Madagaskar

Yleistä

Madagaskar on suuri saarivaltio Itä-Afrikassa Intian valtameressä. Saaren pinta-ala on noin 587 000 neliökilometriä, mikä tekee siitä maailman neljänneksi suurimman saaren. Madagaskarilla on monipuolinen ekosysteemi ja se onkin erittäin suosittu matkakohde luonnonystäville. Saarella elää ainutlaatuinen eläin- ja kasvilajisto, joista monet ovat uhanalaisia. Madagaskar onkin tunnettu muun muassa lemureista, joita voi bongata saaren lukuisilla kansallispuistoilla.

Maan pääkaupunki on Antananarivo ja virallinen kieli on malagasy, joka on läheistä sukua indonesian ja malesian kielen kanssa. Madagaskarilla on myös vahva ranskalainen vaikutus, sillä saari oli Ranskan siirtomaa vuoteen 1960 saakka. Saaren kulttuuri onkin sekoitus eri etnisten ryhmien, kuten afrikkalaisten, arabien, aasialaisten ja eurooppalaisten, perinteitä.

Madagaskar tunnetaan myös vieraanvaraisista ihmisistään ja mielenkiintoisesta kulttuuristaan. Saarella on lukuisia perinteitä ja tapoja, joita voit päästä kokemaan esimerkiksi vieraillessasi kylissä. Madagaskar on myös suosittu sukelluskohde, sillä sen rannikolla sijaitsee upeita koralliriuttoja ja vedenalainen elämä on hyvin monipuolista.

Kuvaus

Madagaskar tarjoaa matkailijoille upeita luontomaisemia ja unohtumattomia seikkailuja. Saarella on 33 kansallispuistoa, jotka tarjoavat mahdollisuuden nähdä monia uhanalaisia eläimiä, kuten lemureita, kilpikonnalajeja ja erilaisia lintuja. Saaren rehevät sademetsät, kiehtovat kalkkikivimuodostelmat ja hiekkarannat houkuttelevat luonnonystäviä ympäri maailmaa.

Madagaskarilla on myös mielenkiintoinen kulttuuri, joka heijastaa saaren monimuotoista historian. Madagaskarilaiset ovat ylpeitä perinteistään ja voitkin tutustua paikallisiin perinteisiin ja tapoihin vieraillessasi paikallisissa kyliä. Saarella järjestetään myös useita festivaaleja, joissa voit kokea perinteistä musiikkia, tanssia ja ruokaa.

Saarella on myös upeita rantoja, joilta voit rentoutua ja nauttia kauniista auringonlaskuista. Jos olet aktiivinen matkailija, voit lähteä retkelle vuorille tai patikoimaan yhdessä kansallispuistoista. Lisäksi Madagaskarilla voi myös sukeltaa ja snorklata, sillä sen rannikkoalueilla on upeita koralliriuttoja ja vedenalainen elämä on erittäin monipuolista.

Historia

Madagaskarilla on pitkä ja monimutkainen historia. Saarella asui alkuperäiskansoja jo tuhansia vuosia ennen kuin saarelle saapuivat eurooppalaiset tutkimusmatkailijat. Alun perin saarella asuivat austronesialaiset merenkulkijat, jotka saapuivat Indonesian ja Borneon saarilta. He jakoivat saaren pieniin kuningaskuntiin ja perustivat ensimmäisen valtion noin 1500-luvulla.

1500-1800-luvuilla saarella käytiin useita taisteluita muun muassa brittien ja ranskalaisten kanssa, jotka yrittivät ottaa saaren hallintaansa. Lopulta vuonna 1896 Madagaskarista tuli Ranskan siirtomaa ja sen alkuperäiset kuningaskunnat lakkautettiin.

