Egypti

Yleistä

Egypti on Pohjois-Afrikassa sijaitseva matkakohde, jossa yhdistyvät upea historia, auringonpaiste, upeat rannat ja mahtava ruokakulttuuri. Egypti on tunnettu etenkin pyramideistaan, muinaisista temppeleistä ja Niilin risteilyistä. Matkalla Egyptiin voi kokea ikimuistoisia hetkiä vierailemalla esimerkiksi Kairon upeissa moskeijoissa ja basaareissa, rentoutumalla Sharm el-Sheikhin hiekkarannoilla tai sukeltamalla Punaisenmeren upeaan maailmaan. Egypti tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden yhdistää aktiivisen lomailun ja upean kulttuurin kokemisen.

Kuvaus

Egypti on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa upeita elämyksiä niin kulttuurista kiinnostuneille kuin rantalomailijoillekin. Maan pääkaupunki Kairo on vilkas ja kiireinen kaupunki, jossa voi tutustua Egyptin rikkaaseen historiaan muun muassa vierailemalla Gizaan, jossa sijaitsevat Kuolleiden valtakunta ja maailmankuulut Giza-pyramidit. Rantalomailijoille taas suositellaan Sharm el-Sheikhin tai Hurghadan hiekkarantoja, joilla voi rentoutua auringonotossa ja kokea upean sukellus- tai snorklauselämyksen Punaisenmeren upeissa koralliriutoissa. Egyptissä voi myös osallistua retkille esimerkiksi Luxoriin tai Niilin risteilylle, joissa pääsee tutustumaan maan upeisiin temppeleihin ja maisemiin.

Historia

Egyptin historia ulottuu tuhansien vuosien päähän. Maan suurin nähtävyys, Giza-pyramidit, rakennettiin Egyptin muinaiskaudella noin 2500 eaa. Pyramidien rakentamisen aikaan Egyptissä kehittyi myös kuuluisa faaraoiden valtakausi. Faaraot hallitsivat Egyptiä pitkän aikaa ja heidän aikakautensa on jättänyt jälkensä maan historiaan. Egyptissä on myös valtava määrä muita kulttuurillisia nähtävyyksiä, kuten Luxorin ja Karnakin temppeleitä sekä Abu Simbelin temppeli, jotka kaikki sijaitsevat Niilin varrella. Egyptin historia on kiehtova ja matkailijat voivat tutustua siihen esimerkiksi museoissa sekä vierailemalla eri historiallisissa kohteissa ympäri maata.

Liikkuminen

Egyptin matkailijat voivat liikkua maassa esimerkiksi lentäen, junalla tai autolla. Suurimmat kaupungit, kuten Kairo, Luxor ja Hurghada, ovat hyvin tarjolla lentoyhteyksillä, mikä helpottaa matkailijoiden liikkumista paikasta toiseen. Maan sisäinen junaverkosto on myös hyvin kehittynyt ja tarjoaa edullisen ja kätevän tavan tutustua maan eri kaupunkeihin. Taksit ovat myös yleinen liikkumismuoto Egyptissä ja ne ovat usein edullisia. Kuitenkin tulee aina varmistua taksin hinnasta ennen matkan aloittamista ja olla tietoinen siitä, että joidenkin taksinkuljettajien kanssa voi joutua tinkimään hinnasta.

Ruoka ja juoma

Egyptin ruokakulttuuri on herkullinen sekoitus Lähi-idän ja Välimeren makuja. Matkailijat voivat nauttia muun muassa falafeleista, hummuksesta, mausteisesta kebabista ja itämaisista patongeista, jotka ovat kaikki paikallisia herkkuja. Egyptissä syödään myös paljon riisiä, lammaslihaa, vihanneksia ja tuoreita hedelmiä. Maa on myös kuuluisa juomastaan, nimeltään karkadeh, joka on makea hibiskus-tee. Alkoholi on myös saatavilla Egyptissä, mutta monet paikalliset ravintolat eivät tarjoile sitä. On myös hyvä huomata, että juomavettä kannattaa välttää eikä raakaa vihanneksia tai salaattia tule syödä, elleivät ne ole hyvin pestyjä.

Lasten kanssa matkustaminen

Egypti on suosittu matkakohde myös lapsiperheille. Maassa on paljon aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat niin aikuisille kuin lapsillekin. Esimerkiksi Kairon eläintarha, Gizan eläintarha ja Serabit Sahalin eläintarha ovat suosittuja vierailukohteita lapsiperheille. Maassa on myös useita vesipuistoja, kuten Sindbad Aquapark Hurghada, jossa koko perhe voi viettää hauskaa päivää. On myös syytä huomata, että Egyptissä on lämmin ilmasto, joten lapsille kannattaa varata aurinkovoide ja riittävästi nestettä. On myös suositeltavaa noudattaa paikallisia kulttuurinormeja ja olla tietoinen esimerkiksi pukeutumisesta ja käytöstavoista lasten kanssa matkustettaessa.

Hintataso

Egypti on suhteellisen edullinen matkakohde, ja hintataso on alhaisempi kuin monissa muissa turistikohteissa. Hotellien ja ravintoloiden hinnat vaihtelevat suuresti riippuen sijainnista ja palvelun tasosta. Suurissa kaupungeissa kuten Kairossa ja Luxorissa hinnat ovat yleensä hieman korkeampia kuin pienemmissä kaupungeissa ja kyseisten lomakohteiden turistialueilla. Joidenkin nähtävyyksien, kuten Giza-pyramidit, sisäänpääsymaksut voivat olla korkeita, mutta moniin muihin historiallisiin kohteisiin pääsee edullisemmin. Ruoan ja juoman hinnat ovat yleensä kohtuulliset, varsinkin paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Tippien antaminen on yleistä Egyptissä, ja on hyvä varata käteistä rahaa sekin.

