Yleistä

Norja sijaitsee Pohjois-Euroopassa ja se tunnetaan upeista vuonoistaan, jylhistä vuoristomaisemistaan ja lumoavasta luonnostaan. Norja on Skandinavian osa ja sen rajanaapureita ovat Ruotsi, Suomi ja Venäjä. Norja on pinta-alaltaan suuri maa, ja siellä asuu noin 5,4 miljoonaa ihmistä. Pääkaupunki on Oslo, joka on myös maan suurin kaupunki.

Luonto on Norjassa ehdottomasti yksi suurimmista houkuttimista. Vuoristot, jäätiköt, vesiputoukset ja vuonot luovat upean maisemakudelman, joka tarjoaa lukuisia aktiviteetteja ulkoilmaihmisille. Norjalla on myös pitkä rannikko, joka tarjoaa upeat mahdollisuudet purjehdukseen ja veneilyyn.

Norjassa on vahva luontokulttuuri ja retkeily ja vaellus ovat suosittuja harrastuksia. Maa on tunnettu myös talviurheilusta, kuten hiihdosta ja lumilautailusta. Norjan pohjoisosan napapiiri ylittyy, joten täällä voi ihastella myös pohjoisen kauniita revontulia. Norjassa on myös useita kansallispuistoja ja luonnonpuistoja, jotka tarjoavat upeita mahdollisuuksia patikointiin ja eläimistön tarkkailuun.

Kuvaus

Norja tarjoaa matkailijoille monipuolisen kokemuksen upeasta luonnostaan ja rikkaasta kulttuuristaan. Maassa vallitseva rauhallinen ja puhdas ympäristö tekee siitä erinomaisen kohteen luontoaktiviteeteille ja rentoutumiselle.

Maan suurin kaupunki, Oslo, tarjoaa monia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Voit vierailla kuuluisassa Vigelandin patsaspuistossa, jossa on yli 200 patsasta, tai tutustua Vikingskipshuset-museoon, jossa on näytteillä todellisia viikinkilaivoja. Oslossa voit myös nauttia kulttuurista vierailemalla oopperatalossa tai tutustua Norjan historialliseen menneisyyteen Akershusin linnoituksella. Kaupunki on myös tunnettu hyvästä ruokakulttuuristaan, ja siellä on useita Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita.

Pohjois-Norjassa sijaitseva Tromssa on suosittu matkakohde revontulien bongailuun. Kaupunki on myös Norjan toiseksi suurin matkailukeskus, jossa voit vierailla kansanperinneteatterissa, saada elämyksiä täyden kummitusmatkan aikana tai kokeilla jännittäviä vesisukellusaktiviteetteja.

Historia

Norjan historia juontaa juurensa viikinkiaikaan, jolloin maahan perustettiin ensimmäiset kuningaskunnat. Norja oli itsenäinen valtio vuoteen 1397 asti, jolloin se liittyi Ruotsin unioniin. Vuonna 1814 Norja sai perustuslain ja liittyi unioniin Ruotsin kanssa.

Vaikka Norja oli virallisesti osa Ruotsia, se säilytti kulttuurisen ja lainsäädännöllisen itsenäisyyden. Norjalainen kansallistunto kasvoi vahvaksi 1800-luvun loppupuolella ja alkoi vaatimaan Norjan täyttä itsenäisyyttä. Vuonna 1905 Norja sai virallisesti itsenäisyytensä, kun unioni Ruotsin kanssa purettiin.

Toisen maailmansodan aikana Norja miehitettiin natsi-Saksan toimesta, ja se kamppaili itsenäisyytensä puolesta. Saksan miehityksen jälkeen Norja kävi läpi nopean teollistumisen ja hyvinvoinnin nousun. Norjan hyvinvointivaltiota on pidetty yhtenä maailman parhaista.

Liikkuminen

Norjassa on hyvä julkinen liikennejärjestelmä, joka kattaa suurimman osan maasta lentokenttien, junaratojen ja bussireittien avulla. Pääkaupunki Oslosta on helppo matkustaa muihin kaupunkeihin ja alueisiin esimerkiksi junalla tai bussilla.

Norjan laajat vuonot tarjoavat mahdollisuuden matkustaa veneellä pitkin rannikkoa. Voit ottaa lauttayhteyden Bergenistä Stavangeriin tai tehdä vuorokauden kestävän Hurtigruten-laivamatkan, jolla pääset ihailemaan norjalaista rannikkoa, vuonot ja vuoristomaisemat.

Liikkuminen vuoristoisessa Norjassa on helppoa ja suosittu tapa tutustua maan upeaan luontoon on vuorivaellus. Maassa on hyvin merkittyjä vaellusreittejä, jotka sopivat niin kokeneille vaeltajille kuin aloittelijoillekin.