Itsenäistymisen jälkeen vuonna 1960 Madagaskar joutui käymään läpi useita poliittisia epävakauksia ja diktatuureja. Saarella on myös kärsitty vakavista luonnonkatastrofeista, kuten trooppisista hirmumyrskyistä ja kuivuudesta. Nykyisin Madagaskar on demokraattinen tasavalta, joka pyrkii kehittämään maataan ja houkuttelemaan lisää turisteja.

Liikkuminen

Madagaskarille matkustaminen voi olla hieman haastavaa, mutta saarelle pääsee lentäen useista eri maista. Saaren pääkaupunki Antananarivo on yleisin saapumispaikka. Saarella on myös useita kansainvälisiä lentokenttiä, joilta voit jatkaa matkaa muiden kaupunkien ja alueiden välillä sisäisillä lennoilla.

Liikkuminen Madagaskarilla voi olla hankalaa, sillä infrastruktuuri ei ole saarella hyvin kehittynyt. Suurimmassa osassa maata tiet ovat huonossa kunnossa ja julkinen liikenne on epäluotettavaa. Suositeltavin tapa liikkua saarella onkin vuokrata oma auto tai käyttää takseja. Toinen vaihtoehto on käyttää sisäisiä lentoja, jotka ovat nopea ja turvallinen tapa matkustaa pidempiä etäisyyksiä.

Saarella on myös mahdollisuus liikkua veneillä, esimerkiksi Jos rannikkoalueille tai muille saarille. Madagaskar on erityisen suosittu purjelautailijoiden ja veneilijöiden keskuudessa, sillä saaren ympärillä on upeita vesistöjä ja saarille on helppo liikkua veneellä.

Ruoka ja juoma

Madagaskarin ruoka on ainutlaatuinen sekoitus afrikkalaisia ja aasialaisia makuja. Saarella tarjoillaan runsaasti riisiä, joka on yksi keskeisimmistä ruokalajeista. Riisille lisätään usein erilaisia kastikkeita ja liha- tai kalaruokia. Madagaskarilaiset ovat myös taitavia keräämään ja käyttämään luonnon omia raaka-aineita, kuten juuria, yrttejä ja hedelmiä, ruokavaliossaan.

Tunnettuja madagaskarilaisia ruokia ovat esimerkiksi ravintola, jossa paistetaan riisin ja kananmunan seosta, sekä romazava, joka on kasviskeitto. Madagaskarilla maistettavaksi kannattaa myös kokeilla paikallisia hedelmiä, kuten litsiä, banaania ja passionhedelmää.

Juomana madagaskarilaiset juovat usein valkoista vaaleaa teetä, joka on makeutettu sokerilla. Saarella valmistetaan myös omaa vaniljaa, joka on suosittu mauste niin ruoanlaitossa kuin leivonnassa. Madagaskarin vanilja on maailmanlaajuisesti tunnettu ja se tuo ruokiin ja juomiin ainutlaatuisen aromin.

Lasten kanssa matkustaminen

Madagaskar on mainio matkakohde myös lasten kanssa matkustaville perheille. Saaren luonto ja eläimet ovatkin lasten mieleen ja monilla kansallispuistoilla on erityisiä retkiä ja aktiviteetteja lapsille. Esimerkiksi Ranomafanan kansallispuistossa voi osallistua opastetuille öisille kävelyretkille, jolloin lapset pääsevät näkemään yöeläimiä, kuten erilaisia kameleonteja.

Madagaskarilla on myös useita rantoja, joilla lapset voivat leikkiä ja nauttia vedestä. Rannat ovat yleensä turvallisia ja rauhallisia. Lisäksi saarella järjestetään erilaisia perheystävällisiä festivaaleja ja tapahtumia, joissa voi tutustua paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin.

Lasten kanssa matkustettaessa on kuitenkin tärkeää huomioida maan terveysasiat ja varautua hyvin erilaisiin olosuhteisiin. On suositeltavaa ottaa mukaan hyttyskarkotteita ja käyttää malarialääkitystä, sillä Madagaskarilla esiintyy malarian esiintymisalueita.

