Mongolia

Yleistä

Mongolia on suuri sisämaavaltio Keski-Aasiassa ja tunnetaan parhaiten aroistaan, erämaastaan ja nomadien elämäntavasta. Se sijaitsee Kiinan ja Venäjän välissä ja on yksi maailman harvimmin asutuista maista. Mongolia on tunnettu myös siitä, että se oli aikoinaan suuren Mongolivaltakunnan kotimaa, jota johti kuuluisa sotapäällikkö ja valloittaja, Djengis Khan.

Mongoliassa luonto on upea ja monipuolinen ja tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ulkoiluun ja seikkailuihin. Maan pääkaupunki Ulaanbaatar on vilkas ja modernein elementein varustettu kaupunki, mutta suurin osa maasta on edelleen maaseutua, jossa elämä on hyvin perinteistä ja luontoa on säilytetty koskemattomana. Mongolia onkin suosittu kohde luontomatkailijoille, vaeltajille ja seikkailunhaluisille matkailijoille.

Kuvaus

Mongolian maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita. Arot, vuoret, autiomaat ja jylhät laaksot muodostavat vaihtelevan ja mielenkiintoisen maisemakokonaisuuden. Yksi Mongolian erityispiirteistä on sen laaja ja pitkälle säilynyt nomadien kulttuuri. Monet mongolialaiset elävät edelleen perinteisellä tavalla, liikkuen paikasta toiseen karjalaumaansa seuraten.

Matkailijoille Mongolia tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia. Voit vierailla mongolialaisissa ger-telttakylissä, osallistua perinteisiin juhliin ja festivaaleihin, tehdä vaellusretkiä upeissa kansallispuistoissa tai ratsastaa Mongolian kuuluisilla hevosilla. Mongolian kulttuuriin kuuluu myös traditionaalinen musiikki ja kansantanssit, joita voit kokea esimerkiksi Ulaanbaatarin perinteisissä konserteissa.

Mongolian kansallisruoka on maa- ja lihavalmisteisiin perustuva. Suosittuja ruokia ovat muun muassa ”buuz” – höyrytetyt lihapiirakat, ”huushuur” – uppopaistetut lihapiirakat, ”khorkhog” – lihahauduke, ja ”tsuivan” – wokissa paistettu makaronivuoka. Mongoliassa on myös monia ravintoloita, joissa voi maistella kansainvälistä ruokaa.

Historia

Mongolian alueella on ollut asutusta jo kivikaudella, ja alueella on ollut monia itsenäisiä valtioita ja imperiumeja sen jälkeen. 1100-luvulla mongolialainen sotapäällikkö, Temujin, yhdisti mongoliklaanit ja loi turkiskeskusten liiton, joka pian laajentui luomaan suuren Mongolivaltakunnan. Tämä valtakunta ulottui Kiinasta Eurooppaan asti ja oli suurin valtakunta maailmanhistoriassa.

Mongolivaltakunnan valtakauden jälkeen Mongolia joutui erilaisten ulkopuolisten vaikutteiden alaiseksi. Maa oli osa Kiinan Qing-dynastian valtakuntaa, sisällissodassa venäläisten valloittama ja myöhemmin Neuvostoliiton satelliittivaltio. Mongolia itsenäistyi vasta vuonna 1990 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Liikkuminen

Mongoliassa liikkuminen voi olla haastavaa, koska suurin osa maasta on harvaan asuttua maaseutua ja tiestö on huonossa kunnossa. Parhaiten maassa liikkuu vuokra-autolla tai bussilla. Ulaanbaatarissa on myös metrojärjestelmä, joka helpottaa kaupungissa liikkumista.

Läntisessä Mongoliassa sijaitsee maailman vanhin autiomaan kansallispuisto Gobi, jossa voi nähdä upeita aavikkomaisemia ja harvinaisia eläinlajeja. Erämaahan voi tutustua parhaiten liikkumalla jeepillä tai osallistumalla retkikunnan järjestämään safarille.

Mongolian pääkaupunki Ulaanbaatar on myös hyvä tukikohta maan muihin osiin matkustamiseen. Kaupungista pääsee esimerkiksi lentäen tai junalla muille Mongolian suurimmille kaupungeille ja nähtävyyksille.

Ruoka ja juoma

Mongolialainen ruokakulttuuri on vahvasti perinteinen ja pohjautuu maan erityisolosuhteisiin ja luonnon antimista hyödyntämiseen. Suosituimpia ainesosia ovat maa- ja lihavalmisteet sekä viljat. Mongolialainen perinneruoka on lihalla täytettyjä piirakoita, joita kutsutaan buuz tai huushuur, joissa taikinakuori höyrytetään tai uppopaistetaan.

Perinteinen juoma on maito, erityisesti hevosenmaito. Hevosensaamat (airag) on fermentoitua hevosen maitoa ja Mongolia tunnetaan myös erilaisista teejuomistaan, joista erityisen suosittu on suolaista maitoteetä.

Mongoliassa on myös joitain kansainvälisiä ravintoloita, joissa voi maistaa esimerkiksi kiinalaista, japanilaista, italialaista tai amerikkalaista ruokaa. Kaupungeista löytyy myös laaja valikoima paikallisia ja kansainvälisiä baareja, joista voi nauttia olutta, viiniä tai cocktaileja.