Egypti Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Matkakohteen Egypti – UKK

Matkakohteen Egypti – UKK lista

Kysymys Vastaus
Milloin on paras aika vierailla Egyptissä? Paras aika vierailla Egyptissä on talvikuukausina joulukuusta helmikuuhun, kun lämpötila on miellyttävä ja välttyy suurilta turistimassoilta.
Tarvitsenko viisumin matkustaessani Egyptiin? Kyllä, tarvitset viisumin matkustaessasi Egyptiin. Voit hakea viisumin etukäteen lähetystöstä tai ostaa sen saapuessasi Egyptiin lentokentältä.
Mitä vaatteita tulisi pakata mukaan Egyptiin? On suositeltavaa pukeutua kevyisiin ja ilmaviin vaatteisiin Egyptin lämpimän ilmaston vuoksi. Muista kuitenkin kunnioittaa paikallista kulttuuria ja välttää liian paljastavia vaatteita erityisesti uskonnollisissa paikoissa.
Onko Egyptissä turvallista matkustaa? Yleisesti ottaen Egypti on turvallinen matkustuskohde, mutta kannattaa seurata matkustustiedotteita ja ottaa huomioon paikalliset olosuhteet.
Mitä kieltä Egyptissä puhutaan? Virallinen kieli Egyptissä on arabia, mutta englantia puhutaan usein turistikohteissa ja hotelleissa.
Tuleeko minun juoda pullotettua vettä Egyptissä? Kyllä, suositellaan juomaan ainoastaan pullotettua vettä Egyptissä, sillä hanavesi ei ole juomakelpoista.
Voinko maksaa kortilla Egyptissä? Useimmissa turistikohteissa ja suurissa kaupoissa sinun pitäisi pystyä maksamaan kortilla, mutta on hyvä varautua myös käteisellä.
Onko Egyptissä hyvä julkinen liikenne? Kairossa ja muissa suurissa kaupungeissa on hyvä julkinen liikennejärjestelmä, johon kuuluvat bussit ja metro. Taksit ovat myös yleisiä ja edullisia.
Tarvitsenko rokotuksia matkustaessani Egyptiin? Tarvittavat rokotukset vaihtelevat henkilön terveydentilan ja matkustushistorian mukaan. Suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin tai matkailuklinikkaan saadaksesi tarkempaa tietoa.
Kuinka paljon juomarahaa tulisi jättää ravintoloissa ja hotelleissa? Yleinen tapa on jättää noin 10% juomarahaa ravintoloissa ja hotelleissa. Tämä voi kuitenkin vaihdella palvelun laadun perusteella.
Kuinka paljon matka Egyptiin yleensä maksaa? Matkan hinta riippuu monista tekijöistä, kuten matkustusajankohdasta, matkan kestosta ja valitusta majoituksesta. Kannattaa vertailla eri matkatoimistojen tarjouksia saadakseen parhaan hinta-laatusuhteen.
Pitäisikö minun neuvotella hintoja Egyptin markkinoilla? Kyllä, neuvotteleminen hintojen suhteen on yleistä Egyptin markkinoilla. Pyri tinkimään kohtuulliseen hintaan ja pitämään hymy kasvoillasi, sillä se voi auttaa saamaan paremman tarjouksen.
Mitä paikallisia herkkuja kannattaa maistaa Egyptissä? Jotkut tunnettuja herkkuja Egyptissä ovat esimerkiksi taameya (frittattu hernefalafel), koshari (pastaa, linssejä ja muita kasviksia) ja basbousa (sinihapahko jälkiruoka).
Mitä nähtävyyksiä Egyptistä kannattaa vierailla? Egyptissä kannattaa vierailla esimerkiksi Gizan pyramidialueella, Luxorin temppelien kompleksissa, Karnakin temppelissä, Abu Simbelin temppelissä ja Punaisenmeren rannoilla.
Tarvitsenko erityisiä matkavakuutuksia Egyptiin matkustaessa? Suosittelen aina tarkistamaan matkavakuutusyhtiöstä, että matkavakuutukseesi sisältyy Egypti sekä tarvittavat terveys- ja matkatavaravakuutukset.
Kuinka pitkä lentomatka Egyptiin yleensä kestää? Lentomatka Egyptiin riippuu lähtöpaikasta, mutta yleisesti ottaen kestää noin 5-6 tuntia esimerkiksi Lähi-idästä tai Euroopasta. Pidempään kestää lentää esimerkiksi Amerikasta tai Australiasta.
Tarvitsenko mukaan erityistä sähköadapteria Egyptissä? Egyptissä käytetään pääasiassa tyyppi C ja tyyppi F pistorasioita, joten jos tulet eri maasta, jossa käytetään eri tyyppiä, tarvitset sähköadapterin.
Onko turvallista uida Punaisessa meressä Egyptissä? Kyllä, Punaisenmeren rannoilla Egyptissä on turvallista uida, mutta muista noudattaa paikallisten turvallisuusohjeita ja välttää syvää vettä, kun uimaan menevät merivirrat ovat voimakkaita.
Kuinka paljon on aikaero Egyptin ja Suomen välillä? Aikaero Egyptin ja Suomen välillä vaihtelee, mutta yleensä se on 1-2 tuntia Egyptin eduksi. Egypti on yleensä Suomea ajan suhteen eteenpäin.