Yleistä

Sudan sijaitsee Pohjois-Afrikassa Saharan eteläpuolella ja se on Afrikan kolmanneksi suurin maa. Sudania ympäröivät Egypti pohjoisessa, Eritrea ja Etiopia idässä, Etelä-Sudan etelässä, Keski-Afrikan tasavalta länteen ja Tšad ja Libya lännessä. Sudanin pinta-ala on noin 1,9 miljoonaa neliökilometriä ja maassa asuu noin 43 miljoonaa ihmistä.

Sudanin ilmasto on kuuma ja kuiva Saharan aavikon takia, ja maassa vallitsee kesä- ja talvisadekausi. Suurimmassa osaa maasta on korkea lämpötila ympäri vuoden, ja kesällä lämpötila voi nousta jopa yli 40 asteen.

Sudanilla on paljon tarjottavaa matkailijoille, joihin kuuluvat upeat luonnonmaisemat, historialliset nähtävyydet, kulttuurikohteet ja osallistumismahdollisuudet perinteisiin seremonioihin ja festivaaleihin. Matkailijat voivat nauttia Sudanin upeista rannoista Punaisenmeren varrella, tutustua muinaisiin pyramideihin ja temppeliksi ja ihailla maan rikasta luontoa ja eläimistöä kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa.

Kuvaus

Sudanin pääkaupunki on Kartum, joka sijaitsee lähellä joen yhtymäkohtaa, jossa Nili ja Valkoinen Niili yhtyvät. Kartumissa matkailijat voivat vierailla upeissa moskeijoissa, kuten Kartumin suuressa moskeijassa ja Tasawirin moskeijassa, sekä tutustua Souq Omdurmanin vilkkaaseen basaarialueeseen, josta voi ostaa matkamuistoja ja perinteisiä tuotteita.

Sudanin historiallisista nähtävyyksistä kannattaa ehdottomasti tutustua muinaiseen kaupunkiin Meroëen ja sen upeisiin pyramideihin. Meroë sijaitsee noin 200 kilometriä pääkaupungista Kartumista etelään ja on Unescon maailmanperintökohde. Meroëssa on yli 200 kunnostamatonta pyramidia, jotka ovat peräisin muinaisesta Nubian kuningaskunnasta.

Sudanin luonto- ja eläintarhat tarjoavat upeat mahdollisuudet nähdä maan rikasta eläimistöä. Esimerkiksi Dinderin kansallispuisto sijaitsee itäisessä Sudanissa lähellä Etiopian rajaa ja tarjoaa upeita näkymiä savannille sekä mahdollisuuden nähdä villieläimiä, kuten norsuja, leijonia, kirahveja ja seebuja.

Historia

Sudanin historia juontaa juurensa muinaiseen Nubian kuningaskuntaan, joka oli yksi muinaisen Egyptin suurista naapureista. Alueella kehittyi erillinen kulttuuri ja valtio, jolla oli läheiset suhteet Egyptiin. Keskiajalla Sudanissa vaikuttivat arabikauppiaat, jotka levittivät islamia alueelle.

Britit hallitsivat Sudania vuodesta 1899 vuoteen 1956, jolloin Sudan itsenäistyi. Sudanin itsenäistymisen jälkeen maassa käytiin pitkäaikainen sisällissota, joka päättyi vuonna 2005 rauhansopimukseen. Vuonna 2011 Sudan jakautui kahdeksi maaksi, kun Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista.

Sudanin historiasta löytyy paljon jännittäviä tarinoita ja mielenkiintoisia kulttuurisia nähtävyyksiä, kuten muinaisia ​​pyramideja, fortréseja ja arkeologisia kaivauksia.

Liikkuminen

Sudanin pääkaupunkiin Kartumiin matkustaminen on helppoa, sillä maassa on useita kansainvälisiä lentokenttiä, jotka tarjoavat yhteydet eri puolilta maailmaa. Matkailijat voivat myös matkustaa Sudanin naapurimaihin, kuten Egyptiin, Etiopiaan ja Tšadiin, juna- ja linja-autoliikenteellä.

