Yleistä

Bulgaria on maantieteellisesti monipuolinen matkakohde, jossa yhdistyvät kauniit vuoristomaisemat, historialliset kaupungit ja pitkät hiekkarannat. Maa sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Mustanmeren rannalla ja rajautuu muihin Balkanin maihin. Bulgarian pääkaupunki on Sofia, joka tarjoaa matkailijoille mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten Aleksanteri Nevskin katedraalin ja Borisova Gradinan puiston.

Bulgaria tunnetaan myös kiinnostavasta kulttuuristaan, jossa yhdistyvät kreikkalaiset, roomalaiset, bysanttilaiset, turkkilaiset ja slaavilaiset vaikutteet. Maassa puhutaan pääasiassa bulgarian kieltä, mutta englantiakin ymmärretään monilla turistialueilla. Bulgaria on tunnettu myös halvasta hintatasostaan, mikä houkuttelee matkailijoita erityisesti budjettimatkailijoiden keskuudessa.

Kuvaus

Bulgaria tarjoaa matkailijoille monipuolisen valikoiman nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Matkailija voi tutustua upeaan luontoon Bulgarian vuoristojen patikkapoluilla tai rentoutua maan pitkillä hiekkarannoilla. Mustanmeren rannikolla sijaitsevat Sunny Beach, Golden Sands ja Albena ovat suosittuja lomakohteita, joissa on lukuisia hotelleja, ravintoloita ja baareja.

Bulgarian historian ja kulttuurin ystäville on tarjolla myös paljon nähtävää. Maasta löytyy lukuisia linnoja ja luostareita, kuten Bulgarian symboliksi noussut Rilskin luostari ja Veliko Tarnovon linna. Plovdivin vanhakaupunki taas tarjoaa viehättäviä katuja, taidenäyttelyitä ja näyttäviä antiikin ajan raunioita.

Bulgarian ruokakulttuuri on sekoitus slaavilaisia, turkkilaisia ja kreikkalaisia vaikutteita. Tyypillisiä bulgarialaisia ruokia ovat esimerkiksi kebapit, moussaka, keitot ja bulgarialaiset jogurtit. Bulgarian viinit ovat myös ansaitusti kuuluisia, ja maasta löytyy useita viinireittejä, joilla voi tutustua paikallisten viinintuottajien tarjontaan.

Historia

Bulgarian historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Alueella on asunut ihmisiä jo antiikin ajoista lähtien, mutta Bulgariaksi kutsuttu kansa on saapunut alueelle vasta 600-luvulla. Bulgarian valtakunta nousi kuitenkin valtaan vasta 800-luvulla, kun valtakunnan hallitsija Boris I julisti kristinuskon valtion uskonnoksi.

Bulgarian valtakunta oli suuri ja mahtava, mutta sen valta hiipui lopulta osmanien valtakunnan vallan alle. Osmanien valtakunta hallitsi aluetta yli 400 vuotta, kunnes Bulgaria itsenäistyi vuonna 1908. Itsenäistymisen jälkeen maa kuitenkin joutui osaksi kahden maailmansodan aiheuttamaa kaaosta ja kommunistista hallintoa, kunnes maasta tuli taas täysin itsenäinen vuonna 1991.

Liikkuminen

Bulgariassa liikkuminen on helppoa ja edullista. Maassa on hyvin kehittynyt julkinen liikenneverkosto, joka kattaa laajalti eri kaupungit ja alueet. Matkustaminen maan sisällä onnistuu helposti junien, bussien ja takseilla. Pääkaupunki Sofia tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet käyttää metrolinjaa ja raitiovaunuja.

Bulgaria on myös suosittu kohde maanteitse matkustaville, sillä maan tieverkosto on hyvin ylläpidetty. Auton vuokraaminen on helppoa ja edullista, ja autolla liikkuminen antaa vapauden tutustua maan eri kaupunkeihin ja nähtävyyksiin omaan tahtiin.

Kauempaa saapuville Bulgariaan on tarjolla myös lentoyhteyksiä useista eri kaupungeista. Pääkaupunki Sofiaan ja Varnan rannikkokaupunkiin saapuu kansainvälisiä lentoja ympäri maailmaa, ja maassa on myös useita sisäisiä lentoyhtiöitä, jotka tarjoavat lentoja eri kaupunkien välillä.

Ruoka ja juoma

Bulgarian ruokakulttuuri on monipuolinen ja herkullinen. Maan ruokaperinteissä näkyvät slaavilaiset, turkkilaiset ja kreikkalaiset vaikutteet. Tyypillisiä bulgarialaisia ruokia ovat esimerkiksi kebapit, moussaka, lihapadat ja yrttiset keitot. Erityisen suosittuja ovat myös bulgarialaiset jogurtit, joita syödään usein sellaisenaan tai esimerkiksi salaatin kastikkeena.

Bulgaria tunnetaan myös viinintuotannostaan, ja maan viinitarhat ovat kuuluisia ympäri maailmaa. Maassa järjestetäänkin vuosittain useita viinifestivaaleja, joissa voi tutustua paikallisiin viineihin ja viinintuottajiin. Lisäksi bulgarialainen rakija, joka on perinteinen bulgarialainen väkevä viina, on myös suosittu juomavaihtoehto.

