Georgia

Yleistä

Georgia on mystinen ja monipuolinen matkakohde, joka sijaitsee Kaukasuksen vuoristossa Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Tämä entisen Neuvostoliiton tasavalta on rikas kulttuurissaan, historiaan ja upeissa maisemissaan. Georgia tarjoaa vierailleen unohtumattomia elämyksiä aina vuoristoseikkailuista viinikierroksiin ja historiallisten kaupunkien tutkimiseen.

Georgia on tunnettu vieraanvaraisuudestaan ja ystävällisistä ihmisistään. Georgialaiset ovat ylpeitä omasta kulttuuriperinnöstään ja heillä on pitkät perinteet, jotka he mielellään jakavat vierailijoilleen. Täällä vieraat pääsevät tutustumaan perinteiseen georgialaiseen elämäntapaan ja nauttimaan erilaisista paikallisista juhlista ja perinnepäivistä.

Georgia on myös kuuluisa omaleimaisesta keittiöstään. Täällä ruoka on tärkeä osa paikallista kulttuuria ja georgialainen ruokakulttuuri onkin saanut aikaan maistuvia herkkuja ja makuelämyksiä. Georgian ruokalajeista tunnetuin on khinkali, herkullinen jauhelihalla täytetty taikina, jonka kanssa tarjoillaan erityistä smetanaa ja paikallista viiniä.

Matkailijoiden kannattaa ehdottomasti tutustua myös Georgian upeaan luontoon. Vuoristoinen maisema tarjoaa loistavat mahdollisuudet vaelluksille ja hiihtolomalle. Myös Mustanmeren rannikko tarjoaa upeita aurinkorantoja, historiallisia nähtävyyksiä ja erilaisia vesilajeja. Monipuolinen matkakohde antaa mahdollisuuden rentoutua, tutustua kulttuuriin ja nauttia aktiivisesta lomasta.

Kuvaus

Georgia on monipuolinen matkakohde, jossa yhdistyvät kauniit maisemat, rikas kulttuuriperimä ja herkullinen ruokakulttuuri. Maan pääkaupunki Tbilisi tarjoaa vierailijoilleen historiallisia nähtävyyksiä, vilkasta yöelämää ja hyviä ostosmahdollisuuksia. Kävelykadut, kahvilat ja galleriat viihdyttävät niin paikallisia kuin matkailijoita.

Georgian arkkitehtuuri on ainutlaatuinen sekoitus eri aikakausien rakennuksia ja tyylejä. Vanhassakaupungissa on paljon historiallisia rakennuksia, kuten Narikalanin linna, Metekhinin luostari ja Anchiskhati-kirkko. Nämä nähtävyydet tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää Georgian historiasta ja kulttuurista.

Maan upeat vuoristomaisemat houkuttelevat luontomatkailijoita ja seikkailunhaluisia matkailijoita. Kaukasuksen vuoristossa voi patikoida, kiipeillä ja nauttia upeista näköaloista. Georgia on myös loistava kohde talvimatkailulle, sillä maassa on useita hiihtokeskuksia, kuten Gudauri ja Bakuriani.

Georgian ruokakulttuuri on saanut vaikutteita eri kulttuureista, ja paikalliset ruoat tarjoavat monipuolisen makumaailman. Herkullisten khinkalien ja muiden perinneruokien lisäksi kannattaa maistaa georgialaista viiniä, joka on maan ylpeys. Georgialaiset viinit ovat kuuluisia ympäri maailmaa ja viinitilavierailut ovat suosittuja matkailijoiden keskuudessa.

Historia

Georgia on kiehtova maa, jonka historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Alueella on asuttu jo pronssikaudella ja georgialainen kulttuuri on rikas ja monimuotoinen. Maata ovat hallinneet muun muassa kreikkalaiset, roomalaiset, persialaiset ja ottomaanit.

Georgian ensimmäinen valtakunta syntyi 500-luvulla eaa. ja maahan syntyi myös ensimmäinen kristillinen valtio 300-luvulla jKr. Georgian historian aikana maa on joutunut useiden valloitusten ja hallitsijoiden alle, mutta kansa on aina säilyttänyt oman kulttuurinsa ja identiteettinsä.

Sovjetin aikana Georgia kuului Neuvostoliittoon, mutta vuonna 1991 maa itsenäistyi. Itsenäisyydestään lähtien Georgia on joutunut kohtaamaan monia haasteita, kuten sota Venäjän kanssa ja separatistiliikkeet alueillaan.

Nykyään Georgia on vakaampi ja kehittyvä maa, joka houkuttelee matkailijoita kauniilla maisemillaan ja rikkaalla kulttuurillaan.

Liikkuminen

Georgiassa liikkuminen on helppoa ja vaivatonta, sillä maassa on hyvin kehittynyt liikenneverkosto. Pääkaupunki Tbilisiin on suoria lentoyhteyksiä useista eurooppalaisista kaupungeista, ja maassa on myös useita lentokenttiä, joista voi matkustaa muihin kaupunkeihin.

