Moldova

Yleistä

Moldova, virallisesti Moldovan tasavalta, on pieni sisämaavaltio Itä-Euroopassa. Se sijaitsee Romanian ja Ukrainan välissä. Moldova on yksi Euroopan köyhimmistä maista, mutta se tarjoaa matkailijoilleen paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja kokemuksia.

Moldova tunnetaan erityisesti viinintuotannostaan. Viinitilat ja viinitarhat ovatkin yksi maan suurimmista vetonauloista. Moldovan maaperä ja ilmasto ovat ihanteelliset viinintuotannolle, ja viinit ovat laadukkaita ja hyvin arvostettuja. Viinilman lisäksi Moldova tarjoaa myös kauniita maisemia, historiallisia linnoja ja kaupunkielämää.

Moldovalla on myös rikas kulttuuriperintö, joka huokuu maan vanhoissa kirkoissa, linnoissa ja kansanperinteessä. Moldovan pääkaupunki Chişinău on vilkas ja energinen kaupunki, jossa on paljon ravintoloita, baareja ja kahviloita. Täällä voit tutustua paikalliseen kulttuuriin, taidenäyttelyihin ja teatteriesityksiin.

Kuvaus

Moldovan erityispiirteisiin kuuluu sen kaunis maaseutu ja viininviljelyalueet. Matkailijat voivat vierailla viinitiloilla, osallistua viinimaistajaisiin ja oppia lisää Moldovan rikkaasta viinikulttuurista. Moldovassa on myös joitakin upeita kansallispuistoja, kuten Nistrin rotko ja Orheiul Vechin arkeologinen kompleksi, jossa on upeita keskiaikaisia luostareita ja kirkkoja.

Moldova on myös kulttuurikohteiden ystävän paratiisi. Tiraspolin kaupunki tarjoaa mielenkiintoisen näköalan Moldovan itäosasta, joka on rekisteröity Venäjän tukeman Pridnestrovin tasavallan (Transnistria) pääkaupungiksi. Tämä alue on muodollisesti osa Moldovan tasavaltaa, mutta sillä on oma hallinto. Tiraspol on täynnä Neuvostoliiton aikaisia monumentteja ja arkkitehtuuria, mikä tekee siitä ainutlaatuisen vierailukohteen.

Lisäksi Moldova on tunnettu perinteisestä maalaistyylisestä ruuastaan, kuten sarmaleista (kaali- tai viinilehtikääreissä olevaa lihatäytettä), mămăligasta (maissipuuroa) ja plăcintă-piirakoista. Näitä herkkuja voi maistella paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Historia

Moldovan alueella on rikas historia, joka ulottuu tuhansien vuosien päähän. Alueella on asuttu jo neoliittisella kaudella, ja siitä lähtien se on ollut osa erilaisia imperiumeja ja valtioita, kuten Vähän-Aasian kuningaskuntia, Rooman valtakuntaa ja Bysantin valtakuntaa.

Moldovan keskiaikaiset ruhtinaskunnat muodostivat suuren osan nykyisestä Moldovasta. Näistä merkittävin oli Moldavian ruhtinaskunta, joka oli itsenäinen valtio 1300-luvulta 1800-luvulle asti. Moldavia joutui myöhemmin ottomaanien valtakunnan alaiseksi ja myöhemmin Venäjän keisarikunnan hallintaan.

Moldova itsenäistyi Neuvostoliiton hajoamisen myötä vuonna 1991. Itsenäistymisen jälkeen maassa on ollut poliittisia levottomuuksia ja talousvaikeuksia. Tämä on vaikuttanut maan kehittymiseen ja vaikutusvaltaan maailmanpolitiikassa.

Liikkuminen

Moldovaan on helppo matkustaa lentäen, junalla tai bussilla. Kansainvälisiä lentoja operoidaan Chisinaun kansainvälisellä lentokentällä, ja maassa on myös hyvät yhteydet naapurimaihin. Junat ja bussit kulkevat säännöllisesti Moldovan ja Romanian, Ukrainan ja Venäjän välillä.

Liikkuminen Moldovassa itsessään on helppoa ja edullista. Julkinen liikenne on hyvin kehittynyt pääkaupungissa Chişinăussa ja suurimmissa kaupungeissa. Kaupunkien välillä kulkee myös busseja ja minibusseja. Takseja voi myös helposti löytää ja ne ovat edullisia.

Jos haluat tutustua maaseutualueisiin ja viinetiloihin, on vuokra-auto paras vaihtoehto. Tällöin voit liikkua vapaasti maaseudulla ja pysähtyä halutessasi missä tahansa.

Ruoka ja juoma

Moldovalainen ruoka on yksinkertaista, tuoretta ja täynnä makua. Perinteisiin ruokalajeihin kuuluvat muun muassa mămăliga (maissipuuro), placintă (piirakat) ja sarmale (kaali- tai viinilehtikääreissä oleva lihatäyte). Näitä herkkuja tarjoillaan yleensä lounaaksi tai illalliseksi perheaterioilla tai ravintoloissa.

Viini on myös tärkeä osa Moldovan ruokakulttuuria. Moldova on yksi suurimmista viinintuottajista Itä-Euroopassa, ja viinit ovat korkealaatuisia ja monipuolisia. Viinitarhat ja viinitilat tarjoavat mahdollisuuden tutustua viinintuotantoon ja maistella erilaisia viinejä.

