Ghana

Yleistä

Ghana sijaitsee Länsi-Afrikassa ja se on yksi mantereen suosituimmista matkakohteista. Tämä kaunis maa tarjoaa vierailijoilleen upeita rantoja, eksoottisia luontokohteita ja rikasta kulttuuriperintöä. Ghanalaiset tunnetaan vieraanvaraisuudestaan ja ystävällisyydestään, ja matkailijat tuntevat olonsa tervetulleiksi maahan saavuttuaan.

Ghanan pääkaupunki Accra on moderneine ostoskeskuksineen ja vilkkaine markkinoineen suosittu kohde niin lomailijoille kuin liikematkailijoillekin. Maan sisämaassa on myös paljon nähtävää, kuten koskematon sademetsä, historialliset linnakkeet ja perinteiset käsityömarkkinat.

Ghanassa on myös rikas musiikkiperinne ja eläväinen festivaalikalenteri, joten vierailija voi päästä osalliseksi maan iloisesta juhlahumusta. Etelä-Ghanassa sijaitseva Cape Coast on suosittu kohde kulttuurintäyteisen Karnevaalitapahtumansa ansiosta.

Kuvaus

Ghanan kauneus on monimuotoinen. Maa tarjoaa upeita rantoja, historiallisia nähtävyyksiä, kansallispuistoja ja eksoottisia luontokohteita. Rannikolla voi nauttia upeista hiekkarannoista ja turkoosista merestä, kun taas maan sisämaa tarjoaa mahdollisuuden tutustua koskemattomaan sademetsään ja luontoon.

Ghanassa on myös rikas kulttuuriperintö, ja matkailijoilla on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityömestareihin ja oppia esimerkiksi kankaanpainanta- ja pronssivalmistustekniikoita. Lisäksi maassa voi osallistua musiikki- ja tanssityöpajoihin, joissa voi oppia perinteisiä afrikkalaisia tansseja ja rytmejä.

Ghanassa on myös paljon historiallisia nähtävyyksiä, kuten Cape Coastin linnakkeet, jotka ovat peräisin 1500- ja 1600-luvuilta. Nämä linnoitukset olivat aikanaan osa koko Länsi-Afrikkaan levittäytynyttä orjakauppaa, ja ne tarjoavat vierailijoilleen kurkistuksen menneisyyteen.

Historia

Ghanan historia ulottuu kauas menneisyyteen. Nykyisen Ghanan alueella on asuttu jo tuhansia vuosia, ja alueella on ollut useita vahvoja kuningaskuntia, kuten Asante ja Fante. Eurooppalaiset valloittivat alueen 1400-luvulla ja alkoivat käydä orjakauppaa afrikkalaisten kuningaskuntien kanssa.

Vuonna 1957 Ghana sai itsenäisyyden Britannialta ja siitä tuli ensimmäinen eurooppalaisesta siirtomaasta itsenäistynyt maa Afrikassa. Ghanan ensimmäinen presidentti Kwame Nkrumah pelasi merkittävää roolia maan itsenäistymisessä sekä afrikkalaisen nationalismiliikkeen kehittymisessä.

Ghanan historiaan liittyy myös vahva panafrikkalainen perinne, ja maa on ollut tärkeässä roolissa afrikkalaisen yhtenäisyyden tavoittelussa. Ghana onkin toiminut Afrikan Unionin (ent. OAU) sekä tärkeiden alueellisten järjestöjen, kuten ECOWASin ja Afrikan Kehityspankin, perustajajäsenenä.

Liikkuminen

Ghanassa liikkuminen on suhteellisen helppoa ja turvallista. Pääkaupunki Accrassa on hyvä julkinen liikenneverkosto, johon kuuluvat minibussit, taksi ja tro-tro-nimiset yhteiskäyttöiset pikkubussit. Tro-trot ovat edullinen ja kustannustehokas tapa matkustaa paikallisesti, mutta ne voivat olla hyvin täynnä ja melko hidastempoisia.

Pidempiä matkoja varten voi käyttää linja-autoja, jotka liikennöivät eri puolille maata. Linja-autojen varaukset tulee tehdä etukäteen, sillä ne voivat täyttyä nopeasti. Lisäksi Ghana Airways tarjoaa lentoja Accran ja muiden kaupunkien välillä, mutta lentojen saatavuus ja aikataulut voivat vaihdella.

Maan sisäiseen matkustamiseen voi myös vuokrata auton, mutta on suositeltavaa vuokrata kuljettajan kanssa, sillä liikenne Ghanassa voi olla melko kaoottista. On myös mahdollista järjestää ryhmämatkoja paikallisten matkanjärjestäjien kanssa, jotka tarjoavat retkiä eri puolille maata.

Ruoka ja juoma

Ghanan ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen. Paikallinen ruoka perustuu pääasiassa tärkkelyspitoisiin aineksiin, kuten cassavaan, yam-kasviin ja riisiin, sekä erilaisiin liha- ja kalaruokiin. Maan kansallisruoka on ”fufu”, joka on tärkkelyspitoinen ateria, joka tarjoillaan erilaisten kastikkeiden kanssa.

