Brasilia

Yleistä

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin valtio sekä pinta-alaltaan että väestömäärältään. Se sijaitsee Itämeren rannikolla Atlantin valtameren äärellä. Brasilian pääkaupunki on Brasília. Maassa on monipuolinen ja rikas luonto, sillä Amazonin sademetsät ulottuvat myös Brasilian alueelle. Brasilia on tunnettu myös sambasta, karnevaaleistaan ja jalkapallokulttuuristaan.

Brasilian virallinen kieli on portugali, ja maa onkin Etelä-Amerikan ainoa portugalia puhuva maa. Matkustajalla on hyvä olla mukanaan matkassa jonkin verran portugalin kielen taitoa, sillä englantia puhutaan maassa vähemmän. Brasiliassa on monenlaisia matkustuskohteita, jotka tarjoavat vaihtelua suurkaupunkien vilinästä vehreään luontoon ja paratiisirannoille. Laaja alue tarjoaa matkailijalle erilaisia maisemia ja kokemuksia.

Kuvaus

Brasilia on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa vaihtelua ja elämyksiä jokaiselle matkailijalle. Suurkaupungeissa, kuten Rio de Janeirossa ja São Paulossa, voi uppoutua vilkkaaseen kaupunkielämään ja tutustua brasilialaiseen kulttuuriin. Matkailijat voivat myös ihastella Iguazún putouksia, jotka sijaitsevat Brasilian, Argentiinan ja Paraguayn rajalla. Putoukset tarjoavat upeat näkymät ja mahdollisuuden tehdä vaelluspolkuja alueella.

Brasilian luonto on hämmästyttävän monimuotoinen ja tarjoaa upeita maisemia. Amazonin sademetsät ovat vierailun arvoisia, ja niiden upeaan ekosysteemiin voi tutustua retkillä ja jokiristeilyillä. Maan niemenkärjessä sijaitseva Salvador da Bahia on kuuluisa kauniista rannoistaan ja kulttuuristaan. Täällä voi nauttia auringosta ja kirkkaista vesistä, sekä tutustua paikalliseen musiikkiin ja ruokakulttuuriin.

Historia

Brasilian historia alkaa siitä, kun portugalilainen tutkimusmatkailija Pedro Álvares Cabral löysi Brasilian rannikon vuonna 1500. Brasilian siirtomaahistoria jatkui portugalilaisten vallassa useiden vuosisatojen ajan, kunnes maa itsenäistyi vuonna 1822. Brasilian siirtomaavallan aika jätti jälkensä maan kulttuuriin, ja portugalin kieli on edelleen Brasilian virallinen kieli.

Brasilian historian merkittävin vaihe oli varmasti vallankumous vuonna 1889, joka kaatoi keisari Pedro II:n ja perusti Brasilian tasavallan. Sen jälkeen maassa on ollut monia valtakausia ja presidenttejä. Brasilian historiaan liittyy myös orjuuden aika, jolloin afrikkalaisten orjien tuonti oli yleistä. Näistä orjista kehittyi myöhemmin tärkeä osa Brasilian kulttuuria ja musiikkia.

Liikkuminen

Brasiliassa on hyvin kehittynyt matkailuinfrastruktuuri, mikä helpottaa liikkumista maassa. Suurissa kaupungeissa on hyvin toimiva julkinen liikenne, kuten bussi- ja metrolinjat. Taksit ovat myös yleisiä ja ne ovat turvallinen tapa liikkua kaupungeissa. Matkustaminen pitkiä etäisyyksiä maassa onnistuu myös lentäen, sillä Brasiliassa on kattava lentoliikenneverkosto.

Brasilia on suuri maa, joten matkustaminen paikasta toiseen voi kestää useita tunteja tai jopa päiviä. Kannattaa suunnitella matkareitti etukäteen ja varata tarvittavat kulkuvälineet ja majoitus etukäteen, varsinkin jos matkustaa suosittuina matkustusaikoina, kuten karnevaaliaikaan tai joulun aikaan. Suositeltavaa on myös ottaa huomioon turvallisuusasiat, kuten pitää arvoesineet piilossa ja liikkua valoisina aikoina.

Ruoka ja juoma

Brasilialainen ruoka on maistuvaa ja monipuolista. Ruoan perustana ovat yleensä liha ja riisi, ja brasilialaiset ovat erityisen taitavia grillauksessa. Churrasco on brasilialainen grillisapuska, johon kuuluu erilaisia pihvejä ja lihoja. Feijoada on myös tunnettu brasilialainen ruokalaji, jossa on mukana mustapapuja, makkaraa ja sianlihaa. Täyteläinen juustoleipä, pão de queijo, on myös erittäin suosittu välipala Brasiliassa.

Brasilian juomakulttuuri on myös rikas, ja monia juomia on tullut Portugalista ja Afrikasta. Caipirinha on Brasilian tunnetuin alkoholijuoma, joka valmistetaan cachaça-rommista, sokerista ja limemehusta. Myös erilaiset hedelmäjuomat ja kahvi ovat suosittuja. Brasilialaiset rakastavat makeita herkkuja, kuten brigadeiros ja beijinhos, jotka ovat makeita suklaamakeisia.

Lasten kanssa matkustaminen

Brasilia on erinomainen matkakohde lasten kanssa matkustaville perheille. Maassa on monia luonnonkauniita alueita, kuten Pantanal ja Amazonin sademetsät, joissa lapset voivat oppia ja tutustua eläimiin ja luontoon. Monissa suurkaupungeissa on myös paljon lapsille suunnattua viihdettä, kuten teemapuistoja ja eläintarhoja.

On hyvä ottaa huomioon muutamia asioita lasten kanssa matkustaessa Brasiliassa. Kannattaa suunnitella matka hyvin etukäteen ja majoittua lasten kanssa sopivaan ja turvalliseen hotelliin. Brasiliassa on myös tärkeää huolehtia hygieniasta ja juomavedestä, jotta lasten terveys ei vaarannu. Myös rokotesuositukset ja matkavakuutus kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Hintataso

Brasilian hintataso on yleisesti ottaen edullisempi kuin esimerkiksi Suomessa. Suurkaupungeissa, kuten São Paulossa ja Rio de Janeirossa, hinnat voivat olla hieman korkeammat kuin maaseudulla. Majoitus ja ruoka ovat yleensä edullisia, etenkin kun suosii paikallisia ravintoloita ja hotelleja. Julkinen liikenne on myös edullista, mutta taksimatkat voivat olla hintavampia.

Matkailijan tulee kuitenkin ottaa huomioon, että Brasiliassa on myös alueita, joissa hintataso on korkeampi, kuten suurten turistikohteiden tuntumassa. Kannattaa myös ottaa huomioon, että arjen perustarvikkeiden, kuten hygieniatuotteiden ja vaatteiden hinta saattaa vaihdella ja olla Suomea korkeampi. Matkustajan on myös hyvä pitää mielessään, että käteisellä maksaminen on yleistä, joten on hyvä varautua riittävällä määrällä käteistä rahaa matkalle.

Brasilia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Brasilia UKK Lista

Kysymys Vastaus
Mikä on Brasilia? Brasilia on Etelä-Amerikan suurin maa.
Mikä on Brasilian pääkaupunki? Brasilian pääkaupunki on Brasília.
Mitä kieliä puhutaan Brasiliassa? Pääkieli on portugali, mutta maassa puhutaan myös monia muita kieliä.
Millainen sää on Brasiliassa? Brasiliassa vallitsee pääosin trooppinen ilmasto, mutta maan pinta-ala on niin suuri, että ilmastossa on myös alueellisia vaihteluita.
Mitä nähtävyyksiä Brasiliassa kannattaa käydä? Brasilia tarjoaa monipuolisia nähtävyyksiä, kuten Iguazú-vesiputoukset, Rio de Janeiron Kristus-patsas ja Amazonin sademetsä.
Tarvitseeko Brasiliassa viisumin? Useimmat matkailijat tarvitsevat viisumin Brasiliaan, mutta joissakin tapauksissa viisumi voidaan korvata sähköisellä matkustusluvalla.
Mitä on tyypillistä brasiliassa ruokakulttuurissa? Brasilialainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja sisältää muun muassa feijão preton (mustapapukeiton), picanhan (liharuoan) ja caipirinhan (kansallisen drinkin).
Mitä tulisi ottaa huomioon turvallisuuden suhteen Brasiliassa matkatessa? Brasiliassa kannattaa olla varovainen ja noudattaa yleisiä matkailuun liittyviä turvallisuusohjeita. Erityisesti suurissa kaupungeissa on hyvä välttää köyhiä alueita ja pimeällä liikkumista.
Onko Brasiliassa terveysriskejä matkailijoille? Brasiliassa voi olla terveysriskejä, kuten dengue-kuumetta, zikavirusinfektiota ja malariaa. On suositeltavaa ottaa yhteys lääkäriin ennen matkaa ja tarkastaa tarvittavat rokotukset.
Tarvitaanko Brasiliassa erityistä rokotusta? Brasiliassa matkailijoilta vaaditaan keltakuumerokotus, jos he saapuvat keltakuumeen riskialueelta.
Tarvitaanko Brasiliassa adapteria sähkölaitteille? Brasiliassa käytetään erilaista sähköjännitettä ja -pistokketyyppiä kuin Suomessa. Suositellaan ottamaan mukaan adapteri sähkölaitteille.
Kuinka paljon aikaeroon on varauduttava Suomesta Brasiliaan matkustaessa? Brasilia on kesäaikana 5 tuntia jäljessä Suomen aikaa ja talviaikana 6 tuntia jäljessä Suomen aikaa.
Kuinka paljon matka Brasiliaan keskimäärin maksaa? Matkan hinta riippuu matkustusajankohdasta, lennon kestosta, majoituksen tasosta ja omasta matkustustyylistä. Matka Brasiliaan voi maksaa muutamasta sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin.
Onko Brasiliassa turvallista käyttää julkista liikennettä? Julkisen liikenteen turvallisuus voi vaihdella eri alueilla Brasiliassa. On tärkeää olla tarkkaavainen ja valita luotettavia kulkuvälineitä.
Tarvitaanko Brasiliassa kattava matkavakuutus? Matkavakuutus on suositeltava, sillä se kattaa matkasairaudet, tapaturmat ja matkatavaroiden varkaudet. Tarkista vakuutuksen kattavuus ennen matkaa.
Kuinka kauan kannattaa varata aikaa Brasiliassa matkailuun? Vietä ainakin pari viikkoa Brasiliassa, jotta saat mahdollisuuden nähdä monia maan upeista nähtävyyksistä.
Tarvitaanko Brasiliassa rokotusta kelta- tai lavantautia vastaan? Brasiliassa ei tarvitse rokottautua kelta- tai lavantautia vastaan, ellei matkusta kelta- tai lavantautiin saastuneille alueille.
Onko Brasiliassa hyvä matkailukohde perhelomalle? Kyllä, Brasilia tarjoaa aktiviteetteja ja nähtävyyksiä koko perheelle, kuten rantoja, eläintarhoja ja vesipuistoja.
Mitä matkamuistoja kannattaa ostaa Brasiliasta? Brasiliasta kannattaa ostaa esimerkiksi koruja, luonnonmateriaaleista valmistettuja käsitöitä ja paikallisia herkkuja.