Marokko

Yleistä

Marokko on Pohjois-Afrikassa sijaitseva monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa vierailijoilleen sekoituksen uskomatonta historiaa, upeita maisemia, eksoottista kulttuuria ja herkullista ruokaa. Marokko tunnetaan myös nimellä ”Afrikan portti”, sillä se sijaitsee Afrikan mantereen ja Euroopan välissä. Maan monimuotoisuus heijastuu sen kaupungeissa, joissa yhdistyvät muinaiset perinteet ja moderni elämäntapa.

Marokko on suosittu matkakohde niin seikkailunhaluisille matkailijoille, shoppailijoille kuin rentoutumista kaipaavillekin. Maassa on tarjolla lukuisia aktiviteetteja, kuten retkeilyä Sahara-aavikolla, patikointia Atlas-vuoristossa, medinoissa eli vanhoissa kaupunginosissa kiertelemistä ja mauste- ja matto-ostoksia tunnelmallisilla basaareilla.

Kuvaus

Marokko on kontrastien maa, jossa kohtaavat valtavat hiekkadyyneistä koostuvat autiomaat ja lumiset vuoret. Maassa pääsee tutustumaan moniin erilaisiin kaupunkeihin, kuten Marrakechiin, Fesiin ja Casablancaan, joissa voi ihailla upeaa arkkitehtuuria ja tutustua Marokon rikkaaseen kulttuurihistoriaan.

Marokossa arkkitehtuuria hallitsevat arabialaiset, berberiläiset ja andalusialaiset vaikutteet. Medinat, eli vanhat kaupunginosat, vievät vierailijan aikamatkalle menneisyyteen kapeine kujineen ja moskeijoineen. Keskellä medinoja sijaitsevat suuret aukiota, jossa voi nauttia paikallisten elämänmenosta.

Marokossa on myös upeita luontokohteita, kuten Ouzoudin putoukset ja Ourika-laakso, jotka tarjoavat upeat mahdollisuudet retkeilyyn ja luonnon kauneudesta nauttimiseen. Rannikolla sijaitsevat kauniit rannat houkuttelevat auringonpalvojia, surffaajia ja vesilajien harrastajia.

Marokon värikäs ja herkullinen ruokakulttuuri on omiaan suloisen kaaoksen maassa. Paikalliseen ruokaan kuuluvat muun muassa tagine-pataruuat, couscous, falafel, pikkuleivät sekä perinteiset marokkolaiset teet. Kaipaatpa sitten mausteisia herkkuja tai perinteistä marokkolaista street foodia, löydät takuulla jotain makunystyröitä hivelevää. Marokko on myös kuuluisa minttuteestään, jota tarjoillaan vieraanvaraisuuden symbolina.

Historia

Marokon historia ulottuu aina antiikin ajoille asti. Maassa on vaikuttaneet muun muassa roomalaiset, bysanttilaiset, arabialaiset ja eurooppalaiset valloittajat. Tänä päivänä Marokko on kuningaskunta, ja kuningas toimii maan poliittisena johtajana.

Yksi Marokon historiallisista nähtävyyksistä on Volubilis, joka oli roomalaisten entinen pääkaupunki. Volubilis on Unescon maailmanperintökohde ja sitä pidetään yhtenä parhaiten säilyneistä roomalaisista raunioista. Myös Fesin medina on osa Unescon maailmanperintökohdetta, ja se on yksi maailman vanhimmista asutuista kaupungeista.

Marokon historiassa on myös nähtävissä islamin merkitys. Marokko kuuluu islamilaisiin maailman maihin ja sen kulttuuriin ja arkkitehtuuriin on vaikuttanut merkittävästi islamilaisuus. Maassa on paljon upeita moskeijoita ja minareetteja, jotka ovat tärkeitä uskonnollisia kohteita.

Liikkuminen

Marokko on suhteellisen helppo maa matkustaa ja liikkua, vaikka infrastruktuuri ei olekaan yhtä kehittynyt kuin joissakin länsimaissa. Maassa on hyvät tieverkostot, jotka yhdistävät suuremmat kaupungit, ja junayhteydet toimivat mainiosti.

Marokossa voi liikkua myös busseilla, joita on tarjolla sekä kaupunkien välillä että kaupungin sisällä. Yksi suosituimmista tavoista liikkua Marokossa on käyttää takseja. Kaupungeissa on saatavilla sekä punaisia takseja, jotka kulkevat kaupungin sisällä, että valkoisia takseja, jotka kulkevat kaupunkien välillä.

