Irlanti

Yleistä

Irlanti, viralliselta nimeltään Irlannin tasavalta, sijaitsee Pohjois-Atlantilla sijaitsevissa Britteinsaarilla ja on suosittu matkakohde monista syistä. Irlannissa yhdistyvät upea luonto, vieraanvarainen väestö, rikas kulttuuriperintö ja mielenkiintoinen historia. Maan kiehtova vihreä maaseutu, idylliset kylät ja historialliset kaupungit tekevät siitä ihanteellisen matkakohteen niin luontoa rakastaville aktiivimatkailijoille kuin kulttuuria ja historiaa arvostaville matkailijoille.

Irlanti tunnetaan erityisesti vihreistä laaksoistaan, jyrkistä rantatörmistään, upeista maisemistaan ja historiallisista nähtävyyksistään. Maassa on myös lukuisia linnoja, raunioita ja kirkkoja, jotka tarjoavat vierailijoilleen mahdollisuuden tutustua maan rikkaaseen historiaan. Monet tulevat Irlantiin myös nauttimaan perinteisestä irlantilaisesta musiikista ja tanssista, joita voi kokea useissa pubeissa ja festivaaleilla ympäri maata.

Irlannin ilmasto on merellinen, mikä tarkoittaa vaihtelevia sääolosuhteita. Suositumpina matkailukuukausina, kesä- ja syyskuussa, lämpötila voi nousta jopa 20 asteeseen. Matkailijoiden kannattaa kuitenkin ottaa mukaan myös sadevaatteita, sillä sadekuuroja voi esiintyä ympäri vuoden.

Kuvaus

Irlanti on kuuluisa upeista maisemistaan, joihin kuuluvat muun muassa dramaattiset rantatörmät, vehreät laaksot ja jylhät vuoret. Maassa on myös lukuisia kansallispuistoja ja luonnonpuistoja, joissa voi nauttia luonnon kauneudesta ja tehdä erilaisia aktiviteetteja, kuten patikointia, pyöräilyä ja kalastusta.

Irlannin kaupungit tarjoavat myös paljon nähtävää ja koettavaa. Monet kaupungit, kuten Dublin, Galway ja Cork, tarjoavat vilkasta kaupunkielämää, mielenkiintoisia nähtävyyksiä, museoita, taidenäyttelyitä ja ostosmahdollisuuksia. Dublinissa voi tutustua esimerkiksi Guinnessin panimoon tai vierailla historiallisessa Dublinin linnassa. Irlannin maaseutu on kuitenkin todellinen helmi, jossa perinteinen irlantilainen elämäntapa ja kulttuuri ovat säilyneet hyvin.

Irlannin rannikko on myös suosittu matkailukohde, ja maasta löytyy monia upeita rantoja, joissa voi nauttia rauhallisesta rantalomasta tai harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, kuten lautailua, purjelautailua ja melontaa.

Historia

Irlannin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse ja maasta löytyy paljon historiallisia nähtävyyksiä ja kohteita. Irlannin historia on ollut värikäs ja vaiherikas, ja maa onkin joutunut vuosisatojen aikana kohtaamaan monia valloittajia ja konflikteja.

Irlannin asutus juontaa juurensa kivikaudelle, ja maasta löytyykin paljon muinaisia raunioita ja kivikehiä. Roomalaiset, viikingit ja normannit ovat kaikki jättäneet jälkensä Irlannin historiaan. Erityisesti Englanti on vaikuttanut merkittävästi Irlannin historiaan, ja maa oli Englannin vallan alla osan 1100-luvusta 1900-luvulle saakka.

Irlannin itsenäisyysliike vahvistui 1900-luvun alussa, ja maa itsenäistyi vuonna 1922. Irlannin jakautuminen Protestanttiseen Pohjois-Irlantiin ja katoliseen Irlannin tasavaltaan on kuitenkin johtanut jännitteisiin ja konflikteihin vuosikymmenten ajan. Tilanne on kuitenkin rauhoittunut viime vuosikymmeninä, ja nykyään Irlanti tunnetaan itsenäisenä ja vauraana valtiona, jossa vallitsee vakaa poliittinen tilanne.

