Luxor

Luxorin historia

Luxor sijaitsee Egyptin keskiosassa Niilin rannalla ja on yksi maailman tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Kaupunki tunnetaan myös muinaisen Egyptin pääkaupunkina Thebaana. Luxorilla on erittäin rikas ja pitkä historia, joka ulottuu yli 4000 vuoden päähän.

Luxorin alueella sijaitsevat muinaisten Thebaan kaupungin raunioalueet, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Näillä alueilla sijaitsevat muun muassa Karnakin ja Luxorin temppelit, jotka ovat Egyptin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Luxor tunnettiin muinaisessa Egyptissä Nimen eri nimillä, kuten Waset ja Ipet-sut. Kaupunki oli muinaisen Egyptin uudessa valtakunnassa kuninkaiden ja kuningattarien hallinnollinen ja uskonnollinen keskus. Luxorin alueella sijaitsee myös kuningaslaakso, jossa on valtava määrä faaraoiden haudoja, kuten Tutankhamonin ja Ramses II:n haudat.

Egyptin muinaisen Thebaan kaupungin historiallisista ajoista lähtien Luxor on ollut suosittu turistikohde. Kaupunkiin saapuneet turistit ovat ihastuneet sen vaikuttaviin raunioihin ja antiikin aarteisiin. Luxorin ainutlaatuinen historia ja arkeologiset kohteet ovat tehneet siitä yhden Egyptin suosituimmista matkailukohteista.

Luxorin kuuluisimmat nähtävyydet

Luxorin kaupunki tarjoaa vierailijoilleen lukuisia upeita nähtävyyksiä. Yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä on Luxorin temppeli, joka on omistettu Amon-Ralle, Muutetun Khonsun ja Mutin jumalille. Temppeli on yksi parhaiten säilyneistä muinaisen Egyptin temppeleistä ja se on vaikuttava näky paitsi arkkitehtuurisesti myös sen sisältämien koristeiden ja veistosten vuoksi.

Toinen Luxorin tunnettu nähtävyys on Karnakin temppeli, joka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Luxorin temppelistä. Karnakin temppeli on yksi maailman suurimmista temppeleistä ja se on omistettu jumala Amon-Ralle. Temppeli koostuu useista osista, kuten suuresta salista ja Hypostyle-salista, joka sisältää 134 pylvästä.

Luxorin kaupungin ulkopuolella sijaitseva kuningaslaakso on myös vierailun arvoinen kohde. Kuningaslaakso on valtava hautausalue, jossa sijaitsevat monet muinaisten Egyptin faaraoiden haudat, kuten Tutankhamonin ja Ramses II:n hauta. Vierailijat voivat tutustua näihin upeisiin hautoihin ja nähdä faaraoiden säilyneitä jäännöksiä sekä heidän kuninkaallisia aarteitaan.

Luxorin temppelialueet

Luxorin kaupunki on tunnettu myös erilaisista temppelialueistaan, jotka ovat olleet tärkeitä uskonnollisia paikkoja muinaisen Egyptin aikoina. Lisäksi temppelialueet tarjoavat vierailijoilleen upeita arkkitehtonisia näkymiä ja historiallista tietoa.

Ranssilaiset egyptologit löysivät vuonna 1884 kätkön temppelin raunioista, joka sisälsi yli 20 000 faaraoiden aikaisen esineen kokoelman. Tämä löytö onkin yksi tärkeimmistä museoista Egyptissä. Luxorin temppeliä pidetään yhtenä Egyptin kauneimpina ja vaikuttavimpana temppelinä. Temppeli koostuu useasta osasta, kuten suuresta salista, Obeliskin salista ja erilaisista pihamaista.

Karnakin temppeli on toinen merkittävä temppelialue Luxorin kaupungissa. Se on yksi suurimmista muinaisen Egyptin temppeleistä ja se kätkee sisälleen valtavan määrän patsaita, pylväitä ja koristeita. Tällä temppelialueella vierailijat voivat ihastella upeita veistoksia ja tutustua Egyptin muinaisen uskonnon historiaan.

Temppelialueiden lisäksi Luxorin alueella sijaitsee myös muita merkittäviä arkeologisia kohteita, kuten Malkatan temppeli ja Medinet Habu. Malkatan temppeli oli kahden faaraon, Amenhotep III:n ja kuningatar Tiy:n, muistomerkki. Medinet Habu puolestaan on Ramses III:n muistolle rakennettu temppeli ja linnoitus.

Luxor on uskomaton matkakohde kaikille Egyptin historiasta ja muinaisesta kulttuurista kiinnostuneille. Kaupungin ainutlaatuinen historia, upeat temppelit ja kiehtovat nähtävyydet tekevät siitä ehdottomasti vierailun arvoisen kohteen kaikille matkailijoille.