Jos suunnitelmissa on matkustaa pidemmän matkan päähän, esimerkiksi autiomaahan tai vuoristoon, kannattaa harkita opastettua retkeä tai vuokrata oma auto. Marokossa liikenne on kiireistä ja ajokulttuuri erilainen kuin Suomessa, joten on tärkeää olla varovainen ja joustava liikenteessä.

Matkustaessa Marokkoon on hyvä tietää, että maan virallinen kieli on arabia, vaikka ranskaa puhutaan myös laajalti. Englannin kielen taito ei ole yleistä, mutta turistialueilla ja suuremmissa kaupungeissa voi pärjätä englannilla.

Ruoka ja juoma

Marokkolainen ruoka on herkullista, mausteista ja monipuolista. Tyypillisiä marokkolaisia ruokia ovat muun muassa tagine, joka on haudutettu liha- tai kasvisruoka. Tagine valmistetaan saviruukussa matalalla lämmöllä, jolloin maut ja maut pääsevät kunnolla esiin.

Couscous on toinen suosittu marokkolainen ruokalaji, joka valmistetaan höyrysulatulla vehnäjyvillä. Couscousia tarjoillaan yleensä liha- tai kasviskastikkeen kanssa. Marokkolaisen keittiön muita herkkuja ovat esimerkiksi falafel, hummus ja baklava.

Paikallisia erikoisuuksia ovat myös marokkolaiset leivonnaiset, kuten msemen ja chebakia, jotka tarjoillaan usein teetarjoilujen yhteydessä. Marokkolaiset teet, erityisesti minttutee, ovat myös suosittuja ja niitä tarjotaan usein vieraanvaraisuuden merkkinä.

Marokossa kannattaa myös tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin vierailemalla basaareilla ja ravintoloissa. Basaareilla voi ostaa tuoreita hedelmiä, mausteita ja muita herkkuja, ja ravintoloissa pääsee maistamaan aitoja marokkolaisia ruokia.

Lasten kanssa matkustaminen

Marokko on hyvä matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa, mutta matkustamista lasten kanssa kannattaa suunnitella huolellisesti. Marokossa on paljon nähtävää ja koettavaa perheille, kuten eläintarhoja, vesipuistoja ja historiallisia nähtävyyksiä.

Marokon suurkaupungeissa on hyviä hotelleja ja ravintoloita, jotka tarjoavat mukavia majoitusvaihtoehtoja perheille. Maassa on myös hyvä terveydenhuoltojärjestelmä ja apteekeista saa tarvittavia lääkkeitä. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että lapset ovat riittävästi suojattuja auringolta ja juovat tarpeeksi vettä.

Marokossa on myös hyvä huomioida paikallinen kulttuuri ja tapa pukeutua. Lasten kannattaa pukeutua sopivasti, kun vieraillaan moskeijoissa tai pyhissä paikoissa. Pukeutumissääntöihin kuuluu muun muassa pitkien housujen tai hameen käyttäminen ja olkapäiden peittäminen.

Lisäksi matkailijoiden kannattaa varautua siihen, että Marokossa harvoin on käytettävissä lastenhoitopalveluja tai -tiloja, mutta paikalliset ihmiset ovat yleensä hyvin ystävällisiä ja avuliaita lapsiperheitä kohtaan.

Hintataso

Marokon hintataso on yleisesti ottaen halvempi kuin Suomessa. Majoitus ja ruoka ovat kohtuuhintaisia, ja paikallinen julkinen liikenne on edullista. Esimerkiksi päivittäiset ruokaostokset ja ravintolakäynnit eivät yleensä rasita matkabudjettia liikaa.

Hintataso voi vaihdella alueittain ja sesongin mukaan. Suurissa turistikohteissa ja loma-aikoina hinnat voivat olla hieman korkeammat. Lisäksi kannattaa huomioida, että markkinahinnat ovat usein neuvoteltavissa erityisesti basaareilla ja pienissä liikkeissä.

Matkakassan kannalta on myös hyvä huomata, että Marokossa on käytössä marokkolainen dirham (MAD). Vaikka suurimmissa kaupungeissa voi maksaa myös luottokorteilla, on hyvä varautua käteiseen rahaan, etenkin pienemmissä kaupoissa ja kadulla tapahtuvia ostoksia tehdessä.

