San Marino

Yleistä

San Marino on Euroopan kolmanneksi pienin valtio, joka sijaitsee Apenniinien vuoristossa Italiassa. Se on ympäröity täysin Italian maaperällä ja se on yksi maailman vanhimmista tasavalloista. San Marinon pääkaupunki on San Marino, ja se jakautuu yhdentoista kuntien alueelle. Valtion virallinen kieli on italia.

San Marino on hyvin pieni ja kompakti maa, joten kaikki nähtävyydet ovat helposti saavutettavissa kävellen. Valloittava maisema, keskiaikaiset linnat, torit ja kujat tekevät San Marinosta todellisen helmien. Maan historia, kulttuuri ja uskomaton arkkitehtuuri tekevät siitä ainutlaatuisen matkakohteen.

Kuvaus

San Marinon maisemaa hallitsevat upeat keskiaikaiset linnat, kapeat kujat ja vanhat kirkot. Kaupungin ainoa tie, joka kulkee rajan yli, tarjoaa henkeäsalpaavan näkymän yli Adrianmeren ja ympäröivän Italian maaseudun.

San Marinossa on useita nähtävyyksiä, kuten San Marinon linnake, joka sijaitsee vuorella ja tarjoaa upeat näkymät yli kaupungin ja ympäröivän maaseudun. Myös Basilica di San Marino ja Palazzo Publico ovat vierailun arvoisia kohteita.

Valtion pienestä koosta huolimatta San Marinossa on useita museoita, kuten San Marinon museo, jossa voi tutustua maan historiaan ja kulttuuriin. Lisäksi maasta löytyy monia viehättäviä ravintoloita ja kahviloita, joissa voi nauttia paikallisista herkullisista ruoista ja juomista.

Historia

San Marino perustettiin 3. syyskuuta 301 ja se on yksi maailman vanhimmista tasavalloista. Valtion perustivat kolme kristittyä kivi- ja maanviljelijää, Marino, Leo ja Pietro, jotka pakenivat vainojen alta Roomasta.

San Marino säilyi itsenäisenä ja riippumattomana valtiona keskellä Italiaa ja muuta Eurooppaa. Se menestyi kaupan, maatalouden ja paimentolaisen ansiosta ja kiinnostusta herätti myös San Marinon muurien puolustusjärjestelmä.

Valtaisan paavin, piispan ja muiden aikalaisten uhkien läpi San Marino onnistui säilyttämään itsenäisyytensä vuosisatojen ajan ja tullessaan yhdeksi maailman vauraimmista valtioista.

Liikkuminen

San Marinossa on erittäin helppo liikkua. Koko maa on kävelymatkan päässä, joten paras tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja nähtävyyksiin on jalkaisin.

San Marinon sisäänkäyntiä ympäröivä tie tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä yli kaupungin ja ympäröivän maaseudun. Matkustaminen tänne on helppoa, kun saavut Bolognasta tai Riministä, sillä molemmat paikat ovat lähellä maan pääkaupunkia.

Kulkeminen San Marinossa rajoittuu kävelymatkaan, mutta matkailijoille on tarjolla myös bussipalvelut ja taksit. Bussit kuljettavat matkailijoita ympäri maata ja tarjoavat helpon tavan tutustua eri osiin.

Ruoka ja juoma

San Marinossa voit nauttia herkullisista italialaisista ruoista ja juomista. Maan perinteiseen ruokakulttuuriin kuuluu tuoreet pastat, oliiviöljy, juustot, salamit ja maan kuuluisa musta ja valkoinen tryffeli.

Maassa on myös omat paikalliset perinneruoat, kuten piadina, joka on ohut leipä, jossa on täytteenä juustoja, kinkkua ja vihanneksia. Lisäksi San Marinon perinneruokiin kuuluu gnocchi, joka on perunanuudeleita, jotka tarjoillaan erilaisissa kastikkeissa.

Koska San Marino on osa Italiaa, siellä on myös laaja valikoima italialaisia viinejä. Voit nauttia viiniä lounaalla tai illallisella paikallisissa ravintoloissa tai kahviloissa. San Marinon limoncello on myös suosittu paikallinen juoma, joka on valmistettu sitruunoista ja jota tarjoillaan usein jälkiruokana.

Lasten kanssa matkustaminen

San Marino on erinomainen kohde matkustaa lasten kanssa. Maan pieni koko mahdollistaa helpon liikkumisen ja nähtävyyksien tutkimisen lasten kanssa.

San Marinossa on monia lapsiystävällisiä aktiviteetteja, kuten museoita, leikkipuistoja ja luontopolkuja. Myös San Marinon linnake tarjoaa lapsille mahdollisuuden tutkia keskiaikaista historiaa ja kokea upeat näkymät.

