Guinea

Yleistä

Guinea on Länsi-Afrikan valtio, joka sijaitsee Atlantin valtameren rannikolla. Sen naapurimaat ovat Guinea-Bissau, Senegal, Mali, Sierra Leone, Liberia ja Norsunluurannikko. Guinea on rikas kulttuurihistoriastaan ja maan luonnonkauneudesta löytyy lukuisia nähtävyyksiä. Maassa asuu noin 12 miljoonaa ihmistä, ja valtaosa heistä on muslimeja. Sekä ranska että useita paikallisia kieliä puhutaan maassa.

Guineassa voi nauttia upeasta trooppisesta ilmastosta, joka on erityisen suotuisa rannikon tuntumassa. Maan sisäosiin mentäessä ilmasto muuttuu haikeimmaksi ja viileämmäksi, mutta tarjoaa edelleen upeita kokemuksia. Guinea on myös hyvä kohde esimerkiksi luontomatkailulle, sillä siellä on monia kansallispuistoja ja ekosysteemejä, joissa voi nähdä lukuisia eläinlajeja ja kasvistoa.

Kuvaus

Guinea tarjoaa matkailijoille monenlaisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Matkustaja voi tutustua maan pääkaupunkiin Conakryyn, jossa voi vierailla esimerkiksi ranskalaistyylisissä kahviloissa ja ravintoloissa, käydä paikallisilla toreilla sekä tutustua kansallismaailmanperintökohteeseen, Nigerjoen kansallispuistoon. Maisemallisesti upeita kohteita ovat esimerkiksi Fouta Djallonin vuoristoalue sekä Guinean saarten paratiisirannat. Lisäksi metsissä ja kansallispuistoissa voi kokea aitoa afrikkalaista luontoa.

Guinean kulttuuri on rikas ja monimuotoinen. Matkailijat voivat tutustua paikalliseen käsityöhön, musiikkiin ja tanssiin. Myös perinteiset rumpuryhmät ja festivaalit tarjoavat ikimuistoisia hetkiä. Guinealaiset ovat ylpeitä perinteistään ja suhtautuvat vieraisiin ystävällisesti.

Historia

Guinean alueella on ollut asutusta tuhansien vuosien ajan, ja sen historia ulottuu aina esihistorialliselle ajalle asti. Guinea oli keskeinen osa Länsi-Afrikan historiallisia imperiumeja, kuten Ghanan, Malin ja Songhain valtakuntia. Eurooppalaiset kauppiaat saapuivat alueelle 1400-luvulla ja vuonna 1890 Ranska miehitti alueen ja teki siitä osan Ranskan Länsi-Afrikkaa. Guinea itsenäistyi Ranskasta vuonna 1958 ja Ahmed Sékou Tourésta tuli maan ensimmäinen presidentti. Hänen valtakaudellaan Guinea joutui totalitaristisen ja autoritaarisen hallinnon alaiseksi.

Vuonna 1984 Sékou Touré kuoli ja hänen seuraajakseen nousi Lansana Conté. Contén hallitessa maa avautui enemmän ulkomaailmaan ja kohti demokratiaa. Contén kuoleman jälkeen maassa on ollut poliittista epävakautta, ja nykyinen presidentti Alpha Condé on ollut vallassa vuodesta 2010. Guinea on pyrkinyt kehittämään talouttaan luonnonvarojen, kuten bauksiitin, kullan ja timanttien avulla.

Liikkuminen

Saapuminen Guineaan on mahdollista lentäen. Guinean suurin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Conakryn pääkaupungissa. Maan sisällä liikkuminen onnistuu parhaiten taksin tai vuokra-auton avulla. Tiet ovat usein huonokuntoisia, joten matkanteko voi olla hidasta. Julkisen liikenteen vaihtoehdot ovat rajoitetut, mutta minibussit ja tuktukit ovat yleisiä kaupungeissa. Maaseudulla etenkin sadekaudella liikkuminen voi olla haastavaa.

Guinean rikkaiden luonnonvarojen vuoksi kaivospuistoja ja ekokeskuksia on alkanut ilmestyä ympäri maata. Nämä alueet ovat suosittuja turistien keskuudessa, ja useissa kansallispuistoissa on tarjolla myös opastettuja retkiä.

Ruoka ja juoma

Guinealainen ruoka on monipuolista ja kiehtovaa. Tyypillisiä ruokalajeja ovat esimerkiksi jollof-riisi (paikallinen versio yhden potin riisiruoasta), fufu (puikuloitu maniokista valmistettu ruoka), grillaus ja erilaiset keitot. Paikallinen ruoka on yleensä mausteista ja tarjoillaan usein tulisen pippurikastikkeen kanssa. Jälkiruokina voi nauttia esimerkiksi hedelmiä tai makeita paikallisia leivonnaisia.

Guinea tunnetaan myös hyvistä kahviloista ja paikallisista kahvijuomista. Yksi tunnettu guinealainen juoma on Attaya, joka on makea vihreä tee, joka valmistetaan perinteisessä attayapannussa. Tätä teen nauttimistapahtumaa pidetään yleensä erityisen tärkeänä ja siihen liittyy sosiaalisia rituaaleja.

