Yleistä

Usbekistan sijaitsee Keski-Aasiassa ja se on yksi alueen suurimmista ja väkirikkaimmista maista. Maan pääkaupunki on Tashkent. Usbekistan on tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan, historiallisista kohteistaan ja rikkaasta kulttuuristaan.

Usbekistanin maisemaa hallitsevat kauniit aavikot, korkeat vuoret ja vehreät laaksot. Maan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Silkkitien varrella sijaitsevat kaupungit Samarkand, Bukhara ja Khiva. Nämä kaupungit ovat olleet tärkeitä kauppakeskuksia ja kulttuurikeskuksia vuosisatojen ajan.

Kiehtova historia, vieraanvarainen väestö ja monipuoliset nähtävyydet tekevät Usbekistanista mielenkiintoisen matkakohteen kaikenlaisille matkailijoille. Usbekistan on myös erinomainen kohde seikkailunhaluisille ja luontomatkailijoille, jotka voivat tutustua maan upeaan luontoon ja kansallispuistoihin.

Kuvaus

Usbekistan on maa, jonka historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Se on ollut osa Persiaa, Makedonian valtakuntaa, Arabien imperiumia, Mongolien valtakuntaa ja Neuvostoliittoa. Jokainen näistä vaikutteista näkyy edelleen maan arkkitehtuurissa, kulttuurissa ja ruokakulttuurissa.

Matkailijat voivat tutustua upeisiin moskeijoihin, medresohiin, mausoleihin ja linnoituksiin, jotka ovat peräisin eri aikakausilta ja valtakunnilta. Esimerkiksi Samarkandissa sijaitseva Registan-aukio on yksi alueen vaikuttavimmista nähtävyyksistä. Paitsi historian ja arkkitehtuurin ystäville, Usbekistan tarjoaa myös upeita ulkoilumahdollisuuksia, kuten vaellusretkiä vuoristossa ja ratsastusta aavikolla.

Paikallinen kulttuuri ja perinteet ovat myös nähtävissä ja koettavissa eri puolilla maata. Usbekistanissa on rikas kansantanssien, musiikin ja kädentaitojen perinne. Matkailijat voivat osallistua paikallisten festivaalien ja juhlien juhlintaan, tutustua perinteiseen käsityöhön ja maistella paikallisia herkkuja.

Historia

Usbekistanin alueella on asuttu jo pronssikaudella, mutta maan historia alkaa kun Persian valtakunta liitti sen osaksi valtakuntaansa 500-luvulta eaa. Myöhemmin alue tuli osaksi Makedonian Aleksanteri Suuren valtakuntaa, jonka jälkeen se joutui araabien ja seldžukkien valtaan.

Khiva, Bukhara ja Samarkand ovat kaikki erittäin vanhoja kaupunkeja, jotka olivat tärkeitä Silkkitien kauppapaikkoja ja kulttuurikeskuksia. Erityisesti Samarkand oli aikoinaan Timur Lenkin valtakunnan keskus ja kukoistava kaupunki. Timur Lenk oli roomalaisen imperiumin rinnalla suurin hallitsija, joka teki Samarkandista loisteliaan pääkaupungin.

Mongolien valloituksen myötä alueet joutuivat osaksi Mongolien valtakuntaa ja myöhemmin ne olivat osa Tšengis-kaaniin viittamaa valtakuntaa. Mongolien vallan aikakaudella alueen asukkaat käännytettiin islamiin, joten uskonto vahvistui alueella.

Vuonna 1924 alueesta tuli osa Neuvostoliittoa ja vasta sen hajoamisen jälkeen Usbekistan julistautui itsenäiseksi vuonna 1991.

Liikkuminen

Usbekistaniin matkustaminen on nykyään varsin helppoa. Pääkaupunkiin Tashkentiin on suoria lentoja useista suurkaupungeista ympäri maailman. Matkustajat voivat myös saapua maahan junalla tai maanteitse, esimerkiksi naapurimaasta Kazakstanista tai Tadžikistanista.

Usbekistanissa on hyvin kehittynyt julkinen liikenne, joka tarjoaa turvallisia ja edullisia vaihtoehtoja eri puolille maata matkustamiseen. Kaupungeissa on laaja bussi- ja taksiyhteyksien verkosto. Matkailijat voivat myös vuokrata auton tai taksin tutustuakseen maaseudun ja vuonojen upeisiin maisemiin.

Suosituimmat matkailukohteet, kuten Samarkand, Bukhara ja Khiva, ovat yleensä helposti saavutettavissa junalla tai bussilla. Paikallinen kuljetus on edullista, luotettavaa ja turvallista.

Ruoka ja juoma

Usbekistanin ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen. Paikalliset ruoat ovat usein mausteisia ja täynnä mausteita. Yksi Usbekistanin tunnetuimmista ruoista on plov, joka on mausteinen riisi-lammasruoka. Plov valmistetaan usein suurissa paistinpannuissa ja sitä syödään yleensä sosiaalisissa tapahtumissa ja juhlapäivinä.

Toinen suosittu ruokalaji on manty, höyrytetyt taikinanyytit, jotka on täytetty erilaisilla ainesosilla, kuten lihalla tai vihanneksilla. Manty on yksi kansallisruuista ja se tarjoillaan usein eri juhlapyhinä ja perhejuhlissa.

Keittoja ja lämpimiä salaatteja löytyy myös monipuolisesti Usbekistanin ruokakulttuurista. Esimerkiksi laghman on liha- tai vihanneskeitto, jossa on paksuja nuudeleita ja mausteista maku. Tässä keitossa on usein liha, vihannekset ja lientä tai lisäksi paksua jogurttia.

