Yleistä

Saudi-Arabia sijaitsee Lähi-idässä ja on maailman suurin arabivaltio sekä muinaisen Arabian niemimaan suurin valtio. Se rajoittuu Jemeniin etelässä, Omaninmerelle kaakossa, Persianlahdelle itässä, Kuwaitiin, Irakiin ja Jordanian sekä Syyriaan pohjoisessa sekä Punaiselle merelle länsipuolella. Saudi-Arabia on tunnettu öljyvarannoistaan, ja se on yksi maailman suurimmista öljyn viejistä.

Saudi-Arabialla on rikas historia ja kulttuuri, ja maa on tunnettu islamilaisista pyhäkköistään, kuten Mekasta ja Medinasta. Saudi-Arabia on myös moderni valtio, jossa on kehittynyt infrastruktuuri ja palvelut. Matkailu Saudi-Arabiassa on kasvanut viime vuosina, ja maa pyrkii monipuolistamaan matkailutarjontaansa ja houkuttelemaan sekä uskonnollisia että luontomatkailijoita.

Kuvaus

Saudi-Arabia tarjoaa matkailijoille monenlaisia kokemuksia. Maalla on upeita aavikkomaisemia, kiehtovaa historiaa ja kulttuuria sekä modernia kaupunkielämää. Maa on myös tärkeä paikka islamilaiselle uskolle, ja uskonnollisten pyhäkköjen, kuten Mekan ja Median, vierailu on monille muslimimatkailijoille merkittävä elämys.

Saudi-Arabian suurimmat kaupungit, kuten Riyadh, Jeddah ja Dammam, tarjoavat modernia kaupunkielämää, jossa on ostoskeskuksia, ravintoloita, hotelleja ja viihdetarjontaa. Näissä kaupungeissa voi tutustua myös Saudi-Arabian perinteiseen kulttuuriin ja nähtävyyksiin, kuten linnoituksiin, museoihin ja taidegallerioihin. Aavikkomaisemissa voi retkeillä kamelisafareilla, hiekkadyynien yli ja yöpyä beduiinileireillä.

Saudi-Arabia on myös tunnettu sukelluskohteena, sillä Punaisen meren pohjassa on upea koralliriutta, joka houkuttelee sukeltajia ympäri maailmaa. Maassa järjestetään myös erilaisia kulttuuritapahtumia, kuten festivaaleja, musiikkikonsertteja ja urheilutapahtumia.

Historia

Saudi-Arabian historia ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin. Alueella on ollut asutusta jo esihistoriallisella ajalla, ja se on ollut tärkeä kauppapaikka muinaisille kauppateille. Arabia on myös ollut osa useita suuria imperiumeja, kuten roomalaista, bysanttilaista ja ottomaanien valtakuntaa.

Saudi-Arabian nykyinen valtio perustettiin vuonna 1932, kun Abdulaziz Ibn Saud yhdisti eri alueita ja perusti Saudi-Arabian kuningaskunnan. Nykyinen kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud nousi valtaan vuonna 2015.

Saudi-Arabian historia on läheisesti sidoksissa islamiin, sillä maa on islamin syntymäpaikka ja sen pyhäkköjen, kuten Mekan ja Median, uskotaan olevan profeetta Muhammedin aikana perustamia. Uskonnollisten pyhäkköjen vierailusta on tullut pyhiinvaelluksen keskipiste, ja miljoonat muslimit vierailevat Mekassa ja Medinassa joka vuosi hajj-pyhiinvaelluksen aikana.

Liikkuminen

Saudi-Arabiassa liikkuminen on suhteellisen helppoa, sillä maassa on hyvin kehittynyt infrastruktuuri ja liikenneverkosto. Suurimmat kaupungit, kuten Riyadh, Jeddah ja Dammam, ovat hyvin liitetyt valtateihin ja lentokenttiin, joista on hyvät yhteydet muihin osiin maata.

Saudi-Arabiassa voi liikkua myös junalla. Maassa on toimiva rautatieverkosto, joka yhdistää suurimmat kaupungit. Useat junayhteydet kulkevat myös Mekan ja Median välillä, mikä helpottaa pyhäkköjen vierailua hajj-pyhiinvaelluksen aikana.

Yleisin tapa liikkua Saudi-Arabiassa on kuitenkin henkilöauto. Autonvuokrauspalvelut ovat saatavilla suurimmissa kaupungeissa, ja liikenne on yleensä hyvin järjestettyä ja turvallista. Maassa on myös takseja, jotka ovat kohtuuhintaisia ja luotettavia.

Sinne matkustaminen on myös helposti, sillä Saudi-Arabiaan lentää useita kansainvälisiä lentoyhtiöitä. Suurimmat kansainväliset lentokentät ovat Riyadhin King Khalid International Airport ja Jeddahin King Abdulaziz International Airport.

Ruoka ja juoma

Saudi-Arabiassa ruokakulttuuri on osa maan perinnettä ja kulttuuria. Perinteinen saudi-arabialainen ruoka on yleensä mausteista ja koostuu pääasiassa lihasta, riisistä, leivästä ja salaatista. Naan-leipää ja kebab-tyyppisiä lihavartaita pidetään yleensä saudi-arabialaisina erikoisuuksina.

