El Salvador

Yleistä

El Salvador sijaitsee Keski-Amerikassa Tyynenmeren rannalla ja se on maantieteellisesti pieni maa. Vaikka El Salvador ei ehkä ole niin tunnettu matkakohteena kuin naapurimaansa Costa Rica tai Guatemala, se tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää ja koettavaa matkailijoille. Maa on monipuolinen, ja siellä on niin rantoja, vuoria kuin myös historiallisia kaupunkeja.

El Salvadorin virallinen kieli on espanja, joten maassa matkailevien on hyvä tuntea ainakin perusfraaseja. Matkailijoiden turvallisuus kannattaa ottaa huomioon, ja erityisiä varotoimia on suositeltavaa noudattaa, kuten välttää matkailualueiden ulkopuolella liikkumista pimeän aikaan.

El Salvadorin luonto on upeaa ja monipuolista. Maassa on useita kansallispuistoja, joissa voi vaeltaa, kiipeillä ja ihailla upeita maisemia. Vesiputouksia ja tulivuoria löytyy myös maan eri osista. Rahamme El Salvadorissa on Yhdysvaltain dollari, mikä helpottaa matkailua erityisesti Yhdysvalloista saapuville.

El Salvadorissa on tarjolla myös vesiurheilua, kuten surffausta ja snorklausta. Rantalomailun lisäksi maassa voi tutustua myös paikalliseen kulttuuriin ja historiaan. Maassa vierailee vuosittain melko vähän turisteja, joten auhasta saa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua paikalliseen elämään ja kulttuuriin.

Kuvaus

El Salvadorilla on paljon tarjottavaa matkailijoille, jotka etsivät upeaa luontoa, eksoottisia rantoja ja kiehtovaa historiaa. Maassa on useita historiallisia kaupunkeja, kuten Santa Ana ja San Salvador, jotka tarjoavat nähtävää ja koettavaa. Arkkitehtuuri on sekoitus kolonialismin ja modernin ajan rakennuksia.

El Salvadorilla on myös monia vuoria, joissa voi patikoida ja ihailla upeita maisemia. Tulivuoret, kuten Santa Ana ja Izalco, ovat suosittuja retkikohteita. Maassa on myös useita kansallispuistoja, kuten El Imposible ja Montecriston luonnonpuistot, joissa voi tutustua maan rikkaaseen luontoon ja eläimistöön.

El Salvadorin rannikko tarjoaa upeat mahdollisuudet surffaukseen ja snorklaukseen. Rannat ovat usein hiljaisia ja rauhallisia, ja niillä voi rentoutua ja nauttia auringosta. El Salvadorilla on myös kuuluisa aalto nimeltään ”Matala” (El Matal) joka houkuttelee surffareita ympäri maailmaa.

El Salvadorin ruoka on herkullista ja maistuu autenttiselta keskiamerikkalaiselta ruualta. Maassa tarjoillaan paljon mereneläviä, keittoa, leipiä sekä tulisen mausteisia ruokia. Paikallisissa ravintoloissa voi myös kokeilla pupusa nimistä ruokaa, joka on yksi maan perinteisimmistä ruoka-annoksista. Juomaksi kannattaa kokeilla tuoretta kookosvettä tai paikallista olutta.

Historia

El Salvadorin historia on rikas ja monisyinen. Maa oli alun perin asuttu intiaanikansojen toimesta, esimerkiksi pipil ja lenca heimot. Vuonna 1524 espanjalaiset valloittivat alueen ja siitä lähtien El Salvador oli osa Espanjan siirtomaavaltaa.

Espanjalaisvallan jälkeen El Salvador sai itsenäisyyden vuonna 1821, kun Keski-Amerikan kongressi julisti alueen itsenäiseksi Meksikost. Vuonna 1838 El Salvador erosi Meksikosta ja sai täyden itsenäisyyden.

El Salvadorin itsenäisyyden jälkeen maa on kuitenkin joutunut moniin eri konflikteihin. Esimerkiksi vuosina 1932-1933 maassa oli levottomuuksia, jotka tunnetaan nimellä ”La Matanza”. Näiden levottomuuksien seurauksena tuhansia ihmisiä menehtyi.

Myöhemmin El Salvadorilla oli pitkäaikainen sisällissota, joka kesti vuodesta 1980 vuoteen 1992. Sotaan liittyi ihmisoikeusloukkauksia ja sotarikoksia, ja se vaikutti syvästi maan yhteiskuntaan ja väestöön. Nykyään maa on toipunut sisällissodasta, mutta monet sotaa edeltäneet ongelmat, kuten köyhyys ja rikollisuus, ovat edelleen läsnä.

Liikkuminen

El Salvadoriin matkustaminen on suhteellisen helppoa. Maaan pääsee lentämällä useiden kansainvälisten lentoyhtiöiden kuten American Airlinesin ja Aviancan kanssa. El Salvadorin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista San Salvadorista.

