Myanmar

Yleistä

Myanmar, entinen Burma, on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva maa, jossa matkailijaa odottavat mielenkiintoiset kulttuurikohteet, uskomattoman kauniit maisemat ja ystävälliset paikalliset. Maa on vasta avautumassa matkailulle, ja monet alueet ovat vielä melko koskemattomia ja autenttisia.

Myanmarin pääkaupunki on Yangon, joka tunnetaan kauniista Shwedagonin pagodastaan. Muita suosittuja matkakohteita ovat esimerkiksi Inle-järvi, Baganin temppelit ja Mandalayn kaupunki. Myanmarissa vallitsee lämmin ilmasto ympäri vuoden, mutta parhaat ajankohdat matkustaa ovat kuivana kautena marraskuusta huhtikuuhun.

Myanmar on buddhalainen maa, ja buddhalaisuus näkyy vahvasti sekä paikallisten elämässä että maan kulttuurissa. Monet myanmarilaiset käyvät päivittäin temppelissä rukoilemassa, ja matkailijat voivatkin vierailla useissa upeissa pagodissa ja luostareissa ympäri maata. Myös perinteiset vaatteet, kuten longyi-hameet ja thanaaka-kasvomaalit, kuuluvat myanmarilaiseen kulttuuriin.

Kuvaus

Myanmar tarjoaa matkailijoilleen monipuolisia elämyksiä. Maassa voi tutustua sekä upeisiin kulttuurikohteisiin että luonnonkauniisiin maisemiin. Baganin temppeleiden ja pagodien laaja alue on vierailun arvoinen nähtävyys, ja sieltä voi vuokrata polkupyörän tai tuktukin liikkumista varten. Inle-järvi taas tarjoaa mahdollisuuden tutustua perinteiseen kalastukseen ja paikalliseen käsityöläisyyteen.

Myanmarin luonto on upeaa ja vaihtelevaa, ja maan eteläosissa voi tutustua upeisiin rannoille, kuten Ngapal Beachiin tai Ngwe Saung Beachiin. Lisäksi patikkamatkat läpi vehreiden vuorten tarjoavat upeita näköaloja ja mahdollisuuden tutustua paikalliseen heimokulttuuriin.

Paikalliset ovat ystävällisiä ja ottavat matkailijat avosylin vastaan. Maassa ei ole vielä liikaa turisteja, joten matkailija pääsee kokea aidon Myanmarin tunnelman. Suurkaupungit, kuten Yangon ja Mandalay, tarjoavat modernia kaupunkikulttuuria ja monipuolisia ravintola- ja ostosmahdollisuuksia.

Historia

Myanmarin historia ulottuu aina 1000-luvulle asti, jolloin kuningaskunnat olivat vallalla alueella. Myöhemmin maa joutui brittihallinnon alaisuuteen ja oli osa Intian brittiläistä imperiumia. Vuonna 1948 Burma itsenäistyi, mutta poliittiset levottomuudet ja armeijan vallankaappaus johtivat maan epävakauteen.

Vuonna 2011 Myanmarissa aloitettiin poliittiset uudistukset, ja maa avautui hitaasti matkailulle. Sotilasjuntan valtaa on vähennetty, ja vaikka Myanmar edelleen kamppailee ihmisoikeusongelmien kanssa, maa on huomattavasti vapaampi ja turvallisempi matkakohteena kuin aiemmin.

Liikkuminen

Myanmarin liikkuminen on melko helppoa, mutta infrastruktuuri ei ole vielä kehittynyt täysin. Suurimpiin kaupunkeihin pääsee lentäen, ja sisäisillä lennoilla matkustaminen on suosittua. Junat ja linja-autot ovat myös yleisiä kulkuvälineitä, mutta matkat voivat olla pitkiä ja epämukavia.

Kaupungeissa liikkuminen on helppoa taksilla tai tuktukilla, ja monet matkailijat vuokraavat polkupyörän tai sähköskootterin paikallisen alueen tutkimiseen. Lisäksi monet matkailijat osallistuvat retkille ja patikkamatkoille luontokohteisiin.

