Yleistä

Romania sijaitsee Itä-Euroopassa ja se on yksi Euroopan suurimmista valtioista sekä väestöltään että pinta-alaltaan. Maa tarjoaa matkailijoille monipuolisen yhdistelmän kaunista luontoa, rikasta kulttuuriperintöä ja historiallisia nähtävyyksiä. Romanian maisemaa hallitsevat Karpaattien vuoristo ja Tonavan joki, jotka tarjoavat upeat puitteet patikointiin, hiihtoon, maastopyöräilyyn ja veneilyyn.

Matkakohteena Romania on monipuolinen ja tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa. Bukarest, Romanian pääkaupunki, on moderni ja vilkas kaupunki, jossa on mielenkiintoista arkkitehtuuria, vilkas yöelämä ja laaja valikoima ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Maaseudulla voi tutustua perinteiseen romanialaiseen kyläelämään ja vierailla perinteisissä maalaistaloissa, joissa tarjoillaan paikallista ruokaa ja yövytään aitoissa majoituksissa.

Kuvaus

Romania on matkakohteena erityisen kiinnostava luonnonystäville ja kulttuurin harrastajille. Karpaattien vuoristo tarjoaa upeat mahdollisuudet patikointiin, vaelluksiin ja talviurheiluun. Transilvanian alueella voi tutustua Draculan linnaan sekä moniin keskiaikaisiin linnoihin ja linnoituksiin.

Maaseudulla pääsee tutustumaan perinteiseen romanialaiseen elämäntapaan ja kokeilemaan esimerkiksi perinteistä käsityötä, kuten neulontaa ja kudosmattoteosten tekemistä. Suosittuja matkakohteita maaseudulla ovat pikkukylät ja niiden viihtyisät majatalot, joissa tarjoillaan paikallista ruokaa ja järjestetään perinteisiä romani-tanssiesityksiä ja konsertteja.

Kaupunkien keskustoissa voi ihailla upeaa arkkitehtuuria, kuten Bukarestin goottilaisia kirkkoja tai Sibiun historiallista vanhaa kaupunkia. Maan leppoisat rannikot ja kauniit Mustanmeren rannat houkuttelevat lomailijoita kesäisin rentoutumaan ja nauttimaan auringosta.

Romanian sää vaihtelee riippuen vuodenajasta ja alueesta. Kesäisin on lämpimät ja aurinkoiset kelit, kun taas talvet voivat olla hyvinkin kylmiä ja lumisia erityisesti vuoristoalueilla.

Historia

Romanian historia ulottuu tuhansien vuosien taakse ja maa on ollut vaikutusvaltaisen kulttuurin, kuten roomalaisten, bysanttilaisten ja turkkilaisten, kohteena. Vuodesta 1989 Romanian kommunistisen hallinnon kaaduttua maa on kehittynyt demokraattiseksi yhteiskunnaksi, mutta kommunistisen ajan vaikutuksia näkyy edelleen arkkitehtuurissa ja yhteiskunnallisissa rakenteissa.

Romanian historiaan liittyy myös myytti Draculan kreivistä, joka perustui Bram Stokerin klassikkoromaaniin ”Dracula”. Draculan linna, joka tunnetaan myös nimellä Branin linna, sijaitsee Transylvanian alueella ja on suosittu nähtävyys matkailijoiden keskuudessa. Linna on rakennettu keskiajalla ja se on saanut nimensä kuuluisasta hahmosta, vaikka Dracula ei olekaan ollut todellinen henkilö.

Liikkuminen

Romaniaan matkustaminen on helppoa, sillä useat lentoyhtiöt tarjoavat suoria lentoja Bukarestiin ja muihin suurimpiin kaupunkeihin. Lentokentältä on hyvät kulkuyhteydet kaupunkeihin ja maaseudulle esimerkiksi junalla tai bussilla.

Maassa liikkuminen on suhteellisen helppoa ja edullista. Julkinen liikenneverkosto kattaa hyvin suurimmat kaupungit, ja junat, bussit ja metrot kulkevat säännöllisesti. Taksit ovat myös suosittu tapa liikkua kaupungissa, mutta on tärkeää varmistaa, että taksimittari on päällä ja että kuljettaja käyttää virallista taksia.

Maaseudulla liikkuminen voi olla hieman haastavampaa, sillä julkisen liikenteen tarjonta ei ole yhtä hyvä kuin kaupungeissa. Autonvuokraus voi olla hyvä vaihtoehto maaseudulla liikkumiseen, mutta on tärkeää olla perillä maan liikennesäännöistä ja noudattaa niitä tiukasti.

