Yleistä

Venäjä on maailman suurin maa, joka sijaitsee itäisessä Euroopassa ja pohjoisessa Aasiassa. Se tarjoaa matkailijoille valtavan määrän nähtävää ja koettavaa, olitpa sitten kiinnostunut kulttuurista, luonnosta tai historiasta. Maan pääkaupunki on Moskova, jossa sijaitsee kuuluisa Punainen tori ja on tärkeä liikenteen solmukohta. Venäjän toiseksi suurin kaupunki on Pietari, jossa voi ihailla upeaa arkkitehtuuria ja vierailla maailmankuulussa Eremitaasissa.

Venäjä tunnetaan myös kauniista luonnostaan, jossa on laajat metsät, järvet ja vuoristot. Baikaljärvi on maailman syvin järvi ja siellä voi nauttia upeista maisemista ja monipuolisesta luontokohteista. Venäjä on myös tunnettu talviurheilun mekkana, ja siellä voi harrastaa esimerkiksi hiihtoa, lumilautailua ja jääkiekkoa.

Kuvaus

Venäjällä on paljon tarjottavaa matkailijoille. Maan rikas kulttuuriperintö näkyy esimerkiksi taiteessa, musiikissa ja kirjallisuudessa. Venäläinen baletti ja klassinen musiikki ovat maailmankuuluja. Matkailijat voivat käydä konserteissa ja teatteriesityksissä sekä tutustua maan kiehtovaan taidehistoriaan eri museoissa ja gallerioissa. Venäläinen ruoka on myös herkullista ja monipuolista, ja matkailijat voivat nauttia esimerkiksi blineistä, borssikeitosta ja erilaisista venäläisistä piirakoista.

Venäjä on myös tunnettu uskonnollisista kohteistaan, kuten Laatokan Valamosta ja Solovetskin luostarista. Matkailijat voivat tutustua ortodoksiseen uskoon ja vierailla kauniissa kirkoissa, joissa on upea arkkitehtuuri ja kultaiset ikonit. Maan historiaan kuuluu myös lukuisia linnoja ja linnoituksia, kuten Kremliä ja Suomenlinnaa.

Historia

Venäjän historia on pitkä ja värikäs. Maa perustettiin vuonna 988 ja se kuului osana Venäjän keisarikuntaan 1800-luvulle asti. Venäjän vallankumouksen seurauksena maa muuttui sosialistiseksi Neuvostoliitoksi vuonna 1922. Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991 ja Venäjä itsenäistyi.

Venäjä on käynyt läpi monia sotia ja konflikteja historian aikana. Se on ollut mukana esimerkiksi Napoleonia vastaan käydyssä sodassa ja toisessa maailmansodassa. Neuvostoliiton aikana maa oli yksi maailman suurimmista suurvalloista ja sen vaikutus ulottui moniin osiin maailmaa. Nykyään Venäjä on itsenäinen valtio, jolla on merkittävä asema kansainvälisessä politiikassa.

Liikkuminen

Venäjällä on hyvin kehittynyt liikenneverkko, joka mahdollistaa helpon liikkumisen eri puolilla maata. Suurimmissa kaupungeissa on hyvin toimiva julkinen liikenne, johon kuuluvat muun muassa metro, bussit ja raitiovaunut. Matkustaminen junalla on myös suosittua Venäjällä, ja maasta löytyy laaja junaverkosto. Esimerkiksi Moskovan ja Pietarin välillä kulkee säännöllisesti nopeita Allegro-pikajunia.

Venäjällä on myös hyvä lentokenttäverkosto, ja maahan pääsee helposti lentämällä esimerkiksi Moskovaan tai Pietariin. Matkustaminen Venäjälle on yleensä helppoa, mutta matkailijan tulisi olla selvillä maan viisumivaatimuksista ja muista matkustusrajoituksista ennen matkaa.

Ruoka ja juoma

Venäläinen ruoka on monipuolista ja maukasta. Perinteisiä venäläisiä ruokia ovat esimerkiksi blineet eli ohukaiset, savulohi, borssikeitto ja venäläiset piirakat eli pirogit. Venäläiset piirakat voivat sisältää esimerkiksi lihaa, kaalia tai vihanneksia. Myös erilaiset liharuoat, kuten stroganov ja pelmenit, ovat suosittuja.

