Kuuba

Yleistä

Kuuba on suosittu matkakohde Karibian alueella. Se sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Väli-Amerikan välissä Karibianmeren eteläpuolella. Kuuban läheisyys Yhdysvaltoihin ja sen ainutlaatuiset kulttuuriset piirteet houkuttelevat matkailijoita ympäri maailmaa. Kuuba tarjoaa monipuolisia nähtävyyksiä, kuten kauniita rantoja, historiallisia kaupunkeja, värikkäitä katuja, salsa-musiikkia ja tanssia sekä paikallista rommia.

Kuuba on tunnettu myös vanhoista amerikkalaisista autoistaan, joita voi nähdä koko maassa. Kuubalaiset ovat onnistuneet ylläpitämään näitä klassisia autoja vuosikymmenten ajan, mikä tekee niistä erottamattoman osan Kuuban kulttuuria.

Kuvaus

Kuuba on saarivaltio, joka koostuu lukuisista pienistä saarista sekä pääsaaresta Kariibienmeressä. Pääkaupunki Havanna on yksi maan kuuluisimmista kaupungeista, jossa on nähtävissä upeita espanjalaisia kolonialismin aikaisia arkkitehtuurisia mestariteoksia. Vanhasta Havannasta löytyy kapeita katuja, kauniita aukioita, vehreitä puistoja ja vanhoja linnoituksia.

Matkailijat voivat tutustua myös muihin kaupunkeihin, kuten Trinidad, Santiago de Cuba ja Cienfuegos, joissa on säilynyt upeita historiallisia rakennuksia. Saaren sisämaa tarjoaa upeita maisemia, kuten Viñalesin laakso, jossa voi nähdä perinteistä tupakka viljelyä.

Rannikolla matkailijoilla on mahdollisuus rentoutua valkoisilla hiekkarannoilla ja nauttia kristallinkirkkaasta vedestä. Kuubalainen musiikki ja tanssi ovat tärkeä osa maan kulttuuria, ja matkailijat voivat kokea aidon kuubalaisen juhlatunnelman esimerkiksi paikallisilla tanssilavoilla.

Historia

Kuuba oli vuosisatojen ajan espanjalaisen siirtomaavallan alainen, kunnes se itsenäistyi vuonna 1902. Myöhemmin saari oli Yhdysvaltojen vaikutuspiirissä, kunnes vallankumous vuonna 1959 johti sosialistiseen vallankumoukseen, joka johti Fidel Castron valtaannousuun. Castro hallitsi maata aina vuoteen 2008 asti, jolloin valta siirtyi hänen veljelleen Raul Castrolle.

Kuuban historia on täynnä poliittista taistelua ja merkittäviä tapahtumia, kuten Kuuban ohjuskriisi vuonna 1962, joka toi maan lähelle ydinsotaa. Kuubaa on pitkään kritisoitu ihmisoikeusloukkauksista ja poliittisesta kontrolloinnista, mutta viime vuosina maassa on havaittu joitain muutoksia, kun Raul Castro myönsi enemmän taloudellisia vapauksia.

Liikkuminen

Kuubassa liikkuminen voi olla haastavaa, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuden nähdä maan kauneus ja aitous. Julkinen liikenne on olemassa, mutta se voi olla epäsäännöllistä ja hidasta. Parhaiten Kuubassa pärjää vuokraamalla auton tai ottamalla taksin.

Vanhojen amerikkalaisten autojen lisäksi Kuubassa on myös bicitaxis, joissa kuljetus tapahtuu polkupyörän avulla. Kaupungeissa on myös mahdollista vuokrata polkupyöriä tai kiertää paikkoja kävellen.

Jos suunnittelet matkaa saaren eri kaupunkien välillä, on mahdollista liikkua myös lentokoneilla tai paikallisilla bussiyhtiöillä. Kuuba on melko iso maa, ja matkustaminen vie aikaa, joten on hyvä varata riittävästi aikaa eri paikkojen väliseen matkustamiseen.