Liikkuminen

Irlanti on verrattain pieni maa, mikä tekee liikkumisesta helpohkoa. Maassa on hyvä teiden verkosto, ja kaupungit ja nähtävyydet ovat hyvin saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä.

Suosituinta tapaa liikkua Irlannissa on vuokrata auto, sillä autolla pääsee helposti tutustumaan maan upeisiin maisemiin ja pääsee kätevästi myös maaseudulle ja pienempiin kyliin ja kaupunkeihin. On kuitenkin hyvä huomioida, että Irlannin liikenne on vasemmanpuoleinen, mikä voi olla tottumattomalle haastavaa.

Junalla matkustaminen Irlannissa on myös suosittua, varsinkin kaupunkien välillä matkustettaessa. Junaverkosto kattaa suurimmat kaupungit ja on kätevä tapa siirtyä paikasta toiseen nopeasti ja helposti. Lisäksi junamatka tarjoaa mahdollisuuden ihailla maisemia matkan aikana.

Bussit ovat myös hyvä vaihtoehto matkustamiselle Irlannissa. Bussiverkosto kattaa koko maan, ja bussit liikennöivät myös pienempiin kyliin ja nähtävyyksille. Bussit ovat usein edullisia ja mukavia, ja ne tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden tutustua maaseutuun ja pienempiin kohteisiin, joihin ei junalla välttämättä pääse.

Ruoka ja juoma

Irlantilainen ruoka ja juoma ovat täynnä makuelämyksiä ja perinteitä. Irlantilainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita sekä Englannista että muualta Euroopasta, mutta siinä on myös omat erityispiirteensä.

Perinteisiin irlantilaisiin ruokiin kuuluvat esimerkiksi irish stew, joka on pataan tehty lihapata, ja colcannon, joka on keitettyjen perunoiden ja kaalin sekoitus. Irlannin perinteinen aamiainen on myös suosittu, ja siihen kuuluu yleensä kananmuna, pekoni, makkara, verimakkara, perunat ja paahtoleipä.

Irlannissa on myös vilkas pubikulttuuri, ja monet matkailijat haluavat kokea perinteisen irlantilaisen pubin tunnelman. Irlantilaiset ovat tunnettuja hyvästä oluestaan, ja maassa on useita tunnettuja panimoita, kuten Guinness ja Smithwick’s. Pubit tarjoavat myös usein perinteistä irlantilaista pubiruokaa, kuten fish and chips ja shepherd’s pie.

Lasten kanssa matkustaminen

Irlanti on mainio matkakohde myös perheille, ja maasta löytyy paljon tekemistä ja nähtävää lapsille. Maan upeat luontokohteet tarjoavat mahdollisuuden harrastaa ulkoilma-aktiviteetteja, kuten patikointia, pyöräilyä ja leikkimistä rannoilla.

Kaupungeissa on myös paljon koettavaa perheille. Esimerkiksi Dublinissa voi vierailla eläintarhassa, jossa lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin eläimiin. Dublinissa on myös useita museoita ja taidenäyttelyitä, jotka sopivat hyvin lapsille.

Irlannin satumaailma vetoaa varmasti myös lapsiin. Saarella on useita legendaarisia kohteita, kuten lohikäärmeiden luolia, keijujen polkuja ja viikinkejä. Koko perhe voi tutkia näitä paikkoja ja uppoutua Irlannin rikkaaseen kansanperinteeseen.

Hintataso

Irlanti ei ole halvin matkakohde, mutta hintataso on silti suhteellisen kohtuullinen. Ruoka ja juoma, erityisesti alkoholi, voi olla hieman kalliimpaa kuin Suomessa, mutta ravintoloissa syöminen ei silti välttämättä nosta matkabudjettia kohtuuttomasti.

Majoitus vaihtelee hinnaltaan ja tyyliään. Kaupungeissa on tarjolla niin luksushotelleja kuin edullisempia hostelleja. Maaseudulla voi nauttia idyllisemmästä maalaismajoituksesta, kuten maatilamajoituksesta. Majoituksen hinnat eivät yleensä ole korkeita, mutta sesonkiaikoina, kuten kesällä, hintataso voi nousta hieman.