Ruokailu lasten kanssa on myös helppoa, koska useimmissa ravintoloissa on lastenmenuita ja paikalliset ruoat ovat yleensä lasten makuun. Lisäksi San Marinossa on useita hotelleja ja huoneistoja, jotka tarjoavat mukavuudet ja palvelut perheille.

Hintataso

San Marinon hintataso on hieman korkeampi verrattuna muihin Italiassa sijaitseviin kohteisiin. Hinnat ravintoloissa, hotelleissa ja kaupoissa voivat olla hieman kalliimpia, mutta laatu ja palvelu ovat yleensä erinomaisia.

Tavallisesti päivittäisistä kuluista yli majoituksen, henkilötietojen ja ruoanlaiton kustannuksista voi odottaa kuluvan noin 100-150 euroa päivässä. San Marinossa voi myös löytää edullisia majoitusvaihtoehtoja, kuten hostelleja ja bed & breakfast -majataloja, jotka tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen.

San Marino Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Missä San Marino sijaitsee? San Marino on mikrovaltio Etelä-Euroopassa, keskellä Italiota.
Mitä kieltä San Marinossa puhutaan? Pääkieli on italia, mutta osa väestöstä puhuu myös sanmarinon kieltä.
Mitä valuuttaa San Marinossa käytetään? San Marinon virallinen valuutta on euro.
Kuinka suuri San Marino on pinta-alaltaan? San Marino on pinta-alaltaan vain noin 61 neliökilometriä, joten se on maailman viidenneksi pienin valtio.
Onko San Marinossa lentokenttää? Ei ole, San Marino ei omaa lentokenttää.
Mitä nähtävyyksiä San Marinossa kannattaa käydä katsomassa? San Marinossa kannattaa vierailla esimerkiksi Guaita-linnakkeella, Basilica di San Marinossa ja Rocca Guaitan linnoituksella.
Milloin on paras aika matkustaa San Marinoon? Paras aika matkustaa San Marinoon on kevät ja syksy, kun ilmasto on leudompi.
Tarvitseeko San Marinoon matkustettaessa viisumin? San Marinoon matkustettaessa ei tarvita viisumia, mikäli matka kestää alle 90 päivää.
Mitä San Marinossa voi ostaa tuliaisiksi? San Marinosta voi ostaa tuliaisiksi esimerkiksi paikallista keramiikkaa, viiniä ja oliiviöljyä.
Onko San Marino turvallinen matkakohde? Kyllä, San Marino on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde.
Tarvitaanko San Marinossa adapteria sähkölaitteille? San Marinosssa käytetään Euroopan standardeja (tyyppi F) sähkörasioissa, joten tarvittaessa adapteri saattaa olla tarpeellinen.
Mitä aktiviteetteja San Marinossa voi harrastaa? San Marinossa voi harrastaa esimerkiksi patikointia, pyöräilyä ja ostosten tekemistä.
Voiko San Marinossa juoda hanavettä? San Marinossa hanavesi on juomakelpoista, mutta pullotettua vettä suositellaan erityisesti ensimmäisten päivien aikana.
Onko San Marino hyvä kohde lapsiperheille? Kyllä, San Marino sopii hyvin myös lapsiperheille, sillä siellä on esimerkiksi huvipuistoja ja aktiviteetteja koko perheelle.
Voiko San Marinosta tehdä päiväretken Italian Riminille? Kyllä, San Marinosta voi tehdä päiväretken Italian Riminille, sillä ne sijaitsevat lähellä toisiaan.
Kuinka paljon rahaa kannattaa varata päiväksi San Marinossa? Riippuu omista kulutustottumuksista, mutta noin 50-100 euroa päivässä riittää kattamaan perusmenot.
Onko San Marinossa hyviä ravintoloita? Kyllä, San Marinossa on useita hyviä ravintoloita, joissa voi nauttia paikallista ruokaa.
Tarvitseeko San Marinossa juomarahaa? San Marinossa ei ole pakollista jättää juomarahaa, mutta tyytyväisyyskuponkeja voi jättää ravintoloiden tippien sijaan.
Millaiset liikenneyhteydet San Marinosta on muihin kaupunkeihin? San Marinosta on hyvät bussiyhteydet esimerkiksi Riminiin ja muihin läheisiin kaupunkeihin.
Mitä matkamuistoja San Marinosta kannattaa ostaa? San Marinosta kannattaa ostaa esimerkiksi paikallista keramiikkaa, viiniä, oliiviöljyä ja tulitikkuaski, jossa on San Marinon lippu.