Yleistä

Ranskan Guayana on merentakainen alue Ranskalle, joka sijaitsee Etelä-Amerikan pohjoisosassa. Se on yksi Ranskan viidestä merentakaisesta departementista ja samalla yksi Euroopan unionin ulkopuolisista maantieteellisistä alueista. Ranskan Guayana on tunnettu luonnon monimuotoisuudestaan, eksoottisista eläimistään ja rehevästä sademetsästään.

Alueen pääkaupunki on Cayenne, joka sijaitsee rannikolla Atlantin valtameren äärellä. Cayenne on vilkas kaupunki, jossa voi tutustua paikalliseen kulttuuriin, maistella herkullisia ranskalaisia ja kreolilaisia ruokia sekä nauttia meren läheisyydestä. Ranskan Guayanassa vallitsee trooppinen ilmasto, joten lämpötila on ympäri vuoden korkea ja ilmankosteus on suuri. Matkailijoiden kannattaa varautua sateisiin ja kosteaan ilmaan.

Ranskan Guayanaan matkustaminen vaatii Schengen-viisumin, koska alue kuuluu Ranskaan. Alueelle pääsee parhaiten lentäen, ja Cayennen lentokenttä on hyvin yhteydessä muihin Euroopan ja Etelä-Amerikan kaupunkeihin.

Kuvaus

Ranskan Guayana tarjoaa matkailijoille upeita luontokokemuksia ja seikkailuja sademetsässä. Alueella sijaitsee muun muassa Amazonas-joki, joka on yksi maailman suurimmista ja pisin joki. Matkailijat voivat tutustua sademetsään erilaisilla retkillä, joilla nähdään eksoottisia eläimiä, kasveja ja hyönteisiä.

Yksi Ranskan Guayanan suosituimmista matkailukohteista on Îles du Salut, joka koostuu kolmesta saaresta: Île Royale, Île Saint-Joseph ja Île du Diable. Saarilla sijaitsee entinen vankila, jossa aikoinaan pidettiin poliittisia vankeja. Tänä päivänä saarilla voi käydä tutustumassa vankilan raunioihin ja nauttia upeista merinäköaloista.

Luontorakastajat voivat tutustua myös Maroni-joen alueeseen, jossa asuu monia intiaaniheimon, kuten Arawakien ja Wayanan, jäseniä. Alueella voi tutustua intiaanikulttuuriin ja oppia heidän perinteisistä elinkeinoistaan, kuten kalastuksesta ja metsästyksestä.

Ranskan Guayanan rannikolla voi myös rentoutua kauniilla hiekkarannoilla ja nauttia auringosta ja Atlantin valtameren aalloista. Ranskan Guayanan vesistöissä on myös upeita koralliriuttoja, joita voi tutkia snorkkelin avulla.

Historia

Ranskan Guayana on ollut Ranskan hallinnassa jo 1600-luvun alusta lähtien, mutta sen asuttaminen on ollut haastavaa johtuen alueen vaikeasta maastosta ja haitallisista ilmasto-olosuhteista. Alue toimi pitkään Ranskan siirtomaana, ja siellä tuotettiin sokeriruokoa, kahvia ja puuvillaa. Myös vankilasaaressa pidettiin poliittisia vankeja.

1800-luvun lopulta lähtien Ranskan Guayanaan siirtyi runsaasti työvoimaa eri puolilta maailmaa, erityisesti Intiasta, Kiinasta ja Afrikasta. Varsinkin afrikkalaiset työläiset toivat mukanaan oman kulttuurinsa ja traditioitaan, jotka ovat vaikuttaneet vahvasti nykyiseen ranskalais-kreolilaiseen kulttuuriin alueella.

Toisen maailmansodan aikana Ranskan Guayana toimi vankilasaarena ja siellä pidettiin poliittisia vankeja, jotka vastustivat natsien miehitystä. Vankilasaari Île du Diable on yksi alueen suosituimmista matkailukohteista tänä päivänä.