Julkisen liikenteen verkosto on hyvä ja bussit sekä minibussit kulkevat ympäri maata. Bussiverkosto on kattava ja matkalippujen hinnat ovat edullisia. Junalla matkustaminen on myös suosittua, ja junat ovat luotettavia ja mukavia. Junaverkosto yhdistää suurimmat kaupungit, ja matkustaminen on hyvä vaihtoehto paikallista elämää ja maisemia tarkkaileville matkailijoille.

Taksilla liikkuminen on kätevä ja edullinen tapa päästä paikasta toiseen Georgian kaupungeissa. Taksit ovat yleensä neuvoteltavissa ja hinta kannattaa sopia etukäteen. Myös kaupungin sisäinen liikkuminen on helppoa kävellen, ja näin voi parhaiten tutustua Georgian kaupunkien historiallisiin keskustoihin ja nähtävyyksiin.

Ruoka ja juoma

Georgialainen ruoka ja juoma ovat osa maan rikasta kulttuuriperimää. Georgian keittiö on saanut vaikutteita mm. kreikkalaisesta, persialaisesta ja venäläisestä keittiöstä. Paikalliset ainekset, kuten tuoreet vihannekset, hedelmät ja mausteet, tekevät georgialaisesta ruoasta mielettömän maukasta ja tuoretta.

Georgian ruokalajeista tunnetuin on khinkali, joka on herkullinen jauhelihalla täytetty taikina. Khinkaleita syödään usein perheen tai ystävien kesken, ja niiden syöntitapa on osa perinnettä. Lisäksi maasta löytyy muita herkullisia ruokia, kuten khachapuri (juustolla täytetty leipä) ja shashlik (grillattu liha).

Georgialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu vahvasti myös juominen. Maasta löytyy monenlaisia viinejä, sillä Georgia on yksi maailman vanhimmista viinintuottajista. Georgialainen viini on valmistettu perinteisellä menetelmällä, joka sisältää talon korkean arvostuksen. Tbilisiin voi tutustua paikalliseen viiniin viinimuseossa ja tehdä viinitilavierailuja maakunnissa.

Ruoan lisäksi georgialaiset ovat kuuluisia vahvasta kahvistaan ja teestään. Georgian käytti viimeksi aiemmin höyrystettyjä teelehtiä, mutta nyt he tuottavat myös teetä teetilalla. Kahvia voi nauttia kahviloissa eri puolilla maata, ja se on loistava tapa nauttia paikallisesta elämäntyylistä.

Lasten kanssa matkustaminen

Georgia on loistava kohde lasten kanssa matkustaessa. Maan vieraanvaraiset ihmiset ja hyvin kehittynyt infrastruktuuri tekevät matkustamisesta helppoa ja miellyttävää. Georgian kaupungeissa on paljon nähtävää ja tekemistä lapsille, kuten museoita, eläintarhoja ja leikkipuistoja.

Luontomatkailu on myös suosittua lasten kanssa matkustettaessa. Georgian upeat kansallispuistot ja vuoristomaisemat tarjoavat paljon mahdollisuuksia ulkoiluun ja seikkailuun. Perheet voivat nauttia patikoinnista, pyöräilystä ja piknikistä luontokohteissa. Myös Georgian Mustanmeren rannikko tarjoaa aktiviteetteja kuten uimista, hiekkaleikkejä ja venekierroksia.

Paikalliset ravintolat tarjoavat monipuolisia ruokavaihtoehtoja myös lapsille. Suuremmat kaupungit tarjoavat runsaasti kansainvälisiä ravintoloita, joissa on lastenmenuja. Georgian ruoka on usein mausteista, mutta lapset löytävät aina jotain syötävää esimerkiksi khachapuri-juustoleivät tai grillatut lihapalat.

Lapsiystävälliset hotellit ja majoitusvaihtoehdot helpottavat perheiden matkan suunnittelua. Useimmissa hotelleissa on tarjolla perhehuoneita ja muita mukavuuksia, kuten uima-altaita ja leikkipaikkoja. Paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita, joten apua saa tarvittaessa esimerkiksi lastenhoitoon tai muihin perheen tarpeisiin.

Hintataso

Georgia on edullinen matkakohde, ja hintataso on selvästi alhaisempi verrattuna moniin muihin Euroopan kohteisiin. Majoitus, ruoka ja juoma sekä julkisen liikenteen hinnat ovat kaikki kohtuullisia ja sopivat hyvin budjettimatkailijoille.

Hotellihinnat vaihtelevat alueesta ja kauden mukaan, mutta yleisesti ottaen hotellit ovat edullisia. Pienet boutique-hotellit ja perheomisteiset majatalot ovat suosittuja vaihtoehtoja matkailijoiden keskuudessa.

Paikallinen ruoka ja juoma ovat myös edullisia. Ravintoloissa voi syödä hyvin hintaan 5-10 euroa per henkilö. Georgialainen viini on erittäin edullista ja laadukasta, ja lasillisen viiniä saa usein alle eurolla.