Ruoka ja juoma

Kuubalainen ruoka on sekoitus alkuperäisistä intiaanikulttuurista, afrikkalaisista perinteistä ja espanjalaisesta keittiöstä. Tunnettu ruokalaji on valkoiset pavut ja riisi (moros y cristianos), jota tarjoillaan usein lihan tai kanan kanssa. Kuuban perinneruokaan kuuluu myös lechon, joka on paistettu possu, sekä yuca, jonka maku on hieman perunan ja bataatin välimuoto.

Kuubassa on myös runsaasti mereneläviä ja tuoreita hedelmiä, kuten mangoja, ananasta ja papaijaa. Kuubalaiset rakastavat makeita jälkiruokia, kuten flan (karamellipudding) ja pastelitos (tyypilliset leivonnaiset).

Kuubalainen juoma kulttuuri on vilkas ja rommi on maan kansallinen juoma. Kuuba tunnetaan maailman parhaimpana rommin tuottajana, ja matkailijat voivat nauttia erilaisista rommi-cocktaileista, kuten Mojito, Daiquiri ja Cuba Libre.

Lasten kanssa matkustaminen

Kuuba on hyvä matkakohde myös lasten kanssa matkustaville. Saarella on monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat lapsille. Esimerkiksi monissa rannoilla on mahdollisuus harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, kuten snorklausta ja uimista.

Kaupungeissa on myös puistoja ja leikkipaikkoja, joissa lapset voivat leikkiä ja tutustua paikallisiin lapsiin. Kuubalaisten perheet ovat yleensä ystävällisiä ja avuliaita, joten lapset voivat tutustua muihin lapsiin ja oppia uusia asioita.

On kuitenkin hyvä huomioida, että Kuubassa terveydenhuolto ei ole samalla tasolla kuin länsimaissa, joten on tärkeää olla varovainen ruuan ja juoman suhteen. Juo aina pullotettua vettä ja vältä syömästä raakoja hedelmiä tai vihanneksia, jotka voivat sisältää bakteereja.

Hintataso

Kuubassa hintataso on yleisesti ottaen edullinen, mutta matkasta riippuen, voi olla myös kalliimpi. Majoituksen hinta vaihtelee suuresti riippuen siitä, haluaako yöpyä luksushotellissa tai vuokrata asunnon paikallisilta. Ruoka ja juoma ovat yleensä edullisia ravintoloissa ja kahviloissa.

Julkisissa liikennevälineissä, kuten busseissa ja taksissa, hinta on yleensä edullinen, mutta ne voivat olla epäsäännöllisiä ja hitaita. Parhaan hinta-laatusuhteen saa yleensä vuokraamalla auton tai pyörän.

On hyvä muistaa, että Kuubassa käytössä on kaksoisvaluutta: kansallinen peso ja CUC. Matkailijat käyttävät yleensä CUC-valuuttaa, joka on sidottu Yhdysvaltain dollariin. On suositeltavaa vaihtaa riittävästi käteistä mukaan, sillä korttimaksaminen ei ole yhtä yleistä kuin länsimaissa, ja käteinen on usein helpompaa ja nopeampaa.