Liikkuminen

Ranskan Guayanassa liikkuminen on helpointa omalla autolla tai taksilla. Pääkaupunki Cayenne on kompakti ja siellä voi liikkua kävellen tai vuokraamalla polkupyörän. Myös julkista liikennettä on tarjolla, mutta reitit ja aikataulut voivat olla epäsäännöllisiä.

Alueella on myös mahdollista liikkua veneellä, sillä alueen vesistöt tarjoavat upeita maisemia ja retkikohteita. Esimerkiksi Maroni-joella voi kulkea kanootilla ja tutkia alueen sademetsiä.

Ranskan Guayanaan pääsee parhaiten lentäen. Cayennen lentokenttä on hyvin yhteydessä muihin Euroopan ja Etelä-Amerikan kaupunkeihin, ja alueella on myös sisäisiä lentoja, jotka helpottavat alueella liikkumista.

Ruoka ja juoma

Ranskan Guayanan ruokakulttuuri on monipuolinen ja siinä yhdistyvät ranskalaiset ja kreolilaiset vaikutteet. Alueella tarjoillaan herkullisia mereneläviä, kuten ravunpyrstöjä, hummeria ja rasvakalanfileitä. Myös riisi, banaanit ja tumma suklaa ovat tärkeitä osia paikallisessa ruokavaliossa.

Tyypillinen ranskalainen kahvila on myös suosittu paikka nauttia aamiaista tai lounasta. Kahvilat tarjoavat paikallisia tuotteita, kuten croissantteja, macaroneja ja erilaisia leivonnaisia.

Paikalliset juomat, kuten rum ja rommijuomat, ovat myös suosittuja Ranskan Guayanassa. Alueella valmistetaan myös omaa mallasviskiä ja olutta, joita voi maistella monissa baareissa ja ravintoloissa.

Lasten kanssa matkustaminen

Ranskan Guayana on monipuolinen matkakohde myös perheille, ja se tarjoaa paljon aktiviteetteja ja luontokokemuksia lapsille. Lapset voivat tutustua eksoottisiin eläimiin ja kasveihin sademetsissä sekä oppia intiaanien perinteisestä elämäntavasta.

Rannat tarjoavat monia vesileikkejä ja aktiviteetteja lapsille, kuten snorklaus ja vesihiihto. Saarten historiallisilla kohteilla, kuten Îles du Salutilla, lapset voivat oppia alueen historiasta ja vankilaelämästä.

Alueelta voi myös löytää monia hotelleja ja majataloja, jotka tarjoavat mukavuutta ja palveluita perheille, kuten uima-altaita ja lasten leikkipaikkoja.

Hintataso

Ranskan Guayanan hintataso on korkeampi verrattuna muihin Etelä-Amerikan maihin johtuen alueen eurooppalaistyyppisestä infrastruktuurista ja tuotteiden tuonnista. Esimerkiksi ruoka, majoitus ja kuljetukset voivat olla kalliimpia kuin naapurimaissa.

Parhaiten paikallisen hintatason saa selville vertailemalla eri palveluiden ja tuotteiden hintoja. Alueella on myös mahdollista löytää paikallisia markkinoita, joilta voi ostaa edullisempia tuotteita ja elintarvikkeita.

Nähtävyyksiin, kuten kansallispuistoihin ja historiallisiin kohteisiin, voi joutua maksamaan pääsymaksuja, ja retkien hinnat vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan. Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin ja varailla retket etukäteen.

Käteisellä maksaminen on yleistä, sillä monet pienemmät liikkeet ja ravintolat eivät hyväksy luottokortteja. On tärkeää varata matkalle riittävästi käteistä rahaa ja pitää huolta siitä, että käteistä saa jatkuvasti automaateilta tai pankkikonttoreista.

