Yleistä

Barbados on pieni Karibian saarivaltio, joka sijaitsee itäisellä Karibianmerellä. Se on osa pieniä Antillien saariryhmää ja sijaitsee noin 160 kilometriä koilliseen Trinidadista ja Tobagosta. Saaren pääkaupunki on Bridgetown.

Barbados on tunnettu upeista valkoisista hiekkarannoistaan, kristallinkirkkaasta merestä ja miellyttävästä ilmastostaan ympäri vuoden. Saarella vallitsee trooppinen ilmasto, jossa lämpötila pysyttelee +20 asteen tuntumassa talvellakin. Barbadosilla on myös monipuolinen luonto, josta voi nauttia esimerkiksi kävelyretkillä saaren ylämailla tai snorklaamalla koralliriutoilla.

Barbadosilla puhutaan englantia, ja se onkin suosittu kohde etenkin brittiläisille matkailijoille. Saarelta löytyy myös hyvä infrastruktuuri, ja turistipalvelut ovat korkeatasoisia. Barbados on myös tunnettu hyvästä turvallisuudestaan, mikä tekee siitä houkuttelevan kohteen myös perhematkailijoille.

Kuvaus

Barbados on monipuolinen matkakohde, jossa yhdistyvät upeat rannat, rikas kulttuuriperintö ja kiinnostava historia. Saarella voi rentoutua upeilla hiekkarannoilla, kuten Carlisle Baylla, joka on myös suosittu snorklauspaikka. Rantojen lisäksi Barbados tarjoaa kuitenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Saaren pääkaupunki Bridgetown on kuin aikamatka menneisyyteen, ja sen historiallinen keskusta on UNESCOn maailmanperintökohde. Siellä kannattaa vierailla esimerkiksi Parliament Squarella, jossa sijaitsee Vanha parlamenttirakennus ja Täydellinen tuomioistuin. Saaren etelä- ja länsirannikot ovat täynnä lukuisia historiallisia plantaaseja ja kartanoita, jotka ovat avoimia vierailijoille.

Barbadosin kulttuuriin kuuluu olennaisesti musiikki ja tanssi. Saarella järjestetään paljon festivaaleja ympäri vuoden, ja Calypso-musiikki on saanut alkunsa Barbadosilta. Siellä kannattaa ehdottomasti tutustua paikalliseen musiikkiin ja tanssiin, kuten Socaan ja Reggaeen.

Historia

Barbados on historiansa aikana vaihtanut omistajaa useita kertoja. Saari oli alun perin asuttu karib-intiaanien toimesta, mutta eurooppalaisten saapuessa alueelle 1500-luvulla intiaanien määrä pikkuhiljaa väheni.

Ensimmäiset eurooppalaiset saaren valloittajat olivat portugalilaiset, mutta he jättivät saaren pian tyhjäksi. Seuraavaksi Barbadosin valtasivat britit vuonna 1627, jolloin saarelle perustettiin ensimmäinen pysyvä siirtokunta. Saaren englantilaiset omistajat rakensivat upeita kartanoita ja plantaaseja, joilla tuotettiin sokeriruokoa ja tupakkaa.

Sokerituotanto teki Barbadosista rikkaan saaren, mutta samalla se toi saarelle myös suuren joukon afrikkalaisia orjia. Orjuus oli saarella laajasti käytössä aina 1800-luvun loppuun saakka. Vuonna 1834 orjuus lopetettiin Brittiläisessä imperiumissa, ja orjat saivat vapauden. Tänä päivänä Barbados on itsenäinen valtio, joka kuuluu Brittiläiseen yhteisöön.

Liikkuminen

Barbadoksella on hyvät liikenneyhteydet ja monipuoliset liikkumisvaihtoehdot. Saarelta löytyy useita vuokraamopalveluita, jotka tarjoavat esimerkiksi autoja, skoottereita ja polkupyöriä. Taksit ovat myös hyvä vaihtoehto liikkumiseen, ja niitä löytyy yleisesti saaren suurimmilta alueilta.

Julkinen liikenne Barbadosilla toimii pääosin bussiverkoston varassa. Bussit ovat edullinen ja helppo tapa matkustaa saaren eri osien välillä. Bussit liikennöivät säännöllisesti useilla reiteillä, ja ne ovat yleensä hyvin varusteltuja ja ilmastoituja.

Liikkuminen saarelta toiselle on myös helppoa. Barbadosilla on lauttayhteys moniin lähisaariin, kuten Saint Luciaan ja Saint Vincentiin. Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee saaren eteläosassa, ja sinne lennetään päivittäin useista eri kohteista ympäri maailmaa.

Ruoka ja juoma

Barbadosin ruokakulttuuri on sekoitus afrikkalaista, englantilaista ja intialaista keittiötä. Saaren ravintoloista löytyy vaihtoehtoja niin perinteisistä karibialaisista ruoista kuin kansainvälisistä herkuista.

Barbadosilta kannattaa maistaa ehdottomasti tuoretta kalaa ja äyriäisiä, joita saaren vesistöistä pyydetään päivittäin. Tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi grilled fish (grillattu kala) ja cou-cou, joka on maissigraavipuuro simppelinä versiona. Mausteisen chow meinin ystäville saadaan myös herkullisia noodle-ruokia sekä curauksia, joissa on tulisempaa potkua kuin perusannoksissa. Paikallinen erikoisuus on myös flying fish -tortilla, jota voi syödä monissa paikallisissa ravintoloissa.

