Kroatia

Yleistä

Kroatia, virallisesti Kroatian tasavalta, on maa Euroopan maanosassa Balkanin niemimaalla. Se sijaitsee Adrianmeren rannalla ja rajoittuu Sloveniaan, Unkariin, Serbiaan, Bosnia ja Hertsegovinaan sekä Montenegroon. Kroatia on suosittu matkakohde monipuolisen luontonsa, kauniiden rantojensa ja historiallisten kaupunkiensa ansiosta. Maassa asuu noin neljä miljoonaa ihmistä, ja sen pääkaupunki on Zagreb.

Adrianmeren rannikko on yksi Kroatian tärkeimmistä matkailualueista. Siellä sijaitsevat muun muassa Dubrovnikin vanhakaupunki, Splitin Diocletianuksen palatsi ja Pula, joka on tunnettu Rooman ajan amfiteatteristaan. Lisäksi Kroatian sisämaassa on monia viehättäviä kaupunkeja, kuten Zadar, Trogir ja Rovinj, joissa voi tutustua rikkaaseen kulttuuriperintöön ja kauniisiin historiallisiin rakennuksiin.

Luonnonystäville Kroatian kansallispuistot tarjoavat upeita maisemia ja monipuolisia luontoelämyksiä. Esimerkiksi Plitvicen kansallispuistossa voi ihastella upeita vesiputouksia ja smaragdinvihreitä järviä, kun taas Krkan kansallispuistossa voi ihailla kristallinkirkkaita jokia ja uida kauniissa vesiputouksissa.

Kroatian ilmasto on välimerellinen, joten maassa vallitsevat lämpimät ja aurinkoiset kesät sekä leudot talvet. Parhaat matkustusajankohdat Kroatiaan ovat kevät ja syksy, jolloin lämpötilat eivät ole liian korkeat.

Kuvaus

Kroatia tarjoaa matkailijoilleen upeita maisemia, kauniita rantoja, historiallisia nähtävyyksiä ja herkullista ruokaa. Pääkaupunki Zagreb on viehättävä kaupunki, jossa yhdistyvät vanha ja uusi. Vanhassakaupungissa voi vierailla historiallisissa rakennuksissa ja nauttia tunnelmallisista kahviloista ja ravintoloista. Uudempi osa kaupunkia tarjoaa modernia arkkitehtuuria ja vilkasta kaupunkielämää.

Adrianmeren rannikko on Kroatian suosituin matkailualue, ja siellä sijaitsevat muun muassa Dubrovnikin, Splitin ja Zadarin kaupungit. Dubrovnikin vanhakaupunki on kuuluisa kauniista kivirakennuksistaan ja historiallisesta tunnelmastaan. Splitin Diocletianuksen palatsi on UNESCO:n maailmanperintökohde sekä merkittävä Rooman aikainen nähtävyys. Zadar puolestaan tunnetaan merenmusiikki-installaatiostaan ja ainutlaatuisesta aurinkoterassistaan.

Kroatian sisämaassa sijaitsevat viehättävät pikkukaupungit kuten Trogir, Rovinj ja Opatija. Näissä kaupungeissa voi tutustua paikalliseen kulttuuriin ja arkkitehtuuriin sekä nauttia kauniista merinäköaloista.

Kroatia tarjoaa myös monipuolisia luontoelämyksiä. Esimerkiksi Plitvicen kansallispuistossa voi ihastella upeita vesiputouksia ja smaragdinvihreitä järviä, kun taas Krkan kansallispuistossa voi vierailla viehättävissä pikkukylissä ja ihailla kristallinkirkkaita jokia.

Historia

Kroatian alue on ollut asuttu jo esihistoriallisella ajalla, ja alueen kulttuuri ja historia ovat rikkaat. Antiikin aikana Kroatia kuului Rooman valtakuntaan, ja alueella vaikutti myös roomalaisen kulttuurin lisäksi itämaisen kulttuurin vaikutus.

Kroaattikansojen uskotaan saapuneen Kroatian alueelle 600-luvulla, ja heidän vaikutusvaltansa vahvistui 800-luvulla. Keskiajalla Kroatia kuului Unkarin kuningaskuntaan, mutta säilytti samalla autonomiansa ja jäi osaksi Itävallan keisarikuntaa.

