Yleistä

Iran on mielenkiintoinen ja värikäs matkakohde Lähi-idässä. Se sijaitsee Länsi-Aasiassa, ja sen naapurimaita ovat muun muassa Irak, Turkki, Afganistan ja Pakistan. Iran on yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista ja sen historia ulottuu yli 5000 vuoden taakse. Maa tunnetaan monista asioista, kuten upeasta arkkitehtuurista, maailmanperintökohteista, herkullisesta ruuasta ja vieraanvaraisista ihmisistä. Iranin virallinen kieli on persia, mutta englantia puhutaan myös suhteellisen paljon suurimmissa kaupungeissa ja turistialueilla.

Kuvaus

Iranin maisemat ovat monipuoliset ja vaihtelevat vuoristoisilta alueilta aavikoille. Maassa on paljon mielenkiintoisia kaupunkeja, kuten pääkaupunki Teheran, historiallinen Esfahan, kulttuurikaupunki Shiraz ja merenrantakaupunki Bandar Abbas. Iranin upea arkkitehtuuri tulee esille erityisesti sen moskeijoissa ja palatseissa. Esimerkiksi Esfahanin Naqsh-e Jahan -aukiolla sijaitseva Persian sininen moskeija on yksi kauneimmista moskeijoista maailmassa.

Iranista löytyy myös lukuisia Unescon maailmanperintökohteita, kuten Persepolis ja Meidan Emam Esfahanissa. Persepolis on muinainen kuninkaallinen kaupunki, joka oli muinoin Persian valtakunnan pääkaupunki. Meidan Emam puolestaan on Esfahanin keskustassa sijaitseva aukio, joka tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan.

Iranissa on myös paljon luonnonnähtävyyksiä, kuten upeita vuoristoja, vesiputouksia ja autiomaata. Esimerkiksi Kalutsin autiomaa ja Alamutin linna ovat suosittuja matkakohteita luonnonkauniin ympäristönsä ansiosta.

Historia

Iranin historia ulottuu ikivanhoille ajoille, ja maa onkin yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista. Persialaiset muodostivat merkittävän valtakunnan muun muassa 500-luvulta eaa. 300-luvulle jaa., ja sen jälkeen Iran on ollut osa useita eri imperiumeja.

Islaminusko tuli Iranin alueelle 600-luvulla, ja siitä lähtien islam on ollut hallitseva uskonto Iranissa. Iranin islamilainen vallankumous tapahtui vuonna 1979, kun shahin johtama monarkia syrjäytettiin ja islamilainen tasavalta perustettiin.

Iran on kokenut monia sisäisiä ja ulkoisia konflikteja vuosien varrella, ja maan poliittinen tilanne on edelleen jännittynyt. Matkailijoiden tulee olla tietoisia Iranin poliittisesta tilanteesta ja noudattaa paikallisten viranomaisten antamia ohjeita.

Liikkuminen

Iranin sisäinen liikkuminen on suhteellisen helppoa ja edullista. Maassa on hyvin kehittynyt julkinen liikennejärjestelmä, johon kuuluvat junat, bussit ja taksi. Suurimmissa kaupungeissa on myös metro, joka on kätevä tapa liikkua kaupungin sisällä.

Junamatkustaminen on suosittu tapa liikkua Iranissa, ja maan rautatieverkosto on laaja. Junamatkat ovat edullisia ja mukavia, mutta suositut reitit kannattaa varata etukäteen. Bussilla matkustaminen on myös suosittu vaihtoehto, ja bussit kulkevat ympäri maata.

Iranin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Teheranissa, ja maahan on hyvät lentoyhteydet monista eri maista. Jos suunnittelet matkaa Iraniin, kannattaa tarkistaa lentoyhteydet ja hinnat etukäteen.

Paikallisesti liikkuminen kaupungeissa on helppoa ja edullista. Taksit ovat yleisiä ja kohtuuhintaisia, ja monet kuljettajat puhuvat myös englantia.

Ruoka ja juoma

Iranin ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja maassa tarjoillaan herkullisia ruokia ja juomia. Iranilainen ruoka perustuu paljolti riisiin, lihaan, kasviksiin ja mausteisiin. Iranilaiset ruuat ovat usein mausteisia ja niissä käytetään paljon tuoreita yrttejä, kuten minttua ja korianteria.

Yksi Iranin tunnetuimmista ruuista on kebab, joka on grillattua lihaa. Kebabia tarjoillaan usein riisin ja salaatin kanssa. Toinen suosittu ruoka on ghormeh sabzi, joka on lihakastike, jossa on paljon yrtejä ja papuja. Iranilaiset ovat myös tunnettuja makeista leivonnaisistaan, kuten baklavasta ja halvasta.

Iranissa nautitaan myös paljon erilaisia juomia. Yksi tunnetuimmista juomista on chai, eli tee, jota tarjoillaan lähes kaikkialla maassa. Iranilaiset ovat myös suuria mehun ystäviä, ja paikallisista hedelmistä valmistetaan herkullisia mehuja. Alkoholia ei ole sallittua nauttia julkisesti Iranissa.

