Malta

MALTA

Malta koostuu kahdeksasta saaresta joista kolme Malta, Comino ja Gozo ovat asuttuja. Se on monipuolinen matkakohde, jossa on hienoja rantoja, yöelämää ja nähtävyyksiä. Saarivaltio sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Sisiliasta, Afrikan ja Euroopan välissä. Maltalla on enemmän nähtävää ja koettavaa kuin monessa isommassa maassa. Maltan luoteisosassa sijaitsee yksi saaren parhaista hiekkarannoista, Golden Bay, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet vesiurheiluun. Siellä voi pulikoida turkoosissa meressä.

Valletta

Maltan pääkaupunki Valletta on muurien ympäröimä Unescon maailmanperintökohde. Se sijaitsee Maltan pääsaarella noin 8 kilometrin päässä Maltan kansainvälisestä lentokentästä. Asukkaita Maltalla on reilut 400000, joista noin 9000 asuu Valletassa. Kaupungissa ei ole eksymisen vaaraa, sillä sen kadut ovat värikkäitä, koska asuintalojen ovet ja erkkerit hohtavat purppuraisina, syvänsinisinä ja voimakkaan vihreänä.

Yksi Valletan ihastuttavimmista paikoista on Barrakan puutarha. Sieltä aukeavat hienot näköalat vastarannalla siintävään kolmeen kaupunkiin, Vittoriosaareen, Sengleaan ja Il-Kalkaraan. Sieltä pääsee myös hissillä Grand Harbouriin, joka on Välimeren risteilijöiden parkkipaikka.

Valletan tärkein ostoskatu on Republic street. Putiikkeja ja kauppakeskuksia kierrellessä voi kuvitella olevansa Lontoossa, sillä brittikaupat ovat hyvin edustettuja. Suurin Maltan ostoskeskuksista on Tigne Point, Sliemassa. Sen katon alta löytyy muotivaatteita, merkkikenkiä ja luksuslaukkuja.

Taiteesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Valletan kaupungissa sijaitsevaan Pyhän Johanneksen katedraaliin. Se on Johannes Kastajalle omistettu ritarikannan katedraali. Siellä on taidemaalari Caravaggien taideteos:Johannes Kastajan mestaus. Myös katedraali on omanlaisensa taideteos. Katedraalin lattiaa peittää pääkalloilla koristellut marmorilattiat. Pyhättö kimaltaa kuin joulukuusi, sillä kultaa on joka nurkassa. Kirkkorakennus edustaa vahvasti Maltalle tärkeää ritariperinnettä. Saariston asukkaat ovat erittäin ylpeitä Maltalla säilyneestä runsaasta vanhan ritariajan kulttuuriperinnöstä.

Caminon ja Gozon saaret

Caminon saari on suosittu auringonotto- ja uimapaikka. Siellä voi uida turkoosissa meressä. Pikkuruinen Caminon saari tunnetaan myös komeista kiviholveista ja luolastoista. Gozo on Maltan toiseksi suurin saari. Se sijaitsee kuuden kilometrin päässä Maltan saaresta luoteeseen. Saaren tunnetuin nähtävyys on Victorian linnoitus, jonka näköalapaikoilta pystyy näkemään koko saaren. Gozolla sijaitsee myös luonnonkivikaari, Azure Window eli sininen ikkuna. Se on Maltan kuvatuin maisema.

Mdinan keskiaikainen kaupunki

Maltan pääkaupunkina aikoinaan toiminut Mdina on keskiaikainen linnoituskaupunki, jossa on palatseja, kirkkoja sekä muita ikivanhoja rakennuksia. Pääkaupungin tavoin Mdinakin on linnoitettu, mutta läpimitaltaan vain 400 metriä. Kujat ovat vielä kapeampia kuin Valletassa, ja niitä samoillessa tuntuu kuin siirtyisi ajassa taaksepäin jollekin menneelle vuosisadalle.

Maltan megaliittitemppelit

Saaren etelärannalla Hagar Qimin ja Mnajdran megaliittitemppelit ovat yli 5000 vanhoja. Temppelien rakentamiseen on käytetty kalkkikiveä. Rakennelmia kutsutaan temppeleiksi, mutta niiden varsinaisesta käyttötarkoituksesta ei ole varmuutta.

Blue Grotto ja Dinglin jyrkänteet

Yksi monien Maltalle matkustavien suosikkikohde on Blue Grotto eli sininen luola kalkkikivikallioineen. Se sijaitsee megaliittitemppeleiden läheisyydessä. Toinen suosittu vierailupaikka on upeat Dinglin jyrkänteet. Nämä pystysuorat kalliojyrkänteet sijaitsevat Dinglin kaupungissa Maltasaaren länsirannikolla. Kalliot ovat Maltan korkein kohta 250 metriä merenpinnan yläpuolella.

Liikkuminen Maltalla

Maltan liikenne on vasemmanpuoleista ja todella ruuhkaista. Maltan kaupungissa liikkuminen on helppoa jalkaisin, sillä liikennettä on rajoitettu ja kaupunginosia on tehty kävelyalueiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *