Latvia

Yleistä

Latvia on pieni Itämeren rannalla sijaitseva maa, jolla on paljon tarjottavaa matkailijoille. Maan luonto on monipuolinen ja kaunis, ja sen kaupungit tarjoavat sekä historiallisia että moderneja nähtävyyksiä. Latvia on täynnä keskiaikaisia linnoja ja kirkkoja, mutta samalla se on myös tunnettu vilkkaista taidemuseoistaan ja teattereistaan.

Latvian pääkaupunki on Riika, joka on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Kaupungin vanhassakaupungissa voi vaeltaa kapeilla kujilla ja ihailla upeita historiallisia rakennuksia. Riika on myös kuuluisa jugend-arkkitehtuuristaan, joka tekee kaupungin katukuvasta ainutlaatuisen.

Latvian matkailijat voivat myös nauttia kauniista ja rauhallisista rannoistaan. Maassa on lukuisia hiekkarantoja, joissa voi rentoutua ja nauttia auringosta kesäisin. Latvian rantaviiva kattaa yli 500 kilometriä pitkän kaistaleen ja sitä reunustavat upeat mäntymetsät.

Kuvaus

Latvia on rikas kulttuuriperinnöstään, johon kuuluvat muun muassa kansanperinteet, taidemusiikki ja kansantanssi. Maassa järjestetään myös useita festivaaleja ja tapahtumia ympäri vuoden, joten matkailija voi helposti osallistua paikalliseen kulttuuriin.

Latvian luonto on myös ainutlaatuinen. Maassa on neljä kansallispuistoa, joissa voi patikoida, pyöräillä ja nauttia kauniista maisemista. Latvian metsät ovat täynnä villieläimiä, kuten karhuja, susia ja majavia, ja ne tarjoavat upeat mahdollisuudet retkeilyyn ja eläimistön tarkkailuun.

Latvian ruokakulttuuri on myös monipuolinen ja herkullinen. Maan perinneruokia ovat muun muassa ruisleipä, hapankaali, katkarapuleipä ja mämmin kalakeitto. Lisäksi Latviassa valmistetaan erilaisia leivonnaisia ja makeisia, kuten piparkakkuja ja honey cakes -hunajaleivoksia.

Historia

Latvian historia ulottuu useiden vuosisatojen taakse. Maa on ollut osa niin Ruotsin, Venäjän kuin Puolan-Liettuankin valtakuntia. Itsenäisenä valtiona Latvia on ollut olemassa vasta vuodesta 1918 lähtien, kun se itsenäistyi Venäjän vallankumouksen seurauksena.

Latvian itsenäisyys ei kuitenkaan kestänyt kauan, sillä maa joutui toisen maailmansodan aikana Neuvostoliiton miehityksen alle ja myöhemmin Neuvostoliittoon kuuluvaksi osaksi. Latvia julistautui jälleen itsenäiseksi vasta 1991, kun Neuvostoliitto hajosi.

Neuvostokaudella Latvia kärsi suuresti taloudellisesta taantumasta ja poliittisesta sortovaiheesta. Itsenäistymisensä jälkeen maa on kuitenkin kehittynyt nopeasti ja nykyään se onkin yksi Itä-Euroopan vauraimmista maista.

Liikkuminen

Latviaan matkustaminen on helppoa, sillä maahan pääsee lentäen suoraan useista eurooppalaisista kaupungeista. Suurin kansainvälinen lentoasema sijaitsee Riiassa, ja sieltä on hyvät yhteydet maan muihin kaupunkeihin ja matkailukohteisiin. Lisäksi maasta löytyy myös hyvä rautatieverkosto, joka kattaa suuren osan maasta.

Itse maassa liikkuminen on myös vaivatonta. Julkinen liikenne toimii hyvin, ja kaupungeissa on hyvin toimiva bussi- ja raitiovaunujärjestelmä. Lisäksi maassa on runsaasti taksipalveluita, jotka ovat melko edullisia verrattuna muihin eurooppalaisiin maihin.

Turvallisuus on myös yksi Latvian vahvuuksista. Maa on yksi Euroopan turvallisimmista matkakohteista, ja siellä voi liikkua lähes kaikkialla ilman pelkoa rikollisuudesta. Kuitenkin matkailijoiden tulee aina noudattaa tavanomaista varovaisuutta ja pitää huolta arvoesineistään.

Ruoka ja juoma

Latvian ruokakulttuuri on pitkään perustunut maan luonnon antimien hyödyntämiseen. Latvialaiset ovat tottuneet syömään paljon viljaa, erityisesti ruisleipää, joka on yksi maan perinteisistä ruokalajeista. Maassa valmistetaan myös paljon kalaa, erityisesti lohta, ahventa ja taimenta.

Latvialaiset ovat myös suuria viinin ystäviä. Maan viinintuotanto on kehittynyt viime vuosina huomattavasti, ja Latviassa valmistetaankin laadukkaita valko- ja punaviinejä. Lisäksi maasta löytyy myös useita pieniä olutpanimoita, joista valmistetaan perinteistä latvialaista olutta.

Ruokailutapoja Latviassa ovat erityisesti aamiaisella tarjottavat petejä, jotka ovat perinteisesti jälkiruokia, mutta niitä tarjoillaan myös aamiaisella. Petenä voi olla makea tai suolainen, ja se voi sisältää marjoja, hedelmiä, jogurttia tai jopa sieniä. Latvialaiset nauttivat ruoan kanssa yleensä viiniä tai latvialaista olutta.

