Jordan

Yleistä

Jordan on Lähi-idässä sijaitseva itsehallinnollinen kuningaskunta. Se rajoittuu Saudi-Arabiaan etelässä, Irakiin idässä, Syyriaan pohjoisessa ja Israeliin ja Länsirantaan lännessä. Jordanian pääkaupunki on Amman, joka on myös maan suurin kaupunki. Jordan on turvallinen matkakohde ja se tarjoaa monipuolisia kokemuksia matkailijoille.

Kuvaus

Jordan on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa upeita historiallisia kohteita, upeita maisemia ja rentouttavia lomakohteita. Maassa on kaikki ainekset unohtumattomaan lomaan. Siellä voi vierailla Jordanian kuuluisassa Petra-kaupungissa, joka on maailmanperintökohteeksi listattu antiikin kaupunki. Lisäksi Jordanian Punainenmeri tarjoaa upeita mahdollisuuksia sukeltamiseen ja snorklaukseen. Jordanian autiomaa on myös upea paikka tutkia ja se on täydellinen paikka vaellukselle tai kameliretkelle.

Jordan on myös kuuluisa lämpimästä vieraanvaraisuudestaan. Jordanialaiset ovat ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, jotka ovat aina valmiita auttamaan matkailijoita. Ruoka on myös tärkeä osa jordanialaista kulttuuria ja maassa voi nauttia herkullisista arabialaisista ruokia, kuten falafel, hummus ja mausteiset kebabit.

Historia

Jordanin alueella on ollut asutusta jo kivikaudelta lähtien ja se on ollut osa monien suurten imperiumien, kuten roomalaisen, bysanttilaisen ja ottomaanien valtakuntia. Jordanista on löydetty myös monia arkeologisia kohteita, kuten roomalaisia teattereita, kaupunkeja ja linnoituksia.

Jordanian moderni historia alkoi, kun maa itsenäistyi Brittiläisestä mandaattialueesta vuonna 1946. Kuningas Abdullah I oli maan ensimmäinen kuningas ja hän perusti Hashemiten kuningaskunnan. Jordania on kohdannut myös poliittisia konflikteja, kuten kuuden päivän sota ja Israelin miehitys Länsirannalta. Nykyään Jordan pyrkii edistämään rauhaa ja vakautta alueella ja sillä on tärkeä rooli Lähi-idän poliittisissa kysymyksissä.

Liikkuminen

Jordanian liikkuminen on yleisesti ottaen turvallista ja helppoa. Maassa on hyvin kehittynyt tieverkosto, joka yhdistää suurimmat kaupungit ja nähtävyydet. Jordanissa on myös joukkoliikenteen vaihtoehtoja, kuten busseja ja taksipalveluita, joilla pääsee helposti paikasta toiseen.

Jordanian tärkeimmät lentokentät sijaitsevat Ammanissa, Aqabassa ja Zarqassa. Useat kansainväliset lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin, joten saapuminen maahan on helppoa. Lisäksi Jordanian ja Israelin välillä on rajanylityspaikkoja, joiden kautta voi matkustaa maasta toiseen.

Ruoka ja juoma

Jordanialainen ruoka on herkullista ja monipuolista. Maan ruokakulttuuri perustuu paikallisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin resepteihin. Suosittuja ruokia ovat muun muassa hummus, falafel, mausteiset kebabit, tabbouleh-salaatti ja baba ganoush. Iso osa jordanialaisesta ruokakulttuurista on myös levantine-keittiö, joka tarjoaa esimerkiksi erilaisia grillattuja lihoja ja keittoja.

Jordanialaiset juomat tarjoavat myös monia herkullisia makuelämyksiä. Alkoholittomat juomat, kuten minttutee ja rooibos-tee, ovat suosittuja ja tarjoavat virkistäviä hetkiä. Lisäksi Jordaniassa on myös paikallisia olutmerkkejä, kuten Petra Beer ja Philadelphia Beer.

Lasten kanssa matkustaminen

Jordan on hyvä matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa. Maassa on useita lapsiystävällisiä hotelleja, joissa on lapsille suunnattuja aktiviteetteja ja palveluja. Lisäksi Jordanian nähtävyydet tarjoavat monia aktiviteetteja, kuten snorklausta Punaisellamerellä ja kameliratsastusta autiomaassa, jotka voivat olla mielenkiintoisia myös lapsille.

Matkailijoiden tulee kuitenkin muistaa, että Jordanian ilmasto voi olla hyvin kuuma ja kuiva. On tärkeää pitää huolta lasten nesteytyksestä ja suojata iho auringolta riittävällä aurinkosuojalla ja vaatevalinnoilla. Lisäksi vanhempien kannattaa varata riittävästi aikaa lepoon ja rentoutumiseen, jotta matka sujuu sujuvasti myös lasten kanssa.

Hintataso

Jordanian hintataso on yleisesti ottaen edullinen. Hotellit, ravintolat ja ostokset Jordanissa ovat huomattavasti halvempia kuin esimerkiksi Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Edullisimpia majoitusvaihtoehtoja löytyy erityisesti Jordanian pienemmistä kaupungeista ja maaseudulta. Suuremmissa kaupungeissa, kuten Ammanissa, hinnat voivat olla hieman korkeammat.

Julkinen liikenne, kuten bussimatkat ja taksit, ovat myös edullisia Jordanissa. Turistikohteissa ja kaupoissa voi kuitenkin olla korkeampia hintoja, joten kannattaa vertailla hintoja ja neuvotella hintaa, jos mahdollista. Lisäksi matkailijoiden kannattaa varata riittävästi käteistä mukaan, koska luottokortit eivät välttämättä ole hyväksyttyjä kaikkialla Jordanissa.

Jordan Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Jordanin pääkaupunki? Amman
Missä Jordan sijaitsee? Aasiassa
Mitä kieltä Jordanissa puhutaan? Arabia
Mikä on Jordanin virallinen valuutta? Jordanian dinaari
Mikä on Jordanin tunnetuin nähtävyys? Petran unohdettu kaupunki
Mitä uskontoja Jordanissa on? Islam ja kristinusko
Mikä on Jordanin kansallisruoka? Mansaf (lampaanlihasta, riisistä ja jogurtista valmistettu ruoka)
Milloin on paras aika matkustaa Jordaniin? Maalis-kesäkuu ja syys-marraskuu
Tarvitseeko Jordaniin viisumin? Kyllä, useimmat matkailijat tarvitsevat viisumin
Mitä aktiviteetteja Jordaniassa voi tehdä? Sukeltaa Punaisenmeren koralliriutoille, vierailla historiallisissa paikoissa kuten Jerashissa ja vaeltaminen Petraan
Onko Jordaniassa turvallista matkustaa? Jordan on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita
Mitä tulisi ottaa mukaan Jordaniassa matkustaessa? Voimassa oleva passi, mukavat vaatteet, aurinkosuoja, hatut ja hyttyskarkote
Mitä kielellisiä tervehdyksiä tulisi osata Jordaniassa? Tervehdi ”marhaba” (hei) tai ”salam” (terve), ja kiitä ”shukran” (kiitos)
Voiko Jordaniassa juoda hanavettä? Ei, hanavesi ei ole juomakelpoista Jordaniassa. On suositeltavaa juoda pullovesiä
Mikä on Jordanin kansalliseläin? Arabian oryx-antilooppi
Pitääkö Jordaniassa jättää tippiä? Useissa ravintoloissa ja hotelleissa palvelumaksu sisältyy laskuun, mutta ravintolahenkilökunnalle voi jättää 5-10% tippiä
Mitä paikallisella ruokalistalla on tarjolla? Mausteista lihaa, kebabeja, hummusta, falafelia ja paljon muita herkullisia ruokia
Onko Jordaniassa hyttysiä ja muita ötököitä? Kyllä, Jordaniassa voi olla hyttysiä ja muita ötököitä erityisesti maaseudulla
Tarvitseeko Jordaniassa rokotuksia? Rokotuksia ei yleensä vaadita Jordaniaan matkustettaessa, mutta matkailijoita suositellaan ottamaan yhteyttä lääkäriin
Kuinka pitkä on lento Jordaniaan Suomesta? Lentoaika riippuu reitistä ja välilaskuista, mutta keskimäärin noin 5-7 tuntia