Itävalta

Yleistä

Itävalta on keskeisellä paikalla Euroopassa sijaitseva Alppien ympäröimä maa. Sen naapurimaita ovat Saksa, Sveitsi, Italia, Slovenia, Unkari, Slovakia ja Tšekki. Itävallassa asuu noin 8,9 miljoonaa ihmistä, ja sen pääkaupunki on Wien. Maa on kuuluisa upeista vuoristomaisemistaan, historiallisista linnoistaan ja maailmankuulusta musiikistaan.

Itävalta tarjoaa matkailijoille monipuolisia mahdollisuuksia luontoretkille, urheilulajeihin, kulttuuritapahtumiin ja rentoutumiseen kylpylöissä. Maassa on myös useita UNESCO:n maailmanperintökohteita, kuten Wienin historiallinen keskusta, Hallstattin järvi ja Dolomiitit.

Kuvaus

Itävalta on kuuluisa Alppien upeista maisemistaan. Maan pinta-alasta noin 62 prosenttia on vuoristoista. Alppien lisäksi Itävallassa on myös muita upeita luontokohteita, kuten järvialueita ja kauniita laaksoja. Kesällä matkailijat voivat patikoida ja kiipeillä vuorilla, veneillä järvillä ja tutustua viehättäviin pikkukaupunkeihin. Talvella Itävalta houkuttelee laskettelun ja lumilautailun harrastajia sekä tarjoaa hienot puitteet lumikenkäilyyn ja luisteluun.

Itävalta on myös tunnettu rikkaasta kulttuuristaan. Wolfgang Amadeus Mozartin, Franz Schubertin ja Johann Straussin kaltaiset kuuluisat säveltäjät ovat kotoisin Itävallasta. Musiikki kuuluu vahvasti itävaltalaiseen elämänmenoon, ja matkailijat voivat nauttia klassisesta musiikista opiskelijakonserteissa, oopperoissa ja konserttisaleissa.

Historia

Itävallan historia ulottuu aina varhaiselle keskiajalle asti. Alussa maa oli osa Rooman valtakuntaa ja sitä seuranneita eri valtakuntia, kuten Baierin herttuakuntaa ja Itä-Frankkien valtakuntaa. Myöhemmin Itävalta oli osa Pyhää Rooman valtakuntaa ja Habsburgien hallitsemaa Itävalta-Unkaria.

Itävallan moderni historia alkoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun maa menetti suuren osan alueistaan ja se jaettiin useisiin pienempiin valtioihin. Toisen maailmansodan aikana Itävalta oli osa natsi-Saksaa, mutta sodan jälkeen se itsenäistyi ja siitä tuli liittotasavalta.

Nykyään Itävalta on yksi Euroopan vauraimmista maista ja se kuuluu Euroopan unioniin. Maa on myös osa Schengen-alueen viisumivapaata matkailualuetta, mikä helpottaa matkustamista muihin EU-maihin.

Liikkuminen

Itävalta tarjoaa hyvät liikenneyhteydet niin maan sisällä kuin muihin Euroopan maihin. Wienin päärautatieasema on tärkeä solmukohta, josta on suoria junayhteyksiä useisiin Euroopan kaupunkeihin. Lisäksi maassa on hyvin toimiva valtionliikenneverkosto, johon kuuluvat moottoritiet, valtatieverkosto ja maanteet. Autonvuokraus on myös yleistä.

Maaseudulla liikkumista varten on hyvä vaihtoehto pyöräily, sillä maassa on hyvin kehitetty pyörätieverkosto. Pyörän vuokraaminen on helppoa ja edullista. Lisäksi monet kaupungit tarjoavat joukkoliikenteen lisäksi myös vuokrapyöriä.

Ruoka ja juoma

Itävaltalainen ruoka on runsasta ja tuhtia. Tunnetuimpia ruokalajeja ovat wieninleike, joka on ohueksi nuijittu ja paneroitu porsaan- tai vasikanlihaviipale, sekä tirolilaiset juustokakut. Maassa on myös runsaasti erilaisia perinneruokia, kuten tarte flambée (flammkuchen), joka on Alsacesta peräisin oleva ohut pizzan tapainen piirakka.

Itävallassa on myös pitkät viininvalmistuksen perinteet, ja maassa tuotetaan korkealaatuisia valkoviinejä ja punaviinejä. Erityisesti Burgenlandin alueella valmistetaan hienoja makeita jälkiruokaviinejä.

Lasten kanssa matkustaminen

Itävalta on erinomainen matkakohde lasten kanssa matkustaville. Maassa on lukuisia puistoja, leikkipaikkoja, eläintarhoja ja aktiviteetteja, jotka sopivat erityisesti lapsille. Esimerkiksi Tiergarten Schönbrunn Eläintarhassa Wienissä voi tutustua erilaisiin eläimiin ja Prater-puistossa on vuoristoratoja ja muita huvipuistolaitteita. Monet hotellit tarjoavat myös erilaisia palveluita ja mukavuuksia lapsiperheille.

Hintataso

Itävalta on keskitason hintatasolla oleva maa. Suurissa kaupungeissa, kuten Wienissä, hinnat voivat olla hieman korkeammat kuin maaseudulla. Kuitenkin verrattuna vaikkapa Pohjoismaihin, Itävaltaan matkustava saa paljon vastinetta rahoilleen. Julkinen liikenne ja ruokailu ravintoloissa ovat keskimäärin hieman edullisempia kuin Suomessa tai Ruotsissa. Matkustamista helpottaa myös se, että Itävallassa monet nähtävyydet ja museot tarjoavat opiskelija- ja eläkeläisalennuksia.

Itävalta Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Itävalta sijaitsee? Keski-Euroopassa
2. Mikä on Itävallan pääkaupunki? Wien
3. Kuinka monta asukasta Itävallassa on? Noin 9 miljoonaa
4. Mikä on Itävallan virallinen kieli? Saksa
5. Mikä on Itävallan valuutta? Euro
6. Mikä on Itävallan tunnetuin nähtävyys? Wienin oopperatalo
7. Mitä Itävallassa kannattaa maistaa? Sacher-kakkua ja wieninleikettä
8. Mikä on Itävallan kansallisruoka? Wiener schnitzel
9. Mikä on Itävallan korkein vuori? Grossglockner
10. Mitä aktiviteetteja Itävallassa voi harrastaa talvella? Laskettelu, lumilautailu ja hiihto
11. Mikä on Itävallan kansallislaulu? Land der Berge, Land am Strome
12. Mikä on Itävallan lipun väri? Punainen-valkoinen
13. Kuka on Itävallan presidentti? Alexander Van der Bellen
14. Mikä on Itävallan ilmasto? Sää vaihtelee alueittain, mutta yleisesti ottaen lauhkea
15. Onko Itävalta turvallinen matkakohde? Kyllä, Itävalta on yleisesti ottaen turvallinen
16. Kuinka pitkä on matka Suomesta Itävaltaan? Riippuu matkustustavasta, mutta suoralla lennolla noin 3-4 tuntia
17. Mikä on Itävallan suurin järvi? Neusiedler See
18. Kuinka monta osavaltiota Itävallassa on? 9
19. Mihin aikaan vuodesta kannattaa matkustaa Itävaltaan? Ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä ja syksyllä
20. Mikä on Itävallan kansalliseläin? Kultainen kotka