Myanmariin matkustettaessa tarvitaan viisumi, joka pitää hakea ennen matkaa. Myös passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Maassa on hyvä ottaa huomioon myös terveysasiat, ja matkailijoiden suositellaan ottavan tarvittavat rokotukset ennen matkalle lähtöä.

Ruoka ja juoma

Myanmarin ruokakulttuuri on monipuolista ja tarjoaa herkullisia makuja. Paikallinen ruoka perustuu paljon riisille, nuudeleille ja vihanneksille, ja se on yleensä mausteista ja täyttävää. Suosittuja ruokalajeja ovat esimerkiksi mohinga-keitto, joka on paikallinen aamiaisherkku, ja lephet thoke, joka on kala-salaatti.

Myanmarissa kannattaa myös maistaa erilaisia katukeittiön herkkuja, kuten grillattua kanaa tai mereneläviä. Paikalliset markkinat tarjoavat myös paljon tuoreita hedelmiä ja mausteita, joita voi ostaa matkamuistoiksi.

Paikallinen juoma on teetä, jota juodaan makeutettuna maidon kanssa. Lisäksi Myanmarissa kannattaa maistaa paikallista olutta, kuten Myanmar Beer tai Mandalay Beer. Alkoholia saa ravintoloista, mutta paikallisen kiinnostus alkoholiin on melko vähäistä.

Lasten kanssa matkustaminen

Myanmar on perheystävällinen matkakohde, ja lasten kanssa matkustaminen onnistuu hyvin. Paikalliset ovat ystävällisiä ja lapset otetaan avosylin vastaan. Maassa on hyväkuntoisia hotelleja, jotka tarjoavat perheille sopivia majoitusvaihtoehtoja.

Perheille sopivia aktiviteetteja Myanmarissa ovat esimerkiksi veneajelut Inle-järvellä, pyöräretket Baganin temppeleillä ja kävelykierrokset läpi Yangonin vanhojen kaupunginosien. Lasten kanssa kannattaa myös tutustua paikallisiin markkinoihin ja perinteiseen ruokakulttuuriin.

Matkalla lasten kanssa kannattaa ottaa mukaan peruslääkkeet, pisaroiden desinfiointiainetta ja hyttyskarkotteita. Vesi kannattaa juoda pulloista tai keitetynä, ja välipaloina kannattaa tarjoilla kuorittuja hedelmiä. Myös vaatetuksessa kannattaa ottaa huomioon maan konservatiivinen kulttuuri.

Hintataso

Myanmarin hintataso on edullinen, mutta matkaan kannattaa varata riittävästi käteistä rahaa, sillä luottokortteja ei hyväksytä kaikkialla. Suurissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, mutta maaseudulla saattaa olla vaikeuksia saada käteistä rahaa. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että maassa ei ole vielä kehittynyttä matkailuinfrastruktuuria, mikä voi nostaa matkakustannuksia.

Majoituksen hintataso vaihtelee suuresti riippuen paikasta ja mukavuusluokasta. Edullisimmat hotellit maksovat noin 20 dollaria per yö, kun taas luksushotellit voivat maksaa jopa muutamia satoja dollareita per yö. Ruoka ja juoma ovat edullisia, ja lounaan voi saada jo muutamalla dollarilla. Ostoksia tehdessä kannattaa muistaa tinkiä, sillä hinnat eivät ole usein kiinteitä.

Kokonaisuudessaan Myanmarin matka voi olla hyvin edullinen, jos osaa suunnitella matkansa huolellisesti ja ottaa huomioon paikallisen hintatason. Matkalla on hyvä varata myös hieman ylimääräistä rahaa yllättäviä tilanteita varten.