Kuuba Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Kuuban pääkaupunki? Havanna
2. Mikä on Kuuban virallinen kieli? Español (espanja)
3. Mikä on Kuuban rahayksikkö? Kuuban peso (CUP)
4. Onko Kuuba turvallinen matkakohde? Kuuba on yleisesti turvallinen matkakohde, mutta matkailijoita kehotetaan pitämään huolta arvoesineistään ja noudattamaan normaaleja matkustusturvallisuusohjeita.
5. Tarvitseeko Suomen kansalainen viisumin matkustaessaan Kuubaan? Kyllä, Suomen kansalainen tarvitsee matkustaessaan Kuubaan viisumin. Viisumin voi hakea Kuuban suurlähetystöstä tai konsulaatista.
6. Milloin on paras aika matkustaa Kuubaan? Paras aika matkustaa Kuubaan on kuivana ja lämpimänä talvikautena, joka kestää marraskuusta huhtikuuhun.
7. Minkälainen on Kuuban sää? Kuuba nauttii trooppisesta ilmastosta, jossa on kaksi kautta: kuiva talvikausi ja sadekausi. Keskimääräinen lämpötila vaihtelee 20-30 asteen välillä ympäri vuoden.
8. Tarvitaanko terveysrokotuksia matkustaessa Kuubaan? Kuubaan matkustettaessa suositellaan varmistamaan, että perusrokotukset ovat ajan tasalla, ja tarkistamaan tarvittavat rokotukset matkakohteen mukaan lääkäriltä tai matkailuklinikalta.
9. Mihin valuuttaan kannattaa vaihtaa rahaa Kuubassa? Kuubassa käytetään kahta rahayksikköä: CUC (konvertibeli peso) ja CUP (kuuban peso). Turistien tulee yleensä vaihtaa rahaa CUC:si, kun taas paikalliset käyttävät enemmän CUP:ia.
10. Miten pääsee Kuubaan Suomesta? useat lentoyhtiöt tarjoavat suoria lentoja Kuuban pääkaupunkiin Havannaan. Matka kestää noin 11-14 tuntia.
11. Onko Kuubassa hyvä julkinen liikenne? Kuubassa on rajoitettuja julkisen liikenteen vaihtoehtoja, mutta matkustaminen on yleensä melko edullista. Suosittuja liikkumistapoja ovat taksit, bussit ja vuokra-autot.
12. Mitä Kuubassa kannattaa nähdä? Kuubassa on paljon nähtävää, kuten historiallisia kaupunkeja kuten Havanna, Trinidad ja Cienfuegos, kauniita rantoja kuten Varadero ja Cayo Coco, sekä luonnonpuistoja kuten Viñalesin laakso ja Topes de Collantes.
13. Miten saan internet-yhteyden Kuubassa? Kuubassa internet-yhteydet ovat rajoitetut, mutta useimmissa hotelleissa on Wi-Fi, ja matkapuhelinoperaattorit tarjoavat mobiilidataa matkailijoille, joiden liittymä toimii kansainvälisesti.
14. Kuinka paljon antaa juomarahaa Kuubassa? Kuubassa on yleistä jättää juomarahaa ravintoloissa ja hotelleissa. Suositeltu määrä on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.
15. Onko Kuubassa turvallista juoda hanavettä? Kuubassa ei suositella juomaan hanavettä, vaan juomavedeksi kannattaa ostaa pullovettä suositetuista kaupoista tai hotelleista.
16. Minkälaista ruokaa Kuubassa kannattaa maistaa? Kuubalainen ruoka on yleensä maistuvaa ja siinä on vaikutteita espanjalaisesta, afrikkalaisesta ja karibialaisesta keittiöstä. Suosittuja ruokalajeja ovat esimerkiksi ropa vieja (revittyä naudanlihaa), lechon asado (grillattua possua) ja picadillo (jauhelihaa tomaattikastikkeessa).
17. Tarvitaanko Kuubaan matkustettaessa matkavakuutusta? Kuubaan matkustettaessa ei ole pakollista matkavakuutusta, mutta sitä suositellaan aina. On tärkeää varmistua siitä, että matkavakuutus kattaa kaikki tarvittavat asiat, kuten terveydenhuollon ja matkatavaravakuutuksen.
18. Voiko Kuubassa käyttää luottokorttia? Kuubassa luottokorttien käyttö on rajoitettua, ja monet paikat hyväksyvät vain käteismaksut. On suositeltavaa pitää käteistä mukana matkustaessaan Kuubaan.
19. Onko Kuubassa tapana neuvotella hinnoista? Kuubassa on yleistä neuvotella hinnoista markkinoilla ja souveniirikaupoissa. Ravintoloissa ja hotelleissa hinnat ovat yleensä kiinteitä.
20. Mitkä ovat suositut matkailukohteet Kuubassa? Suositut matkailukohteet Kuubassa ovat Havanna, Trinidad, Varadero, Viñalesin laakso ja Santiago de Cuba.