Marokko Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Marokon pääkaupunki? Rabat
2. Mikä on Marokon virallinen kieli? Arabia
3. Miten matkustaa Marokkoon? Voit matkustaa Marokkoon lentäen tai laivalla, tai voit myös käyttää junaa tai linja-autoa Euroopasta käsin.
4. Onko Marokossa turvallista matkustaa? Kuten missä tahansa matkakohteessa, matkailijoiden tulee olla varovaisia ​​ja noudattaa paikallisia turvallisuusohjeita. Yleisesti ottaen Marokko on turvallinen maa matkustaa.
5. Tarvitsenko viisumin matkustaessani Marokkoon? Useimpien maiden kansalaiset voivat matkustaa Marokkoon ilman viisumia, jos heidän oleskelunsa kestää enintään 90 päivää. Tarkista kuitenkin viisumisäännökset ennen matkaa.
6. Mikä on Marokon valuutta? Marokon dirham (MAD)
7. Miten voin vaihtaa rahaa Marokossa? Voit vaihtaa rahaa pankeissa, valuutanvaihtopisteissä tai hotelleissa. Suositellaan vaihtamaan rahaa pankissa paremman kurssin ja turvallisuuden vuoksi.
8. Mikä on Marokon uskonto? Islam on Marokon pääuskonto, ja suurin osa maan väestöstä on muslimeja.
9. Mitä kannattaa nähdä Marokossa? Marokko tarjoaa monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten Marrakechin medinan, Ait Benhaddounin linnoitteen, Atlas-vuoret ja Sahara-aavikon.
10. Mistä voi ostaa perinteisiä marokkolaisia matkamuistoja? Marrakechin medina on hyvä paikka ostaa perinteisiä marokkolaisia matkamuistoja, kuten värikkäitä maalauksia, keramiikkaa ja kauniita mattoja.
11. Miten liikkua Marokossa? Marokossa voit liikkua taksilla, linja-autolla, junalla tai vuokra-autolla. Suurissa kaupungeissa on myös hyvin kehittynyt joukkoliikenneverkosto.
12. Onko Marokossa hyvä ostaa mausteita ja yrttejä? Kyllä, Marokko on tunnettu mausteistaan ​​ja yrttilääkkeistään, ja voit ostaa niitä monista paikallisista markkinoista tai mausteiden erikoisliikkeistä.
13. Kuinka paljon juomarahaa tulisi jättää ravintoloissa? Marokossa on yleistä jättää 10-15% juomarahaa ravintoloissa, mutta se ei ole välttämätöntä.
14. Mikä on paras aika vierailla Marokossa? Paras aika vierailla Marokossa on kevät (maaliskuu-toukokuu) ja syksy (syyskuu-marraskuu), kun sää on miellyttävintä.
15. Mitä kannattaa pakata Marokkoon matkustaessa? Tärkeimmät asiat, jotka kannattaa pakata Marokkoon matkustaessa, ovat mukavat vaatteet, kengät, aurinkosuoja-aineet, hyttyskarkotteet ja muut matkavarusteet, jotka tarvitset matkasi aikana.
16. Onko Marokossa turvallista syödä raakaa ruokaa tai juoda kraanavettä? Marokossa suositellaan juomaveden ja ruuan keittämisen lisäksi myös raakojen hedelmien ja vihannesten välttämistä. Juo aina pullotettua vettä.
17. Miten selviytyä hintaneuvotteluista Marokossa? Hintaneuvottelut ovat yleisiä Marokossa, erityisesti markkinoilla. Tee aluksi kohtuullinen tarjous ja muista, että tinkiminen on osa kulttuuria, joten älä pelkää pyytää alempaa hintaa.
18. Onko Marokossa hyviä ostoskeskuksia? Marokossa on useita suuria ostoskeskuksia suurimmissa kaupungeissa, kuten Marrakech, Casablanca ja Fes. Täällä voit ostaa laajan valikoiman brändituotteita ja muita tuotteita.
19. Tarvitsenko rokotuksia ennen matkaa Marokkoon? Yleensä et tarvitse erityisiä rokotuksia matkustaessasi Marokkoon, mutta tarkista ajantasaiset tiedot rokotuksista ja matkailuneuvonnasta omalta terveyskeskukseltasi.
20. Kuinka paljon kustannuksia voi odottaa matkalta Marokkoon? Marokko on yleensä kohtuuhintainen matkakohde. Hinnat vaihtelevat vuodenajasta, majoituksesta, ruoasta ja aktiviteeteista riippuen, mutta keskimäärin matka Marokkoon voi maksaa noin 500-1000 euroa viikossa per henkilö.