El Salvadorissa liikkuminen onnistuu hyvin bussilla tai taksilla. Bussiverkosto on kattava ja bussit ovat edullisia ja luotettavia. Taksit ovat myös yleisiä ja käteviä liikkumisvälineitä kaupungeissa. On kuitenkin suositeltavaa käyttää vain virallisia takseja ja varmistaa, että mittari on päällä.

Turvallisuuden kannalta on suositeltavaa tiedustella hotellista tai paikalliselta turisti-infosta ennen liikkumista ja välttää pimeän aikaan liikkumista. Matkailijoita kehotetaan olemaan varovaisia ja tarkkaavaisia, ja ottamaan huomioon maan korkea rikollisuusaste.

El Salvadorissa on myös mahdollista vuokrata auto, mutta tätä suositellaan vain kokeneille kuljettajille, koska liikenne ja ajotavat voivat olla erilaisia ​​kuin kotimaassa.

Ruoka ja juoma

El Salvadorin ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen. Maan perinteiset ruoat perustuvat maissiin, papuihin, riisiin ja kasviksiin. Tunnetuin ruoka on pupusa, joka on maissitaikinalevy täytteellä. Täytteeksi voi valita esimerkiksi juustoa, lihaa tai papuja.

El Salvadorissa tarjoillaan myös paljon mereneläviä, kuten kampasimpukoita, kalaa ja äyriäisiä. Tunnetuimpia merenelävistä ruoista ovat ceviche ja mariscada, jotka ovat suosittuja annoksia rannikkokaupungeissa.

Paikalliset juomat El Salvadorissa sisältää esimerkiksi horchataa, joka on maissia, siemeniä ja riisiä sisältävä juoma. Lisäksi El Salvadorissa kannattaa maistaa tuoretta kookosvettä tai paikallista olutta.

Ruoka El Salvadorissa on yleensä edullista, ja monet pienet ravintolat tarjoavat herkullisia ja edullisia paikallisia ruokia. Suuremmissa kaupungeissa on myös kansainvälisiä ruokapaikkoja, joten jokaiseen makuun löytyy jotain.

Lasten kanssa matkustaminen

El Salvadorissa matkustaminen lasten kanssa voi olla haastavaa, mutta samalla myös palkitsevaa. Maa tarjoaa monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat perheen pienimmille. Esimerkiksi rantalomailu, retket kansallispuistoihin ja vesipuistoihin ovat suosittuja perheiden keskuudessa.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että El Salvador on kehittyvä maa, ja tietyt palvelut ja infrastruktuuri voivat olla hieman alkeellisempia kuin esimerkiksi kotimaassa. Matkailijoiden on myös otettava huomioon, että tietyt alueet voivat olla turvattomia ja parempi välttää niitä lasten kanssa matkustaessa.

Lasten kanssa matkustavien kannattaa myös huomioida terveysasiat. Matkailijoille suositellaan rokotuksia, kuten hepatiitti A- ja B-rokotuksia sekä keltakuumerokotuksia. On myös hyvä pitää huolta hygieniasta ja juoda vain pullotettua vettä.

Huomioi myös, että El Salvadorin ilmasto on trooppinen, joten on tärkeää suojata lapsia auringolta ja pitää heitä hyvin nesteytettynä. Varhainen aamu tai myöhäinen iltapäivä voi olla paras aika ulkona liikkumiselle, jolloin lämpötilat eivät ole niin korkeita.

Hintataso

El Salvadorin hintataso on yleisesti ottaen alhainen. Ruoka, majoitus ja kuljetukset ovat edullisia verrattuna moniin muihin matkakohteisiin. Pienissä ravintoloissa paikallinen ruoka maksaa yleensä vain muutaman dollarin, kun taas kansainvälisten ravintoloiden ruoat voivat olla hieman kalliimpia.

Majoituksen hinta vaihtelee huomattavasti riippuen siitä, millaisesta majoituksesta on kiinnostunut. Yksinkertaisista hostelleista ja guesthousetista voi saada edullisesti majoitusta, kun taas luksushotellit voivat olla kalliimpia.

Julkisen liikenteen käyttö on edullista, ja bussimatkojen hinnat ovat yleensä muutamasta sentistä muutamaan dollariin riippuen matkan pituudesta. Takseilla matkustaminen on myös suhteellisen edullista, mutta on hyvä pitää mielessä, että taksikuskit voivat joskus yrittää ylihintaista matkaa turisteilta.

Ostokset El Salvadorissa ovat myös melko edullisia, ja matkailijat voivat tehdä hyviä löytöjä erilaisista markkinoista ja kaupoista. On kuitenkin hyvä muistaa, että tinkiminen on odotettua, ja hinnat eivät välttämättä ole kiinteitä.