Yleistä

Kirgisia, virallisesti Kyrkyzstan, on sisämaavaltio Keski-Aasiassa. Se rajoittuu idässä Kiinaan, etelässä Tadžikistaniin, lännessä Uzbekistaniin ja pohjoisessa Kazakstaniin. Maan pääkaupunki on Biškek. Kirgisia on tunnettu upeasta vuoristomaisemastaan ja upeista järvistään, jotka houkuttelevat matkailijoita luontoon, vaelluksille ja maastopyöräilyyn. Kirgisian luonto on monipuolinen: siellä on yli 6 000 jääkylmää järveä, jokia, lehtoja ja steppejä. Maan korkeimmat huiput, kuten Leninin huippu ja Pobedan huippu, houkuttelevat myös kiipeilyharrastajia. Kirgisian ilmasto on mantereinen, ja vuoristossa sää voi vaihdella nopeasti. Lämpimin kesäkuukausi on heinäkuu, jolloin keskilämpötila on noin 30 °C, talvella lämpötila voi laskea jopa -30 °C. Kirgisian valuutta on somi. Matkailijoiden tulisi ottaa huomioon, että Kirgisia on turvallinen matkakohde, mutta tarvittavien matkustusasiakirjojen ja viisumien on oltava kunnossa ennen matkaa.

Kuvaus

Kirgisia on monien matkailijoiden unelma Kohde, jossa voi kokea autenttisen ja koskemattoman matkan Keski-Aasian luontoon. Vuorenpeitteiset maisemat, kristallinkirkkaat järvet, vehreät niityt ja kultaiset arot luovat upean taustan matkailulle. Kirgisian kansallinen vientituote on ehdottomasti sen luonto. Maassa on yli 88 000 neliökilometriä suojeltuja alueita, ja valtion tavoitteena on suojella entistä enemmän alueita ja edistää ekoturismia. Kirgisia on myös rikas kulttuurisesti ja historiallisesti. Siellä on monia perinteisiä musiikin-, tanssin- ja kädentaitoperinteitä, joita voi ihailla eri alueilla. Lisäksi Kirgisian nomadiaikojen perinteet ja perinneruuat ovat olennainen osa maan kulttuuria.

Historia

Kirgisian historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Alue oli osa Silkkitietä, joka oli tärkeä kauppaväylä Kiinan ja Länsi-Aasian välillä. Vuosisatojen ajan Kirgisia oli osa erilaisia valtakuntia, kuten Mongolien imperiumia ja Timur Lenkin valtakuntaa. Vuonna 1924 Kirgisian sosialistinen neuvostotasavalta perustettiin osaksi Neuvostoliitto. Vuonna 1991 Kirgisia itsenäistyi Neuvostoliiton hajotessa. Itsenäistymisen jälkeen maa on kohdannut joitain haasteita, kuten taloudellisia ongelmia ja poliittisia levottomuuksia. Silti Kirgisia on onnistunut säilyttämään kulttuurinsa ja perinteensä vahvoina ja se on houkutellut kasvavaa matkailualaa.

Liikkuminen

Kirgisiaan voit matkustaa lentäen tai maanteitse. Manas-niminen kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 30 km Biškekistä pohjoiseen, ja se on maan suurin lentokenttä. Lentäminen on hyvä vaihtoehto, jos haluat säästää aikaa, mutta jos haluat kokea maan upeita maisemia, maanteitse matkustaminen on oikea valinta. Maanteiden kunto vaihtelee, ja vuoristoteillä voi olla haasteita. Kirgisian matkaa suunniteltaessa on myös hyvä ottaa huomioon, että maan julkisen liikenteen verkosto ei ole laaja. Autonvuokraus on saatavilla, mutta se voi olla kallis vaihtoehto. Lisäksi maassa on matkailijoille hyödyllisiä minitakseja, jotka tarjoavat kohtuuhintaisia ​​kuljetusvaihtoehtoja.

Ruoka ja juoma

Kirgisia tarjoaa matkailijoille mielenkiintoisen ja monipuolisen keittiön. Perinteinen kirgisläinen keittiö yhdistää mongolilaisia, turkkilaisia, siperian ja uzbekialaisia ​​vaikutteita. Suosittuja ruokia ovat esimerkiksi laghman-nuudelit, jotka ovat pitkiä ohuita nuudeleita, jotka on yleensä yhdistetty liemeen tai kastikkeeseen. Toinen herkullinen ruokalaji on manti, höyryssä haudutettuja lihapussia. Kirgisläinen keittiö tunnetaan myös paljon liharuokia, kuten kebabeja, lihaa täytettyjä lettuja ja pilafia. Paikallinen juoma kumys, joka valmistetaan hevosenmaidosta, on myös suosittu perinnejuoma.

Lasten kanssa matkustaminen

Kirgisia on mielenkiintoinen matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa. Lapset voivat nauttia upeasta luonnosta ja osallistua erilaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin, kuten vaelluksiin, ratsastukseen ja maastopyöräilyyn. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Kirgisian luonto voi olla karua ja haastavaa, ja vaelluksille lähtiessä on oltava varovainen ja huolellinen. Joissakin maaseudun alueilla voi olla vähän tai ei ollenkaan modernia infrastruktuuria, joten matkailijoilla on oltava tarvittavat tarvikkeet ja varusteet mukanaan. Lisäksi on suositeltavaa saada asianmukaiset rokotukset ennen matkalle lähtöä ja suojata lapset hyttysiltä, ​​sillä tietyillä alueilla voi esiintyä malariariskiä.

