Malta

Yleistä

Malta on Välimerellä sijaitseva saarivaltio Etelä-Euroopassa. Se koostuu kolmesta saaresta: Maltasta, Gozosta ja Cominosta. Maltan pääkaupunki on Valletta, joka on myös yksi Unescon maailmanperintökohteista. Malta on suosittu matkakohde upeiden rantojensa, mielenkiintoisen historian ja aurinkoisen ilmaston vuoksi.

Saarien lukuisat historialliset nähtävyydet houkuttelevat kulttuurista kiinnostuneita matkailijoita. Malta on myös suosittu sukelluskohde, sillä sen kristallinkirkkaissa vesissä voi ihailla upeaa merenalaista luontoa ja hylyksiä. Saarten monipuolinen luonto tarjoaa myös mahdollisuuksia retkeilyyn ja luontomatkailuun.

Kuvaus

Maltan kauniit rannat ja turkoosi meri houkuttelevat lomalaisia ympäri maailmaa. Saarilla on lukuisia uimarantoja, joista suosituimpia ovat esimerkiksi Golden Bay, Mellieha Bay ja Paradise Bay. Rannoilla voi rentoutua auringossa, nauttia vesilajeista tai ihailla upeita auringonlaskuja.

Maltan kaupungit tarjoavat mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja elävää kulttuurielämää. Pääkaupunki Valletta on täynnä kauniita barokkirakennuksia ja historiallisia monumentteja. Ritarikaupunki Mdina hurmaa viehättävällä tunnelmallaan ja kapeilla kujillaan. Sliema ja St. Julian’s puolestaan tarjoavat vilkasta yöelämää ja monipuolisia ravintoloita.

Maltan saaret ovat täynnä mielenkiintoista historiaa, johon voi tutustua esimerkiksi vierailemalla megaliittisten temppelien tai historiallisten linnojen raunioilla. Malta on myös tunnettu ritarihistoriastaan, ja ritarilinnojen vieraileminen on suosittua. Lisäksi saarilla voi tutustua antiikin Rooman aikoihin ja rautakautisiin hypogeum-tunneleihin.

Historia

Maltan saarten historia ulottuu kauas menneisyyteen. Saaret ovat olleet useiden suurvaltojen vaikutuspiirissä, ja niistä on jäänyt jälkiä eri aikakausilta. Antiikin aikoina Malta oli roomalaisten, kreikkalaisten ja fenikialaisten valloittamana.

Myöhemmin saarelle saapuivat arabialaiset ja normannit, jotka jättivät jälkeensä muun muassa kauniit katedraalit ja palatseja. Ritarikunta otti Maltan haltuunsa 1500-luvulla ja rakensi puolustukseksi linnoja ja vahvistuksia. Vuonna 1798 Ranska valloitti Maltan väkivaltaisesti, mutta vuonna 1800 Britannia otti sen haltuunsa.

Toisen maailmansodan aikana Malta joutui raskaiden pommitusten kohteeksi, mutta selvisi kuitenkin hengissä. Vuonna 1964 Malta itsenäistyi Britannian vallasta ja vuonna 2004 se liittyi Euroopan unioniin. Historialliset jäänteet ja rakennukset kertovat Maltan rikkaasta menneisyydestä.

Liikkuminen

Maltalla liikkuminen on helppoa ja vaivatonta. Saarilla on hyvin toimiva julkinen liikenne, joka kattaa suurimmat kaupungit ja matkailukohteet. Bussit kulkevat säännöllisesti ja liput ovat edullisia. Jos haluaa tutustua saariin omatoimisesti, kannattaa vuokrata auto. Liikenne Maltalla on suhteellisen vilkasta, mutta hyvin hoidettuja teitä pitkin on helppo liikkua.

Saarten välillä liikkuu myös lauttoja, jotka tarjoavat nopean yhteyden esimerkiksi Maltan ja Gozon välillä. Lautat ovat suosittuja erityisesti päiväretkien tekemiseen. Maltan pääsaarien lisäksi myös muut Välimeren saaret ovat hyvin saavutettavissa esimerkiksi laivalla tai lentäen.

Ruoka ja juoma

Maltalainen ruokakulttuuri yhdistää vaikutteita Välimeren maista, erityisesti Italian ja Pohjois-Afrikan keittiöstä. Malta on tunnettu herkullisista merenelävistä ja äyriäisistä, ja niitä kannattaa ehdottomasti maistaa vierailun aikana. Paikalliset ruokalajit kuten pastizzi (lehtitaikinakääryle) ja timpana (liha- tai kasvislaatikko) ovat myös suosittuja.