Lasten kanssa matkustaminen

Guineassa matkustaminen lasten kanssa voi olla haastavaa johtuen maan infrastruktuurin puutteista ja terveysriskeistä. Maaseudulla on usein huonoja tieyhteyksiä ja terveydenhuolto voi olla ala-arvoista. Lisäksi sadekausi voi aiheuttaa hankaluuksia liikkumiselle.

Maassa on kuitenkin myös paikkoja, joissa lapsille voi olla paljon nähtävää ja koettavaa. Esimerkiksi Guinea Happyland on teemapuisto, jossa on erilaisia hauskoja aktiviteetteja koko perheelle. Jotkut kansallispuistot voivat myös tarjota lapsille elämyksiä, kuten eläinten tarkkailua ja luonnon nähtävyyksiä.

Lasten kanssa matkustettaessa on tärkeää huolehtia hygieniasta ja terveydestä. Vesi kannattaa aina keittää tai desinfioida ennen juomista, ja lapset kannattaa varustaa sopivalla ja riittävällä vaatetuksella.

Hintataso

Guineassa hintataso on yleisesti ottaen edullinen. Maan valuutta on Guinean frangi, ja eurot voi vaihtaa paikallisiksi rahoiksi paikallisissa pankeissa ja valuutanvaihtopisteissä. Suurimmissa kaupungeissa on myös pankkiautomaatteja, joissa voi nostaa rahaa kansainvälisillä luottokorteilla.

Hotellien hinnat vaihtelevat laidasta laitaan, mutta yleisesti ottaen majoitus on kohtuuhintaista. Paikallista ruokaa ja juomaa saa edullisesti pienistä ravintoloista ja toreilta. Matkustaminen, aktiviteetit ja ostokset voivat kuitenkin olla kalliimpia, varsinkin jos on tarvetta vuokra-autolle tai omalle kuljettajalle. On myös hyvä huomata, että turistialueilla hinnat saattavat olla korkeampia kuin muualla maassa.

Guinea Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Guinea? Guinea on valtio Länsi-Afrikassa.
Mitä kieltä Guineassa puhutaan? Pääkieli Guineassa on ranska.
Mikä on Guinean pääkaupunki? Pääkaupunki on Conakry.
Miten matkustaa Guineaan? Guineaan voi matkustaa lentäen tai maateitse naapurimaista.
Tarvitaanko viisumi Guineaan? Useimmat matkustajat tarvitsevat viisumin matkustaessaan Guineaan.
Onko Guinea turvallinen matkakohde? Guinea voi olla poliittisesti epävakaassa tilanteessa, joten matkustajien tulee olla varuillaan ja seurata paikallisia uutisia.
Mikä on Guinean valuutta? Guinean valuutta on Guinean frangi (GNF).
Onko Guinea köyhä maa? Kyllä, Guinea on yksi maailman köyhimmistä maista.
Mitä nähtävää Guinea tarjoaa? Guinea tarjoaa luonnonkauniita maisemia, kansallispuistoja ja afrikkalaista kulttuuria.
Missä voi majoittua Guineassa? Guineasta löytyy hotelleja ja majataloja eri hintaluokissa.
Mikä on paras aika vierailla Guineassa? Paras aika vierailla Guineassa on kuivana kautena, joka kestää marraskuusta huhtikuuhun.
Millaisia perinteisiä ruokia Guineassa tarjoillaan? Guineassa tarjoillaan esimerkiksi riz gras -riisiruokaa ja mafé-pähkinäkastiketta.
Mitä muistaa matkustaessa Guineaan? Matkustaessa Guineaan kannattaa ottaa mukaan hyttyskarkote, rokotukset ja aurinkosuoja.
Tarvitseeko Guineaan ottaa mukaan adapterin? Guineassa käytetään sähköliitännössä 220 voltin vaihtovirtaa ja C- ja F-tyypin pistokkeita, joten adapteri voi olla tarpeen.
Mitä aktiviteetteja Guineassa voi harrastaa? Guineassa voi harrastaa esimerkiksi vaellusta, uintia ja lintubongailua.
Onko Guineassa hyvät ostosmahdollisuudet? Guineasta voi ostaa paikallisia käsitöitä, kuten koruja ja tekstiilejä.
Tarvitaanko Guineassa rokotuksia? Matkustajien suositellaan rokottautuvan muun muassa hepatiittia, keltakuumetta ja lavantautia vastaan ennen matkaa Guineaan.
Minkälainen on ilmasto Guineassa? Guineassa vallitsee trooppinen ilmasto, joka on kostea ja lämmin läpi vuoden.
Tarvitseeko Guineassa juomaveden suodattaa tai keittää? Koska juomaveden laatu voi vaihdella, on suositeltavaa suodattaa tai keittää juomavesi Guineassa ennen kulutusta.
Millaisia eläimiä Guineasta voi bongata? Guineassa voi bongata esimerkiksi gorilloja, leijonia, kirahveja ja antilooppeja.