Usbekistan on myös tunnettu makeista herkuistaan, kuten halvasta, manteli- tai seesamijauheesta valmistetusta makeasta leivonnaisesta. Lisäksi tärkeitä osia paikallista ruokakulttuuria ovat tee, jota juodaan yleisesti ympäri päivää, ja Kvass, hiilihapollinen juoma, joka valmistetaan käyneestä ruisleivästä.

Lasten kanssa matkustaminen

Usbekistan on lapsiystävällinen matkakohde, jossa on paljon nähtävää ja tehtävää perheille. Useimmissa kaupungeissa on puistoja, leikkipaikkoja ja muita viihdealueita, joissa lapset voivat leikkiä ja pitää hauskaa.

Samarkand, Bukhara ja Khiva ovat erityisen mielenkiintoisia lapsille, koska niissä voi tutustua historiallisiin kohteisiin ja oppia samalla uutta. Lasten kanssa matkustavien kannattaa varata riittävästi aikaa rentoutumiseen ja omaan tahtiin liikkumiseen.

Vaikka paikallisissa ravintoloissa ei aina ole erityisiä lasten ruokalistoja, useimmissa paikoissa on tarjolla lasten annoksia tai pienempiä annoksia, jotka sopivat lapsille. Matkailijoiden kannattaa kuitenkin olla varovaisia vesijohtoveden suhteen ja antaa lapsille vain pullotettua vettä.

On myös hyvä huomioida, että Usbekistanissa voi olla hyvin kuuma ja aurinko voi olla polttava, etenkin kesällä. Lasten kanssa matkustavien tulisi varmistaa, että lapset ovat hyvin suojattuja auringolta, juovat tarpeeksi vettä ja pitävät riittävää lepoa.

Hintataso

Usbekistanissa hintataso on yleisesti ottaen edullinen verrattuna moniin muihin matkakohteisiin. Perusasiat, kuten ruoka, majoitus ja julkinen liikenne, ovat yleisesti ottaen halpoja. Esimerkiksi ravintolassa syöminen voi maksaa muutaman dollarin per henkilö, kun taas laadukkaammilla ravintoloilla voi olla hieman korkeammat hinnat.

Hotellit vaihtelevat hintojen suhteen, mutta yleensä löytyy edullisia vaihtoehtoja budjettimatkailijoille. Myös taksin ja julkisen liikenteen hinnat ovat edullisia.

Matkailijoiden kannattaa varautua käteisellä, sillä korttimaksaminen ei välttämättä ole kaikkialla mahdollista. On myös hyvä huomata, että monissa pienissä liikkeissä ja ravintoloissa ei hyväksytä ulkomaisia valuuttoja, joten on suositeltavaa vaihtaa paikallista valuuttaa ennen matkaa tai saapumisen yhteydessä.

Usbekistan Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Usbekistan UKK

Usbekistan UKK lista

Kysymys Vastaus
Mikä on Usbekistanin pääkaupunki? Tashkent
Mitä kieltä puhutaan Usbekistanissa? Uzbekki
Mitä valuuttaa käytetään Usbekistanissa? Usbekistanin som
Tarvitseeko Suomen kansalainen viisumin matkustaessaan Usbekistaniin? Kyllä, viisumi tarvitaan
Mitä uskontoja Usbekistanissa harjoitetaan? Pääosin islaminuskoa
Onko matkustaminen turvallista Usbekistanissa? Kyllä, turvallisuustilanne on yleensä hyvä
Missä vuoristossa sijaitsee Usbekistanin korkein huippu? Alay-vuoristo
Mikä on Usbekistanin kansallisruoka? Plov (pilahvi)
Mitä suosittuja nähtävyyksiä Usbekistanissa kannattaa vierailla? Esimerkiksi Samarkandin, Buharan ja Khivin historialliset kaupungit
Kuinka paljon aikaa kannattaa varata matkaan Usbekistaniin? Riippuu matkan tarkoituksesta, mutta vähintään 1-2 viikkoa
Mikä on Usbekistanin kansallisjuoma? Teja
Mitä vuodenaikaa suositellaan matkailijoille Usbekistaniin? Kevät ja syksy ovat yleensä miellyttävimpiä aikoja välttääkseen kuuman kesän ja kylmän talven
Mikä on Usbekistanin lipun väri ja millä symbolilla se on koristeltu? Usbekistanin lippu on sinisellä pohjalla ja siinä on halkaisijaltaan pienempi keltainen, valkoisella ympyrällä keskellä
Minkälaisia ​​ostoksia kannattaa tehdä Usbekistanista? Käsityöt, kuten matot, koristeelliset astiat ja vaatteet
Mitä kieltä matkailijoiden kannattaa osata Usbekistanissa? Paikallisen kielen, uzbekin, lisäksi englanti voi olla hyödyllistä turismialueilla
Mitä urheilulajia Usbekistan tunnetaan? Nyrkkeilyä ja painia
Mikä on Usbekistanin suurin järvi? Araljärvi
Tarvitaanko Usbekistanissa matkustamiseen rokotuksia? Jotkut rokotukset, kuten hepatiitti A ja B, voi olla tarpeen suosituksena ennen matkaa
Millainen on Usbekistanin ilmasto? Yleisesti ottaen kuiva ja mannermainen ilmasto, mutta vaihtelee alueittain
Kuinka paljon rahaa kannattaa varata matkalle Usbekistaniin? Riippuu matkan kestosta ja budjetista, mutta noin 50-100 euroa päivässä voi olla hyvä lähtökohta