Kartumissa julkinen liikenne koostuu pääasiassa linja-autoista ja takseista. Linja-autot ovat edullinen ja kätevä tapa liikkua kaupungin sisällä, ja ne kulkevat useimpien pääkatujen varrella. Taksit ovat myös helposti saatavilla, ja ne ovat käteviä liikkumiseen pidemmille matkoille tai jos haluaa käydä sivukaduilla.

Jos haluaa tutustua laajemmin Sudanin eri alueisiin, paras tapa on vuokrata auto tai osallistua järjestettyihin retkiin, joissa matkailijoita kuljetetaan paikasta toiseen ja opastetaan alueen nähtävyyksistä.

Ruoka ja juoma

Sudanin ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja maan perinteiseen ruokaan kuuluu paljon riisiä, leipää, pastaa, lihaa, kalaa, vihanneksia ja mausteita. Suosittuja sudanilaisia ruokia ovat esimerkiksi asida, joka on perinteinen sudanilainen maissipuuro, ja kissra, joka on rapea leipä.

Sudanilaiset ruuat tarjoillaan usein erilaisilla kastikkeilla, joissa käytetään paljon mausteita, kuten chiliä, inkivääriä, korianteria ja valkosipulia. Lisäksi paikalliset hedelmät, kuten mango, banaani ja appelsiini, ovat suosittuja jälkiruokia ja välipaloja.

Sudanista löytyy myös paljon erilaisia juomia, kuten perinteistä sudanilaista kahvia, joka tarjoillaan usein kardemumman kanssa, sekä tuoreita mehuja ja virvokkeita. Paikallinen teetraditio on myös suosittu, ja sudanilaiset pitävät usein teehetkiä yhdessä perheensä ja ystäviensä kanssa.

Lasten kanssa matkustaminen

Sudan on lapsiystävällinen matkakohde, ja maasta löytyy monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat erityisesti lapsiperheille. Esimerkiksi Kartumissa on useita puistoja ja leikkipaikkoja, joissa lapset voivat leikkiä ja viettää aikaa.

Sudanin eläintarhat ovat myös suosittuja lasten kanssa, ja ne tarjoavat mahdollisuuden nähdä erilaisia eläimiä lähietäisyydeltä. Kansallispuistot ja luonnonpuistot tarjoavat myös oppimiskokemuksia lapsille, ja ne voivat oppia paljon Sudanin luonnosta ja eläimistöstä.

Ruoka ja ravintolat ovat yleensä lapsiystävällisiä, ja lasten annoksia on yleensä saatavilla monissa ravintoloissa. On kuitenkin hyvä huomioida, että ruokapaikoissa voi olla rajoitetusti lastenvalmistelua ja vauvanhoitotiloja, joten kannattaa olla varautunut omilla tarvikkeilla ja tarpeilla.

Hintataso

Sudanin hintataso on yleisesti ottaen edullinen matkailijoille verrattuna muihin länsimaihin. Esimerkiksi majoituksen, ruoan ja julkisen liikenteen hinnat ovat yleensä alhaisemmat kuin esimerkiksi Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa.

Majoituksen hinta vaihtelee riippuen hotellin tasosta ja sijainnista. Halvimmillaan huoneen saa noin 20-30 eurolla per yö, kun taas luksushotellit voivat maksaa useita satoja euroja per yö.

Ruokailu ravintoloissa on yleensä edullista, ja paikallisissa kahviloissa voi syödä hyvin edullisesti. Esimerkiksi ateria keskihintaisessa ravintolassa maksaa noin 5-10 euroa per henkilö.

Julkisen liikenteen hinnat, kuten bussi- ja junaliput, ovat yleensä edullisia. Esimerkiksi bussilippu Kartumissa maksaa noin 0,5 euroa, ja junalippu Kartumista Meroëen maksaa noin 5-10 euroa.

Kaiken kaikkiaan Sudanissa rahat riittävät usein hyvin matkailijoille, mutta on hyvä huomioida, että maan ulkopuoliset palvelut ja tuotteet voivat olla kalliimpia.

