Taiwan

Yleistä

Taiwan on saari Itä-Aasiassa, lähellä Kiinan rannikkoa. Se sijaitsee Tyynessä valtameressä ja sen naapurimaat ovat Kiina, Japani ja Filippiinit. Taiwan on tunnettu monipuolisesta luonnostaan, kiehtovasta kulttuuristaan ja ystävällisistä ihmisistään. Pääkaupunkina toimii Taipei, joka on moderni ja vilkas kaupunki. Taiwanin pinta-ala on noin 36 000 neliökilometriä, mikä tekee siitä suhteellisen pienen maan, mutta siitä huolimatta se tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa.

Kuvaus

Taiwan on monipuolinen matkakohde, joka sopii niin luontomatkailusta kiinnostuneille kuin kaupunkilomailijoillekin. Saari tarjoaa upeita maisemia vuorilta, vehreitä teeviljelmiä, koskemattomia rantoja ja moderneja kaupunkeja. Taiwanin kulttuuri on vahvasti kiinalaisvaikutteinen, mutta siinä on myös omia ainutlaatuisia piirteitä. Perinteinen taiwanilainen taide, musiikki ja tanssi ovat osa päivittäistä elämää ja matkailijalle tarjoutuu mahdollisuus tutustua näihin perinteisiin kulttuurimuotoihin.

Historia

Taiwanin historia ulottuu noin 6000 vuoden taakse. Alueella on ollut asutusta jo esihistorialliselta ajalta lähtien, ja se on ollut vaikutuksen alaisena useista eri kulttuureista, kuten kiinalaisesta, japanilaisesta ja hollantilaisesta. Taiwan kuului pitkään Kiinalle, mutta 1800-luvulla saarella käytiin kiinalaisten, japanilaisten ja eurooppalaisten siirtomaavaltioiden välisiä taisteluita. Vuonna 1945 Japanin toisen maailmansodan jälkeen antautuessa Taiwan palautettiin Kiinalle, mutta vuonna 1949 Kiinan kommunistinen puolue pakeni Taiwanille ja perusti siellä oman hallituksensa. Tämän seurauksena Taiwanista tuli käytännössä itsenäinen valtio, jota Kiina ei ole kuitenkaan tunnustanut.

Liikkuminen

Taiwanin liikkuminen on helppoa ja kätevää. Saarella on hyvin kehittynyt julkinen liikennejärjestelmä, johon kuuluu junia, busseja ja metroja. Junat ovat erityisen suosittuja ja ne tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden tutustua sekä suuriin kaupunkeihin että maaseudun upeisiin maisemiin. Bussit kuljettavat matkailijoita kaupungin sisällä ja myös paikasta toiseen. Metro on kätevä tapa kiertää suurkaupunkeja, kuten Taipei. Lisäksi Taiwanissa on helppoa liikkua taksilla, joka on edullinen ja turvallinen vaihtoehto. Saarelle saapuminen onnistuu useista eri maista lentämällä Taiwanin pääkaupunkiin Taipeihin.

Ruoka ja juoma

Taiwanilainen ruoka on herkullista ja monipuolista. Se perustuu pääosin riisiin, nuudeleihin, lihaan, kaloihin ja äyriäisiin sekä erilaisiin kasviksiin. Suosittuja ruokalajeja ovat esimerkiksi dumplingsit, kevätrullat, kalakeitto, leipäpuuro ja paistettu riisi. Taiwanilaiset rakastavat myös katukeittiötä, ja kaupungilla voi maistella lukuisia erilaisia herkkuja katuruokakojuista. Juomapuolella on suosittuja perinteisiä juomia kuten kuppi teetä ja bubble tea, joka on makea teejuoma maitopalleroilla.

Lasten kanssa matkustaminen

Taiwan on erinomainen matkakohde myös lasten kanssa matkustaville. Saarella on lukuisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, jotka sopivat koko perheelle. Esimerkiksi Taipei Zoo on suosittu kohde, jossa voi ihailla erilaisia eläimiä ja eläintarhassa on myös useita lasten leikkipaikkoja. Lasten kanssa kannattaa myös tutustua ympäröiviin luontokohteisiin, kuten vuoristoihin ja rannoille, joissa voi harrastaa erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja. Lisäksi Taiwanissa on erilaisia huvipuistoja, vesipuistoja ja teemapuistoja, jotka tarjoavat viihdykettä koko perheelle.

Hintataso

Taiwanin hintataso on hieman edullisempi kuin esimerkiksi Pohjoismaissa, mutta hieman kalliimpi kuin monissa muissa Itä-Aasian maissa. Ruoka ja juoma ovat yleisesti ottaen edullisia, erityisesti katukeittiöissä ja pienissä ravintoloissa. Julkisen liikenteen hinnat ovat kohtuullisia ja taksilla liikkuminenkin on melko edullista. Majoituksen hinnat vaihtelevat suuresti riippuen luokasta ja sijainnista. Myös matkustuspäivät vaikuttavat hintoihin, sillä sesonkiaikoina hinnat voivat nousta huomattavasti. Matkailijan kannattaa budjetoida noin 40-60 euroa päivässä, riippuen omista tarpeista ja matkailutavoista.

Taiwan Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Taiwanin pääkaupunki? Taipein
Mikä on Taiwanin virallinen kieli? Mandariinikiina
Mitä uskontoja Taiwanissa harjoitetaan? Buddhalaisuus, taoismi, kristinusko
Onko Taiwan itsenäinen valtio? Taiwanilla on oma hallinto, mutta Kiina ei tunnusta sitä itsenäiseksi valtioksi
Mikä on Taiwanin kansalliskukka? Kirsikankukka
Mitä perinteisiä ruokia Taiwanissa tarjotaan? Taiwanilainen keitto (beef noodle soup), dim sum, mango sticky rice
Mikä on Taiwanin valuutta? Taiwanin uusi dollari (TWD)
Mitä nähtävyyksiä Taiwanissa kannattaa käydä? Taipein 101 -rakennus, Taroko Gorgen kansallispuisto, Sun Moon Lake
Mikä on Taiwanin väkiluku? Noin 24 miljoonaa
Kuinka suuri Taiwanin pinta-ala on? Noin 36 000 neliökilometriä
Voiko Taiwanista käydä päiväretkellä Kiinaan? Ei, mutta Kiinaan pääsee lentäen tai lautalla Taipeista
Milloin on parasta matkustaa Taiwanissa? Maalis-toukokuu ja syys-marraskuu, kun sää on viileämpi ja kuivempi
Tarvitaanko Taiwanissa viisumia? Riippuu matkan kestosta ja kansalaisuudesta, mutta useimmat matkailijat voivat matkustaa viisumivapaasti
Mitä kiinnostavaa Taiwanin luonnossa on? Suojelualueita, vuoria, vesiputouksia, rantoja
Kuuluuko Taiwan Euroopan unioniin? Ei, Taiwan ei ole osa Euroopan unionia
Mitä kiinnostavaa taiwanilaiset juhlivat? Lunarin uusi vuosi, Mid-Autumn Festival, Dragon Boat Festival
Mikä on Taiwanin kansallispäivä? 10. lokakuuta
Pitäisikö Taiwanissa juoda hanavettä? Ei, hanavettä ei yleensä suositella juotavaksi. Pullovettä on saatavilla.
Mitä muuta voi ostaa Taiwanista? Taiwanin tee, puukäsityöt, elektroniikka, vaatteet
Onko Taiwanissa turvallista matkustaa? Kyllä, Taiwan on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde