Kolumbia

Yleistä

Kolumbia, joka tunnetaan myös nimellä Kolumbian tasavalta, sijaitsee Etelä-Amerikan luoteisosassa. Maa on pinta-alaltaan noin 1,1 miljoonaa neliökilometriä, mikä tekee siitä Etelä-Amerikan neljänneksi suurimman maan. Kolumbiassa asuu noin 50 miljoonaa ihmistä, ja pääkaupunkina toimii Bogota.

Kolumbia tarjoaa matkailijoilleen valtavan monipuolisuuden niin maisemien, kulttuurin kuin aktiviteettien suhteen. Maassa voi nauttia Karibianmeren ja Tyynenmeren rannoista, tutustua vuoristomaisemiin Andeilla, tutkia Amatsonin sademetsää tai vierailla useissa historiallisissa kaupungeissa.

Kolumbiasta löytyy myös paljon erilaisia ekoturismikohteita, kuten kansallispuistoja ja upeita luonnonpuistoja. Maassa voi harrastaa patikointia, surffausta, sukellusta ja paljon muuta. Lisäksi Kolumbia on kuuluisa kahvistaan ja sikaristaan, joten kahvituotantoalueilla voi tutustua paikalliseen maatalouteen.

Kolumbiaa pidetään usein myös musiikkimaana. Täällä voi nauttia isäntä- ja salsamusiikista sekä karnevaaleista, kuten Barranquillan karnevaalista, joka on yksi suurimmista ja värikkäimmistä Karibian alueella.

Kuvaus

Kolumbia on maa, jossa yhdistyvät monipuolinen luonto, vahva kulttuuriperintö ja vieraanvaraiset ihmiset. Matkailijat voivat kokea kaupunkielämää Bogotassa, Calissa ja Medellinissä tai tutkia pikkukyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen. Maan historia ja kulttuuri näkyvät kaikkialla arkkitehtuurissa, museoissa ja perinteisissä festivaaleissa.

Kolumbian pääkaupunki Bogota tarjoaa vierailijoilleen modernin ja kehittyneen kaupungin tunnelmaa. Siellä voi vierailla taidemuseoissa, käydä historiallisissa kohteissa, kuten Monserraten vuorella tai nauttia ruokakulttuurista. Cali on puolestaan tunnettu salsastaan. Siellä voi osallistua salsatunneille tai käydä illallisella paikallisessa salsabaarissa.

Maaseudulla vierailijat voivat tutustua Kolumbian upeaan luontoon. Tayrona kansallispuistossa voi nauttia hiekkarannoista ja vaellusreiteistä. Upeita vuoristomaisemia ja kahviplantaaseja löytyy erityisesti Kolumbiaan kuuluvasta Kaffaalasta. Karibian puolella sijaitsevassa Cartagenassa voi tutustua historialliseen vanhaankaupunkiin ja nauttia rennosta rantaelämästä. Amatsonin alue tarjoaa mahdollisuuden tutustua ainutlaatuiseen sademetsään ja sen eläimistöön.

Historia

Kolumbia on maantieteellisesti rikas maa, jolla on pitkä ja monimutkainen historia. Alueella on asunut ihmisiä jo yli 12 000 vuotta, ja se on ollut osa useita suuria intiaanikulttuureja. Eurooppalaisten saapuessa Kolumbiaan 1500-luvulla alueella asui muun muassa muinaisia kansoja, kuten Chibcha, Muisca, Quimbaya ja Tayrona.

Espanjalainen valloitus tapahtui 1500-luvun lopulla ja kesti pitkään. Espanjalaisten siirtomaavallan aikana Kolumbiaa pidettiin tärkeänä kaivoksena, josta saatiin kullan ja hopean lisäksi myös muita arvokkaita mineraaleja. Espanjalaiset perustivat useita kaupunkeja, kuten Bogotan ja Cartagenan, joista tuli tärkeitä valtakunnallisia keskuksia.

Itsensä vapautusliike Simon Bolivar johti Kolumbian itsenäisyystaistelua 1800-luvun alussa, ja maa julistautui itsenäiseksi vuonna 1810. Kolumbia oli osa suurta Gran Colombian valtiota, johon kuuluivat myös Venezuela, Ecuador ja Panama. Valitettavasti Gran Colombia hajosi muutaman vuoden kuluttua, ja sen jälkeen nykyiset Kolumbia, Venezuela ja Ecuador erotettiin omiksi valtioikseen.

Kolumbiassa on ollut vaikea poliittinen historia, johon on liittynyt muun muassa sissisotia ja huumeiden salakuljetusta. Vuonna 2016 Kolumbia solmi rauhansopimuksen FARC-sissiryhmän kanssa, mikä loi uuden vaiheen maan historiassa. Nykyään Kolumbia on turvallinen matkakohde, ja se on kasvattanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa.