Sudan Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Sudan UKK


Kysymys Vastaus
Mikä on Sudan? Sudan on valtio Afrikassa.
Mitä kieltä Sudanissa puhutaan? Sudanissa puhutaan arabiaa ja englantia.
Mitä uskontoa enemmistö sudanilaisista harjoittaa? Enemmistö sudanilaisista harjoittaa islaminuskoa.
Mitä valuuttaa Sudanissa käytetään? Sudanin valuutta on Sudanin punta.
Mikä on Sudanin pääkaupunki? Sudanin pääkaupunki on Khartum.
Mitä muita suuria kaupunkeja Sudanissa on? Muita suuria kaupunkeja Sudanissa ovat Omdurman, Nyala ja Port Sudan.
Mitä tunnettuja nähtävyyksiä Sudanissa on? Sudanissa sijaitsee muun muassa Muhammed Alin moskeija Khartumissa ja Meroen muinainen kaupunki.
Mitä voi tehdä Sudanissa? Sudanissa voi esimerkiksi tutustua historiallisiin nähtävyyksiin, nauttia luonnosta ja tehdä ostoksia paikallisilla markkinoilla.
Tarvitaanko Sudaniin viisumi? Kyllä, Sudaniin tarvitaan viisumi. Sitä ei kuitenkaan yleensä voi hankkia maahan saavuttaessa, vaan se täytyy hankkia ennen matkaa.
Onko Sudan turvallinen matkakohde? Sudanin turvallisuustilanne vaihtelee alueittain. On suositeltavaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita ja ottaa huomioon paikalliset olosuhteet ennen matkaa.
Kuinka pitkä on lentomatka Suomesta Sudanin pääkaupunkiin? Lentomatka Suomesta Sudanin pääkaupunkiin Khartumiin kestää noin 6-9 tuntia riippuen reitistä ja välilaskuista.
Onko Sudanissa hyvä julkinen liikenne? Sudanissa julkinen liikenne on rajoittunutta. Suurimmissa kaupungeissa on taksipalveluita, minibussit ja raitiovaunut.
Mitä tulisi ottaa huomioon pukeutumisessa Sudanissa? Sudanissa tulisi pukeutua kunnioittavasti, erityisesti vieraaseen uskontoon kuuluvilla alueilla. Naisten tulisi peittää olkapäät ja polvet.
Tuleeko Sudanissa juoda vain pullotettua vettä? Kyllä, Sudanissa tulee juoda vain pullotettua vettä, sillä hanavesi ei ole juomakelpoista.
Onko Sudanissa hyvät terveyspalvelut? Sudanissa terveyspalvelut eivät ole samalla tasolla kuin Suomessa. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa mahdolliset terveyskustannukset.
Mitä paikallista ruokaa Sudanissa kannattaa maistaa? Sudanissa kannattaa maistaa esimerkiksi ful medames -papubroileria ja kisrah -maitopuuroa.
Voiko Sudanissa käyttää kansainvälisiä luottokortteja? Osassa suurimmista hotelleista ja ravintoloista Sudanissa voi käyttää kansainvälisiä luottokortteja. Käteisen käyttö on kuitenkin suositeltavaa.
Onko Sudanissa hyvä matkailuinfrastruktuuri? Sudanin matkailuinfrastruktuuri ei ole yhtä kehittynyttä kuin muissa matkailijoiden suosimissa maissa. Joissakin alueissa voi olla haastavaa löytää laadukkaita majoitusvaihtoehtoja ja palveluita.
Mitkä ovat Sudanin parhaita matkustusajankohtia? Sudanin parhaita matkustusajankohtia ovat tammi-huhtikuussa ja syys-joulukuussa, jolloin sää on miellyttävämpi eikä lämpötila ole niin korkea.
Mitä maahantulomaksuja Sudanissa tulee maksaa? Jokaisen Sudanissa maahantulijan tulee maksaa 100 Yhdysvaltain dollaria maahantulomaksuja.