Yleistä

Botswana on Eteläisessä Afrikassa sijaitseva maa, joka on erityisesti tunnettu upeasta luonnostaan ja rikkaasta eläimistöstään. Se on yksi Afrikan vakaimmista ja kehittyneimmistä maista, ja se tarjoaa matkailijoille monia unohtumattomia elämyksiä.

Maan pääkaupunki on Gaborone, ja muut merkittävät kaupungit ovat esimerkiksi Francistown ja Maun. Botswana on pinta-alaltaan melko suuri maa, joten matkailijan kannattaa varata riittävästi aikaa matkailuun ja siirtymisiin.

Botswanassa puhutaan useita eri kieliä, joista englanti on virallinen kieli, ja se on laajalti ymmärretty ja puhuttu. Paikalliskielet, kuten setswana, ovat myös yleisiä. Botswana on tunnettu myös ystävällisistä asukkaistaan, joita kohti matkailija voi suunnata kysymyksineen ja avunpyyntöineen.

Kuvaus

Botswana on kuuluisa upeasta luonnostaan ja monista kansallispuistoistaan, joissa voi nähdä Afrikan villieläimiä lähietäisyydeltä. Maalla on myös erittäin suosittu safarimatkailu, jonka ansiosta matkailijat voivat tutustua Afrikan villieläimiin ja maisemiin turvallisesti ohjatuilla retkillä.

Okavango-delta on yksi Botswanan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on maailman suurin sisämaan jokidelta, joka tarjoaa upeita maisemia ja unohtumattomia kokemuksia. Okavango-delta on koti monille eri eläinlajeille, kuten leijonille, elefanteille ja kirahveille.

Botswanassa on myös mahdollista tutustua Kalaharin autiomaahan, joka levittäytyy maan eteläosaan. Aavikkoa voi tutkia jalkaisin tai ratsain, ja siellä voi nähdä muun muassa gnui-karjaa, aavikkoantilooppeja ja valtavia termiittejä.

Botswanan kulttuuri on monipuolinen ja monimuotoinen. Perinteiset tanssit, laulut ja käsityöt ovat tärkeä osa paikallista kulttuuria. Botswanalaiset ovat yleisesti ottaen ylpeitä omasta kulttuuristaan, ja heidän perinteitään ja tapojaan kunnioitetaan suuresti.

Historia

Botswana on ollut asuttuna jo esihistorialliselta ajalta lähtien. Sen nykyisen valtionmuodon perusta luotiin 1800-luvulla, kun eri heimot yhdistyivät muodostaen modernin Botswana-valtion.

Vuonna 1966 Botswanasta tuli itsenäinen valtio, ja se on sen jälkeen kehittynyt taloudellisesti ja poliittisesti. Maan demokraattinen hallinto ja vakaa poliittinen tilanne ovat edistäneet talouden kasvua ja houkutelleet sijoittajia.

Botswana on myös tunnettu timanttikaivoksistaan, jotka ovat merkittävä taloudellinen voimavara maalle. Timanttien louhinta ja vienti ovat olleet keskeisessä asemassa maan taloudessa ja kehityksessä.

Liikkuminen

Botswanassa on hyvä tieverkosto, joka yhdistää maan eri osat. Matkailijat voivat vuokrata auton ja tutustua maahan omatoimisesti. On kuitenkin suositeltavaa varata ajoissa vuokra-auto, sillä suurina matkailusesonkeina autot voivat olla loppuunvarattuja.

Maahan saapuminen on mahdollista lentäen esimerkiksi Gaboroneen ja lentokentät ovat kansainvälisesti merkittäviä.

Liikkuminen kansallispuistoissa tapahtuu yleensä safariajoneuvoilla tai veneillä. Lisäksi on mahdollista vuokrata kanootti tai kajakki Okavango-deltalla.

Ruoka ja juoma

Botswanalainen ruoka on monipuolista ja se sisältää useita afrikkalaisia vaikutteita. Lihan, kuten naudan- ja lampaanlihan, käyttö on yleistä, ja maassa on tarjolla monia erilaisia grilliruokia ja keittoja.

Suosittuja perinneruokia ovat muun muassa seswaa, joka on naudanlihaa pitkään keitettynä ja maustettuna, sekä bogaa, joka on perinteinen keitto, joka sisältää yleensä lihaa, perunaa ja vihanneksia.

Botswanalaiset ovat myös innokkaita teejuojia, ja tee tarjoillaan usein maidon ja sokerin kanssa. Maassa on myös mahdollista kokeilla erilaisia perinteisiä alkoholijuomia, kuten palmuviiniä ja sorghum-olutta.

Lasten kanssa matkustaminen

Botswana on lapsiystävällinen matkakohde, ja maassa on monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat hyvin myös lasten seurassa matkustaville. Esimerkiksi safariajelut ja eläinten tarkkailu ovat suosittuja aktiviteetteja, joista lapset voivat nauttia.