Kroatia kuului Jugoslavian kuningaskuntaan ennen toista maailmansotaa ja myöhemmin sosialistiseen Jugoslaviaan. Jugoslavian hajoamissotien aikana Kroatia itsenäistyi ja sai itsenäisyyden vuonna 1991. Tämän jälkeen maa on kehittynyt nopeasti ja noussut yhdeksi suosituimmista matkailumaista.

Liikkuminen

Kroatian liikkuminen on melko helppoa ja vaivatonta. Maan laaja tieverkosto yhdistää kaupungit ja turistikohteet, ja matkustaminen on helppoa omalla autolla tai busseilla. Paikallisbussit liikennöivät myös kaupunkien sisällä, ja rautatieyhteydet ovat hyvät.

Kroatian sisäisen matkustamisen lisäksi maahan on helppo saapua myös kansainvälisesti. Useat lentoyhtiöt tarjoavat suoria lentoja Kroatian suurimpaan lentokenttään, Zagrebiin, sekä muihin suosittuihin kaupunkeihin kuten Splitiin ja Dubrovnikkiin.

Adrianmeren rannikolla liikkuminen voi olla helppoa lautalla tai vesibusseilla, jotka kuljettavat matkustajia saaristoon. Myös venevuokraus on suosittu tapa tutustua rannikon kauniisiin maisemiin ja pieneen saaristoon.

Ruoka ja juoma

Kroatian ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja maasta löytyy paljon herkullisia paikallisia ruokia ja juomia. Rannikkoalueilla ruokavalio koostuu usein kalasta ja äyriäisistä, kun taas sisämaassa tarjoillaan enemmän lihaa ja makkaraa. Kroatialainen ruoka on usein hyvin mausteista ja tarjoillaan tuoreista raaka-aineista valmistettuna.

Erään tunnetuimmista kroatialaisista ruuista on ”pekka”, joka on valmistettu keitetyistä ja grillatuista lihapaloista. Toinen suosittu ruoka on ”cevapcici”, joka on pieniä lihapullia tarjoiltuna pitaleivän kanssa. Kalanystäville taas Kroatian rannikkoalueet tarjoavat runsaasti tuoretta kalaa, mereneläviä ja simpukoita.

Kroatialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu myös viinin juominen. Kroatian viinitarhat ovat tunnettuja laadukkaista viineistään, erityisesti valkoviineistä. Maasta löytyy myös monia pieniä perheviinitaloja, joissa voi tutustua paikallisiin viineihin ja viinivalmistukseen.

Lasten kanssa matkustaminen

Kroatia on erinomainen matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa. Maassa on paljon lapsiystävällisiä hotelleja ja lomakohteita, ja rannikolla on myös paljon lapsille sopivia hiekkarantoja.

Kroatian kansallispuistoissa ja luontokohteissa lapsille on tarjolla paljon aktiviteetteja ja seikkailuja. Esimerkiksi Plitvicen kansallispuistossa voi tutustua upeisiin vesiputouksiin ja järviin kävellen tai veneillä. Lisäksi maassa on useita eläinpuistoja ja vesipuistoja, jotka tarjoavat hauskaa puuhaa koko perheelle.

Rantaelämän lisäksi Kroatian kaupungit tarjoavat monia kulttuurikohteita ja nähtävyyksiä, joista lapsetkin voivat nauttia. Esimerkiksi Dubrovnikin vanhakaupunki on kuin ulkoilmamuseo, jossa lapset voivat tutustua historiallisiin rakennuksiin ja päästää mielikuvituksensa valloilleen.

Kroatian ruokakulttuuri on myös monipuolinen, ja lasten on helppoa löytää mieleistä ruokaa. Ravintoloissa on yleensä tarjolla lastenruokia, ja lapsille sopivan ruoan löytäminen ei ole vaikeaa.

Hintataso

Kroatian hintataso on yleisesti ottaen edullisempi kuin monet muut Euroopan maat. Esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa syöminen on huomattavasti halvempaa kuin esimerkiksi Länsi-Euroopassa. Majoituksen hintataso vaihtelee alueittain ja sesongin mukaan, mutta keskimäärin hotellihuoneen saa kohtuuhinnalla.