Myanmar Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Kysymys Vastaus
Mikä on Myanmarin pääkaupunki? Naypyidaw
Mikä on Myanmarin valuutta? Kyat
Mitä kieliä Myanmarissa puhutaan? Viralliset kielet ovat burma ja englanti.
Mitä uskontoja Myanmarissa harjoitetaan? Enemmistö väestöstä on buddhalaisia, mutta maassa harjoitetaan myös muita uskontoja kuten hindulaisuutta, islamia ja kristinuskoa.
Milloin on paras aika matkustaa Myanmariin? Paras aika matkustaa Myanmariin on kuiva kausi, joka kestää joulukuulta helmikuulle.
Tarvitsenko viisumin matkustaessani Myanmariin? Kyllä, suurin osa maahan saapuvista matkailijoista tarvitsee viisumin. Sitä voi hakea etukäteen tai saada maahan saapuessa.
Mitä nähtävää Myanmarissa on? Myanmarissa voi vierailla esimerkiksi Inle-järvellä, Baganin temppelialueella, Mandalayssa, Yangonissa ja Ngapalissa.
Miten liikkuminen Myanmarissa onnistuu? Myanmarissa voi liikkua esimerkiksi lentokoneella, junalla, bussilla tai taksilla.
Onko Myanmar turvallinen matkakohde? Myanmar on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta matkailijoita kehotetaan olemaan tarkkaavaisia ja noudattamaan paikallisia lakia ja tapoja.
Tarvitaanko Myanmarissa rokotuksia? Ennen matkaa Myanmariin on suositeltavaa tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Suositeltavia rokotuksia ovat esimerkiksi hepatiitti A ja B, polio, jäykkäkouristus ja kurkkumätä.
Onko Myanmarissa hyvä terveydenhuoltojärjestelmä? Terveydenhuoltojärjestelmä Myanmarissa ei ole yhtä kehittynyt kuin monissa länsimaissa, ja laadukas hoito voi olla vaikeasti saatavilla erityisesti maaseudulla.
Mitä tulisi ottaa huomioon vaatetuksen suhteen Myanmarissa? Myanmar on pääosin buddhalainen maa, joten paikalliset toivovat, että turistit pukeutuvat kunnioittavasti. Olisi hyvä välttää paljasta ihoa ja liian tiukkoja tai lyhyitä vaatteita.
Voiko Myanmarissa juoda hanavettä? Hanavettä ei yleensä suositella juotavaksi Myanmarissa. On turvallisempaa juoda pullovettä.
Kuinka paljon tippiä tulisi antaa Myanmarissa? Tippi ei ole Myanmarissa yleistä, mutta ravintoloissa ja hotelleissa voi jättää pientä tippiä hyvästä palvelusta. Oppaita ja kuljettajia voi myös tipata tarpeen mukaan.
Mitä tulisi ottaa huomioon matkustettaessa maaseudulle Myanmarissa? Matkustettaessa maaseudulle Myanmarissa tulisi olla valmis yksinkertaisiin olosuhteisiin. Maassa ei välttämättä ole juoksevaa vettä tai sähköä, ja majoitus voi olla hyvin yksinkertaista.
Kuinka paljon rahaa tulisi ottaa mukaan Myanmariin? Summa riippuu matkustajan omasta budjetista ja suunnitellusta matkan pituudesta. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan sekä käteistä että luottokortti, sillä kaikkialla ei välttämättä voi maksaa kortilla.
Onko Myanmarissa saatavilla internet-yhteyttä? Internet-yhteys Myanmarissa on yleistynyt viime vuosina, mutta se voi olla hitaampaa ja epäluotettavampaa kuin monissa muissa maissa. Kaupungeissa on yleensä parempi internet-yhteys kuin maaseudulla.
Tarvitaanko Myanmarissa muuntajaa sähkölaitteille? Myanmarissa käytetään sähköä 220 volttia ja 50 hertsiä, joten muuntaja voi olla tarpeen, jos sähkölaitteet käyttävät eri jännitettä tai taajuutta.
Onko Myanmarissa paljon turisteja? Turismi Myanmarissa on kasvussa, mutta maa ei ole vielä yhtä suosittu kuin moni naapurimaa. Joillakin suosituimmilla nähtävyyksillä voi kuitenkin olla ruuhkaa turistisesongin aikana.
Mitä matkustajan tulisi tietää Myanmarin kulttuurista? Myanmarin kulttuuri perustuu vahvasti buddhalaisuuteen, joten on tärkeää osoittaa kunnioitusta paikallisia tapoja ja uskontoa kohtaan. Esimerkiksi buddhapatsaita ei tulisi koskettaa päätä tai jalat.