Liettua

Yleistä

Liettua on Itämeren rannalla sijaitseva Baltian maa, joka tarjoaa matkailijoilleen monipuolisia elämyksiä. Liettua on pieni maa, mutta siitä huolimatta sieltä löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Maan pääkaupunki Vilna on vilkas ja moderni kaupunki, jossa voi tutustua niin historiallisiin nähtävyyksiin kuin vilkkaaseen kulttuurielämäänkin. Luontomatkailijat puolestaan voivat lähteä tutustumaan Liettuan kauniisiin kansallispuistoihin ja järvialueisiin.

Liettua tarjoaa matkailijoilleen myös mielenkiintoisen sekoituksen eri kulttuureja ja historiaa. Maata ovat vaikuttaneet niin muinaiset balttilaiset heimot, saksalaiset ritarikunnat, venäläiset kuin puolalaisetkin. Tämä näkyy niin Liettuan ruokakulttuurissa kuin arkkitehtuurissakin.

Kuvaus

Liettua on monipuolinen matkakohde, jossa yhdistyvät kauniit maisemat, historialliset nähtävyydet, herkullinen ruoka ja ystävälliset ihmiset. Matkailijoiden suosima kohde on Vilnan vanhakaupunki, joka on Unescon maailmanperintökohde. Vanhakaupunki on täynnä kauniita keskiaikaisia rakennuksia ja historiallisia nähtävyyksiä, kuten Vilnan katedraali ja Gediminaksen linna.

Luontomatkailusta kiinnostuneet voivat suunnata Liettuan kansallispuistoihin, joista suosituimpia ovat Aukštaitijan ja Kuršių nerijan kansallispuistot. Näissä puistoissa voi patikoida metsissä ja tutustua paikalliseen eläimistöön ja kasvistoon. Myös Liettuan järvet ja rannikko tarjoavat upeita maisemia ja mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin, kuten veneilyyn ja kalastukseen.

Liettuassa on myös rikas kulttuuriperintö, jota voi tutustua esimerkiksi erilaisilla festivaaleilla ja tapahtumilla. Maassa järjestetään vuosittain lukuisia musiikkitapahtumia, teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä. Lisäksi Liettuassa on useita museoita, joissa voi oppia lisää maan historiasta ja kulttuurista.

Historia

Liettuan historia ulottuu aina neoliittiselle kaudelle asti, ja maa on ollut osa niin Venäjän keisarikuntaa, Puolaa kuin Neuvostoliittoakin. Liettua sai itsenäisyytensä vuonna 1918, mutta menetti sen toisen maailmansodan aikana. Vuonna 1990 Liettua kuitenkin julistautui jälleen itsenäiseksi ja on nykyään Euroopan unionin ja Naton jäsen.

Liettuassa on paljon nähtävyyksiä, jotka kertovat maan rikkaasta historiasta. Yksi tärkeimmistä historiallisista nähtävyyksistä on Trakain linna, joka oli aikoinaan Liettuan suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Linna sijaitsee kauniilla paikalla Galve-järven rannalla ja tarjoaa upeita näkymiä ympäröivään luontoon.

Liettuan historia näkyy myös maan kulttuurissa ja ruokaperinteissä. Esimerkiksi liettualainen kansanmusiikki ja kansantanssi ovat edelleen elossa, ja niitä voi kuulla ja nähdä erilaisilla tapahtumilla ympäri maata. Perinteinen liettualainen ruoka puolestaan on yksinkertaista, mutta maukasta. Suosittuja liettualaisia ruokia ovat muun muassa cepelinai (perunajauhoista tehtyjä palloja, jotka on täytetty lihalla tai juustolla), kugelis (perunalaatikko) ja šaltibarščiai (kylmä punajuurikeitto).

Liikkuminen

Liettuassa liikkuminen on helppoa ja vaivatonta, ja maan eri kohteet ovat hyvin saavutettavissa. Vilnaan pääsee kätevästi lentäen, ja kaupungista on hyvät junayhteydet eri puolille maata. Joukkoliikenteen hinnoittelu on edullista, ja esimerkiksi bussimatka Vilnasta Kaunasiin kestää noin kaksi tuntia ja maksaa muutaman euron.

Kaupunkien sisällä liikkuminen on myös helppoa, ja kaupunkien keskustoissa voi liikkua kävellen. Lisäksi kaupungeissa on hyvä julkinen liikenneverkosto, joka kattaa bussi- ja raitiovaunulinjat. Taksilla matkustaminen on myös edullista verrattuna muihin eurooppalaisiin kaupunkeihin.

Jos haluaa tutustua maaseudun kauniisiin maisemiin ja kansallispuistoihin, kannattaa harkita auton vuokraamista. Liettuan tiestö on hyvässä kunnossa ja liikenne on rauhallista, joten autolla liikkuminen on turvallista ja helppoa.

