Armenia

Yleistä

Armenia on pieni, entinen neuvostotasavalta Kaukasuksen vuoristossa, Itä-Euroopassa ja Lounais-Aasiassa. Se sijaitsee Turkin, Georgian, Azerbaidžanin ja Iranin naapurissa. Armenia on tunnettu kauniista vuoristomaisemistaan, vanhoista luostareistaan ​​ja historiallisista nähtävyyksistään. Pääkaupunki Yerevan on maan suurin kaupunki, ja siellä asuu noin kolmasosa maan väestöstä.

Armenian ilmasto vaihtelee alueittain. Vuoristoalueilla on talvisin kylmä ja lumista, kun taas tasangoilla on lämpimämpiä ja kuivempia kesä- ja syyskuukausina. Maan suuret vuoret tarjoavat upeat mahdollisuudet patikointiin, kiipeilyyn ja talviurheiluun.

Armenialainen kulttuuri on rikas ja monimuotoinen, ja se juontaa juurensa muinaisiin aikoihin. Maassa on vahva ortodoksinen kristillinen perinne, ja sen uskonnon vaikutus näkyy armenialaisessa taiteessa, musiikissa ja arkkitehtuurissa. Maan kansallisruoka on khachapuri, joka on juusto- ja leipärengas, joka on täynnä mausteisia ja suolaisia täytteitä.

Armenia on ihanteellinen matkakohde luontoihmisille, seikkailunhaluisille matkailijoille ja kulttuurin ja historiansa ystäville. Maalla on paljon nähtävää ja tekemistä, ja sen ystävälliset ihmiset tekevät matkasta vieläkin miellyttävämmän.

Kuvaus

Armeniaa kutsutaan usein ”avoinna olevaksi museoksi” sen runsaan historiallisen ja kulttuurisen perinnön takia. Maassa on paljon upeita nähtävyyksiä ja kohteita, jotka houkuttelevat matkailijoita ympäri maailman.

Yksi Armenian tunnetuimmista nähtävyyksistä on Tatevin luostari. Se sijaitsee upealla paikalla vuoristossa ja tarjoaa upeat näkymät ympäröivään maisemaan. Luostari on yksi Armenian tärkeimmistä hengellisistä keskuksista ja se on myös Unescon maailmanperintökohde.

Toinen nähtävyys, jota ei kannata jättää väliin, on Sevaninjärvi. Se on yksi maailman suurimmista makean veden altaista ja tarjoaa upeat maisemat ja mahdollisuuksia erilaisiin vesiaktiviteetteihin.

Armenian pääkaupunki Yerevan on myös näkemisen arvoinen. Kaupungissa on lukuisia arkkitehtonisia ja kulttuurisia nähtävyyksiä, kuten Kaskaden portaat, Ararat Brandy Factory ja Matenadaranin museo. Yerevanissa on myös vilkas ravintolakulttuuri ja yöelämä.

Armenian luonto on upea ja monipuolinen, ja maassa on useita kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita, joissa voi tehdä päiväretkiä tai vaelluksia. Esimerkiksi Dilijanin kansallispuisto on suosittu vaelluskohde, jossa on vehreitä metsiä, vesiputouksia ja kauniita laaksoja.

Historia

Armenian historia ulottuu vuosituhansien taakse, ja maa onkin yksi vanhimmista asutetuista alueista maailmassa. Armenialaisten uskotaan olleen ensimmäinen kansa, joka otti kristinuskon valtionuskonnokseen 300-luvulla.

Armenia on kokenut monia valloituksia ja sortoa vuosisatojen kuluessa. Se on ollut osa Persian, roomalaisen, bysanttilaisen ja ottomaanien valtakuntia. Armenialaiset ovat myös kärsineet lukuisista kansanmurhista, joista tunnetuin on armenialaisten kansanmurha Osmanien valtakunnassa vuonna 1915.

