieverkostoa. Pääteillä liikkuminen on pääasiassa mahdollista, mutta syrjäseuduilla tiet voivat olla huonokuntoisia tai olemattomia.

Parhaiten Guyanassa liikkuu lentäen tai pienillä veneillä, jotka kulkevat Essequibo-joella tai Rupununissa. Pääkaupungin Georgetownin ja Kaieteurin vesiputouksen välillä on myös lentoyhteys. Matkailijat voivat myös vuokrata auton liikkumista varten, mutta on hyvä varautua huonokuntoisiin teihin ja liikenteen vilkkauteen.

Koska Guyana sijaitsee Amazonin sademetsän alueella, sinne matkustaminen voi olla seikkailu. Matkailijoiden on hyvä varautua kosteaan ja kuumaan ilmastoon sekä hyttysiin ja muihin hyönteisiin. On myös tärkeää noudattaa paikallisia turvallisuusohjeita, sillä Guyanassa voi olla alueita, joilla liikkuminen ei ole turvallista.

Ruoka ja juoma

Guyanan keittiö on monipuolinen ja siihen vaikuttavat eri maahanmuuttajaryhmät. Tyypillisiä ruokia ovat muun muassa roti, curry-kana ja kreolilaiset kalapadat. Guyanassa myös viljellään paljon hedelmiä ja vihanneksia, joten tuoreita ja maistuvia salaatteja on tarjolla runsaasti.

Paikallinen juoma on essequibolainen, joka on makea ja vahva alkoholijuoma. Sitä voi maistaa esimerkiksi paikallisissa baareissa. Juomavesi kannattaa Guyanassa juoda aina pullotetusta pullosta, sillä vesijohtovesi ei ole juomakelpoista.

Lasten kanssa matkustaminen

Guyana sopii hyvin matkakohteeksi myös lapsiperheille. Maassa on paljon luontoaktiviteetteja, kuten retkiä vesiputouksille, vaelluksia viidakkoon ja veneretkiä joilla voi ihailla eläimiä. Georgetownissa ja muissa kaupungeissa on myös paljon huvipuistoja ja muita aktiviteetteja lapsille.

Lasten kanssa matkustettaessa on kuitenkin tärkeää pitää huolta turvallisuudesta. Vaikka Guyana on turvallinen maa matkailijoille, kannattaa silti noudattaa normaalia varovaisuutta. Lapset kannattaa pitää lähellä ja välttää liikkumista pimeän aikaan tai epävarmoilla alueilla.

Hintataso

Guyanassa hintataso on yleisesti ottaen edullinen. Ruoka ja majoitus ovat kohtuuhintaisia, ja päivittäiset kulut eivät yleensä nouse suuriksi. Maassa käytetään Guyanan dollaria, mutta Yhdysvaltain dollareita hyväksytään yleisesti.

Matkailijoita kehotetaan kuitenkin varaamaan käteistä mukaan, sillä luottokortit eivät ole yleisesti hyväksyttyjä maksuvälineitä kaikkialla maassa. On myös hyvä varautua siihen, että pankkiautomaatteja voi olla harvassa, joten käteistä on hyvä olla mukana riittävästi koko matkan ajan.

Guyana Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Guyana? Guyana on Etelä-Amerikan maa Atlantin valtameren rannikolla.
Mitä kieliä Guyanassa puhutaan? Virallinen kieli on englanti, mutta myös kreolikieltä ja intialaisia kieliä puhutaan laajasti.
Mitä valuuttaa Guyanassa käytetään? Guyanan dollaria (GYD).
Onko Guyana turvallinen matkakohde? Yleisesti ottaen Guyana on turvallinen matkakohde, mutta tiettyjä alueita ja kaupunkeja kannattaa välttää.
Milloin on paras aika vierailla Guyanassa? Paras aika vierailla Guyanassa on kuiva kausi, joka kestää toukokuusta elokuuhun.
Tarvitsenko viisumin matkustaessani Guyanaan? Suomalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Guyanaan.
Onko Guyana malaria-alue? Osassa Guyanaa esiintyy malariaa. Suositellaan ottamaan malariatabletit ja käyttämään hyttyskarkotetta.
Mitä nähtävää Guyanassa on? Guyanassa voi tutustua muun muassa Kaieteurin putoukseen, Iwokraman luonnonpuistoon ja rannikkokaupunkeihin.
Miten liikkua Guyanassa? Liikkuminen Guyanassa onnistuu hyvin bussilla, taksilla ja veneellä.
Onko Guyana hyvä paikka retkeilyyn? Kyllä, Guyana tarjoaa upeita mahdollisuuksia retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen.
Onko Guyana trooppinen maa? Kyllä, Guyana sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä.
Mitä perinteistä ruokaa Guyanassa kannattaa maistaa? Kannattaa maistaa esimerkiksi rotia, pepperpotia ja metemgee’tä.
Tarvitaanko Guyanassa rokotuksia? Suositellaan tarkistamaan matkailuklinikalta tarvittavat rokotukset ennen matkaa.
Mitä eläimiä Guyanassa näkee? Guyanassa voi nähdä esimerkiksi jaguaareja, anakondia, papukaijoja ja puumia.
Mitä aktiviteetteja Guyanassa voi harrastaa? Guyanassa voi harrastaa esimerkiksi patikointia, kalastusta, koskenlaskua ja lintujen bongailua.
Kuinka kauan matka Guyanaan kestää Suomesta? Riippuu reitistä ja pysähdyksistä, mutta vaihdon kanssa matka kestää yleensä noin 15-20 tuntia.
Mitä matkailijan tulee ottaa huomioon Guyanassa? Matkailijan tulee ottaa huomioon esimerkiksi sääolosuhteet, hyttysten torjunta ja paikalliset tullimääräykset.
Mitä tuliaisia Guyanasta voi ostaa? Voit ostaa esimerkiksi puuesineitä, koruja ja alkuperäisväestöjen käsityötuotteita tuliaisiksi.
Voiko Guyanassa juoda hanavettä? Ei suositella juomaan hanavettä. Suositeltavaa on juoda pullotettua vettä.
Tarvitaanko Guyanassa matkasovitinta? Kyllä, Guyanassa käytetään pistorasia tyyppiä G, joten suomalaiset tarvitsevat matkasovittimen.