Lasten kanssa matkustaminen

Bulgaria on hyvä matkakohde myös perheille, ja maassa on paljon aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat erityisesti lapsille. Esimerkiksi Bulgarian rannikolla sijaitsevat lomakohteet tarjoavat lukuisia huvipuistoja, vesipuistoja ja muita lasten aktiviteetteja.

Maassa on myös useita eläinpuistoja ja luonnonpuistoja, joissa voi tutustua Bulgariassa eläviin eläimiin ja luontoon. Lisäksi maan suurimmissa kaupungeissa järjestetään usein erilaisia lastentapahtumia ja näyttelyitä, joissa lapsilla on mahdollisuus oppia ja pitää hauskaa.

Bulgariassa on myös hyvä terveydenhuoltojärjestelmä, ja sairaaloita ja apteekkeja on saatavilla eri puolilla maata. Lasten lääkäreitä ja erikoislääkäreitä löytyy myös hyvin, joten mahdollisiin terveysongelmiin on helppo saada apua.

Hintataso

Bulgaria tunnetaan halvasta hintatasostaan, mikä tekee maasta suositun matkakohteen erityisesti budjettimatkailijoiden keskuudessa. Majoitus- ja ravintolahinnat ovat kohtuullisia, ja monissa paikoissa voi syödä ja majoittua edullisesti. Myös julkisen liikenteen hinnat ovat edullisia.

Hintataso vaihtelee kuitenkin jonkin verran alueittain. Suurimmissa kaupungeissa ja lomakohteissa hinnat saattavat olla hieman korkeampia. Lisäksi rannikon lomakohteissa ja suosituimmissa matkailukohteissa hinnat voivat olla hieman korkeammat kuin muualla maassa.

Bulgariassa käytetään paikallista valuuttaa, bulgarialaista levaa (BGN). Pankkiautomaatteja ja valuutanvaihtopisteitä löytyy helposti ympäri maata, ja useimmissa paikoissa voi myös maksaa luottokortilla. Suuret kaupat ja ravintolat hyväksyvät yleisesti kansainväliset luottokortit, mutta pienemmissä liikkeissä ja paikallisilla markkinoilla käteinen on yleinen maksutapa.

Bulgaria Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Missä Bulgaria sijaitsee? Itä-Euroopassa Balkanin niemimaalla.
2. Mikä on Bulgarian pääkaupunki? Sofia.
3. Mikä on Bulgarian virallinen kieli? Bulgaria.
4. Mikä on Bulgarian valuutta? Lev.
5. Miten Bulgariaan voi matkustaa? Voit matkustaa Bulgariaan lentäen, junalla tai autolla.
6. Tarvitseeko Bulgariaan matkustettaessa viisumin? Suomalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Bulgariaan.
7. Mitkä ovat Bulgariaan tyypillisiä ruokalajeja? Esimerkiksi banitsa (filotaikinasta tehty täytetty piirakka) ja kyopolou (munakoisodippi).
8. Onko Bulgarian rannikolla hyviä hiekkarantoja? Kyllä, Bulgarian Mustanmeren rannikolla sijaitsee monia kauniita hiekkarantoja.
9. Milloin on parasta matkustaa Bulgariaan? Parhaat matkustusajankohdat ovat kevät- ja syyskuukaudet, kun sää on miellyttävä ja turistimassat pienemmät.
10. Mitkä ovat Bulgarian tunnetuimmat nähtävyydet? Esimerkiksi Sofia Aleksanteri Nevskin katedraali, Rila-luostari ja Nessebarin vanhakaupunki.
11. Voiko Bulgariaan matkustaa ilman rokotuksia? Kyllä, Bulgariaan matkustaessa ei yleensä tarvita erityisiä rokotuksia.
12. Onko Bulgaria turvallinen matkakohde? Kyllä, Bulgaria on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta kuten missä tahansa matkakohteessa, matkailijoiden tulee olla varovaisia ja noudattaa paikallisia tapoja ja sääntöjä.
13. Mikä on Bulgarian aikaero Suomeen verrattuna? Bulgariassa on yksi tunti Suomen aikaa jäljessä.
14. Miten Bulgariaan pääsee Suomesta lentäen? Useat lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Suomesta Bulgarian eri kaupunkeihin, kuten Sofiaan ja Burgasiin.
15. Mitä aktiviteetteja Bulgaria tarjoaa talvella? Bulgariassa voi harrastaa talvella esimerkiksi hiihtoa ja lumilautailua, erityisesti Pirin- ja Rilagebirgen alueilla.
16. Tarvitaanko Bulgariaan matkustaessa sähköadapteria? Bulgariassa käytetään samanlaista sähköpistoketta kuin Suomessa, joten adapteria ei yleensä tarvitse.
17. Onko Bulgariassa helppo liikkua julkisilla liikennevälineillä? Kyllä, Bulgaria tarjoaa hyvät bussiyhteydet eri kaupunkien välillä ja myös junat ovat kätevä tapa matkustaa maan sisällä.
18. Voiko Bulgariassa juoda hanavettä? Suositeltavaa on juoda pullotettua vettä Bulgariassa, sillä hanavesi ei aina ole turvallista juotavaksi.
19. Onko Bulgaria hyvä matkakohde lapsiperheille? Kyllä, Bulgaria tarjoaa monia lapsiystävällisiä lomakohteita ja aktiviteetteja perheille.
20. Mitä matkamuistoja kannattaa ostaa Bulgariasta? Bulgariasta voi ostaa esimerkiksi ruusuöljyä, meripihkatuotteita, mausteita ja lasitavaraa.