Ruoka ja juoma

Romanialainen ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja tutustumista kannattaa ehdottomasti suunnata maan perinteisiin ruokiin ja juomiin. Paikallinen keittiö on osittain vaikuttanut slaavilaisesta ja turkkilaisesta keittiöstä, mutta on myös omaleimainen. Perinne ruoka on usein suosii lihaa, papuja, sieniä ja maitotuotteita.

Yksi Romanian tunnetuimmista ruuista on sarma, kaalinlehdistä ja jauhelihasta valmistettu täytetty ruoka. Toisena perinteisenä ruokana tunnetaan mici, joka on grillattu jauheliharuoka. Romanian ruokakulttuuriin kuuluu myös vahva kahvikulttuuri, ja maassa tarjoillaan erilaisia kahvilatuotteita ja makeita leivonnaisia.

Romanialainen viini on myös saanut seurakseen. Tärkeimmät viinialueet ovat Banat, Moldova ja Dobrogea. Maan tunnetuin viini on Feteasca Neagra. Paikallinen vahva alkoholijuoma on palinca. Juoma muistuttaa hieman unkarilaista palinkaa mutta on valmistettu aivan eri tavoin.

Lasten kanssa matkustaminen

Romania on hyvä matkakohde myös lapsiperheille. Maan maaseutualueilla on paljon luonnonaktiviteetteja, kuten patikointia, pyöräilyä ja ratsastusta. Monet pikkukylät tarjoavat myös perheille sopivaa aktiviteettiohjelmaa, kuten käsitöiden tekemistä ja perinteistä romani-tanssia.

Suurimmissa kaupungeissa on myös useita lapsiystävällisiä nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Esimerkiksi Bukarestissa on useita puistoja ja leikkialueita, jossa lapset voivat leikkiä ja viihtyä. Kaupungin eläintarha ja tiedekeskukset ovat myös suosittuja perhematkan kohteita.

Romanian hintataso on yleisesti ottaen edullinen, ja matkalla saa rahat riittämään melko hyvin. Ruoka ja juoma ovat erityisen edullisia, ja ravintoloissa voi syödä kohtuuhintaan. Julkinen liikenne on myös edullista, ja majoitusvaihtoehdot tarjoavat usein hyvää vastinetta rahoille. Matkustajan kannattaa huomioida, että joissakin matkailukohteissa hintataso voi olla hieman korkeampi kuin maaseudulla.

 Romania Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Romanian pääkaupunki? Bukarest
Mikä on Romanian virallinen kieli? Romanian kieli
Mikä on Romanian valuutta? Leu (RON)
Mikä on Romanian pinta-ala? Noin 238 397 neliökilometriä
Mitä on Romania tunnettu? Dracula, Transilvania, Karpaattien vuoristo
Mitä on hyvä tietää Romaniaan matkustettaessa? Tarvitset Schengen-viisumin tai Romanian viisumin
Mikä on Romanian kansalliseläin? Karhu
Mitä perinteisiä ruokalajeja Romania tunnetaan? Mămăligă (maissipuuro), Sarmale (kaalikääryleet), Mititei (grillattu lihavarras)
Millaista ilmastoa Romaniassa on? Ilmasto vaihtelee merkittävästi alueittain, mutta pääasiassa mannerilmasto
Mitkä ovat Romanian suosituimmat nähtävyydet? Branin linna (Draculan linna), Peleşin linna, Timişoaran vanhakaupunki
Mikä on Romanian kansallispäivä? 1. joulukuuta
Mitä kulttuurisia tapoja tai perinteitä Romaniaan liittyy? Vanhimmat kotikylät Maramuresissa, Ehdottoman gauchon liitto sekä Vlad Ţepeş (Dracula)
Mitä kiinnostavaa Romania voi tarjota ulkoilma-aktiviteeteissa? Retkeily Karpaattien vuoristossa, hiihto talvella, kävely Donaudelta
Minkälainen on Romanian kansanmusiikki? Se on monimuotoinen ja rikas perinne, joka sisältää sekä kansallissointuja että etnisiä vaikutteita
Miten Romanian julkinen liikenne toimii? Siellä on hyvin kehittynyt julkinen liikenne järjestelmä, johon kuuluu junat, bussit ja metro
Mitä tulisi maistaa Romanian matkalla? Tryffeliöljy, Mămăligă, Salam de Sibiu (Sibiu-salami), tuoreet juustot
Mikä on Romanian tunnetuin juoma? Țuică (rommilta maistuva hedelmäviina)
Minkä tyyppistä matkailua Romania houkuttelee? Kulttuuri- ja historiamatkailu, luontomatkailu, seikkailumatkailu
Mikä on Romanian maantieteellinen sijainti? Itäinen Etelä-Eurooppa
Mikä on Romanian väestömäärä? Noin 19 miljoonaa asukasta