Lisäksi Chisinau on täynnä ravintoloita, joissa tarjoillaan kansainvälisiä ruokia ja trendikkäitä kahviloita, joissa voi nauttia paikallisista leivonnaisista ja kahvista.

Lasten kanssa matkustaminen

Moldova on yleensä turvallinen matkakohde lasten kanssa matkustaville. Maassa on useita luonnonkauniita puistoja ja viheralueita, joissa lapset voivat leikkiä ja virkistäytyä. Alueella on myös useita nähtävyyksiä, kuten eläintarhoja, teemapuistoja ja vesipuistoja, jotka tarjoavat hauskoja aktiviteetteja perheille.

Chisinaussa ja muissa suurissa kaupungeissa on myös lasten leikkipuistoja, kahviloita ja ravintoloita, joissa on lastenvalikot ja -aktiviteetit. Monet paikalliset asukkaat ovat ystävällisiä ja lapsirakkaat.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että Moldovan infrastruktuuri ei ole yhtä kehittynyt kuin esimerkiksi Länsi-Euroopassa. Lasten kanssa matkustettaessa on hyvä varautua pitkiin matka-aikoihin ja epämukavuuksiin.

Hintataso

Moldovan hintataso on yleisesti ottaen huomattavasti alhaisempi kuin Länsi-Euroopassa. Ruokailu ja majoitus ovat edullisia, ja julkisen liikenteen käyttö ja nähtävyyksiin pääsy ovat myös edullisia.

Ravintoloissa päivällinen maksaa noin 10-15 euroa per henkilö, ja halvemmissa paikoissa voi syödä jopa alle 5 eurolla. Majoituksen hinta riippuu tietenkin valitusta luokasta ja sijainnista, mutta keskihinta hotellille on noin 30-50 euroa per yö.

Liikenne- ja matkakustannukset maaseudulla liikkumiseen voivat kuitenkin nousta, jos haluaa tutustua syrjäisempiin alueisiin ja viinintuotantolaitoksiin.

Kaiken kaikkiaan Moldovassa voi matkustaa edullisesti ja saada rahoilleen vastinetta. On hyvä kuitenkin varautua siihen, että maassa ei ole aina saatavilla parasta mahdollista palvelua ja infrastruktuuri voi olla kehittymätöntä.

Moldova Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Moldovan pääkaupunki? Chișinău
2. Mikä on Moldovan virallinen kieli? Moldovan kieli
3. Mikä on Moldovan valuutta? Moldovan leu
4. Mitkä ovat Moldovan naapurimaat? Ukraina ja Romania
5. Missä Moldova sijaitsee Euroopassa? Itä-Euroopassa
6. Mikä on Moldovan väkiluku? Noin 3,5 miljoonaa
7. Mikä on Moldovan kansalliseläin? Haku
8. Onko Moldova EU:n jäsen? Ei, mutta se on EU:n assosioituneen kumppanuuden ja vapaakauppasopimuksen piirissä
9. Onko Moldovassa yleistä ottaa taksi vai käyttää julkista liikennettä? Yleensä käytetään takseja ja minibussia, mutta julkistakin liikennettä on tarjolla
10. Mikä on Moldovan tunnetuin viinituotantoalue? Kišinjov
11. Millaiset ovat Moldovan ilmasto olot? Mantereinen ilmasto, jossa lämpimät kesät ja kylmät talvet
12. Millainen on Moldovan kansallispuku? Haku
13. Mikä on Moldovan tunnetuin nähtävyys? Căpriana luostari
14. Onko Moldovassa vaarallista matkustaa? Moldova on yleisesti ottaen turvallinen maa matkustaa, mutta matkustajia kehotetaan olemaan varovaisia tietyissä alueissa ja välttämään yöllistä liikkumista yksin
15. Mitä perinteisiä ruokia voi maistaa Moldovassa? Mamaliga (maissipuuro), sarmale (kaalikääryleet), plăcintă (paistos) ym.
16. Onko Moldovassa hyviä ostosmahdollisuuksia? Moldovasta voi ostaa muun muassa viinejä, käsitöitä ja kansallispukuja
17. Millä lentoasemalla voi saapua Moldovaan? Chișinăun kansainvälinen lentokenttä
18. Tarvitseeko Moldovaan matkustavien hankkia viisumi? Monet maat, kuten EU-maat, USA ja Kanada, voivat matkustaa Moldovaan viisumitta, mutta viisumivaatimukset vaihtelevat kansalaisuuden mukaan, joten tarkista oman maasi vaatimukset
19. Millaisia ulkomaalaisia vaikutteita Moldovassa on? Moldova on historiallisesti ollut osa monia eri valtioita, kuten Rooman valtakuntaa, Itä-Rooman valtakuntaa (Bysantti), Keski-Euroopan kuningaskuntia ja Venäjän keisarikuntaa, joten maassa on useita erilaisia kulttuurisia vaikutteita
20. Mitä aktiviteetteja voi tehdä Moldovassa? Moldovassa voi esimerkiksi tutustua viinitiloihin, vierailla historiallisissa kaupungeissa, kokeilla paikallisia ruokia ja osallistua perinteisiin juhliin