Lasten kanssa matkustaminen

Latvia on loistava matkakohde myös lapsiperheille. Maasta löytyy paljon tekemistä ja nähtävää kaikenikäisille lapsille. Riiassa sijaitsee useita lastenmuseoita, leikkipuistoja ja puistoalueita, jotka tarjoavat runsaasti aktiviteetteja lapsille. Lisäksi maasta löytyy useita eläinpuistoja ja akvaarioita, joissa lapset voivat tutustua paikalliseen eläimistöön.

Lasten kanssa matkustettaessa on hyvä ottaa huomioon myös terveysasiat. Latviaan matkustettaessa on suositeltavaa varmistaa, että lapsilla on voimassa olevat rokotukset ja tartuntatautien ennaltaehkäisyä koskevat suositukset. Maassa on myös hyvä terveydenhuoltojärjestelmä, joka tarjoaa lapsiperheille tarvittaessa hoitoa ja apua.

Hintataso

Latvian hintataso on yleisesti ottaen edullisempi kuin monissa muissa eurooppalaisissa maissa. Majoitus, ruoka ja juoma sekä julkiset liikennevälineet ovat huomattavasti halvempia kuin esimerkiksi Suomessa tai Ruotsissa. Matkailijan kannattaa hyödyntää erilaisia tarjouksia ja alennuksia, joita maasta löytyy runsaasti.

Latviassa voi myös tehdä edullisia ostoksia, sillä maasta löytyy useita suuria ostoskeskuksia ja outlet-myymälöitä. Erityisen edullista on ostaa paikallisia tuotteita, kuten käsitöitä, tekstiilejä ja lähiruokaa. Lisäksi matkailija voi hyödyntää erilaisia maksukortteja ja valuutanvaihtopalveluita, joita on tarjolla lähes jokaisessa suuremmassa kaupungissa.

Latvia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Latvia UKK


Latvia UKK

Kysymys Vastaus
Mikä on Latvian pääkaupunki? Riika
Mikä on Latvian virallinen kieli? Latvia
Kuuluuko Latvia Euroopan unioniin? Kyllä
Mikä on Latvian valuutta? Euro
Mitä aikavyöhykettä Latvia kuuluu? Itä-Euroopan aikavyöhyke (EET)
Onko Latvia merellinen maa? Kyllä, siitä suuret osat sijaitsevat Itämeren rannalla
Mitä muita kieliä Latviaa puhutaan? Useita, kuten venäjä ja liettua
Kuinka monta asukasta Latviassa on? Noin 1,9 miljoonaa
Mitä uskontoja Latviassa on? Eniten on luterilaisia ja katolilaisia, mutta myös muita uskontoja
Mitä perinteisiä ruokia Latviassa syödään? Jotkut perinteiset ruokia ovat ruisleipä (rupjmaize), pekoni hapankaalin kanssa (piragi), hapatettu kerma ja pellavansiemenöljy (skābais krējums), raskas kerma (biezpiena sieriņš) ja mustikkarahka (maizes zupa)
Mitä nähtävää Riikassa on? Riikassa voi vierailla esimerkiksi Riian linnoituksessa, Riian Tuomiokirkossa, Riian keskiaikaisessa Vanhassakaupungissa, Jugenda-arkkitehtuurin alueella sekä useissa museoissa ja taidegallerioissa
Mitä aktiviteetteja Latviassa voi harrastaa? Latviassa voi harrastaa esimerkiksi luontoretkeilyä, pyöräilyä, melontaa, kalastusta, hiihtoa, saunomista ja kylpylähoitoja
Mistä Latviassa tunnetaan? Latviasta tunnetaan muun muassa sen luonnonkauniit maisemat, keskeinen sijainti Baltian maissa, kulttuuriperintö, musiikki ja tanssi
Kuinka kauan lentomatka Suomesta Latviaan kestää? Lentomatka Suomesta Latviaan kestää noin 1-2 tuntia riippuen lennon reitistä ja tyyppistä
Tarvitseeko Latviaan passin? Matkailijat Suomesta tarvitsevat passin matkustaessaan Latviaan
Tarvitseeko Latviaan viisumin? Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Latviaan lyhyille matkoille (alle 90 päivää)
Mitä tulisi ottaa huomioon matkustettaessa Latviaan? Matkailijoiden tulisi ottaa huomioon esimerkiksi matkustusasiakirjat, valuutta, matkavakuutus, terveysasiat, sääolot ja mahdolliset matkustusrajoitukset
Kuinka paljon matkabudjetti Latviaan kannattaa varata? Matkabudjetti riippuu matkailijan omista preferensseistä ja matkan kestosta, mutta suuntaa-antavasti Latviaan kannattaa varata noin 50-100 euroa päivässä hotellimajoituksineen ja ruokailuineen
Mitä matkamuistoja Latviasta kannattaa ostaa? Matkamuistoja Latviasta voi ostaa esimerkiksi perinteisiä käsitöitä, kuten puu- ja villatuotteita, koruja, tekstiilejä, maalauksia ja muita taide-esineitä sekä paikallisia elintarvikkeita, kuten hunajaa ja leivonnaisia
Mitä terveisiä haluaisit lähettää Latvian vierailijoille? Toivotamme kaikille Latvian vierailijoille ikimuistoisia elämyksiä ja mukavaa matkaa!