Maltalla on lisäksi paljon hyviä ravintoloita, joissa voi nauttia kansainvälisiä ruokia sekä perinteisiä herkkuja. Illallinen valkoviinin kera on suosittu tapa nauttia ateria Maltalla. Saarilta voi myös löytää monia viiniviljelmiä, joissa tuotetaan paikallista viiniä eri lajikkeista.

Lasten kanssa matkustaminen

Malta on mainio matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa. Saarten upeat rannat tarjoavat paljon tekemistä ja hauskanpitoa lapsille. Rannoilla voi leikkiä hiekassa, rakentaa linnoja tai kokeilla erilaisia vesiaktiviteetteja.

Maltalla on myös useita teemapuistoja ja eläintarhoja, jotka tarjoavat viihdettä koko perheelle. Esimerkiksi The Popeye Village on suosittu vierailukohde, jossa voi tutustua merirosvojen maailmaan. Myös esimerkiksi vesi- ja huvipuistot tarjoavat paljon tekemistä lapsille.

Malta on turvallinen matkailumaa, jossa lapsiperheet voivat liikkua huoletta. Saarilla on terveydenhuolto- ja turvallisuuspalvelut hyvin saatavilla. Ravintoloissa on yleensä tarjolla lastenruokalistat sekä leikkipaikkoja, ja myös hotellit huomioivat erityisesti lapsiperheet.

Hintataso

Maltalla hintataso on suhteellisen edullinen verrattuna muihin Välimeren matkakohteisiin. Ruoka, majoitus ja julkinen liikenne ovat kaikki kohtuuhintaisia. Hinnat voivat kuitenkin vaihdella kaupungeittain ja sesongin mukaan.

Maltalla voi hyvin syödä edullisesti esimerkiksi paikallisissa katuruokakojuissa tai pienissä perheravintoloissa. Myös majoitusvaihtoehdot ovat monipuolisia ja löytyy niin budjettihostelleja kuin luksushotellejakin.

Matkustaminen saarten välillä tai muille Välimeren alueen saarille voi lisätä matkakustannuksia, mutta tarjolla on myös usein edullisia lento- ja laivayhteyksiä. Saarilla voi hyvin liikkua julkisilla kulkuvälineillä, mutta jos haluaa tutustua saariin enemmän omaan tahtiin, voi auton vuokraaminen olla kätevä vaihtoehto.

Malta Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Maltan pääkaupunki? Valletta
Mitä kieliä puhutaan Maltalla? Maltaa ja englantia
Mitä valuuttaa käytetään Maltalla? Euroa
Kuinka suuri pinta-ala Maltalla on? Noin 316 neliökilometriä
Mikä on Maltan virallinen uskonto? Roomalaiskatolisuus
Mitä aikavyöhykettä Malta kuuluu? Keski-Euroopan aikaa (CET)
Mitä nähtävyyksiä Maltalla kannattaa käydä katsomassa? Esimerkiksi Vallettan linnoitus, Ġgantijan temppelit ja Gozon saari
Onko Malta tunnettu sukelluskohteena? Kyllä, Maltalla on upeat sukellusmahdollisuudet
Mitkä ovat Maltan suurimmat juhlapäivät? Maltan itsenäisyyspäivä (21. syyskuuta) ja Tasavallan päivä (13. joulukuuta)
Mikä on Maltan kansallislintu? Maltafalkon
Mistä Maltan talous pääasiassa koostuu? Palvelusektorista, erityisesti matkailusta
Kuinka monta saarta Maltan arkipelagiin kuuluu? Kolme: Malta, Gozo ja Comino
Mitä urheilulajia Maltalla harrastetaan paljon? Jalkapalloa
Onko Maltalla hyvät kulkuyhteydet? Kyllä, Maltalla on hyvin kehittynyt julkinen liikenneverkko
Mitä ruokaa Maltalla kannattaa maistaa? Esimerkiksi pastizzi (lehtitaikinaruoka) ja fenkata (lihapata)
Mikä on Maltan lempinimi? Punainen jättiläinen
Mitä muita kiinnostavia kohteita Maltalla on? Mm. Blue Grotto -luola ja Mdina-niminen linnoituskaupunki
Millainen ilmasto Maltalla on? Välimerellinen, jossa on lämpimät ja aurinkoiset kesät
Mitä liikennejärjestelmää Maltalla käytetään? Vasemmanpuoleinen liikenne
Onko Maltalla turvallista matkustaa? Kyllä, Malta on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde