Yleistä

Syyria on monipuolinen matkakohde, jossa yhdistyvät upeat historialliset nähtävyydet, kaunis luonto ja vieraanvarainen kulttuuri. Maa sijaitsee Lähi-idässä Välimeren rannalla ja se rajautuu Turkkiin, Irakiin, Jordaniaan ja Libanoniin. Syyria tarjoaa matkailijoilleen mielenkiintoisen sekoituksen vanhaa ja uutta sekä idän ja lännen vaikutteita.

Syyrian pääkaupunki on Damaskos, joka on yksi maailman vanhimmista jatkuvasti asutetuista kaupungeista. Damaskoksessa voi tutustua muun muassa upeaan Umayyad-moskeijaan ja antiikin Rooman aikaiseen Odeon-teatteriin. Maassa on myös muita historiallisia kaupunkeja, kuten Aleppo ja Palmyra, jotka tarjoavat hämmästyttäviä nähtävyyksiä ja arkkitehtuuria.

Luonnonystävät voivat nauttia Syyrian upeista maisemista. Maassa on muun muassa vuoristoa, aavikoita ja kauniita rannikkoalueita. Länsirannikolla sijaitseva Tartus on suosittu lomakohde, jossa voi nauttia kauniista hiekkarannoista ja Välimeren aalloista.

Kuvaus

Syyria on monipuolinen ja kaunis matkakohde, jossa yhdistyvät upea luonto, historialliset nähtävyydet sekä vieraanvarainen kulttuuri. Maassa on paljon tutkittavaa ja koettavaa niin aktiivilomailijoille, kulttuurin ystäville kuin luonnonkauneudesta nauttijoillekin.

Yksi Syyrian suurimmista vetonauloista on sen upeat historialliset nähtävyydet. Erityisesti kaupungit Aleppa ja Palmyra ovat täynnä antiikin ajan aarteita ja upeaa arkkitehtuuria. Vanhan kaupungin kujilla voi vaikuttaa siltä, että olisi aikamatkalla menneisyyteen. Palmyran rauniot puolestaan ovat maaginen paikka, jossa voi ihailla antiikin Rooman aikaisten monumenttien kauneutta.

Syyrian luonto tarjoaa myös upeita elämyksiä. Vuoristoinen alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet retkeilyyn ja patikointiin. Suositeltavia retkikohteita ovat esimerkiksi Anti-Lebanon-vuoret ja Tekouin luonnonsuojelualue.

Lisäksi Syyriassa voi nauttia upeista rannoistaan. Esimerkiksi kesäkaudella matkailijat voivat rentoutua ja nauttia Välimeren aalloista Latakian ja Tartuksen kaupungeissa.

Historia

Syyrian historia ulottuu tuhansien vuosien taakse ja alueella onkin ollut asutusta jo antiikin ajan alusta lähtien. Syyria on ollut tärkeä osa monia suuria imperiumeja, kuten Babylonia, Achaemenid Persian valtakuntaa ja antiikin Roomaa.

Rooman aikana Syyria oli yksi Rooman provinsseista ja sen merkitys oli suuri. Esimerkiksi tärkeä kaupunki Palmyra kukoisti tuolloin ja sen rauniot ovat edelleenkin vaikuttavia.

Myöhemmin Syyrian alueella oli mongolien ja ottomaanien valtakuntien vaikutusvaltaa. Toisen maailmansodan jälkeen alue joutui Ranskan vallan alle ja itsenäistyi vasta vuonna 1946.

Valitettavasti Syyria on ollut myös viime vuosina suuren konfliktin keskellä, joka on vaikuttanut maan kulttuuriperintöön ja matkailun kehittymiseen negatiivisesti. Konfliktiin liittyneet tuhot ja levottomuudet ovat aiheuttaneet matkustusvaroituksia ja maan matkailu on laskenut merkittävästi. On tärkeää seurata viranomaisten antamia matkustustiedotteita ja varmistaa matkan turvallisuus ennen matkalle lähtöä.

Liikkuminen

Syyriaan matkustaminen on viime vuosina ollut hankalaa poliittisen tilanteen vuoksi. Tällä hetkellä maan tilanne on edelleen epävakaa ja matkustus sinne ei ehkä ole suositeltavaa. Ennen matkaa onkin tärkeää seurata viranomaisten ulkoministeriön matkustustiedotteita ja ottaa huomioon mahdolliset matkustusrajoitukset ja muut turvallisuusohjeet.

Mikäli Syyriaan matkustaminen on turvallista, pääsee maahan yleensä lentäen. Lähin kansainvälinen lentokenttä on Damaskoksen kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Monet lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Syyriaan eri puolilta maailmaa.

Syyriassa on hyvä julkinen liikenneverkosto ja siellä on yleisesti ottaen turvallista matkustaa. Kaupungeissa on tarjolla takseja ja busseja, ja junayhteydet ovat myös käytössä. Syyrian tiet ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, mikä helpottaa liikkumista maassa.

Ruoka ja juoma

Syyrian ruoka on herkullista ja mausteista. Syyrian keittiö on tunnettu monipuolisista makuistaan ja raaka-aineiden runsaudesta. Suosittuja ruokia ovat esimerkiksi falafelit, hummus, tabbouleh-salaatti ja erilaiset grilliruoat.

Syyriassa syöminen on sosiaalinen tapahtuma ja ruokailuun panostetaan paljon aikaa ja vaivaa. Ateriat nautitaan yleensä yhdessä, ja ruokailijoille tarjotaan usein runsaita määriä erilaisia ruokalajeja.

Tyypillisiä juomia Syyriassa ovat arabialainen kahvi ja minttutee. Kahvia tarjoillaan usein makeutettuna ja se nautitaan pikkuhiljaa tapahtuman aikana. Minttutee on raikas ja virkistävä juoma, joka tarjoillaan yleensä kuumaan veteen liuenneesta minttuteepussista.

Lasten kanssa matkustaminen

Syyria voi olla haastava matkakohde lasten kanssa matkustettaessa. Maan poliittinen tilanne saattaa aiheuttaa turvallisuusriskejä ja tilanteen epävakaus voi vaikuttaa matkan sujuvuuteen. On tärkeää ottaa huomioon ulkoministeriön matkustustiedotteet ja saada tarvittavat rokotukset ennen matkalle lähtöä.

Lisäksi lasten kanssa matkustettaessa on hyvä huomioida ruokarajoitukset ja huolehtia riittävästä juomavedestä. Lämpö voi olla myös haaste, joten on tärkeää pakata mukaan riittävästi aurinkovoidetta ja muita aurinkosuojatuotteita.

Lasten kanssa matkustettaessa on hyvä suunnitella päivittäiset aktiviteetit etukäteen ja varata tarvittavat majoitukset ennen matkalle lähtöä. Varaudu myös odottamattomiin tilanteisiin ja muista ottaa mukaan riittävästi lääkkeitä sekä käsidesiä.

Hintataso

Syyrian hintataso on yleisesti ottaen edullinen. Vaikka maan poliittinen tilanne voi vaikuttaa matkailuun ja hintoihin, Syyriassa voi edelleen matkustaa budjettimatkailijanakin melko edullisesti.

Majoituksen hinnat vaihtelevat alueittain ja hotelliluokituksen mukaan. Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla myös kansainvälisiä hotelliketjuja, mutta myös edullisempia vaihtoehtoja on mahdollista löytää.

Ruoka ja juoma ovat yleensä edullisia Syyriassa. Paikalliset ravintolat tarjoavat maittavan ja edullisen aterian, johon kuuluu usein useita ruokalajeja. Ravintola-annosten hinnat voivat vaihdella paikkakunnittain ja ravintolasta riippuen.

Taksit ja joukkoliikenne ovat myös suhteellisen edullisia Syyriassa. Hinnat voi neuvotella etukäteen, ja on suositeltavaa käyttää virallisia takseja tai luotettavia taksipalveluja.

Syyriassa on hyvä muistaa pitää käteistä mukana, sillä monet paikalliset yritykset eivät hyväksy luottokortteja. On myös suositeltavaa vaihtaa rahaa paikalliselle valuutalle, sillä suurinta osaa paikallisista palveluista ja myymälöistä ei voi maksaa muulla valuutalla.

Syyria Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Syyria sijaitsee? Syyria sijaitsee Lähi-idässä Aasian ja Euroopan rajalla.
2. Mikä on Syyrian pääkaupunki? Syyrian pääkaupunki on Damaskos.
3. Mikä on Syyrian virallinen kieli? Syyrian virallinen kieli on arabia.
4. Mikä on Syyrian valuutta? Syyrian valuutta on Syyrian punta.
5. Miten Syyriaan pääsee matkustamaan Suomesta? Yleensä Syyriaan pääsee matkustamaan lentäen Helsingistä välilaskun kautta.
6. Onko Syyriassa turvallista matkustaa? Ei, Syyriassa ei ole turvallista matkustaa. Maassa on ollut sota ja konflikti vuodesta 2011 lähtien.
7. Mitä nähtävää Syyriassa on? Syyriassa on monia historiallisia nähtävyyksiä, kuten Palmyran rauniot ja Damaskoksen vanhakaupunki.
8. Miten turvallisuudesta huolehditaan Syyriassa? Syyriassa on useita valvontapisteitä ja tarkastuksia turvallisuuden varmistamiseksi.
9. Miten Syyrian ilmasto vaihtelee? Syyrian ilmasto vaihtelee kuivasta aavikosta Välimeren ilmastoon.
10. Minkä uskonnon enemmistö Syyriassa tunnustaa? Syyriassa suurin osa ihmisistä tunnustaa islamia.
11. Mikä on Syyrian kansalliseläin? Syyrian kansalliseläin on arabianhevoset.
12. Mikä on Syyrian kulttuurinen perintö? Syyriassa on rikas kulttuuriperintö, mukaan lukien taideteokset, musiikki ja keittiö.
13. Mikä on Syyrian talous perustunut ennen nykyistä konfliktia? Ennen nykyistä konfliktia Syyrian talous perustui maatalouteen, teollisuuteen ja öljyyn.
14. Kuinka paljon Syyrialla on asukkaita? Arviolta Syyriassa asuu noin 18 miljoonaa ihmistä.
15. Miten Syyriaan matkustamista voi seurata matkustusneuvonnasta? Syyriaan matkustamisen tilanteen voi seurata ulkoministeriön matkustustiedotteista.
16. Miten Syyriaan voi hakea viisumia? Ei suositella matkustamista Syyriaan. Viisumin hakuun kannattaa kääntyä lähimmän Syyrian suurlähetystön puoleen.
17. Minkälainen terveysriski Syyriassa on? Syyriassa voi esiintyä terveysriskejä, kuten tartuntatauteja ja puutteellista terveydenhoitojärjestelmää.
18. Onko Syyriassa hyvä julkinen liikenne? Syyriassa on jonkin verran julkinen liikenne, mutta sen toimivuus voi olla heikkoa nykyisen konfliktin vuoksi.
19. Miten kommunikaatio toimii Syyriassa? Matkapuhelinverkko ja internet voivat toimia, mutta sähkökatkojen vuoksi niiden käyttö voi olla rajallista.
20. Mitä turistin tulee ottaa huomioon Syyriassa vieraillessa? Turistin tulee ottaa huomioon maan turvallisuustilanne, välttää konfliktialueita ja noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.