Mauritius

Yleistä

Mauritius on pieni saarivaltio Intian valtamerellä Afrikan itärannikolla. Se sijaitsee Madagaskarin ja Seychellien välissä, noin 900 kilometriä itään Madagaskarista. Pinta-alaltaan Mauritius on noin 2 040 neliökilometriä, ja siellä asuu noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Saarten pääkaupunki ja suurin kaupunki on Port Louis.

Mauritius on tunnettu upeista rannoistaan, turkoosista merestään, vuoristaan ja trooppisesta ilmastostaan. Se houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa, erityisesti häämatkailijoita ja vesiurheilun harrastajia. Saarella voit nauttia auringosta ja rentoutua upeilla rannoilla, sukeltaa värikkääseen vedenalaiseen maailmaan tai tutustua saaren vehreisiin vuoristomaisemiin.

Mauritiuksen kulttuuri on hyvin monipuolinen, sillä saarella asuu ihmisiä eri etnisistä taustoista. Saaren asukkaista enemmistö on intialaistaustaisia, mutta saarella asuu myös kreoleja, kiinalaisia ja afrikkalaisia. Näiden eri kulttuurien vaikutukset näkyvät saaren ruokakulttuurissa, musiikissa ja käsityötaidossa.

Kuvaus

Mauritius tarjoaa matkailijoille monipuolisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Saarelta löytyy upeita rantoja, kuten Trou-aux-Biches, Blue Bay ja Belle Mare, jotka houkuttelevat auringonpalvojia ja vesiurheilun harrastajia. Rantojen läheisyydestä voi myös löytää koralliriuttoja, jotka tarjoavat upeat mahdollisuudet sukeltamiseen ja snorklaamiseen.

Saaren maisemaa hallitsevat myös Green Gorge ja Black River Gorgesin kansallispuistot, jotka tarjoavat upeat mahdollisuudet luontoretkille ja vaelluksille. Mauritius on myös tunnettu maailmanluokan golfkentistään, jotka houkuttelevat golfareita ympäri maailmaa.

Mauritiuksen kulttuuriin ja historiaan voi tutustua vierailemalla esimerkiksi Eureka House -museossa tai L’Aventure du Sucre -sokerimuseossa, jossa pääsee oppimaan Mauritiuksen sokerinviljelyn historiasta. Saaren pääkaupungissa Port Louisissa voi vierailla myös kauniissa Jummah-moskeijassa tai tutustua kreolisten kulttuurinäyttelyihin.

Historia

Mauritiuksen historia alkaa 1500-luvulta, jolloin portugalilaiset ja hollantilaiset löysivät saaren. Saari siirtyi myöhemmin Ranskan vallan alle, joka kehitti saaren taloutta sokerinviljelyn avulla. Saatanan kahdeksankymmenvuotisen sodan päätteeksi saari saapui Britannian vallan alle vuonna 1814.

Britannian vallan aikana Mauritius kehittyi edelleen sokerin tuotannon ansiosta. Saari sai myös suuren intialaisen työvoiman, kun intialaisia siirtotyöläisiä tuotiin saarelle työskentelemään sokeriplantaaseilla.

Mauritius sai itsenäisyytensä vuonna 1968, mutta säilytti samalla tiiviit taloudelliset ja poliittiset suhteet Britanniaan. Mauritius kuuluu edelleen Britannian Commonwealthiin ja Britannian kuningatar toimii saaren valtionpäämiehenä.

Liikkuminen

Mauritiuksella on hyvä ja luotettava julkinen liikennejärjestelmä, joka koostuu busseista ja kahdella linjalla kulkevasta raitiovaunusta. Bussiverkosto kattaa suurimman osan saaresta ja bussit kulkevat säännöllisesti. Bussiaikatauluja voi tarkastella verkkosivuilta tai paikallisilta bussipysäkeiltä.

Saarella on myös takseja, jotka ovat kätevä tapa liikkua eri nähtävyyksien välillä. Taksi on myös hyvä vaihtoehto, jos matkaat isommalla porukalla.

Mauritiuksen pääkaupungista Port Louisista voi myös ottaa lautan tai katamaraanin päiväretkelle lähisaarille, kuten Ile aux Cerfs ja Ile aux Aigrettes. Näillä saarilla voi nauttia upeista rannoista ja harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja.

Ruoka ja juoma

Mauritiuksen ruokakulttuuri on hyvin monipuolinen ja sekoitus intialaista, kiinalaista, kreolilaista ja eurooppalaista ruokaa. Saarella voi kokea maistuvia curryja, kebabeja, dim sum -herkkuja ja paikallisia mereneläviä.

Suosittuja mauritiukselaisia ruokia ovat esimerkiksi samoussat, jotka ovat mausteisia kasvis- tai lihapiirakoita, sekä dholl pori, joka on linssistä ja herneistä valmistettu muhennos, jota tarjoillaan leivän kanssa.

Jälkiruoaksi suositeltavia herkkuja ovat esimerkiksi gateau piment, joka on mausteinen linssipyörykkä, sekä alouda, joka on makea ja viileä maitopohjainen juoma.

Mauritiuksella kannattaa myös kokeilla paikallisia rommeja ja eksotiikastaan tunnettuja drinkkejä, kuten punch coco ja Ti Punch.

Lasten kanssa matkustaminen

Mauritius sopii mainiosti matkakohteeksi myös lapsiperheille. Saarella on paljon hiekkarantoja, joilla lapset voivat leikkiä ja uida turvallisesti. Useimmat hotellit tarjoavat myös lastenallas- ja lastenkerho-palveluita, joten perheen pienimmillekin riittää tekemistä.