Lasten kanssa matkustaminen

Mongolia on hyvä matkakohde myös lasten kanssa matkustaville. Lapset voivat oppia paljon maan rikkaasta historiasta, kulttuurista ja luonnosta. Mongolian kansallispuistot tarjoavat lukemattomia aktiviteetteja kaikenikäisille lapsille, kuten vaellusta, ratsastusta ja retkeilyä. Lasten kanssa matkustaessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että liikkuminen maassa voi olla haastavaa ja pitkiä matkoja saattaa esiintyä.

Mongoliassa on myös paljon mahdollisuuksia leikkiä ja tutkia vapaasti ulkona, mikä voi olla erityisen hauskaa lapsille. Paikalliset lapset ovat yleensä ystävällisiä ja uteliaita ulkomaalaisia kohtaan, joten lapset voivat myös helposti saada uusia paikallisia ystäviä.

Mongolian hotellit ja majatalot tarjoavat yleensä hyvät mukavuudet lapsiperheille, kuten perhehuoneita, lastensänkyjä ja lastenhoitopalveluita. Joissakin ravintoloissa on myös lastenruokalistoja ja erikoisruokia pienille matkailijoille. Perheystävällinen tunnelma on laajasti levinnyt ympäri maata ja monet matkailupalvelut ja nähtävyydet ottavat huomioon lasten tarpeet.

Hintataso

Mongolian hintataso on yleisesti ottaen edullinen, etenkin verrattuna länsimaihin. Majoitus, ruoka ja julkisen liikenteen liput ovat kohtuuhintaisia. Pääkaupunki Ulaanbaatarissa hinnat voivat olla hieman korkeammat kuin muualla maassa.

Majoituksen hintataso vaihtelee riippuen siitä, haluaako yöpyä hotellissa, gerkylässä tai retkeilymajassa. Gerviinit ovat yleensä halvimmat vaihtoehdot, kun taas luksushotellit voivat olla hintavampia.

Ruoka- ja juomahinnat vaihtelevat myös riippuen siitä, haluaako syödä paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa vai kansainvälisissä ketjuissa. Paikallisissa ravintoloissa ruoka on yleensä hyvin edullista.

Matkailijoille suositellaan vaihtamaan valuuttaa paikallisissa pankeissa tai valuutanvaihtopisteissä, koska vaihtokurssit lentoasemilla ja hotelleissa saattavat olla epäedullisia. Suuremmissa kaupungeissa on myös pankkiautomaatteja, joista voi nostaa käteistä mongolialaisissa tugriki-muodossa.

Mongolia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Missä Mongolia sijaitsee? Keski-Aasiassa
Mitä kieliä mongolialaiset puhuvat? Mongolinkieltä
Millainen on Mongolian ilmasto? Mantereinen, hyvin kylmät talvet ja kuumat kesät
Onko Mongolia turvallinen matkustusmaa? Kyllä, Mongolia on yleisesti ottaen turvallinen maa matkustaa
Tarvitaanko Mongoliaan viisumi? Kyllä, suomalaiset tarvitsevat viisumin Mongoliaan
Millainen on Mongolian pääkaupunki? Ulan Bator, joka on vilkas ja moderni kaupunki
Millainen on Mongolian eläimistö? Mongoliassa elää muun muassa villihevosia, kamelieläimiä ja hylkeitä
Mitä perinteisiä ruokia Mongoliaan kannattaa maistaa? Buuz (kojolimpiat), huushuur (uppopaistetut letut), ja aaruul (kuivattu hapanmaito)
Mitä aktiviteetteja Mongoliassa voi harrastaa? Hevosen ratsastusta, vaellusta, kamelisafareita ja kalastusta
Millainen talous Mongoliaalla on? Mongolia on kehittyvä talous, joka perustuu pääasiassa maatalouteen ja kaivoksiin
Onko Mongoliaan helppo matkustaa? Matkustaminen Mongoliaan voi olla haastavaa, sillä infrastruktuuri ei ole kovin kehittynyttä
Milloin on paras aika vierailla Mongoliassa? Paras aika vierailla Mongoliassa on kesäkuusta elokuuhun, kun lämpötilat ovat leudot
Millaisia vaatteita kannattaa pakata mukaan Mongoliaan? Kesäaikaan kevyitä vaatteita ja talviaikaan lämpimiä vaatteita sekä kerrospukeutumiseen sopivia vaatteita
Tarvitaanko Mongoliaan rokotuksia? Matkustusviranomaisten suositusten mukaiset rokotukset suositellaan ennen matkaa
Millainen on Mongolian valuutta? Mongolian valuutta on tugrik (MNT)
Mitä nähtävyyksiä Mongoliasta kannattaa käydä katsomassa? Esimerkiksi Gobi-aavikko, Khustain Nuruunin kansallispuisto ja Terelj kansallispuisto
Mitä uskontoja Mongoliaalla harjoitetaan? Mongoliassa harjoitetaan pääasiassa buddhismia ja šamanismia
Eikö Mongoliassa ole myös metsää ja järvialueita? Kyllä, Mongoliassa on myös metsiä ja järvialueita, vaikka suurin osa maasta on aroa ja aavikkoa
Onko Mongolia suosittu matkailumaa? Mongolia on suhteellisen vähemmän tunnettu matkailukohde, mutta maahan saapuu vuosittain silti kasvava määrä matkailijoita
Onko Mongolian luonto monipuolista? Mongolian luonto on hyvin monipuolista ja tarjoaa laajan kirjon erilaisia maisemia ja eläimistöä