Hintataso

Madagaskarin hintataso on yleisesti ottaen edullinen verrattuna moniin muihin matkakohteisiin. Ruoka, majoitus ja retket ovat usein huomattavasti halvempia kuin esimerkiksi Euroopassa. Saarella voi majoittua edullisissa majataloissa tai hotelleissa, joiden hinnat alkavat noin 10-20 eurosta yöltä. Kalliimmilla hotelleilla hintahaitari voi olla suurempi.

Ruoka ravintoloissa on myös suhteellisen edullista, ja voit saada hyvän aterian hintaan 5-10 euroa per henkilö. Paikalliset tuotteet ja palvelut ovat yleisesti ottaen edullisempia kuin ulkomaiset merkkituotteet. Retket ja aktiviteetit, kuten safarit ja veneretket, voivat olla hieman kalliimpia, mutta hinta-laatusuhde on yleensä hyvä.

Madagaskarilla on myös mahdollista neuvotella hinnoista, erityisesti paikallisilla markkinoilla. On kuitenkin hyvä muistaa, että hinnan neuvominen ei ole aina tapahtuma, ja paikallisilla on usein pienet tulot. Kannattaa myös muistaa, että käyttämällä paikallisia palveluja ja ostamalla paikallisia tuotteita voit tukea paikallista taloutta ja auttaa nostamaan elintasoa.

Madagaskar Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Madagaskarin pääkaupunki? Antananarivo
Mitä kieliä Madagaskarilla puhutaan? Malagasy ja ranska
Mitä valuuttaa Madagaskarissa käytetään? Madagaskarin ariary
Mitä eläimiä voi nähdä Madagaskarissa? Lemmuriat (madagaskarin makit) ja muita ainutlaatuisia lajeja
Milloin on paras aika matkustaa Madagaskariin? Syyskuusta joulukuuhun
Tarvitaanko Madagaskariin matkustamista varten viisumia? Kyllä, useimpien maiden kansalaiset tarvitsevat viisumin
Mitä aktiviteetteja Madagaskarilla voi harrastaa? Sukeltamista, vaellusta, villieläinten tarkkailua jne.
Onko Malagasy-ruoka tulista? Usein ruoka on mausteista, mutta ei välttämättä tulista
Mitä Madagaskarilla kannattaa ostaa matkamuistoksi? Vanhan sarjan virallisia rahoja, malagasy-käsityötuotteita jne.
Kuinka kauan lento kestää Madagaskariin Suomesta? Noin 13-15 tuntia (yhdellä välilaskulla)
Onko Madagaskar turvallinen matkailukohde? Kuten useimmissa maissa, on tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita ja olla varovainen
Tarvitaanko Madagaskarissa rokotuksia ennen matkaa? Kyllä, useita rokotuksia suositellaan ennen matkaa
Miten liikkuminen Madagaskarilla onnistuu parhaiten? Taksit, bussit ja vuokra-autot ovat yleisimpiä liikkumismuotoja
Kuinka paljon aikaa kannattaa varata Madagaskarin matkalle? Riippuu siitä, mitä haluaa tehdä, mutta vähintään 1-2 viikkoa suositellaan
Onko Madagaskarissa hyviä rantoja? Kyllä, erityisesti Nosyn saarella ja muilla rannikkokaupungeilla
Voiko Madagaskarissa juoda kraanavettä? Ei suositella juotavaksi, pullovettä suositellaan käytettäväksi
Mikä on Madagaskarin kansalliseläin? Lemurit
Onko Madagaskarissa hyviä kansallispuistoja? Kyllä, esimerkiksi Andasiben kansallispuisto ja Ranomafanan kansallispuisto
Tarvitseeko Madagaskarissa erityisiä sähköadaptereita? Kyllä, maassa käytetään C- ja D-tyypin pistorasioita
Mitä mukaan Madagaskarin matkalle kannattaa pakata? Mukavat vaatteet, aurinkovoidetta, hyttyskarkotetta, passi jne.