Ghanassa on myös tarjolla runsaasti trooppisia hedelmiä, kuten ananasta, banaania ja mangoa. Hedelmät ovat yleensä erittäin makeita ja mehukkaita. Lisäksi maassa on paljon katumyyjiä, jotka myyvät paikallisia herkkuja, kuten pehmeitä kukkuroita, grillattua maissia ja paistettuja banaaneja.

Ghanassa on myös useita ravintoloita, joissa voi nauttia kansainvälistä ruokaa. Suurissa kaupungeissa on tarjolla myös erilaisia ​​ruokapaikkoja, kuten ravintoloita, pikaruokaloita ja kahviloita.

Ghanassa kannattaa myös maistaa paikallisia juomia, kuten palmuviiniä ja hibiskusjuomaa, jotka ovat suosittuja alkoholittomia vaihtoehtoja. Alkoholia tarjoavat ravintolat tarjoavat yleensä kansainvälisiä juomia sekä paikallisia oluita ja ​​viinejä.

Lasten kanssa matkustaminen

Ghana on hyvä kohde matkustaa lasten kanssa. Ghanalaiset ovat erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia lapsille, joten lapset tunnetusti nauttivat vierailustaan maassa. Lisäksi Ghanassa on monia aktiviteetteja, jotka sopivat koko perheelle, kuten rannalla leikkiminen, eläinten bongailu kansallispuistoissa ja perinteisiin tanssipajoihin osallistuminen.

On hyvä huomata, että Ghanassa voi olla hyvin kuuma ja kostea ilmasto, joten lasten kanssa matkustettaessa on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä ja käyttää suojavarusteita, kuten aurinkolaseja ja aurinkovoidetta.

Lisäksi Ghanassa on myös turvallisuusnäkökohtia, jotka on hyvä pitää mielessä lasten kanssa matkustettaessa. On suositeltavaa välttää isoja ihmismassoja, pitää huolta arvoesineistä ja noudattaa paikallisia tapakulttuureja.

Hintataso

Ghanassa hintataso voi olla kohtuullisen edullinen, mutta se vaihtelee suuresti riippuen siitä, missä päin maata olet ja mitä palveluita käytät. Pääkaupungissa Accrassa ja muissa suurissa kaupungeissa hinnat voivat olla hieman korkeammat, kun taas maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa hinnat ovat yleensä halvempia.

Ghanassa voi saada hyvän aterian ravintolassa noin 5-15 dollarilla riippuen ravintolan tasosta. Paikallisista katuruokakojuista voi saada edullisia aterioita noin 1-3 dollarilla.

Majoituksen hinta vaihtelee myös suuresti riippuen hotellin tasosta ja sijainnista. Budjettimatkailijat voivat löytää edullisia majapaikkoja ja hostelleja noin 10-30 dollarilla per yö, kun taas luksushotelleihin saattaa joutua käyttämään jopa 100 dollaria per yö.

Julkisen liikenteen hinnat ovat yleensä hyvin edullisia, kun taas taksimatkat voivat olla hieman kalliimpia. Muista myös neuvotella hinta etukäteen ja sopia hinta taksiin ennen matkaa.

Ghana Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)


20 kysymystä ja vastausta Ghanasta

Kysymys Vastaus
Mikä on Ghanan pääkaupunki? Accra
Mitä kieltä Ghanassa puhutaan? Englanti
Mitä on Ghanan virallinen valuutta? Ghanan cedi
Mitä kuuluisaa historiallista linnaa Ghanasta löytyy? Elmina Castle
Mitä on Ghanan perinteinen vaate nimeltään? Kente
Mikä on Ghanan suosituin urheilulaji? Jalkapallo
Mitä ruokaa kannattaa maistaa Ghanassa? Jollof-riisi
Mitä luonnonpuistoa Ghanasta löytyy? Mole National Park
Mitä musiikkia on perinteisesti soitettu Ghanassa? Highlife
Mitä kansallista juhlapäivää Ghanassa vietetään? Itsenäisyyspäivä (6. maaliskuuta)
Mikä on Ghanan korkein vuori? Mount Afadjato
Mitä on Ghanan perinteinen taidemuoto nimeltään? Adinkra
Missä vuodenaikana Ghanassa on kuivakausi? Tammi-maaliskuussa
Mitä on Ghanan perinteinen tanssilaji nimeltään? Adowa
Mitä eläimiä voi tavata Ghanassa? Elefantteja, leijonia, seeprahevosia jne.
Mikä on Ghanan suurin järvi? Lake Volta
Mitä kaupunkia kutsutaan Ghanan tuhoksiksi? Kumasi
Mikä on Ghanan naapurimaa pohjoisessa? Burkina Faso
Mitä on Ghanan perinteinen soittimen nimeltään? Gyil
Kuinka monta asukasta Ghanassa on? Noin 30 miljoonaa