Luxorin museot

Luxor on yksi Egyptin merkittävimmistä kaupungeista, jossa on runsaasti kulttuurillista ja historiallista merkitystä. Kaupungissa sijaitsee useita maailmanluokan museoita, jotka tarjoavat vierailijoille upean mahdollisuuden tutustua Egyptin ikivanhoihin aarteisiin ja historiaan.

Yksi Luxorin kuuluisimmista museoista on Luxorin museo. Tämä museo sijaitsee lähellä Luxorin temppeliä ja tarjoaa kattavan kokoelman faaraoiden aikaiseen Egyptiin liittyviä esineitä. Museossa on esillä muun muassa faaraoiden upeat sarkofagit, vanhat papyruskääröt ja kauniit pronssi- ja kultakoristeet. Luxorin museo on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Egyptin muinaisesta historiasta.

Toinen merkittävä museo Luxorissa on Mummien museo, joka sijaitsee Luxorin länsirannalla. Tässä museossa voi konkreettisesti tutustua muumioituihin faaraoiden ja kuninkaallisten henkilöiden jäännöksiin. Museossa on esillä kymmeniä hyvin säilyneitä muumioita, ja vierailijat voivat oppia enemmän Egyptin muinaisesta hautauskulttuurista ja muumiointitavasta. Mummien museo tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen ja mahdollisuuden päästä lähelle Egyptin ikivanhoja kuninkaallisia.

Luxorin risteilytavat

Luxorin sijainti Niilin varrella tekee siitä ihanteellisen paikan risteilylle. Risteilyt Niilillä ovat suosittu tapa tutustua Egyptin maaseutuun ja sen ikivanhoihin nähtävyyksiin. Luxorista lähtevät risteilyt tarjoavat upean mahdollisuuden kokea Egyptin kulttuuriperintö ja kauneus rauhallisessa ja rentouttavassa ympäristössä.

Risteilyllä voit ihailla upeaa Niilin maisemaa, jossa viljelykset ulottuvat jokirantaan asti ja paikallisten kalastajien perinteiset veneet liukuvat hiljalleen veden pinnalla. Luxorista voi lähteä joko lyhyt tai pitkä risteily, ja yleensä seuraavat pysähdyksenä ovat muun muassa Esna, Edfu, Kom Ombo ja Aswan.

Lisäksi risteilyn aikana voit tutustua moniin historiallisiin nähtävyyksiin, kuten Luxorin temppeliin, Karnakin temppeliin ja sadoittain vuosia vanhoihin haudanmuistomerkkeihin. Risteilyt tarjoavat myös mahdollisuuden nauttia lounaita ja päivällisiä laivalla, jossa tarjoillaan perinteistä egyptiläistä ruokaa ja viihdettä.

Luxorin shoppailumahdollisuudet

Luxor ei ole pelkästään historiallinen kaupunki, vaan siellä on myös monipuolisia shoppailumahdollisuuksia. Kaupungissa on useita perinteisiä basaareja, joista voi ostaa muun muassa käsitöitä, matkamuistoja, mausteita ja tekstiilejä.

Luxorin basaari on suosittu shoppailukohde, jossa voit löytää kaikenlaisia matkamuistoja Egyptistä. Basaari on suuri markkinapaikka, jossa myydään kaikkea aina vaatteista ja koruista tuoreisiin hedelmiin ja mausteisiin. Täällä voit kokea perinteisen basaarien tunnelman ja neuvotella hinnasta paikallisten myyjien kanssa.

Luxorin basaarin erikoisuutena ovat egyptiläiset käsitöiden, kuten korujen ja tekstiilien valmistajat. Voit ostaa ainutlaatuisia ja kauniita koruja, kuten kultaisia ​​ja hopeisia rannekoruja, riipuksia ja kaulakoruja. Tekstiilien ystävät voivat ostaa kauniita käsinkudottuja mattoja ja liinoja, jotka ovat perinteisiä Egyptin käsitöitä.

Lisäksi Luxorissa on useita moderneja kauppakeskuksia ja tavarataloja, joista voi ostaa kaikenlaisia ​​tuotteita vaatteista elektroniikkaan. Kaupungin keskustassa sijaitsee myös useita taidegallerioita ja antiikkiliikkeitä, joista voi ostaa vanhoja taideteoksia, keramiikkaa ja koristeita. Luxor tarjoaa monipuolisia shoppailumahdollisuuksia kaikille vierailijoille.

