Chile

Yleistä

Chile on Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitseva pitkä ja kapea maa, jolla on mahtavaa luonnonkauneutta tarjolla koko pituudeltaan. Andien vuoriston ympäröimänä Chile tarjoaa upeita maisemia, kuten tulivuoria, vuoristojärviä, aavikoita ja lumihuippuisia vuoria. Maan pääkaupunki on Santiago, jossa voi tutustua moderniin kaupunkielämään ja nauttia herkullisesta ruoasta ja juomasta.

Kuvaus

Chilessä voi kokea monenlaisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Pohjois-Chilessä voi tutustua Atacaman autiomaahan, jossa voi ihailla kaunista aavikkomaisemaa, kuumia lähteitä, geysireitä ja suolajärviä. Keski-Chilessä sijaitseva Santiago tarjoaa kaupunkikulttuuria, museoita, gallerioita ja ravintoloita, joissa voi maistella paikallista ruokaa ja viiniä. Etelä-Chilessä on puolestaan upeita kansallispuistoja, kuten Torres del Painen kansallispuisto, jossa voi vaeltaa ja ihailla huikeita vuoristomaisemia.

Historia

Chilen historia alkaa alkuperäiskansojen asuttamisesta, joka ulottuu noin 10 000 vuoden päähän. Vuonna 1541 espanjalaiset valtasivat alueen ja perustivat Santiago de Chile -nimisen siirtokunnan. Chile oli osa Espanjan siirtomaavaltaa lähes 300 vuoden ajan, kunnes se sai itsenäisyyden vuonna 1818. Independencia-päivää vietetäänkin 18. syyskuuta.

1900-luvulla Chile koki poliittisia levottomuuksia, muun muassa vuonna 1973 Chilen presidentti Salvador Allenden hallitus syrjäytettiin kenraali Augusto Pinochetin johdolla. Pinochetin diktatuuri kesti vuoteen 1990 asti, ja se jätti syvät jäljet chileläiseen yhteiskuntaan. Nykyään Chile on vakaa ja suhteellisen vauras maa, jossa on toimiva demokratia.

Liikkuminen

Chilessä on hyvin kehittynyt liikenneverkosto, joka tekee matkailusta helppoa ja vaivatonta. Maassa on lukuisia lentokenttiä sekä hyvin hoidettuja teitä ja moottoriteitä. Suurimmissa kaupungeissa on toimiva julkinen liikenne, kuten bussit ja metrot, joita voi käyttää helposti kaupunkien sisällä liikkumiseen.

Eteläistä Chileä voi tutkia myös lautalla, sillä maa on pitkä ja pitkät etäisyydet voi taittaa kätevästi lautalla. Esimerkiksi Chilen saaristoon pääsee lautalla, joka tarjoaa upeat maisemat matkan varrella.

Chilessä voi myös liikkua kävellen tai pyörällä, sillä maassa on hyvin hoidettuja patikointireittejä ja pyöräreittejä, joita voi käyttää ulkoiluun ja luonnonkauneuden ihailuun.

Ruoka ja juoma

Chileläinen ruoka on maukasta ja monipuolista. Perinteinen chileläinen ruoka koostuu usein lihasta, kalasta, äyriäisistä, vihanneksista ja riisistä. Tunnettuja chileläisiä ruokalajeja ovat muun muassa empanadat, jotka ovat taikinakuorisia piirakoita erilaisilla täytteillä, kuten lihalla, juustolla tai merenelävillä. Muita paikallisia herkkuja ovat esimerkiksi cazuela, joka on eräänlainen keitto, ja asado, jossa grillataan erilaisia lihoja.

Chilessä tuotetaan myös laadukasta viiniä, joten viinin ystävät voivat nauttia maistuvista paikallisista tuotteista. Maassa kasvatetaan etenkin punaisia viinirypäleitä, kuten Cabernet Sauvignonia ja Carmenereä.