Hintataso

Kirgan hintataso on yleisesti ottaen edullinen verrattuna länsimaisiin hintoihin. Majoitus, ruoka ja kuljetukset ovat huomattavasti halvempia kuin monissa muissa matkailukohteissa. Pienellä budjetilla matkustavalle Kirgisia tarjoaa monia halpoja hostelleja, retkeilymajat ja leirintäalueet, joissa voi yöpyä edullisesti. Myös ravintoloissa ja ruokapaikoissa hintataso on edullinen, ja hyvä ateria paikallisessa ravintolassa maksaa vain muutaman dollarin. Retket ja aktiviteetit, kuten vaellukset, ratsastus tai maastopyöräily, ovat myös huomattavasti halvempia kuin useissa muissa maissa. Matkailijoiden tulisi kuitenkin varautua siihen, että luottokortit eivät välttämättä ole hyväksyttyjä kaikkialla maassa, joten käteisen pitäminen on suositeltavaa.

Kirgisia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Kirgisia? Kirgisia on keskiaasialainen maa, joka sijaitsee Tian Shan -vuoriston ja Pamir-vuorten välissä.
Mitä kieltä Kirgisian puhutaan? Pääkieli on kirgiisi, mutta venäjä on myös laajasti puhuttu ja ymmärretty kieli.
Tarvitseeko Kirgisiaan viisumin? Riippuu kansalaisuudestasi. Monilla mailla on viisumivapaus Kirgisiaan, mutta tarkista aina ajantasaiset viisumisäädökset.
Milloin on paras aika matkustaa Kirgisiaan? Paras aika matkustaa Kirgisiaan on kesä- ja syyskuukausina, kun sää on miellyttävin ja maisemat ovat kauneimmillaan.
Onko Kirgisia turvallinen matkakohde? Kirgisia on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta on aina hyvä noudattaa matkustusturvallisuuteen liittyviä ohjeita ja varoa yleisesti esiintyviä rikoksia.
Tarvitaanko Kirgisiassa rokotuksia? Useita rokotuksia suositellaan matkustettaessa Kirgisiaan. Tärkeimpiä rokotuksia ovat hepatiitti A- ja B-rokotteet sekä jäykkäkouristus.
Kuinka pitkä on lentomatka Suomesta Kirgisiaan? Lentomatka Suomesta Kirgisiaan kestää yleensä noin 5-6 tuntia, joissa yleensä on yksi välilasku.
Mikä on Kirgisian pääkaupunki? Kirgisian pääkaupunki on Bishkek.
Mitä Kirgisiassa kannattaa kokea? Kirgisiassa kannattaa kokea upea luonto, kuten Tian Shan -vuoristo, Issyk-Kul-järvi ja Pamir-alangot. Lisäksi maisemalliset autiomaat ja historialliset kaupungit ovat näkemisen arvoisia.
Onko Kirgisiassa hyvät retkeilymahdollisuudet? Kyllä, Kirgisiassa on erinomaiset retkeilymahdollisuudet. Vuoristopolkuja, kansallispuistoja ja järven rantoja löytyy runsaasti.
Voiko Kirgisiassa juoda hanavettä? Ei, suositellaan juomaan pullovettä Kirgisiassa, koska hanaveden laatu ei ole aina tyydyttävä.
Tarvitaanko Kirgisiassa erikoisjänniteadapteria? Kirgisiassa käytetään samanlaista sähköjännitettä ja pistorasioita kuin Suomessa, joten erikoisjänniteadapteria ei tarvita.
Onko Kirgisiassa hyviä ostosmahdollisuuksia? Kirgisiassa on joitain hyviä ostosmahdollisuuksia, kuten mattoja, keramiikkaa, koruja ja perinteisiä käsitöitä. Paikalliset markkinat ovat erinomainen paikka ostaa paikallisia tuotteita.
Mitä ruokaa Kirgisiassa kannattaa maistaa? Kirgisiassa kannattaa maistaa paikallisia herkkuja, kuten plov (riisi- ja lihavuoka), manti (lihalla täytetyt mantyt) ja samsa (suolainen piiras).
Tarvitaanko Kirgisiassa matkavakuutus? Matkavakuutus on aina suositeltavaa ottaa matkustaessa Kirgisiaan, jotta mahdolliset sairaudet, tapaturmat tai matkatavaroiden vahingot voidaan korvata.
Miten pääsen Kirgisiaan Suomesta? Paras tapa päästä Kirgisiaan Suomesta on lentäen. Useat lentoyhtiöt tarjoavat lentoja pääkaupunki Bishkekiin.
Onko Kirgisiassa hyviä hotelleja? Kirgisiassa on hyviä hotelleja eri hintaluokissa. Pääkaupunki Bishkekissä ja suurimmissa kaupungeissa on kansainvälisiä hotelliketjuja, kun taas maaseudulla voi olla enemmän perinteisiä majataloja tai vuokramajoitusta.
Mitä valuuttaa Kirgisiassa käytetään? Kirgisiassa käytetään somia (KGS) valuuttana. Käteinen on yleisesti hyväksytty maksuväline, mutta luottokortit voivat olla rajallisesti hyväksyttyjä maaseudulla.
Tarvitseeko Kirgisiassa opetella paikallista kieltä? Ei ole välttämätöntä opetella paikallista kieltä Kirgisiassa, koska monet ihmiset puhuvat englantia tai venäjää. Kuitenkin perusfraasit voivat olla hyödyllisiä kommunikoinnissa.
Onko Kirgisiassa hyvää julkinen liikenne? Kirgisiassa on rajallinen julkinen liikenneverkosto, ja sen käyttö voi olla hankalaa. Suositeltavin tapa liikkua on vuokrata auto tai käyttää taksia.