Julkisen liikenteen hinnat, kuten bussiliput ja junaliput, ovat myös edullisia. Bussia tai junaa käyttämällä voi matkustaa ympäri maata muutamalla eurolla.

Matkailuun ja aktiviteetteihin kannattaa varata hieman enemmän budjettia, mutta näidenkin hintataso on edullinen verrattuna moniin muihin matkakohteisiin. Esimerkiksi luontomatkailu, opastetut retket ja hiihtokeskukset tarjoavat monipuolisia aktiviteetteja kohtuulliseen hintaan.

Georgia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Matkakohteen Georgia UKK lista

Kysymys Vastaus
Mikä on Georgian pääkaupunki? Tbilisi
Mitä kieliä puhutaan Georgiassa? Georgian kieli
Mikä on Georgian valuutta? Lari (GEL)
Tarvitseeko Georgian matkalle viisumin? Joillekin kansalaisuuksille tarvitaan viisumi, mutta esimerkiksi Suomen kansalaiset voivat matkustaa Georgiaan viisumitta 365 päivän ajan.
Milloin on paras aika matkustaa Georgiaan? Parasta aikaa matkustaa Georgiaan on kevät ja syksy, kun lämpötilat ovat miellyttävimmät.
Mitä Georgian perinteisiä ruokia kannattaa maistaa? Georgialla on monia herkullisia perinteisiä ruokia, kuten khachapuri (juustotäytteinen leipä), khinkali (lihalla tai kasviksilla täytetyt dumplingit) ja shashlik (grillattu liha).
Onko Georgiassa turvallista matkustaa? Georgiassa matkustaminen on yleisesti ottaen turvallista, mutta matkailijoita kehotetaan noudattamaan normaalia varovaisuutta ja seuraamaan paikallisia viranomaisten tiedotteita.
Tarvitseeko Georgian matkalle rokotuksia? Ei yleensä, mutta matkailijoita suositellaan tarkistamaan ajantasaiset rokotussuositukset omasta terveyskeskuksestaan tai matkailuklinikoilta.
Mitkä ovat Georgian suosituimpia nähtävyyksiä? Suosittuja nähtävyyksiä Georgiassa ovat esimerkiksi Svetitskhovelin katedraali, Narikalan linnoitus, Gergetin Trinity -kirkko, Mtskheta vanhakaupunki ja Gori Stalinin museo.
Paljonko Georgiaan matkustaminen maksaa? Matkustuskustannukset Georgiaan riippuvat esimerkiksi matkustusajankohdasta, lennon hinnasta, majoituksen tasosta ja omista kulutustottumuksista. Kannattaa tutustua eri matkatoimistojen tarjontaan ja verrata hintoja.
Mitä aktiviteetteja Georgian matkalla kannattaa kokeilla? Voit kokeilla esimerkiksi viininmaistelua, vaellusta Kaukasusvuorilla, kuumien lähteiden rentouttavaa vaikutusta tai seikkailullista maastopyöräilyä.
Mikä on Georgian kansallisurheilulaji? Kansallisurheilulaji on paini.
Mitä matkamuistoja kannattaa ostaa Georgiasta? Voit ostaa esimerkiksi paikallisia käsitöitä, kuten koruja, tekstiilejä ja keramiikkaa. Viiniä ja konjakkia pidetään myös suosituina matkamuistoina.
Kuuluuko Georgia Euroopan unioniin? Ei, Georgia ei kuulu Euroopan unioniin.
Mitä uskontoa Georgian kansa pääosin tunnustaa? Pääosin georgialaiset tunnustavat ortodoksista kristinuskoa.
Mitä muita maiden välisiä liikenneyhteyksiä Georgia tarjoaa? Georgialla on hyvät tie- ja lentoyhteydet muihin lähimaihin, kuten Turkin, Armenian ja Azerbaidžanin.
Voiko Georgian matkalla maksaa kortilla vai tarvitseeko käteistä? Monissa paikoissa, kuten hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa, voi maksaa kortilla, mutta on aina hyvä pitää myös käteistä mukana pienemmissä kaupoissa ja katukojuissa.
Mikä on Georgian sää? Georgiassa on erilaisia ilmastoalueita, mutta yleisesti ottaen maassa on kostea subtropiikka ilmasto rannikolla ja mannerilmasto vuoristossa. Kesällä lämpötila voi nousta yli 30 asteen ja talvella voi olla lumisempaa ja kylmempää.
Pitääkö Georgiassa juomavedestä erityisesti huolehtia? Suositeltavaa on juoda pullotettua vettä tai keittää hanavesi ennen juomista. Vältä myös jäiden ja jääpalojen käyttöä, jos vesi ei ole varmasti puhdasta.
Mitä kiinnostavaa Georgian pääkaupungissa Tbilisissä kannattaa nähdä? Tbilisi tarjoaa monia kiinnostavia nähtävyyksiä, kuten vanhan kaupungin kapeita katuja, piilomoskeijoita, kirkkoja, kauniita siltoja, Narikalan linnoituksen näköalapaikan ja Rustaveli-avenue -kadun, jolla on paljon kauppoja ja ravintoloita.