Ranskan Guayana Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)Kysymys Vastaus
Mikä on Ranskan Guayana? Ranskan merentakainen departementti ja alue Amerikan mantereella.
Mitä kieltä puhutaan Ranskan Guayanassa? Pääkielenä on ranska.
Missä Ranskan Guayana sijaitsee? Etelä-Amerikassa, Pohjois-Atlantin rannikolla.
Mitä valuuttaa käytetään Ranskan Guayanassa? Ranskan euroa.
Mitä eläimiä Ranskan Guayanassa voi nähdä? Ranskan Guayana on suojeltujen lajien rikas alue, joten sieltä voi bongata esimerkiksi harvinaisia lintuja, perhosia, apinoita ja jopa jaguaareja.
Onko Ranskan Guayana turvallinen matkakohde? Ranskan Guayana on turvallinen matkakohde, mutta tavanomaista varovaisuutta tulee noudattaa.
Millainen ilmasto Ranskan Guayanassa on? Ranskan Guayanassa vallitsee trooppinen ilmasto, jossa on korkea lämpötila ja kosteus.
Milloin on paras aika vierailla Ranskan Guayanassa? Paras aika vierailla Ranskan Guayanassa on kuiva kausi, joka kestää toukokuusta marraskuuhun.
Tarvitsenko viisumin Ranskan Guayanaan matkustaessani? Jos matkustat Ranskan Guayanaan Suomen kansalaisena, et tarvitse viisumia, mutta tarvitset voimassa olevan passin.
Mitä nähtävyyksiä Ranskan Guayanassa on? Ranskan Guayanassa voi tutustua esimerkiksi Iles du Salut -saariryhmään, jossa sijaitsee entinen vankilasaari, sekä Amazonin sademetsän luontoon ja eläimistöön.
Onko Ranskan Guayanassa hyviä patikointireittejä? Kyllä, Ranskan Guayanassa on useita patikointireittejä, joista voi nauttia upeista maisemista ja luonnosta.
Voiko Ranskan Guayanassa uida? Kyllä, Ranskan Guayanassa on useita uimarantoja, joissa voi nauttia uimisesta.
Onko Ranskan Guayana tunnettu gastronomiastaan? Kyllä, Ranskan Guayana tarjoaa herkullisia mereneläviä ja ranskalaisvaikutteista ruokaa.
Voinko nähdä avaruusraketteja Ranskan Guayanassa? Kyllä, Ranskan Guayana on tunnettu siitä, että sieltä lähetetään avaruusraketteja Kouroun avaruuskeskuksesta.
Mitä aktiviteetteja Ranskan Guayanassa voi harrastaa? Ranskan Guayanassa voi harrastaa esimerkiksi patikointia, veneretkiä Amazonin joella, lintubongailua, kalastusta tai rentoutua rannoilla.
Mitä tulisi ottaa huomioon matkustaessaan Ranskan Guayanaan? Matkailijan tulisi ottaa huomioon terveysasiat, kuten rokotukset ja hyttysten torjunta-aineiden käyttö.
Tarvitseeko Ranskan Guayanaan erityisiä matkavakuutuksia? Suositellaan hankkimaan matkavakuutus, joka kattaa mahdolliset terveysongelmat ja matkatavaroiden vahingoittumisen tai kadottamisen.
Onko Ranskan Guayanassa hyvä julkinen liikenne? Ranskan Guayanassa ei ole kovin kehittynyttä julkinen liikennettä, joten suositellaan vuokraamaan auto tai käyttämään takseja.
Millaisia matkamuistoja Ranskan Guayanasta voi ostaa? Ranskan Guayanasta voi ostaa matkamuistoja kuten paikallisia käsitöitä, koruja, mausteita tai teetä.
Mitä muita matkakohteita Ranskan Guayanaan voi yhdistää? Ranskan Guayanaan voi yhdistää esimerkiksi vierailun naapurimaissa, kuten Surinamessa tai Brasiliassa.