Saarelta löytyy myös monia luonnonpuistoja, kuten Casela World of Adventures, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden nähdä ja oppia eläimistä. Lisäksi saaren vesipuistot ovat suosittuja perheiden keskuudessa.

Kun matkustat lasten kanssa Mauritius, on tärkeää huolehtia päivittäisistä tarpeista, kuten aurinkosuojasta ja juomisesta. Saarella on myös saatavilla hyvä terveydenhuolto, joten tarvittaessa lapsen sairastuessa saa apua paikallisilta lääkäreiltä.

Hintataso

Mauritius on kohtuullisen hintava matkakohde, mutta budjettimatkailijatkin voivat saada rahansa riittämään. Ruoka ja juoma on edullista, erityisesti paikallisissa ravintoloissa ja kojuissa. Hintataso vaihtelee kuitenkin riippuen siitä, missä päin saarta liikut.

Hotellit ja lomakeskukset Mauritiuksella ovat yleensä hieman kalliimpia, mutta tarjoavat myös korkealaatuista palvelua ja upeat puitteet lomalle. Jos haluat säästää rahaa, voit harkita myös vuokra-asuntoa tai pienempää majapaikkaa.

Julkisen liikenteen käyttäminen Mauritius on edullista, ja bussimatka maksaa vain muutamia euroja. Taksit ovat hieman kalliimpia, mutta ne ovat kätevä tapa liikkua eri nähtävyyksien välillä.

Mauritius Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Mauritius sijaitsee? Mauritius sijaitsee Intian valtamerellä, noin 900 kilometriä Madagaskarin itärannikolta.
2. Mikä on Mauritiuksen pääkaupunki? Mauritiusin pääkaupunki on Port Louis.
3. Mikä on Mauritiuksen virallinen kieli? Mauritiusin viralliset kielet ovat englanti ja kreoli.
4. Mikä on Mauritiuksen valuutta? Mauritiusin valuutta on Mauritiuksen rupia (MUR).
5. Minkä aikavyöhykkeen aika Mauritiusissa on? Mauritiusin aika on UTC+4.
6. Mikä on Mauritiuksen suurin uskonto? Mauritiusessa suurin uskonto on hindulaisuus.
7. Mikä on Mauritiusin pinta-ala? Mauritiusin pinta-ala on noin 2 040 neliökilometriä.
8. Mitä aktiviteetteja Mauritius tarjoaa? Mauritius tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja, kuten sukellusta, purjehdusta, vaellusta ja golfia.
9. Miten Mauritiusan lentokentälle pääsee? Voit lentää Mauritiusan kansainväliselle Sir Seewoosagur Ramgoolam -lentokentälle suorilla lennoilla tai välilaskujen kautta.
10. Milloin on paras aika matkustaa Mauritiusan? Paras aika matkustaa Mauritiusaan on syyskuusta marraskuuhun ja huhtikuusta kesäkuuhun, kun sää on lämmin ja aurinkoinen.
11. Onko Mauritius turvallinen matkakohde? Kyllä, Mauritius on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde. Kuitenkin, kuten missä tahansa matkakohteessa, on aina hyvä noudattaa normaalia matkustusturvallisuutta koskevia ohjeita.
12. Tarvitaanko Mauritiusaan viisumia? Useimmat matkustajat voivat matkustaa Mauritiusaan viisumitta enintään 90 päivän ajaksi. Tarkista kuitenkin ajantasaiset viisumivaatimukset ennen matkaa.
13. Mitä paikallisia ruokia kannattaa kokeilla Mauritiusssa? Muutamia paikallisia ruokia, joita kannattaa kokeilla Mauritiusssa, ovat curry, rougaille (kastike), dholl puri (herneitäytteiset sämpylät) ja samosa.
14. Mikä on Mauritiusan kansalliseläin? Mauritiusan kansalliseläin on dodo, lentokyvytön lintulaji, joka on valitettavasti sukupuuttoon kuollut.
15. Onko Mauritiusassa luonnonpuistoja? Kyllä, Mauritiusassa on useita luonnonpuistoja, kuten Black River Gorgesin kansallispuisto ja Île aux Aigrettesin luonnonreservaatti.
16. Mitkä ovat Mauritiusan parhaat rannat? Joitakin Mauritiusan parhaita rantoja ovat Belle Mare, Flic en Flac, Le Morne ja Trou aux Biches.
17. Voiko Mauritiusassa harrastaa vesiurheilua? Kyllä, Mauritiusassa voi harrastaa monenlaisia vesiurheilulajeja, kuten snorklausta, sukellusta, purjelautailua ja vesihiihtoa.
18. Mitä muuta voi tehdä Mauritiusassa? Mauritiusassa voi tutustua historiallisiin nähtävyyksiin, kuten Aapravasin temppeliin, Fort Adelaideen ja Eureka-huvilaan. Lisäksi voi vierailla sokeriruokoplantaaseilla ja tehdä veneretkiä lähisaarille.
19. Onko Mauritius hyvä kohde häämatkalle? Kyllä, Mauritius on suosittu kohde häämatkailijoille sen upeiden rantojen, luonnonkauniin ympäristön ja loistavien hotellien ansiosta.
20. Onko Mauritius hyvä kohde perhelomalle? Kyllä, Mauritius tarjoaa paljon aktiviteetteja ja hienoja rantoja, jotka sopivat mainiosti perhelomailuun.