Jemen

Yleistä

Jemen, virallisesti Jemenin tasavalta, sijaitsee Arabian niemimaan eteläosassa. Se rajautuu Saudi-Arabiaan ja Omaninlahden eteläpuoliseen merenlahteen. Maalla on pitkä rannikkolinja, joka tarjoaa upeita hiekkarantoja ja mahdollisuuksia vesiurheiluun.

Jemenissä on monipuolinen luonto ja maisemat vaihtelevat dramaattisesta vuoristoalueista aavikoille ja turkoosinsinisille merille. Maassa on myös useita historiallisia kaupunkeja, kuten pääkaupunki Sana’a, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Jemenin ilmasto on pääosin kuuma aavikkoklma, mutta vuoristoalueilla voi olla viileämpää. Päivälämpötilat voivat nousta korkeiksi, mutta öisin lämpötila voi laskea merkittävästi. Parhaiten maassa matkustetaan kuivina ja viileinä kausina. Matkustajien tulee kuitenkin varautua muuttuviin sääolosuhteisiin.

Kuvaus

Jemen on kulttuurien sulatusuuni, jossa yhdistyvät perinteiset arabialaiset, afrikkalaiset ja aasialaiset vaikutteet. Maa on tunnettu maailman parhaina kahvin tuottajana, ja perinteiset kahviloissa tarjotut tumma ja tuoksuvat kahvit ovat todellinen herkku matkailijoille.

Jemen on myös erinomainen kohde sukeltajille ja snorklaajille, jotka voivat nauttia kauniista koralliriutoista ja monipuolisesta meriluonnosta. Luvattoman kauniita ovat esimerkiksi Socotran saaren vesistöt, jotka ovat valikoituneet maailmanperintöluetteloon.

Jemenissä matkailijat voivat myös tutustua maan rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin. Vanhat kaupungit, kuten Sana’a, Aden ja Shibam, tarjoavat upeita arkkitehtonisia nähtävyyksiä, kuten moskeijoita, linnoituksia ja vanhoja kauppahalleja. Markkinoilla voi tehdä ostoksia ja kokea aitoa jemeniläistä tunnelmaa.

Jemen on myös hyvä paikka patikointiin ja vaeltamiseen, sillä maassa on arvokkaita luonnonsuojelualueita ja upeita vuoristoalueita. Mahdollisuudet ulkoiluun tarjoavat upeita näkymiä luontoon ja mahdollisuuden tutustua Jemenin ainutlaatuiseen eläimistöön ja kasvistoon.

Historia

Jemenin nykyisellä alueella on ollut asutusta jo tuhansia vuosia. Alue oli muinaisten kauppareittien risteys ja Jemen tunnettiin muinaisina aikoina frankinsenssin ja mirhan tuottajana, jotka olivat tärkeitä tuotteita romaanisessa kaupankäynnissä.

Jemenissä on myös kiehtova islamilainen historia. Alueelle levisi islaminuskon levittäjä, profeetta Muhammedin lähettämän lähettilään islam vuonna 632. Jemenistä tuli islamilaisen kulttuurin keskus ja se oli islamin tieteellisen ja henkisen tietämyksen leviäminen Afrikkaan ja muualle Lähi-itään.

Jemenissä on myös ollut pitkäaikainen poliittinen epävakaus, ja maa on kärsinyt vakavasta sisäisestä konfliktista vuosien ajan. Al-Qaidan ja ISIS: n kaltaiset ääriliikkeet ovat myös aktiivisia maassa. Matkailijoiden tulisi seurata viranomaisten matkustussuosituksia ja varovaisuutta alueilla, joissa on poliittista levottomuutta.

Liikkuminen

Jemeniin matkustamiseen suositellaan lentämistä. Useat kansainväliset lentoyhtiöt tarjoavat lentoja maan pääkaupunkiin, Sana’aan. Jemenin sisäiset lennot ovat myös saatavilla, mutta matkustajien tulee ottaa huomioon mahdolliset lentoyhtiöiden aikataulumuutokset ja peruutukset.

Matkailijat voivat myös liikkua maan pääkaupungin ja muiden suurten kaupunkien välillä bussilla tai taksilla. Julkinen liikenne on kohtuullisen hyvin kehittynyt, mutta tiestandardit voivat olla vaihtelevia ja liikenteestä tulee ajoittain ruuhkaa.

Maassa on myös mahdollista vuokrata auto omaan käyttöön. Maasturit ovat suosittuja maa-alueella tehtäviin matkoihin, sillä ne selviytyvät paremmin huonokuntoisille teille ja vuoristoalueille.

Ruoka ja juoma

Jemenin ruokakulttuuri heijastaa maan pitkää historiaa ja monimuotoisuutta. Kansankokapöydässä nostetaan raikasta leipää, riisiä, lihaa, kalaa, hedelmiä ja mausteita. Monissa perheissä perinteinen riteula, hala sukusta tapahtuu yhteisen ruokapöydän ääressä, jonne kaikki perheenjäsenet ja vieraat kutsutaann jakamaan ateria.