Lasten kanssa matkustaminen

Chilessä matkustaminen lasten kanssa on suhteellisen helppoa, sillä maassa on hyvät turvallisuusolosuhteet ja palvelut toimivat hyvin. Suurimmissa kaupungeissa on runsaasti lapsiystävällisiä kohteita, kuten leikkipuistoja, eläintarhoja ja huvipuistoja, joissa voi viettää aikaa perheen kanssa.

Chilessä on myös monia ulkoilumahdollisuuksia, kuten vaellusreittejä ja leirintäalueita, joissa lapset voivat nauttia luonnosta ja liikunnasta. Maassa järjestetään myös erilaisia lapsille suunnattuja tapahtumia ja festivaaleja, joten tekemistä löytyy varmasti kaikenikäisille lapsille.

Hintataso

Chilen hintataso on suhteellisen edullinen verrattuna muihin Etelä-Amerikan maihin ja varsinkin Eurooppaan. Esimerkiksi ruoan ja juoman hinnat ovat kohtuullisia, ja ravintoloissa syöminen ei rasita lompakkoa liikaa. Esimerkiksi paikallisten perinteisten ruokien hinnat ovat yleensä edullisia.

Halpa tapa matkustaa Chilessä on matkustaa linja-autolla, joka on kätevä ja edullinen tapa liikkua paikallisesti. Hotellien hinnat vaihtelevat suuresti riippuen sijainnista ja tasosta, mutta keskimäärin hotelliyö Chilessä ei ole kovin kallis. Ottamalla huomioon paikalliset hintatasot ja tekemällä hieman suunnittelua, saa Chilessä rahat varmasti riittämään.

Chile Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Kysymys Vastaus
Mikä on Chilen pääkaupunki? Santiago
Mitä kieltä Chilessä puhutaan? Espanjaa
Mitä valuuttaa Chilessä käytetään? Chilen peso
Missä vuoristossa Chile sijaitsee? Andit
Mitä Chile tunnetaan? Viinitarhoistaan
Mitä ruokaa Chilierra syödään? Seafoodia, grillattua lihaa, perunamuusia
Mikä on Chilen kansallisjuoma? Pisco sour
Mitä aktiviteetteja Chile tarjoaa? Rantalomailua, vaellusta, sukellusta
Mitä käyntikohteita Chilessä kannattaa käydä katsomassa? Easter Island, Torres del Paine -kansallispuisto, Atacaman aavikko
Milloin on paras aika matkustaa Chileen? Maan eteläosissa kesä/elokuussa, pohjoisosissa ympäri vuoden
Tarvitsenko viisumin matkustaessani Chileen? Suomalaiset eivät tarvitse viisumia alle 90 päivän matkoille
Mitä matkustajien tulee muistaa pakata mukaan Chileen matkustaessa? Nykyinen passi, lääkkeet, sääolosuhteisiin sopivat vaatteet
Mitä terveysriskejä Chileen matkustettaessa tulee ottaa huomioon? Korkean ilmanalan vuoksi vuorilla voi esiintyä korkeusoireita
Voinko juoda hanavettä Chilessä? Ei suositella, juo pullovettä
Tarvitseeko Chileen lähtiessä ottaa rokotuksia? Useita rokotuksia suositellaan, kuten hepatiittia, keltakuumetta ja tuhkarokkoa vastaan
Kuinka kauan lentomatka Suomesta Chileen kestää? Noin 16 – 19 tuntia
Mitä muuta voin vierailla Chileen matkustaessa? Useat matkailijat vierailevat myös Argentiinassa tai Boliviassa
Mitä muuta Chilestä kannattaa tietää? Maassa on pitkä rannikkoviiva, ja se tunnetaankin myös surffareiden paratiisina
Mitä tulee huomioida kulttuurisesti Chilierra matkustaessa? Chileläiset arvostavat kohteliasta käytöstä ja tervehtivät tuttujaan suutelemalla poskelle
Mitä turvallisuuteen tulee, kannattaako Chileen matkustaa? Chile on yleisesti turvallinen matkakohde, mutta matkailijoita kehotetaan pitämään huolta arvotavaroistaan ja välttämään vaarallisiksi luokiteltuja alueita
Mikä on Chilen pinta-ala? Noin 756 000 neliökilometriä