Venäläinen juomakulttuuri tunnetaan erityisesti vodkasta. Vodkaa tarjotaan usein alkudrinkkinä tai ruokajuomana. Venäläinen teetraditio on myös tärkeä osa kulttuuria. Venäläiset juovat yleensä vahvaa mustaa teetä, johon voi lisätä sokeria tai hunajaa. Myös erilaiset marjamehut ja kompotit ovat suosittuja juomia.

Lasten kanssa matkustaminen

Venäjä on hyvä matkakohde myös perheille, ja maassa on paljon nähtävää ja koettavaa lapsille. Monet suuret kaupungit tarjoavat lastenmuseoita, eläintarhoja ja leikkipuistoja. Esimerkiksi Moskovassa sijaitseva VDNH-puisto on suosittu perheiden keskuudessa, ja siellä voi viettää koko päivän erilaisten aktiviteettien parissa.

Suurimmissa kaupungeissa on myös paljon erilaisia lastenravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat ruokia ja juomia erityisesti lapsille suunnattuna. Ruokalistalta löytyy usein tuttuja ja lapsille mieluisia vaihtoehtoja, kuten hampurilaisia, pizzoja ja pastaa.

Matkustettaessa lasten kanssa kannattaa ottaa huomioon myös Venäjän ilmasto. Talvella lämpötilat voivat laskea hyvin alas, joten lasten tulee olla hyvin pukeutuneita ja varustettuja lämpimillä vaatteilla. Kesällä taas on hyvä suojautua hyttysiltä ja valvoa lasten nesteytystä lämpimissä olosuhteissa.

Hintataso

Venäjän hintataso vaihtelee alueittain ja kaupungeittain. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Moskovassa ja Pietarissa, hinnat voivat olla korkeammat kuin muualla maassa. Esimerkiksi ravintoloissa ja hotelleissa hinnat voivat olla samalla tasolla kuin muualla Euroopassa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat ovat yleensä edullisemmat.

Matkailijan kannattaa huomioida myös se, että Venäjällä käytetään pääasiassa käteistä rahaa. Luottokortit eivät käy kaikissa paikoissa, joten mukana kannattaa olla riittävästi käteistä. Valuuttana Venäjällä käytetään ruplaa. Rahan vaihtaminen onnistuu yleensä helposti pankeissa, valuutanvaihtopisteissä tai automaateissa.

Venäjä Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
20 kysymystä ja vastausta Venäjästä

Kysymys Vastaus
Mikä on Venäjän pääkaupunki? Moskova
Mitä kieltä puhutaan Venäjällä? Venäjää
Mitä maata Venäjä rajoittaa lännestä? Suomea
Kuinka suuri Venäjä on pinta-alaltaan? Maailman suurin valtio
Minkä niminen on Venäjän korkein vuori? Elbrus
Mitä väriä on Venäjän lippu? Valkoinen, sininen ja punainen
Mitä juhlapäivää Venäjällä vietetään 9. toukokuuta? Voiton päivää
Mikä on Venäjän valuutta? Rupla
Mikä on Venäjän kansallisurheilulaji? Jääkiekko
Mitä tunnettu venäläinen juoma on? Vodka
Mitä usein Venäjällä vierailee talvella? Lumi
Mikä on Venäjän suurin järvi? Baikaljärvi
Missä sijaitsee Kremli? Moskovassa
Mikä on Venäjän korkein rakennus? Lahtitorni
Kuka on Venäjän nykyinen presidentti? Vladimir Putin
Mitä tunnetaan Venäjän legendaarisena junayhteytenä Eurooppaan? Sapsan
Mitä kuuluisaa teatteria Moskovassa pidetään ”maailman parhaana balettiteatterina”? Bolshoi-teatteri
Mitä urheilutapahtumaa Venäjä isännöi vuonna 2018? Jalkapallon MM-kisat
Mitä lyhennettä käytetään Venäjän autonrekisterikilvissä? RUS
Mikä on Venäjän tunnetuin matkailunähtävyys? Punainen tori