Vuoden 1991 jälkeen, kun Armenia itsenäistyi Neuvostoliitosta, maa on pyrkinyt jälleenrakentamaan talouttaan ja vahvistamaan demokratiaansa. Armenialaiset ovat ylpeitä historiastaan ​​ja kulttuuristaan ​​ja tekevät parhaansa säilyttääkseen ne seuraaville sukupolville.

Liikkuminen

Armeniaan matkustaminen on helppoa monista eri suunnista. Yerevaniin voi lentää useista kansainvälisistä lentoasemista, ja maahan voi myös saapua maateitse naapurimaista kuten Georgiasta ja Iranista.

Kerran perillä maassa, liikkuminen on suhteellisen helppoa. Yerevanista löytyy hyvin kehittynyt julkinen liikennejärjestelmä, johon kuuluvat bussit, minibusseja ja metro. Lisäksi taksit ovat yleisiä ja melko edullisia.

Matkailijat voivat myös vuokrata auton tai moottoripyörän, jos haluavat tutkia maata omatoimisesti. Liikenne Armeniassa on kuitenkin paikoin kaoottista, ja maanteiden kunto vaihtelee. On tärkeää olla varovainen ja noudattaa liikennesääntöjä.

Jos haluaa tutustua maaseutuun tai vierailla luostareissa ja muissa nähtävyyksissä, julkisen liikenteen vaihtoehdot ovat rajoitetummat. Tällöin voi olla hyödyllistä järjestää opastettu retki tai vuokrata kuljetuspalvelu paikalliselta matkanjärjestäjältä.

Ruoka ja juoma

Armenian ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja se yhdistelee vaikutteita muun muassa persialaisesta, turkkilaisesta ja kreikkalaisesta keittiöstä. Maassa on paljon erilaisia ​​paikallisia ruokia ja juomia, jotka kannattaa maistaa matkan aikana.

Yksi Armenian tunnetuimmista ruuista on dolma, joka on viiniköynnöksen lehtipakkaus, joka on täytetty mausteisella riisi-liha-seoksella. Dolmaa tarjoillaan yleensä jogurtin kanssa. Toinen suosittu ruoka on khorovats, joka on grillattu liha- tai kanavarras.

Armiinialaiset ovat myös kuuluisia makeista herkuistaan, kuten baklava ja gata. Baklava on tahmea ja makea leivonnainen, joka on täytetty pähkinöillä ja siirapilla. Gata on makea leipä, joka on täytetty esimerkiksi luumuilla tai pähkinöillä.

Armeniassa juodaan paljon kahvia ja teetä. Yksi maan perinteisistä juomista on lavash, joka on perinteinen armenialainen leipä. Sitä syödään yleensä keitossa tai lihan kanssa. Lisäksi maassa valmistetaan omaa viiniä ja konjakkia, joka on suosittu juoma erityisesti alueella.

Lasten kanssa matkustaminen

Armenia on hyvä matkakohde myös perheille, joilla on lapsia. Maassa on paljon nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, jotka sopivat myös lapsille.

Yerevanissa on useita viheralueita ja puistoja, joissa lapset voivat leikkiä ja pelata. Esimerkiksi Circular Park on suosittu paikka perheiden keskuudessa, ja sieltä löytyy myös Kansanpuisto-juna, joka kulkee puiston ympäri.

Armenian suuret vuoristoalueet tarjoavat mahdollisuuksia ulkoiluun ja seikkailuihin koko perheelle. Esimerkiksi Tsaghkadzorin lomakeskus tarjoaa talviurheilumahdollisuuksia, kuten laskettelua ja kelkkailua. Lastenkeli, suuri keinu ja vesipuisto ovat myös suosittuja aktiviteetteja perheille.

Armenialaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, ja he ottavat lapset yleensä hyvin vastaan. Useimmat ravintolat ja hotellit tarjoavat myös lasten menuita tai pienennettyjä annoksia.

Hintataso

Armenian hintataso on yleisesti ottaen melko edullinen verrattuna muihin Euroopan maihin. Ruoka ja juoma, majoitus ja julkisen liikenteen hinnat ovat kohtuullisia.

Ravintolassa syöminen on yleensä edullista, ja aterian hintaan kuuluu yleensä myös alkupalat ja jälkiruoka. Paikalliset ruoat ja juomat ovat yleensä halvempia kuin kansainväliset vaihtoehdot.

Majoituksen hinta vaihtelee riippuen tason ja sijainnin. Maasta löytyy sekä edullisia hostelleja että luksushotelleja. Yksinkertaisempien majoitusvaihtoehtojen hinnat ovat yleensä huomattavasti halvempia kuin suuremmissa kaupungeissa sijaitsevien hotellien.

Julkinen liikenne on myös edullista. Esimerkiksi metro- ja bussimatkat maksavat vain muutaman sentin. Taksit ovat myös suhteellisen halpoja, ja ne tarjoavat kätevän tavan liikkua kaupunkien välillä.

Matkustaminen Armeniaan voi olla hyvä vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat kokea ainutlaatuisen kulttuurin ja historian kohtuullisin kustannuksin.

Armenia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Armenian pääkaupunki? Jerevan
Mikä on Armenian virallinen kieli? Armenian kieli
Mitä valuuttaa käytetään Armeniassa? Armenian dram
Mitä uskontoa enemmistö armenialaisista harjoittaa? Armenian apostolista kirkkoa
Mitä tunnettuja historiallisia nähtävyyksiä Armeniasta löytyy? Ejmiatsinin katedraali, Garnin temppeli, Sevanavankin luostari jne.
Mikä on Armeniaan tärkein elinkeino? Maatalous
Mitä perinteisiä armenialaisia ruokia kannattaa maistaa? Dolma, khorovats, lavash jne.
Mihin aikaan vuodesta kannattaa matkustaa Armeniaan? Kevät- ja syyskuukausina, kun ilmasto on miellyttävin
Tarvitseeko Armeniaan matkustaessa viisumin? Monista maista matkustavat tarvitsevat viisumin, mutta muutamat maat voivat matkustaa viisumitta
Onko Armenian vesi juomakelpoista? Kyllä, mutta moni suosii kuitenkin pullovettä
Tarvitseeko Armeniaan matkustaessa rokotuksia? Ei yleensä, mutta tarkista rokotusvaatimukset omasta terveysklinikaltasi
Mitä matkailijan tulisi ottaa huomioon Armeniaan matkustaessa? Kannattaa varmistaa, että passi on voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen ja ottaa matkavakuutus
Onko Englannin kielen taito tarpeellinen Armeniaan matkustaessa? Englantia osataan pääkaupungissa, mutta muualla englannillä voi olla haastavaa
Mitä turvallisuudesta kannattaa tietää Armeniaan matkustaessa? Armenia on yleisesti ottaen turvallinen maa, mutta matkailijan kannattaa silti pitää huolta omasta turvallisuudestaan
Onko Armenia tunnettu viinimaana? Kyllä, Armenia on yksi maailman vanhimmista viininvalmistusmaista
Tarviiko Armeniaan matkustettaessa passia vai riittääkö henkilökortti? Suomalainen matkailija tarvitsee matkustaessaan passin, ei henkilökorttia
Millaisia ulkoilureittejä Armenia tarjoaa? Armeniassa voi patikoida näyttävissä vuoristomaisemissa ja tutustua kansallispuistoihin
Onko Armeniaan helppo liikkua julkisilla kulkuneuvoilla? Julkinen liikenne toimii pääkaupungissa hyvin, mutta maaseudulla saattaa olla haastavampaa
Tarjoaako Armenia mahdollisuuden harrastaa talviurheilua? Kyllä, Armeniassa voi harrastaa esimerkiksi laskettelua ja lumilautailua
Millaisia tuliaisia Armeniasta kannattaa ostaa? Matkailija voi ostaa esimerkiksi armenialaisia mattoja, koruja tai mausteita tuliaisiksi