Liikkuminen maassa on myös suhteellisen edullista. Julkiset kulkuvälineet ovat halpoja, ja esimerkiksi bussimatkat kaupunkien välillä ovat usein kohtuullisen hintaisia. Myös taksimatkat ovat yleensä edullisempia kuin Suomessa.

Kroatian kansallispuistot ja museot tarjoavat usein alennuksia lapsille ja opiskelijoille, joten matkustaminen perheen kanssa voi olla edullista. Lisäksi monet luontokohteet ja rannat ovat ilmaisia tai hyvin halpoja, joten matkakassaa ei tarvitse rasittaa suurilla sisäänpääsymaksuilla.

Kroatia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Matkakohteen Kroatia UKK lista

Kysymys Vastaus
Mikä on Kroatiassa parasta? Kroatiassa parasta on upeat rannat, historialliset kaupungit ja herkullinen ruoka.
Milloin on paras aika matkustaa Kroatiaan? Paras aika matkustaa Kroatiaan on keväästä syksyyn, erityisesti toukokuusta syyskuuhun.
Tarvitseeko Kroatiaan viisumia? Monille maista ei tarvita viisumia, mutta suomalaisilta edellytetään Schengen-alueen viisumia.
Mitä kieltä Kroatiassa puhutaan? Kroatian virallinen kieli on kroaatti.
Onko Kroatia turvallinen matkakohde? Kroatia on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta matkustajia kehotetaan varovaisuuteen erityisesti suurissa kaupungeissa.
Tarvitaanko Kroatiaan rokotuksia? Yleisimpiä rokotuksia suositellaan, mutta tarkista ajantasaiset rokotussuositukset ennen matkaa terveysviranomaisten kanssa.
Onko Kroatian valuutta euro? Kroatian valuutta on kuna, mutta joissain turistikohteissa euroja voi käyttää.
Tarvitseeko Kroatiaan adapterin? Kroatia käyttää eurooppalaista standardia olevaa sähköpistoketta, joten adapteri saattaa olla tarpeellinen.
Pitääkö ravintoloissa antaa tippiä? Tippiä voi antaa ravintoloissa ja hyvästä palvelusta yleensä odotetaankin pieni tippi.
Voiko Kroatian vesijohtovedestä juoda suoraan? Vesijohtovesi Kroatiassa on yleensä turvallista juotavaksi, mutta herkkävatsaisille suositellaan pullovettä.
Mitä aktiviteetteja Kroatian rannikolla voi harrastaa? Kroatian rannikolla voi harrastaa esimerkiksi uintia, snorklausta, veneretkiä ja purjehdusta.
Mitä matkamuistoja kannattaa ostaa Kroatian matkalta? Kroatian matkalta kannattaa ostaa esimerkiksi paikallisia käsityötuotteita, oliiviöljyä ja viiniä.
Mitkä ovat Kroatian tunnetuimmat nähtävyydet? Kroatian tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Splitin Diocletianuksen palatsi, Dubrovnikin vanhakaupunki ja Plitvicen kansallispuisto.
Kuinka kauan matka Kroatiaan kestää? Matka-aika riippuu lähtöpaikasta, mutta lentäen matka taittuu noin 2-3 tunnissa.
Millainen on Kroatian ilmasto? Kroatian ilmasto vaihtelee alueittain, mutta yleisesti ottaen se on Välimeren ilmasto leutoine talvineen ja kuumine kesineen.
Tarvitaanko Kroatiaan ajokorttia? Jos aikoo ajaa autolla Kroatiassa, tarvitaan kansainvälinen ajokortti.
Milloin Kroatiassa vietetään kansallispäivää? Kroatian kansallispäivä on 25. kesäkuuta.
Milloin on vilkkainta matkailusesongin aikana? Vilkkainta matkailusesonkia Kroatia on heinäkuulta elokuuhun.
Tarvitaanko Kroatiaan matkavakuutusta? Suositeltavaa on ottaa matkavakuutus ennen matkaa, sillä sairaanhoito voi olla kallista ulkomaalaisille Kroatiassa.