Liikkuminen Irlannissa voi myös maksaa hieman, varsinkin jos vuokraa auton tai käyttää takseja. Julkisilla liikennevälineillä matkustaminen on yleensä edullisempaa.

Kaiken kaikkiaan Irlannissa on mahdollista matkustaa kohtuullisen edullisesti. Budjettimatkaajat voivat löytää edullisia majoitusvaihtoehtoja ja syödä paikallista ruokaa pienemmissä ravintoloissa ja pubeissa, kun taas matkaajilla, jotka etsivät ylellisempää lomailua, on myös runsaasti vaihtoehtoja tarjolla.

Irlanti Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Irlanti sijaitsee? Irlanti sijaitsee Euroopan länsirannikolla Atlantin valtameren rannalla.
2. Mikä on Irlannin pääkaupunki? Irlannin pääkaupunki on Dublin.
3. Mikä on Irlannin virallinen kieli? Irlannin viralliset kielet ovat iiri ja englanti.
4. Minkä valuutan Irlanti käyttää? Irlannin valuutta on euro.
5. Miksi Irlantia usein kutsutaan Smaragdiksi? Irlantia kutsutaan Smaragdiksi sen vihreän maiseman ja luonnonkauneuden vuoksi.
6. Mikä on Irlannin kansallissoitin? Irlannin kansallissoitin on harppu.
7. Mistä Irlanti tunnetaan matkailijoiden keskuudessa? Irlanti tunnetaan upeista maisemista, linnoista, viskistä ja ystävällisistä ihmisistä.
8. Kuinka paljon Irlannissa sataa vuosittain? Irlannissa sataa keskimäärin noin 900-1200 mm vuodessa, mikä tekee siitä melko sateisen maan.
9. Mitkä ovat Irlannin tunnetuimmat juhlapäivät? Irlannin tunnetuimmat juhlapäivät ovat St. Patrick’s Day (Pyhän Patrickin päivä) ja Bloomsday (James Joycen Ulysses-romaanin tapahtumapäivä).
10. Mikä on Irlannin kansallisurheilu? Irlannin kansallisurheilu on gaelilainen jalkapallo, jota kutsutaan myös nimellä hurling.
11. Miltä Irlannin lippu näyttää? Irlannin lippu on kolmivärinen ja koostuu vihreästä, valkoisesta ja oranssista pystysuorasta raidasta.
12. Mikä on Irlannin maantieteellinen koko? Irlanti on noin 84 421 neliökilometrin kokoinen ja se jakautuu Irlannin tasavaltaan ja Pohjois-Irlantiin.
13. Mikä on Irlannin kuuluisin pyhäkkö? Irlannin kuuluisin pyhäkkö on Clonmacnoise, joka on antiikin luostarikompleksi.
14. Minkä ikäinen Irlannin vanhin pubi on? Irlannin vanhin pubi, The Brazen Head, perustettiin vuonna 1198.
15. Mikä on Irlannin symboli? Irlannin symboli on kolmilehtinen apila, jota kutsutaan myös nimellä shamrock.
16. Mitä ruokia Irlanti on tunnettu? Irlanti on tunnettu ruoistaan kuten irish stew (lammaspata), colcannon (perunamuusi ja kaalisekoitus) ja boxty (paistettu perunakakku).
17. Kuinka monta saarta Irlannilla on? Irlannilla on yli 100 saarta, joista suurimmat ovat Irlannin, Islayn, Manin ja Arran saaret.
18. Mitä Irlanti on antanut maailmalle kirjallisuudessa? Irlanti on antanut maailmalle monia kuuluisia kirjailijoita kuten James Joyce, Oscar Wilde, W.B. Yeats ja Samuel Beckett.
19. Mikä on Irlannin tunnetuin matkailunähtävyys? Irlannin tunnetuin matkailunähtävyys on Cliffs of Moher, joka on 214 metriä korkea merenrantakallio.
20. Mikä on Irlannin kuuluisin juoma? Irlannin kuuluisin juoma on viski, erityisesti irlantilainen viski.