Liikkuminen

Kolumbian matkailijat voivat hyödyntää useita eri liikkumismuotoja maassa liikkumiseen. Suurissa kaupungeissa kuten Bogota, Medellin ja Cali on hyvin toimiva joukkoliikennejärjestelmä, joka koostuu esimerkiksi busseista, metroista ja junaista. Näitä liikennevälineitä käyttämällä matkailijat voivat liikkua kaupungissa vaivattomasti ja edullisesti.

Kolumbiassa on myös hyvin kehittynyt lentoliikenneverkosto, joten maan sisäisiä lentoja voi hyödyntää etäisimpien kohteiden välillä liikkumiseen. Esimerkiksi Cartagenaan matkustaessa lentäminen voi olla nopein ja kätevin vaihtoehto.

Matkailijoille, jotka haluavat tutustua maan luontoon ja maisemiin, on tarjolla erilaisia retkiä ja vaellusreittejä. Kansallispuistot ja luonnonpuistot ovat hyviä kohteita näiden aktiviteettien toteuttamiseen. Esimerkiksi Tayrona kansallispuistossa voi patikoida ja nauttia kauniista maisemista ja rannoista.

Kolumbiassa on myös mahdollista vuokrata oma auto, mutta tätä suositellaan vain kokeneille kuljettajille. Liikenne voi olla haastavaa, ja liikennesäännöt saattavat erota Suomesta.

Kolumbia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Kolumbia sijaitsee? Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikassa.
2. Mikä on Kolumbian pääkaupunki? Kolumbian pääkaupunki on Bogota.
3. Mikä on Kolumbian virallinen kieli? Kolumbian virallinen kieli on espanja.
4. Millainen on Kolumbian ilmasto? Kolumbiassa on monenlaisia ilmastoja, kuten trooppinen, vuoristo- ja kosteikkoilmasto.
5. Mikä on Kolumbian valuutta? Kolumbian valuutta on Kolumbian peso (COP).
6. Onko Kolumbiassa turvallista matkustaa? Kolumbiassa on turvallista matkustaa, mutta matkailijoita kehotetaan noudattamaan normaalia varovaisuutta.
7. Tarvitseeko Kolumbiaan matkustaessa viisumin? Suomalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kolumbiaan turistina enintään 90 päiväksi.
8. Mikä on Kolumbian aikavyöhyke? Kolumbia sijaitsee UTC-5 aikavyöhykkeellä.
9. Mitkä ovat Kolumbian suosituimmat matkailukohteet? Kolumbian suosituimpia matkailukohteita ovat esimerkiksi Cartagena, Medellin, Bogotá, ja Tayrona kansallispuisto.
10. Millainen on Kolumbian ruokakulttuuri? Kolumbialainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja sisältää muun muassa arepas-maissileivonnaisia, bandeja paisa -aterian sekä empanadas-lihapiirakoita.
11. Mitkä ovat Kolumbian perinteisiä juhlia? Kolumbia juhlii muun muassa Kansallista itsenäisyyspäivää (20. heinäkuuta), Karnevaaleja (helmikuu/maaliskuu) ja Huumefestivaalia (elokuu).
12. Mitkä ovat Kolumbian tunnetuimmat luonnonnähtävyydet? Kolumbian tunnetuimpiin luonnonnähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Caño Cristalesin joki ja Tatacoan-aavikko.
13. Mikä on kolumbialainen kahvi? Kolumbiassa tuotetaan maailmanlaajuisesti tunnettuja kolumbialaisia kahveja, jotka ovat monien mielestä erityisen herkullisia.
14. Mitä mukaan Kolumbiaan matkustaessa? Kolumbiaan matkustaessa kannattaa pakata mukaan kevyitä vaatteita, aurinkosuojaa, hyttyskarkotetta ja mukavat kävelykengät.
15. Onko Kolumbiassa hyvä julkinen liikenne? Kolumbiassa on kehittynyt julkinen liikenne, kuten linja-autoja ja taksipalveluita, erityisesti suurimmissa kaupungeissa.
16. Mikä on Kolumbian kansallisherkku? Kolumbian kansallisherkku on arepa, joka on maissista tehty leipämäinen ruokalaji.
17. Minkälaista musiikkia Kolumbiasta tulee? Kolumbiasta tulee monipuolista musiikkia, kuten cumbiaa, vallenatoa ja reggaetonia.
18. Mikä on Kolumbian väkiluku? Kolumbian väkiluku on noin 50 miljoonaa ihmistä.
19. Mikä on Kolumbian kansallisurheilu? Kolumbialainen kansallisurheilu on jalkapallo.
20. Onko Kolumbia tunnettu jostain erikoisesta asiasta? Kolumbia on tunnettu muun muassa kahvistaan, smaragdeistaan ja upeasta luonnostaan, kuten Amazonin sademetsistä.