Ruoka ja juoma

Liettuassa ruoka on tärkeä osa kulttuuria, ja paikallinen ruokaperinne on saanut vaikutteita niin Venäjältä, Puolasta kuin Saksastakin. Liettuan ruoka on usein runsasta ja maistuvaa, ja siihen kuuluu yleensä runsaasti perunaa, lihaa, viljaa ja maitotuotteita.

Perinteisiä liettualaisia ruokia ovat esimerkiksi cepelinai, kugelis, šaltibarščiai sekä myös paljon erilaisia paikallisia kalatuotteita, kuten savustettua lohta ja silakkaa. Ruokaa voi nauttia esimerkiksi perinteisissä tavernoissa tai maaseututaloissa, joissa tarjoillaan perinteisiä liettualaisia ruokia.

Liettualaiset juomat puolestaan ovat yleensä olutta, viiniä tai samaan tapaan kuin Venäjällä ja muissa Itä-Euroopan maissa, usein myös vodkaa. Liettuasta voi löytää myös erilaisia artisan-olutlajikkeita ja pienpanimoita, ja oluen ystävälle maan olutvalikoima tarjoaa varmasti mielenkiintoisia makuelämyksiä.

Lasten kanssa matkustaminen

Liettua on hyvä ja turvallinen matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa. Liettuan kaupungeissa ja suurimmissa matkailukohteissa on hyvät palvelut lapsiperheille, ja esimerkiksi hotellit tarjoavat usein erilaisia perhesviittejä ja huoneita, joissa on tilaa myös lapsille.

Liettuassa on myös paljon erilaisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä lapsille, kuten eläintarhoja, huvipuistoja ja vesipuistoja. Maassa voi myös tehdä retkiä luontoon ja tutustua esimerkiksi metsäpoluilla ja kansallispuistoissa.

Liettualaiset ovat yleisesti ottaen perhekeskeistä ja ystävällistä kansaa, joten lapsia otetaan hyvin huomioon ja heidän tarpeensa huomioidaan eri tilanteissa. Liettuassa on myös hyvä ja turvallinen sairaanhoidon järjestelmä, joten mahdolliset sairaustapaukset eivät aiheuta suuria ongelmia.

Hintataso

Liettuan hintataso on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin Suomessa. Ruoka, ravintolat ja joukkoliikenne ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi päivällinen ravintolassa voi maksaa noin 10-15 euroa per henkilö, ja joukkoliikenne on edullista ja hyvin saatavilla.

Hintataso vaihtelee hieman eri kaupunkien ja matkailukohteiden välillä, ja suurimmissa kaupungeissa hinnat voivat olla hieman korkeammat kuin maaseudulla. Myös turistikohteissa hinnat voivat olla korkeammat kuin paikallisissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Yleisesti ottaen Liettua on kuitenkin edullinen matkakohde, ja siellä voi nauttia hyvästä ruoasta, mukavista majoituksista ja mielenkiintoisista aktiviteeteista kohtuulliseen hintaan. Matkaan kannattaa kuitenkin varata riittävästi käteistä rahaa, sillä korttimaksaminen ei välttämättä ole kaikkialla Liettuassa yhtä yleistä kuin Suomessa.

Liettua Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Liettuan pääkaupunki? Vilna
2. Millä kielellä liettualaiset puhuvat? Liettua
3. Mikä on Liettuan valuutta? Euro
4. Missä sijaitsee Liettuan korkein vuori? Aukstojas
5. Mikä on Liettuan kansallisruoka? Cepelinai (perunarieska)
6. Milloin Liettua sai itsenäisyyden Neuvostoliitosta? 1990
7. Minkä maan naapurissa Liettua sijaitsee? Latvia, Valko-Venäjä, Puola ja Venäjä
8. Mikä on Liettuan suurin järvi? Plateliai-järvi
9. Milloin Liettua liittyi Euroopan unioniin? 2004
10. Mikä on Liettuan kansallislintu? Vuorihemppo
11. Kuinka monta maailmanperintökohdetta Liettuassa on? 4
12. Mikä on Liettuan kansalliskukka? Ruusu
13. Mitä kieltä liettualaiset opiskelevat koulussa toisena kielenä? Englanti
14. Kuka on Liettuan nykyinen presidentti? Gitanas Nausėda
15. Minkä uskonnon enemmistö Liettuassa tunnustaa? Katolisuus
16. Mikä on Liettuan kansalliseläin? Susi
17. Missä Liettuassa sijaitsee upea dyynialue? Kuršių Nerija
18. Minkä maan hallintaan Liettua kuului ennen itsenäistymistään? Neuvostoliitto
19. Mikä on Liettuan kansallismarja? Puolukka
20. Mikä on Liettuan kansallistaiteilija? Mikalojus Konstantinas Čiurlionis