Luxorin yöelämä

Luxor on egyptiläinen kaupunki, joka on tunnettu upeista muinaisista temppeleistään ja hautakammioistaan. Kaupunki on myös suosittu matkakohde sen rikkaan historian ja kulttuurin takia, mutta se tarjoaa myös mielenkiintoisen yöelämän.

Vaikka yöelämä Luxorissa ei ole yhtä vilkas kuin esimerkiksi Kairossa, kaupungista löytyy kuitenkin muutama yökerho ja baari, joissa voi viettää iltaa. Yksi suosituimmista paikoista on Luxor Lounge Bar, joka sijaitsee Hilton Luxor Resort & Spa -hotellissa. Täällä voit nauttia upeasta näköalasta Niilin joelle ja nauttia erilaisista juomista useista baaritiloista.

Toinen suosittu paikka on Tutankhamun’s Nightclub, joka on nimetty faaraon mukaan. Tämä yökerho on erityisen suosittu turistien keskuudessa, ja siellä voi nauttia livemusiikista ja tanssia eri musiikkityyleihin, kuten swingiin ja teknoon.

Luxorin yöelämä on kuitenkin enemmän tunnelmaltaan rentoa ja intiimiä. Monet hotellit tarjoavat viihdettä ja musiikkia omilla terasseillaan, joten voit nauttia rauhallisesta illasta katsellen auringonlaskua ja kuunnellen perinteistä arabialaista musiikkia.

Luxorin hotellit ja majoitus

Luxorissa on monia hotelleja, jotka tarjoavat laadukasta majoitusta matkailijoille. Suurin osa hotelleista sijaitsee Niilin joen rannalla, joten ne tarjoavat upeat näkymät joelle ja Luxorin temppeleille.

Yksi suosituimmista hotelleista on Hilton Luxor Resort & Spa, joka tarjoaa ylellisiä huoneita, kattouima-altaan ja spa-palveluja. Hotelli sijaitsee lähellä Luxorin temppelialuetta, joten se on ihanteellinen valinta vierailijoille, jotka haluavat tutustua kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin.

Toinen suosittu hotelli on Sonesta St. George Hotel Luxor, joka on tyylikäs ja moderni hotelli keskustassa. Huoneet tarjoavat mukavuudet, kuten ilmastoinnin, satelliitti-tv:n ja ilmaisen Wi-Fi:n. Hotellissa on myös useita ravintoloita ja baareja, joissa voit nauttia paikallisista ja kansainvälisistä ruokalajeista.

Mikäli etsit budjettiystävällistä majoitusta, on Luxorissa myös useita edullisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Hotel Sheherazade tarjoaa edullisia huoneita ja sijaitsee lähellä Luxorin keskustaa. Hotellissa on myös oma ravintola ja terassi, josta avautuu kaunis näkymä Niilin joelle.

Luxorin ruokakulttuuri

Luxorin ruokakulttuuri on monipuolinen ja tarjoaa mahdollisuuden maistella perinteisiä egyptiläisiä ruokia sekä kansainvälisiä herkkuja. Kaupungissa on useita ravintoloita ja kahviloita, joissa voit nauttia aterioista ja virvokkeista.

Yksi Luxorin suosituimmista ruokapaikoista on Sofra, joka tarjoaa perinteisiä egyptiläisiä ruokia. Voit kokeilla esimerkiksi kosharia, joka on egyptiläinen pastaruoka, tai maistella erilaisia meze-alkupaloja. Sofra sijaitsee lähellä Luxorin museota, joten se on hyvä valinta lounaspaikaksi museokäynnin jälkeen.

Toinen suosittu ravintola on Nile Valley Hotel, jossa tarjoillaan paikallisia ruokia ja laaja valikoima kansainvälisiä ruokalajeja. Ravintolan upea terassi tarjoaa näkymät Niilin joelle ja Luxorin temppelialueelle. Voit nauttia ruokaa samalla kun ihailet kauniita maisemia.

Luxorin ruokakulttuuri on myös eläväistä kaduilla ja toreilla, joissa voit maistella erilaisia paikallisia herkkuja. Esimerkiksi falafelit, kebabit ja tuoreet hedelmät ovat suosittuja pikaruokavaihtoehtoja. Voit myös kokeilla paikallista sokkotamisen, joka on makea jälkiruoka, joka on valmistettu filodeegistä ja hunajasta.

Yhteenvetona Luxor tarjoaa mielenkiintoisen yöelämän, laadukkaita hotelleja ja monipuolisen ruokakulttuurin. Se on ihanteellinen lomakohde niille, jotka haluavat yhdistää historian ja kulttuurin rikkauden rentoon lomatunnelmaan.