Yksi tunnetuimmista saudi-arabialaisista ruuista on kabsa, joka on mausteinen riisiruoka, johon voi sisältyä myös lihaa, kanaa tai kalaa. Kabsa on suosittu juhla-aterioiden ja vierasmaisten vierailujen aikana.

Perinteinen ruokailutapa Saudi-Arabiassa on syödä yhdessä käsillä. Usein ruoka tarjoillaan suurina annoksina ja lautasen keskellä olevaan koriin. Arabian teetä tai kahvia tarjoillaan myös perinteisesti vieraille.

Alkoholin myynti ja kulutus ovat Saudi-Arabiassa kiellettyjä islamilaisen lain mukaan. Kuitenkin monet hotellit ja ravintolat tarjoavat virvoitusjuomia, mocktaileja ja muita alkoholittomia juomia. Vieraiden tulee kuitenkin olla tarkkana tähän liittyvien lakien ja sääntöjen kanssa.

Lasten kanssa matkustaminen

Matkustaminen Saudi-Arabiaan lasten kanssa voi olla haasteellista, sillä maa noudattaa islamilaisia perinteitä ja uskontoa koskevia lakeja. Saudi-Arabian kulttuuri on yleensä perhekeskeistä, ja lapset ovat tärkeä osa yhteiskuntaa.

Lasten kanssa matkustettaessa on tärkeää kunnioittaa paikallisia tapoja ja kulttuuria. Naisten ja tyttöjen tulee pukeutua siveellisesti ja peittää hiuksensa islamilaisen perinteen mukaisesti. Alkoholin kulutus ja tupakointi lapsien läsnä ollessa ovat kiellettyjä.

Saudi-Arabiassa on myös useita huvipuistoja ja viihdekeskuksia, jotka tarjoavat erilaisia aktiviteetteja lapsille. Suurimmissa kaupungeissa on myös leikkipuistoja, elokuvateattereita ja muita perheystävällisiä paikkoja.

Maassa on myös laadukkaita terveydenhuoltopalveluja, joten matkustettaessa lasten kanssa on tärkeää varmistaa, että heillä on tarvittavat rokotukset ja lääkitykset ennen matkaa.

Hintataso

Saudi-Arabian hintataso on yleisesti ottaen kohtuullinen, mutta se voi vaihdella suuresti riippuen siitä, missä päin maata liikkuu. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Riyadh, Jeddah ja Dammam, hinnat ovat yleensä korkeammat kuin pienemmissä kaupungeissa.

Ravintoloissa syöminen voi olla suhteellisen edullista varsinkin paikallisissa ruokapaikoissa. Kansainvälisissä ravintoloissa ja hotelleissa hinnat voivat olla korkeammat. Samoin hotellihuoneiden hinnat vaihtelevat huomattavasti luokituksen, sijainnin ja varustelun mukaan.

Sisäänpääsymaksut nähtävyyksille ja museoille vaihtelevat myös. Jotkut paikat, kuten pyhät moskeijat Mekassa ja Medinassa, ovat ilmaisia, kun taas jotkut museot ja historialliset kohteet veloittavat pienen pääsymaksun.

Julkinen liikenne Saudi-Arabiassa voi olla edullista, mutta monet matkailijat valitsevat mieluummin taksin tai autonvuokrauksen liikkumiseen. Taksien hinta riippuu matkan pituudesta ja päivänajasta. Autonvuokrauksen hinta vaihtelee myös riippuen auton tyypistä ja vuokrausajasta.

Saudi-Arabia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Saudi-Arabian pääkaupunki? Riad
2. Mikä on Saudi-Arabian virallinen kieli? Arabia
3. Mikä on Saudi-Arabian valuutta? Saudi-Arabian rial
4. Mikä on Saudi-Arabian uskonto? Islamin sunnalaisuus
5. Onko Saudi-Arabia kuningaskunta vai tasavalta? Kuningaskunta
6. Mikä on Saudi-Arabian kansalliseläin? Kamelikarhu
7. Mitä merkittävää pyhää kaupunkia Saudi-Arabiassa sijaitsee? Mekka
8. Mikä on Saudi-Arabian väkiluku? Noin 35 miljoonaa
9. Mikä on Saudi-Arabian kansallisruoka? Mandi
10. Miten Saudi-Arabian hallitusmuotoa kuvataan? Islamilainen absoluuttinen monarkia
11. Mikä on Saudi-Arabian kuumin kuukausi? Heinäkuu
12. Mikä on Saudi-Arabian väkiluvultaan suurin kaupunki? Jeddah
13. Mikä on Saudi-Arabian kansallisjuoma? Kahvi
14. Mikä on Saudi-Arabian kansallislintu? Marabu
15. Missä merellä Saudi-Arabia sijaitsee? Persianlahdella
16. Mikä on Saudi-Arabian korkein vuori? Jabal Sawda
17. Mikä on Saudi-Arabian kansallisurheilulaji? Kamelikarhu-kilpailu
18. Montako maailmanperintökohdetta Saudi-Arabiassa on? UNESCOn mukaan 5 kohdetta
19. Mikä on Saudi-Arabian kansallislaulu? Aash Al Maleek
20. Mikä on Saudi-Arabian kansallispuku? Thawb