Zimbabwe

Yleistä

Zimbabwe sijaitsee eteläisessä Afrikassa ja on monien matkailijoiden suosima kohde sen upeiden luonnonmaisemien ja rikkaan kulttuurin vuoksi. Maa tarjoaa monipuolisia matkailumahdollisuuksia luonnonystäville, aavikoita ja vuoristoja ihastelijoille sekä historiaa ja kulttuuria rakastaville. Zimbabwen pääkaupunki on Harare, joka tarjoaa vilkkaan kaupungin sykkeen sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Luonnonkaunis Victoria Falls on yksi Zimbabwen vaikuttavimmista nähtävyyksistä. Se on Afrikan mantereen suurin putous ja tarjoaa upean näköalan vesiputoukselle sekä sen ympäröivään luontoon. Lisäksi Hwangen kansallispuisto on suosittu kohde safarimatkaajille, sillä se tarjoaa mahdollisuuden nähdä suuria eläimiä, kuten norsuja, leijonia ja seeprahevosia. Matkailijat voivat myös vierailla Mana Poolsin kansallispuistossa, joka on tunnettu vedenalaisesta maailmastaan sekä koralliriutoistaan.

Kulttuurillisesti matkustajat voivat tutustua Great Zimbabwen muinaiseen kaupunkiin, joka on yksi Afrikan suurimmista kivirakennelmista. Siellä voi ihailla näkymiä ja oppia kulttuurista historiasta. Zimbabwen monikulttuurinen yhteiskunta tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua paikalliseen ruokaan, musiikkiin ja tanssiin.

Kuvaus

Zimbabwen rikas luonto ja monipuolinen eläimistö houkuttelevat matkailijoita ympäri maailman. Matkailijat voivat kokea upeita maisemia, kuten Matobo Hillsin jylhiä kallioita ja Zambezin jokilaakson upeita auringonlaskuja. Maa tarjoaa myös monia aktiviteetteja, kuten koskenlaskua, vaellusta ja pyöräilyä.

Zimbabwessa on myös monia historiallisia ja kulttuurisia nähtävyyksiä. Matkailijat voivat vierailla Great Zimbabwen muinaiskaupungissa ja oppia lisää sen kulttuurillisesta historiasta. Lisäksi Hararen kansallismuseo tarjoaa matkailijoille mielenkiintoisen katsauksen maan menneisyyteen ja nykypäivään.

Zimbabwen ruoka ja juoma tarjoavat herkkuja paikallisesta keittiöstä. Maan ruokakulttuuri on monipuolinen ja siihen kuuluu muun muassa sadosta valmistettuja ruokia, kuten maissipuuroa ja kasviksia. Zimbabwessa myös valmistetaan perinteistä grilliruokaa, kuten mureaa nyama chomaa, joka on grillattua lihaa. Paikallisille kannattaa myös maistaa muun muassa sadonkorjuujuhlien aikana valmistettuja perinteisiä ruokia, kuten sadonkorjuupuuroa ja kasviskeittoja. Juomina maassa tunnetaan erityisesti oluenvalmistus sekä perinteiset juomat kuten maissiolut ja sokeriruokomehu.

Historia

Zimbabwe on rikas historialtaan, ja siellä on asustettu jo muinaisista ajoista lähtien. Kivikautisia asutusalueita on löydetty eri puolilta maata ja erityisesti Great Zimbabwen muinaiskaupunki on tarjonnut arkeologisille löydöille arvokasta tietoa maan menneisyydestä.

Kolonialismin aikana Zimbabwe joutui brittiläisen imperiumin vallan alle ja tunnettiin tuolloin nimellä Rhodesia. Vuonna 1965 maasta tuli yksipuolinen riippumaton valtio ja Robert Mugabe nousi valtaan. Mugaben hallintoa leimasi väkivalta ja sorto, ja monet zimbabwelaiset lähtivät maasta.

Vuonna 1980 Zimbabwe viimein itsenäistyi ja Robert Mugabe valittiin maan ensimmäiseksi presidentiksi. Hänen hallintonsa aikana Zimbabwe joutui taloudelliseen kriisiin ja maan talous romahti vuoden 2008 hyperinflaation vuoksi. Tämän jälkeen maa on yrittänyt elpyä, mutta poliittinen tilanne on edelleen epävakaa.

Liikkuminen

Liikkuminen Zimbabwessa voi olla haastavaa, sillä maan tieverkosto on osittain huonossa kunnossa. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Hara

Zimbabwe Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Zimbabwen pääkaupunki? Harare.
2. Mikä on Zimbabwen virallinen kieli? Englanti, shona ja ndebele.
3. Mikä on Zimbabwen valuutta? Zimbabwen dollari (ZWL).
4. Mitkä ovat Zimbabwen naapurimaat? Etelä-Afrikka, Botswana, Mosambik, Sambia ja Namibia.
5. Mikä on Zimbabwen korkein vuori? Mount Nyangani.
6. Milloin Zimbabwen itsenäisyys julistettiin? 18. huhtikuuta 1980.
7. Mikä on Zimbabwen kansallispuisto? Hwangen kansallispuisto.
8. Mikä on Zimbabwen kansallislintu? Maraboustork.
9. Mikä on Zimbabwen kansallisurheilulaji? Jalkapallo.
10. Mikä on Zimbabwen keskimääräinen elinikä? Noin 60 vuotta.
11. Mikä on Zimbabwen suurin järvi? Karibajärvi.
12. Mikä on Zimbabwen tunnetuin luonnonihme? Victoria Falls.
13. Mikä on Zimbabwen tunnetuin kansallispuisto? Mana Poolsin kansallispuisto.
14. Mikä on Zimbabwen kansalliseläin? Afrikan sarvikuono.
15. Milloin Zimbabwen ensimmäinen asutus perustettiin? 1100-luvulla.
16. Kuinka monta UNESCO:n maailmanperintökohdetta Zimbabwessa on? Viisi.
17. Mikä on Zimbabwen kansallispuu? Baobab-puu.
18. Mikä on Zimbabwen kansalliskukka? Flame Lily.
19. Mikä on Zimbabwen kansallispäivä? 18. huhtikuuta.
20. Mitä Zimbabwen tärkeimpiä luonnonvaroja ovat? Kulta, platina, timantit ja hiili.