Perinteisiin jemeniläisiin ruokalajeihin kuuluvat Mandi (kypsennetty keitetyssä maaperäeleemetissa), Aseed (paistettua jauhoista ja mausteisista valmistettu leipä) ja Salta (paistettu riisi ja lihat, yleensä mausteiden kanssa).

Jemenin kansallinen juoma on qishr, joka on lämmittävä maustettu kahvi, joka on maustettu kanelilla, inkiväärillä ja kardemummalla. Sen lisäksi, kahvi on Jemenin erikoisuus ja maassa on olemassa omat kahvila-kulttuurit.

Lasten kanssa matkustaminen

Jemen on eksoottinen matkakohde ja siksi mielenkiintoinen paikka viedä lapsia. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että matkustelevat perheet saattavat kohdata haasteita, kuten lämpöä ja korkeita lämpötiloja, poliittisia levottomuuksia ja huonoja tieolosuhteita. Yleisesti ottaen, turvallisuus- ja terveysasioiden huomioon ottaminen on tärkeää lasten kanssa matkustettaessa.

Maassa on myös joitain käytännön näkökohtia, joita kannattaa ottaa huomioon matkustaessa lasten kanssa. Esimerkiksi kuljetusvälineiden saatavuus lastenvaunuille voi olla rajoitettua ja lastenhoitotilat voivat osin puuttua. On suositeltavaa varustaa mukana enemmän lapsille tarvitsemaa tavaroita.

Yleensä Jemenissä lapset otetaan vastaan ystävällisesti ja lapset ovat uteliaita ja kiinnostuneita matkailijoista. Kuitenkin kulttuuriset erot voivat vaikuttaa lapsiin, joten on tärkeää kunnioittaa paikallisia tapoja ja tottumuksia.

Hintataso

Jemen on yleisesti ottaen edullinen matkakohde. Hinnat vaihtelevat riippuen matkustuskaudesta ja laadukkaista palveluista. Hotellihinnat ovat edullisia verrattuna länsimaihin, ja budjettimajoitus on usein saatavilla kaupungeissa ja turistikohteissa.

Ruoan ja juomien hinnat vaihtelevat myös suuresti, ja lukuisia ravintoloita tarjoaa edullisia paikallisruokia. Markkinoilla voi myös ostaa edullisia tuotteita ja maahantuonnit ovat yleisesti ottaen edullisempia kuin kotimaassa. Kuitenkin on hyvä ottaa huomioon, että laadukkaat ja erityiset tuotteet voivat olla kalliimpia.

Jemen Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Matkakohteen Jemen UKK


Matkakohteen Jemen UKK

Kysymys Vastaus
Mikä on Jemenin pääkaupunki? Sana’a
Minkä uskonnon enemmistö Jemenissä tunnustaa? Islamin
Mitä kieltä puhutaan Jemenissä? Arabia
Onko Jemen turvallinen matkakohde? Ei suositella matkustamista turvallisuustilanteen vuoksi
Millainen on Jemenin valuutta? Jemenin rial (YER)
Mikä on Jemenin aikavyöhyke? Arabian Standard Time (AST) – UTC+3
Onko Jemenissä hyvä julkinen liikenne? Julkisen liikenteen infrastruktuuri on hyvin vähäinen
Tarvitaanko Jemeniin viisumi? Kyllä, viisumi tarvitaan ennen matkaa
Millainen on Jemenin ilmasto? Pääosin kuuma ja kuiva, mutta vuoristoalueilla viileämpää
Missä Jemen sijaitsee? Jemen sijaitsee Arabian niemimaalla
Mitä nähtävää Jemenillä on? Jemenissä on muun muassa historiallisia kaupunkeja, vuoristoja ja rantoja
Onko Jemenissä hyvä terveydenhuolto? Terveydenhuoltojärjestelmä on heikosti kehittynyt
Mitä tulisi ottaa huomioon Jemenissä matkustaessa? Turvallisuustilanteen lisäksi tulee ottaa huomioon poliittinen epävakaus ja huonot tieolosuhteet
Voiko Jemeniin matkustaa lentäen? Kyllä, Sana’aan on kansainvälinen lentoasema
Mitä tulisi ottaa huomioon Jemenissä liikkuessa? Kannattaa liikkua ryhmässä, välttää mielenosoituksia ja olla tarkkaavainen ympäristön suhteen
Onko Jemenissä hyvä hotellitarjonta? Hotellitarjonta on rajallista erityisesti maaseudulla
Voiko Jemenissä juoda hanavettä? Ei suositella juomavetenä, suositeltavaa on juoda pullotettua vettä
Onko Jemenissä hyvä internet-yhteys? Internet-yhteys voi olla epäluotettava ja hidas
Mitä paikallista ruokaa tulisi maistaa Jemenissä? Jemenissä kannattaa maistaa muun muassa mandi- ja salta-aterioita
Tarvitaanko rokotuksia ennen matkaa Jemeniin? Kannattaa tarkistaa ajantasaiset rokotussuositukset ja keskustella matkailulääkärin kanssa