Ruoka ja juoma

Norjalainen ruokakulttuuri on vahvasti luontoon ja merelle sidottu. Norjalainen ruoka koostuu pääosin tuoreista merenelävistä, perunoista, marjoista ja villin luonnonantimista. Tunnettuja norjalaisia ruokalajeja ovat esimerkiksi rakfisk, joka on hapanta ja suolaista mädätettyä haukea, ja lutefisk, joka on kuivattujen ja lipeällä liotettujen kalanpalasten kanssa tarjoiltava ruokalaji.

Norjalainen juhlapöytä on tunnettu monipuolisuudestaan ja sille kuuluu usein runsas valikoima kaloja, äyriäisiä ja muita mereneläviä. Norjalaiset itse syövät päivittäin paljon kalaa, erityisesti lohta, joka on maan suosituimpia ruoka-aineita. Pulla ja leivonnaiset ovat myös tärkeä osa norjalaista ruokakulttuuria.

Norjassa on myös vahva kahvikulttuuri, ja maassa juodaan päivittäin paljon kahvia. Norjalaiset tunnetaan myös oopperastaan, ja maasta löytyy useita maineikkaita oopperataloja ympäri maata. Viininkulutus on kasvussa, ja Norjan omat pienpanimot tuottavat laadukkaita oluita.

Lasten kanssa matkustaminen

Norja on erinomainen kohde myös lapsiperheille, sillä maassa on paljon aktiviteetteja ja nähtävyyksiä lapsille. Monet hotellit ja ravintolat ovat perheystävällisiä, ja lapset otetaan yleensä hyvin huomioon näissä paikoissa. Norjan kansallispuistot tarjoavat lapsille paljon mahdollisuuksia retkeilyyn ja ulkoiluun, ja maassa on myös useita eläinpuistoja ja huvipuistoja.

Tromssassa voit vierailla Pohjois-Norjan tiedekeskusessa ja saada elämyksiä täyden kummitusmatkan aikana. Bergenissä on Bryggenin vanha kaupunki, joka on täynnä värikkäitä puutaloja ja kapeita katuja, joissa lapset voivat tutustua Norjan historiaan. Oslo tarjoaa myös paljon aktiviteetteja lapsille, kuten suuria puistoja ja uima-altaita.

Norjassa lasten kanssa matkustaminen on yleisesti ottaen turvallista, ja maan terveydenhuoltojärjestelmä on erittäin hyvin kehittynyt.

Hintataso

Norjassa hintataso on yleisesti ottaen korkea. Ruoka, majoitus, julkinen liikenne ja ravintolapalvelut ovat kaikki kalliimpia kuin monissa muissa Euroopan maissa. Hinnat voivat vaihdella alueittain, ja pääkaupunki Oslossa hinnat ovat yleensä korkeammat kuin maaseudulla. Maassa on kuitenkin myös paljon ilmaisia tai edullisia aktiviteetteja, kuten patikointireittejä ja museoita.

Jotta saisi rahat riittämään matkalla Norjaan, kannattaa laatia matkabudjetti etukäteen ja varata riittävästi rahaa ruokaan ja majoitukseen. On myös hyvä ottaa huomioon, että alkoholi on maassa suhteellisen kallista, joten juomien valitsemista kannattaa harkita tarkkaan.

Norja Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Norjan pääkaupunki? Oslo
Mikä on Norjan valuutta? Kruunu
Mitä kieltä Norjassa puhutaan? Norjaa
Mikä on Norjan korkein vuori? Galdhøpiggen
Missä sijaitsee Geirangerin vuono? Norjan länsirannikolla
Mitä ruokaa Norjassa syödään? Kaloja, äyriäisiä, perunoita
Mitä juomaa Norjassa juodaan usein? Kahvia
Millainen on Norjan ilmasto? Osassa maata on meri-ilmasto, osassa vuoristoilmasto
Mitä merkittäviä nähtävyyksiä Norjassa on? Bryggenin satama-alue, Preikestolenin kallio, Hurtigruten-laivareitti
Milloin kannattaa matkustaa Norjaan? Kesällä, jolloin on lämpimämpää
Kuinka paljon aikaeroa Suomen ja Norjan välillä on? Yksi tunti
Mitä Norjassa voi harrastaa? Vaeltamista, kalastusta, hiihtoa
Onko Norjassa paljon luonnonpuistoja? Kyllä, Norjassa on useita kansallispuistoja
Mitä Norjassa kannattaa ostaa tuliaisiksi? Käsityötuotteita, villapaitoja, lohikalaa
Mitä Norjan alueita kuuluu Pohjois-Norjaan? Finnmark, Troms, Nordland
Onko Norjassa paljon järviä ja jokia? Kyllä, Norjassa on paljon järviä ja jokia
Mitä ulkoilma-aktiviteetteja Norjassa voi harrastaa? Hiihtämistä, vaellusta, kalastusta, melontaa
Mitä pohjoisessa sijaitsevaa saarta mainitaan usein Norjan saarista puhuttaessa? Svalbard
Missä Norjan suurin huvipuisto sijaitsee? Liseberg, Göteborg, Ruotsissa
Onko Norja tunnettu öljyteollisuudestaan? Kyllä, Norja on yksi suurimmista öljyn ja kaasun tuottajista maailmassa