On kuitenkin tärkeää varmistaa, että lapset ovat turvassa ja valvonnassa, erityisesti luonnonalueilla liikuttaessa. Eläinten käyttäytyminen voi olla arvaamatonta, joten on suositeltavaa seurata paikallisten oppaiden ohjeita ja ohjeita.

Lisäksi on suositeltavaa varata majoitus, jossa on perhehuoneita tai muita lapsille soveltuvia tiloja ja mukavuuksia. Ruokailupaikkoja ja ravintoloita on runsaasti, ja useimmissa niistä on tarjolla myös lasten ruokalistoja.

Hintataso

Botswanassa hintataso on hieman korkeampi kuin muissa Afrikan maissa. Majoitus, ruoka ja juoma sekä matkailupalvelut ovat yleensä hieman kalliimpia kuin esimerkiksi naapurimaissa.

Kuitenkin monissa kansallispuistoissa ja matkailualueilla on tarjolla erilaisia budjettivaihtoehtoja, kuten leirintäalueita ja edullisempia majoitusvaihtoehtoja. Lisäksi ruokailu paikallisissa ravintoloissa voi olla edullisempaa kuin kansainvälisissä ketjuravintoloissa.

Matkailijoiden kannattaa ottaa huomioon myös juomaveden laatu, ja suositeltavaa on juoda aina pullovettä. Lisäksi muista välttää jäätä juomissa ja huuhdella hedelmät tai kuoria ne itse ennen syömistä, jotta vältät mahdolliset ruoansulatusongelmat.

Botswana Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Botswana? Botswana on eteläinen sisämaavaltio Afrikassa.
Mikä on Botswanan pääkaupunki? Botswanan pääkaupunki on Gaborone.
Mikä on Botswanan virallinen kieli? Botswanan viralliset kielet ovat englanti ja tswana.
Mikä on Botswanan valuutta? Botswanan valuutta on pula.
Millainen on Botswanan ilmasto? Botswanassa vallitsee kuuma ja kuiva ilmasto.
Mitä nähtävää Botswanassa on? Botswanassa voi vierailla Okavango-deltalla, Chobe National Parkissa ja Kalaharin autiomaassa.
Tarvitseeko Botswanaan matkustaessa viisumin? Riippuu matkustajan kansalaisuudesta. Monet maat, kuten Suomi, tarvitsevat viisumin Botswanaan.
Onko Botswana turvallinen matkakohde? Botswana tunnetaan yhtenä Afrikan turvallisimmista maista, mutta matkailijoita kehotetaan silti olemaan varovaisia ja noudattamaan paikallisia ohjeita.
Tarvitaanko Botswanassa rokotuksia? Suositeltavia rokotuksia Botswanaan matkustettaessa ovat muun muassa hepatiitti A ja B, lavantauti ja keltakuume.
Mikä on Botswanan sähköjännite? Botswanan sähköjännite on 230V, ja käytössä on sekä kolmipistokeliittimet että brittikolmipistokeliittimet.
Miten Botswanaan pääsee? Botswanaan voi lentää esimerkiksi Gaboronen kansainväliselle lentokentälle tai käyttää maisemallista maantieverkkoa.
Tarvitaanko Botswanassa kansainvälistä ajokorttia vuokra-autoa varten? Kyllä, Botswanassa tarvitaan kansainvälinen ajokortti vuokra-autoa varten.
Miten liikkuminen Botswanassa onnistuu? Botswanassa liikkuminen onnistuu esimerkiksi taksilla, bussilla, junalla tai vuokra-autoilla.
Missä voi yöpyä Botswanassa? Botswanassa voi yöpyä hotelleissa, lomakohteissa, majataloissa, leirintäalueilla ja safarilodgeissa.
Mitä paikallisia ruokailutapoja kannattaa kokeilla Botswanassa? Botswanan perinteiseen ruokavalioon kuuluu muun muassa seswaa (lihaa ja kasviksia), pap (maissipuuroa) ja bogobe (maissipuuroa lihakastikkeella).
Onko Botswanassa hyttysiä? Kyllä, Botswanassa voi olla hyttysiä erityisesti sateisina aikoina. Hyttyskarkotteita kannattaa käyttää.
Kuinka paljon juomarahaa kannattaa antaa Botswanassa? Yleisesti ottaen 10% laskun loppusummasta pidetään sopivana juomarahan määränä Botswanassa.
Voiko Botswanasta ostaa matkamuistoja? Kyllä, Botswanasta voi ostaa paikallista käsityötä, koruja, tekstiilejä ja muita matkamuistoja.
Milloin on paras aika matkustaa Botswanaan? Paras aika matkustaa Botswanaan on kuivana kautena, marraskuusta huhtikuulle.
Mitä paikallisia tapoja kannattaa huomioida Botswanassa? Kannattaa olla kohtelias, noudattaa paikallisia tapoja ja pukeutua sopivan vaatimattomasti.