Lasten kanssa matkustaminen

Iran on ystävällinen ja vieraanvarainen maa, ja se sopii hyvin myös lasten kanssa matkustaville perheille. Iranissa arvostetaan perhettä ja lapset ovat aina tervetulleita.

Maasta löytyy useita puistoja ja leikkipuistoja, joissa lapset voivat leikkiä ja viettää aikaa. Suurimmissa kaupungeissa on myös eläintarhoja ja vesipuistoja, jotka ovat suosittuja perheiden keskuudessa.

Iranilaiset ovat lapsirakkaita ja he kohtelevat lapsia yleensä erittäin hyvin. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon paikallinen kulttuuri ja tapakulttuuri. Esimerkiksi naisten tulee pukeutua peittävästi ja ottamattoman huomioon paikalliset tapakulttuurit ja uskonnolliset normit.

Hintataso

Iranin hintataso on suhteellisen edullinen. Esimerkiksi majoitus, ruoka ja julkinen liikenne ovat halvempia kuin useimmissa länsimaissa. Esimerkiksi halpahintaisen hotellin yöpyminen maksaa noin 20-50 euroa yöltä, kun taas keskihintaisen hotellin hinta voi olla noin 50-100 euroa yöltä.

Ruokailu ravintolassa on myös kohtuuhintaista, ja paikallisten ruokakojujen ruuat ovat yleensä halvempia kuin turistialueilla. Lounas tai illallinen ravintolassa voi maksaa noin 5-10 euroa henkilöltä. Julkisen liikenteen hinnat ovat myös edullisia, ja lyhyt bussimatka voi maksaa alle euron.

Matkailijoille tulee kuitenkin varata käteistä rahaa mukaan, sillä Iranissa korttimaksaminen ei ole yleistä. Ulkomaiset Visa- ja MasterCard-kortit eivät toimi Iranissa, joten on suositeltavaa vaihtaa rahaa ennen matkaa tai käyttää paikallisia valuutanvaihtopisteitä.

Iran Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Iran sijaitsee? Lähi-idässä, Länsi-Aasiassa.
2. Mikä on Iranin pääkaupunki? Tehran.
3. Mitkä ovat Iranin viralliset kielet? Persia (farsi).
4. Millainen on Iranin ilmasto? Iranissa on monenlaisia ilmastovyöhykkeitä, keskellä maata on pääosin aavikoita ja vuoristoisia alueita.
5. Mikä on Iranin rahayksikkö? Iranin rial (IRR).
6. Tarvitseeko Suomen kansalainen viisumin matkustaessaan Iraniin? Kyllä, Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Iraniin.
7. Minkälaista ruokaa Iranissa syödään? Tavallisia aterioita ovat esimerkiksi kebab, couscous ja hummus.
8. Mikä on Iranin kansallisurheilu? Koripallo.
9. Millä valuutalla matkailija yleensä maksaa Iranissa? Iranin rialilla.
10. Onko Iran turvallinen matkakohde? Eri maiden matkustustiedotteet vaihtelevat, mutta tällä hetkellä monet maat suosittelevat varovaisuutta matkustaessaan Iraniin.
11. Mikä on Iranin aikaero Suomeen verrattuna? Iranin aikaero vaihtelee Suomen kesä- ja talviajan mukaan, parhaimmillaan Iran on 1,5 tuntia Suomen aikaa edellä.
12. Millainen on Iranin uskonnollinen tilanne? Iran on valtaosin islamilainen maa, shiialainen islam on valtauskonto.
13. Tarvitseeko Iranissa käyttää huivia? Kyllä, Iranissa naiset käyttävät yleisesti huivia.
14. Mikä on Iranin kuuluisin matkailukohde? Esfahanin kaupunki, jossa sijaitsee muun muassa Naqsh-e Jahan -aukio.
15. Onko Iranissa hyvä julkinen liikenne? Kyllä, Iranissa on hyvä julkinen liikenne, kuten bussit, junat ja metro.
16. Voiko Iranissa juoda alkoholia? Ei, Iranissa on alkoholin kieltävä lainsäädäntö.
17. Onko Iranissa turvallista liikkua julkinen liikenne? Iranissa liikennekulttuuri ja -järjestelyt voivat poiketa Suomesta, joten matkailijan tulee olla erityisen varovainen liikkuessaan julkisessa liikenteessä.
18. Mikä on Iranin kansallislintu? Harmaahaikara.
19. Onko Iranissa hyvä terveydenhuolto? Iranissa on perustasolla hyvät terveydenhuoltopalvelut, mutta esimerkiksi maaseudulla palvelut voivat olla rajallisempia.
20. Mitä tulisi ottaa huomioon Iranin kulttuurissa ja tapakulttuurissa? Iranissa tulee olla erityisen huomaavainen pukeutumisessa ja käyttäytyä kunnioittavasti paikallisia tapoja ja perinteitä kohtaan.