Liechtenstein

Yleistä

Liechtenstein on pieni alppivaltio Keski-Euroopassa. Se sijaitsee Sveitsin ja Itävallan rajalla ja se on yksi maailman pienimmistä valtioista sekä yksi harvoista jäljellä olevista absoluuttisista monarkioista maailmassa. Liechtensteinin pääkaupunki on Vaduz.

Valtio on tunnettu kauniista vuoristomaisemistaan, historiallisista linnoistaan ja rikkaasta kulttuuristaan. Se on myös veroparatiisi, joka houkuttelee monia liikemiehiä ja sijoittajia ympäri maailman.

Liechtensteinin virallinen kieli on saksa, mutta useimmat paikalliset puhuvat myös englantia. Valuutta on Sveitsin frangi, ja monet liikkeet ja ravintolat hyväksyvät myös euroja.

Kuvaus

Liechtensteinin maisemat koostuvat upeista vuoristoista, vehreistä laaksoista ja kirkkaista järvistä. Valtion symboli on Vaduzin linna, joka sijaitsee kukkulan päällä pääkaupungin yläpuolella. Linna on yksityisessä omistuksessa, joten sitä ei voi vierailla sisäpuolelta, mutta sen ulkopuolelta voi ihailla upeita näkymiä yli kaupungin.

Kaupungin keskusta on täynnä viehättäviä katuja, kauppoja ja ravintoloita, joissa voi nauttia perinteisistä liechtensteinilaisista herkuista. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on Kunstmuseum Liechtenstein, joka esittelee moderneja taiteenäyttelyitä.

Luontoharrastajat voivat nauttia upeista vaellusreiteistä ja pyöräilymahdollisuuksista ympäri valtiota. Valtion pohjoisosa on osa Alppien aluetta, joten siellä on myös hyviä hiihtomahdollisuuksia talvella.

Historia

Liechtensteinin historia juontaa juurensa 1600-luvulle, jolloin maa kuului Pyhälle saksalais-roomalaiselle keisarikunnalle. Vuonna 1719 Liechtensteinin prinssikunta sai itsenäisyyden, mutta se oli edelleen sidoksissa Itävallan keisariin.

1800-luvun lopulla Liechtenstein muuttui itsenäiseksi valtioksi ja solmi tärkeitä sopimuksia Sveitsin kanssa. Nykyään Liechtensteinilla on läheiset suhteet sekä Sveitsiin että Itävaltaan.

Liechtensteinin ruhtinaallinen perhe on hallinnut valtiota yli 300 vuotta. Valtakunnanpäivät, jotka koostuvat 25 jäsenestä, toimivat lainsäätäjinä. Ruhtinaallinen perhe asuu Vaduzin linnassa ja on suosittu matkailukohde.

Liikkuminen

Liechtensteinin pääkaupunki Vaduz on helppo tutustua kävellen. Kaupungissa on myös hyvät linja-autoyhteydet ympäri valtiota, ja minijunat kulkevat linnaan ja ympäröivään maaseutuun.

Paikallisjunat Sveitsin rajalla ja linja-autoliikenne tarjoavat helpon matkustamisen lähikaupunkeihin kuten Zürichiin ja Innsbruckiin. Jos haluat tutustua vuoristoon ja maaseutuun, oma auto tai vuokra-auto on paras vaihtoehto.

Mahdollisuus matkustaa Liechtensteiniin on myös helpottunut viime vuosina, kun lähikaupungit kuten Zürich ja München ovat lisänneet suoria lentoja paikalliseen lentokentälle.

Ruoka ja juoma

Liechtensteinin ruoka on vaikutteita sekä saksalaisesta että sveitsiläisestä keittiöstä. Paikalliset erikoisuuksia ovat käsespätzle (sveitsiläistä version perinteisestä itävaltalaisesta spätzle-ruoasta), kaalirullat ja rosti (perunamuusi ”ranskalaisilla”).

Maan alppimaat tarjoavat myös erinomaiset mahdollisuudet juustojen ja maitotuotteiden valmistukseen. Liechtensteinin juustomarkkinat ovat erityisen vilkkaat, ja paikallisilla markkinoilla voi ostaa erilaisia juustoja sekä muita paikallisia herkkuja.

