Yleistä

Gambia sijaitsee Länsi-Afrikassa Atlantin valtameren rannalla. Se on pieni maa, joka tunnetaan nimellä ”sorin sorin maa” eli ”lumoojien maa” paikallisten historiaan, kulttuuriin ja luontoon liittyvien salaperäisten tarinoiden takia. Gambia on nimensä mukaisesti jaettu Gambioon joen mukaan, joka jakaa maan kahteen osaan. Pohjoisosassa, jota kutsutaan myös ”silli-silli landeksi”, on suurin osa maan väestöstä ja infrastruktuurista. Eteläosassa, joka tunnetaan paremmin ”mako-mako landena”, on enemmän luontoa ja rauhallisia rantoja.

Gambialla on tasainen maasto ja trooppinen ilmasto, mikä tekee siitä houkuttelevan matkailukohteen ympäri vuoden. Matkailijat voivat nauttia lämpimistä ja aurinkoisista päivistä lähes ympäri vuoden, mikä tekee siitä ihanteellisen lomakohteen niille, jotka haluavat paeta kylmää talvea Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Gambia on myös suosittu lintuharrastajien keskuudessa, sillä maassa on yli 570 lintulajia, mukaan lukien harvinaisia ja uhanalaisia lajeja.

Kuvaus

Gambia on tunnettu upeista hiekkarannoistaan, joita reunustavat paahteiset palmupuut. Rantojen lisäksi matkailijat voivat tutustua maan rikkaaseen kulttuuriin ja luontoon. Kulttuurilliset kokemukset sisältävät käynnin perinteisissä kylistä, joissa voi nähdä paikallista elämää ja oppia gambialaisesta musiikista ja tanssista. Matkailijat voivat myös nauttia perinteisistä käsityömarkkinoista, joilla myydään paikallisia käsitöitä ja koruja.

Luonnonystävät voivat nauttia Gambiajoen risteilystä, joka tarjoaa mahdollisuuden nähdä villieläimiä kuten krokotiilejä, virtahepoja, apinoita ja lintuja. Myös Abuko Nature Reserve tarjoaa upean luontokokemuksen, jossa matkailijat voivat tarkkailla lintuja ja muita eläimiä trooppisessa sademetsässä. Gambia on myös suosittu lintuharrastajien keskuudessa, sillä maassa on yli 570 lintulajia, mukaan lukien harvinaisia ja uhanalaisia lajeja.

Historia

Gambian historia ulottuu tuhansien vuosien päähän. Maa on ollut osa useita imperiumeja, kuten Ghanan, Malin, Songhain ja Mandingon imperiumeja. Ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Gambiaan 1400-luvulla ja siitä tuli tärkeä paikka eurooppalaisille kauppiailla 1500- ja 1600-luvuilla. Ensimmäiset eurooppalaiset siirtokunnat perustettiin Gambiaan, ja maa toimi orjakaupan keskuksena.

Britit hallitsivat Gambiaa 1800-luvun lopusta alkaen ja siitä tuli osa Britannian siirtomaata. Maa itsenäistyi vuonna 1965 ja sai täyden itsenäisyyden vuonna 1970. Gambia on ollut poliittisesti vakaa maa itsenäistymisensä jälkeen, vaikka siinä on ollut joitain poliittisia jännitteitä ja konflikteja.

Liikkuminen

Gambian liikkuminen on suhteellisen helppoa. Maa on pieni ja julkinen liikenne on melko kehittynyttä. Matkailijat voivat käyttää minibusseja, takseja tai paikallisia venekuljetuksia liikkumiseen Gambiassa. Minibussit ovat yleisin ja edullisin tapa liikkua maan sisällä.

Jos matkustat Gambiaan ulkomailta, voit lentää maahan Banjul International Airportin kautta. Monet lentoyhtiöt tarjoavat suoria lentoja Banjuliin Euroopasta ja muilta mantereilta. Lentokentältä on helppo päästä Banjulin keskustaan ​​taksilla tai minibussilla. Monilla hotelleilla on myös kuljetuspalvelu lentokentältä.

Ruoka ja juoma

Gambian ruoka perustuu paikallisiin raaka-aineisiin kuten riisiin, kalaa, lihaa, vihanneksia ja mausteita. Tyypillisiä gambialaisia ruokia ovat domoda (maapähkinäkastikkeessa haudutettu liha tai kala), benechin (paahdettu riisi, kana, kala ja vihannekset) ja yassa (sipulikastikkeessa haudutettu kana, liha tai kala). Paikalliset ruokalajit ovat yleensä mausteisia ja täynnä makua.

Gambialaiset juovat paljon teetä, jota he kutsuvat ”atay”. Se tarjoillaan usein makeutetun maidon kanssa. Alkoholijuomista Gambia on tunnettu palmuviinistään, jota paikalliset kutsuvat ”palm wine”. Sitä valmistetaan paikallisista palmupuista puristetusta mehusta. Gambiassa on myös monia ravintoloita, joissa voi nauttia kansainvälisiä ruokia ja juomia.

Lasten kanssa matkustaminen

Gambia on turvallinen matkakohde lasten kanssa matkustettaessa. Paikalliset ovat ystävällisiä ja lapsiystävällisiä, ja maassa on lukuisia hotelleja, jotka tarjoavat lapsiystävällisiä palveluita ja aktiviteetteja. Monet hotellit tarjoavat lastenallas, leikkikentän ja lastenkerhon, jossa voivat lapset voivat leikkiä tai osallistua ohjattuihin aktiviteetteihin.

Gambia tarjoaa myös paljon tekemistä lapsille. He voivat nauttia hiekkarannoista, käydä eläintarhassa tai luonnonpuistossa, tai osallistua kulttuurikierrokselle oppiakseen paikallisesta elämästä ja historiasta. On hyvä ottaa mukaan perustarvikkeita, kuten aurinkovoidetta, hyttysmyrkkyä, lääkkeitä ja muuta tarpeellista lapsen hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Hintataso

Gambian hintataso on yleisesti ottaen edullinen verrattuna moniin muihin matkakohteisiin. Majoituksen, ruoan ja julkisen liikenteen hinnat ovat suhteellisen edullisia. Matkailijan on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että hinnat saattavat vaihdella hieman matkakohteen ja matkustusajankohdan mukaan.

Majoituksen hinta vaihtelee riippuen hotellin tasosta ja sijainnista. Edullisimmat vaihtoehdot löytyvät yleensä paikallisista majataloista tai hostelleista, kun taas luksushotellit ovat yleensä kalliimpia. Ruoka ja juoma ovat yleensä suhteellisen edullisia ravintoloissa ja kahviloissa, erityisesti paikallisissa kojuissa tai ravintoloissa.

Matkailijoiden kannattaa vaihtaa valuuttaa paikallisessa pankissa tai rahanvaihdossa, sillä kurssit voivat vaihdella eri paikoissa. Luottokortit hyväksytään yleisesti suurimmissa hotelleissa ja ravintoloissa, mutta kannattaa varautua myös käteisellä matkustaessa.

Gambia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Kysymys Vastaus
Mikä on Gambia? Gambia on pieni maa Länsi-Afrikassa, jonka pääkaupunki on Banjul.
Mikä on Gambian pinta-ala? Gambian pinta-ala on noin 11 300 neliökilometriä.
Mikä on Gambian virallinen kieli? Gambian virallinen kieli on englanti.
Mikä on Gambian valuutta? Gambian valuutta on Gambian dalasi.
Milloin on paras aika vierailla Gambiassa? Paras aika vierailla Gambiassa on