Paikalliset viinit ovat myös suosittuja. Liechtensteinin pienillä viinitarhoilla tuotetaan sekä puna- että valkoviinejä. Matkailijat voivat vierailla viinitiloilla, maistella paikallisia viinejä ja oppia viininvalmistusprosessista.

Lasten kanssa matkustaminen

Liechtenstein on ihanteellinen matkakohde perheille. Kaupungin puistot ja leikkipaikat tarjoavat hyvät mahdollisuudet lasten leikkiä ja liikkumiseen. Monet ravintolat tarjoavat myös erikoisruokalistoja lapsille.

Monet nähtävyydet, kuten museot ja linnat, tarjoavat erityisohjelmia ja opastettuja kierroksia lapsille. Paikalliset tapahtumat, kuten karnevaalit ja markkinat, tarjoavat myös viihdettä koko perheelle.

Liikenne Liechtensteinissa on turvallista ja hyvin järjestettyä, joten lasten kanssa liikkuminen ei ole ongelma. Paikalliset autovuokraamot tarjoavat myös lastenistuimia vuokrattavaksi.

Hintataso

Liechtensteinin hintataso on yleensä korkeampi kuin naapurimaissa Sveitsissä ja Itävallassa. Ruokailu ravintoloissa voi olla melko kallista, mutta toisaalta paikalliset supermarketit tarjoavat kohtuuhintaisia vaihtoehtoja, jos haluat valmistaa oman ruokasi.

Majoituksen hinnat vaihtelevat suuresti riippuen siitä, millaisen majoituksen haluat. Kaupungeissa löytyy monia keskihintaisten hotellien vaihtoehtoja, mutta jos haluat luksusta, hinnat nousevat merkittävästi.

Julkinen liikenne Liechtensteinissa on kohtuuhintaista, ja samalla lippulla voi matkustaa useita kertoja päivän aikana. Käteinen raha on suosittu maksutapa, mutta useimmat liikkeet ja ravintolat hyväksyvät myös yleisimmät luottokortit.

Liechtenstein Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Liechtenstein UKK


Kysymys Vastaus
Mikä on Liechtensteinin pääkaupunki? Vaduz
Kuinka monta asukasta Liechtensteinilla on? Noin 38 000
Missä Liechtenstein sijaitsee? Länsi-Euroopassa, Sveitsin ja Itävallan välissä
Mitä kieltä Liechtensteinissa puhutaan? Saksaa
Onko Liechtenstein EU-jäsen? Ei, Liechtenstein ei ole EU-jäsen
Millainen on Liechtensteinin pinta-ala? Noin 160 neliökilometriä
Mikä on Liechtensteinin valuutta? Sveitsin frangi
Onko Liechtenstein riippuvainen Sveitsistä? Kyllä, Liechtenstein on taloudellisesti ja tulliliitossa Sveitsin kanssa
Kuinka monta kuntaa Liechtensteinissa on? 11
Mitä Liechtenstein tunnetaan erityisesti? Pankkisektorista ja veroparatiisista
Miten Liechtenstein saa tuloja? Pääasiassa pankkitoiminnasta ja verotuloista
Millainen on Liechtensteinin hallitusmuoto? Konstitutionaalinen monarkia
Mikä on Liechtensteinin kuninkaan nimi? Hänen korkeutensa Ruhtinas Hans-Adam II
Onko Liechtensteinissa merenrantaa? Ei, Liechtenstein on sisämaavaltio
Mitä Liechtensteinin lähialueisiin kuuluu? Vuoristoisia Alppeja ja Rein-joki
Onko Liechtensteinilla oma armeija? Kyllä, Liechtensteinilla on pienimuotoinen armeija
Mitä Liechtenstein on saavuttanut olympialaisissa? Yksi hopeamitali ja kaksi pronssimitalia
Onko Liechtensteinin kulttuuri lähempänä Sveitsin vai Itävallan kulttuuria? Liechtensteinin kulttuuri on lähempänä Itävallan kulttuuria
Kuinka paljon Liechtensteinin lippu muistuttaa Indonesian lippua? Hyvin paljon, Liechtensteinin lippu ja Indonesian lippu ovat hyvin samanlaiset
Mitä muita tunnettuja maailmanlaajuisia yrityksiä Liechtensteinissa sijaitsee? Hilti, Ivoclar Vivadent, Neutrik ja ThyssenKrupp Presta