Barbadosilla kannattaa myös maistaa paikallista rommia ja eksklusiivisia cocktaileja, kuten Rum Punch tai Mauby. Juomia voi nauttia saaren monissa baareissa ja ravintoloissa tai vaikkapa rannalla auringonlaskun aikaan.

Lasten kanssa matkustaminen

Barbados on mainio matkakohde myös perheille. Saaren hienot hiekkarannat ja turkoosi meri houkuttelevat lapsiperheitä rentoutumaan ja nauttimaan auringosta ja uimisesta. Monet hotellit tarjoavat myös erilaisia aktiviteetteja lapsille, kuten lasten kerhoja ja vesiliikuntamahdollisuuksia.

Barbadosin eläintarha, Welchman Hall Gully, on ehdoton vierailukohde perheille. Siellä voi tutustua saaren eksoottiseen eläimistöön ja viettää päivän ympäristössä, joka on trooppiset metsät ja luolat.
Saarelta löytyy myös Funland-puisto, joka tarjoaa monenlaisia huvipuistolaitteita ja pelihalleja perheen pienemmille jäsenille. Päiviä voi myös viettää rannalla, jossa voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, kuten melontaa tai surffausta.

Hintataso

Barbadosin hintataso on yleisesti hieman suurempi kuin monissa muissa Karibian saarilla, mutta se on silti kohtuullinen verrattuna esimerkiksi eurooppalaisiin kohteisiin. Ravintoloissa ja hotelleissa hinnat ovat yleensä korkeammat kuin paikallisissa kojuissa ja baareissa.

Ruoan hintataso vaihtelee paljon riippuen siitä, missä sitä nauttii. Paikallisissa ruokakojuissa ja ravintoloissa voi saada edullisia aterioita, kun taas kansainvälisissä ravintoloissa hinnat ovat yleensä korkeammat. Keskimäärin voi kuitenkin sanoa, että ruoka on Barbadosilla edullista.

Palvelumaksut ovat yleisiä ravintoloissa, ja niihin lisätään usein myös verot. Juomarahoja kannattaa myös antaa, sillä se on Barbadosilla yleistä.

Barbados Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Barbados? Barbados on saarivaltio Karibianmerellä.
Mikä on Barbadosin pääkaupunki? Pääkaupunki on Bridgetown.
Missä Barbados sijaitsee? Barbados sijaitsee Karibianmerellä Pohjois-Amerikan itärannikolla.
Mitä kieliä puhutaan Barbadosilla? Virallinen kieli on englanti, mutta paikallinen murteella, bajanilla, on myös yleistä.
Mitä valuuttaa käytetään Barbadosilla? Barbadosissa käytetään Bajan dollaria (BBD).
Milloin on paras aika matkustaa Barbadosille? Paras aika matkustaa Barbadosille on joulukuusta huhtikuuhun, jolloin sää on kuivempi.
Tarvitaanko viisumi matkustaessa Barbadosille? Useimmat maat voivat matkustaa Barbadosille viisumitta 90 päivän ajan.
Tarvitaanko rokotuksia matkustaessa Barbadosille? Ei yleensä, mutta tarkista ajantasaiset rokotusvaatimukset ennen matkaa.
Kuinka kauan lentomatka Barbadosille kestää? Riippuen lähtöpaikasta, lentomatka Barbadosille kestää yleensä noin 8-10 tuntia.
Mitä aktiviteetteja Barbadosilla voi harrastaa? Barbadosilla voi nauttia esimerkiksi rannoista, sukeltamisesta, purjelautailusta, veneretkistä ja golfista.
Onko Barbados turvallinen matkakohde? Barbados on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta tavanomaiset varotoimet on silti hyvä pitää mielessä.
Kuinka paljon matkabudjettiin tulisi varata Barbadosilla? Barbadosilla ruoan, majoituksen ja aktiviteettien hintataso on korkeampi kuin monissa muissa Karibian kohteissa. Matkabudjetti riippuu omista tarpeista, mutta suuntaa-antava budjetti voisi olla noin 100-150 dollaria per päivä.
Tarvitaanko Barbadosilla autonvuokrausta? Riippuu omista suunnitelmista. Julkisen liikenteen verkko on hyvin kehitetty, mutta autonvuokraus voi helpottaa liikkumista ja saaren tutkimista.
Mitä paikallista ruokaa kannattaa maistaa Barbadosilla? Barbadosilla kannattaa maistaa esimerkiksi Flying Fish -paistosta, Cou Coua (paikallista maissipuuroa) ja rotia (paikallista leipää).
Mitä tuliaisia kannattaa ostaa Barbadosilta? Barbadosilta voi ostaa tuliaisiksi esimerkiksi rommia, mausteita, koruja ja paikallisia käsitöitä.
Mitä tapoja Barbadosissa tulisi kunnioittaa? Barbadosilla tulisi kunnioittaa paikallista kulttuuria, pukeutumiskoodia ja tapoja. Etenkin uskonnollisissa paikoissa tulisi olla sopivasti pukeutunut ja ottaa huomioon hiljaisuuden säilyttäminen.
Mitä parhaita rantoja Barbadosilla kannattaa vierailla? Barbadosilla kannattaa vierailla esimerkiksi Crane Beachilla, Mullins Beachilla ja Bathsheba Beachilla.
Voiko Barbadosilla maksaa luottokortilla? Kyllä, useimmissa paikoissa Barbadosilla voi maksaa luottokortilla.
Kuinka paljon juomarahaa tulisi antaa Barbadosilla? Barbadosilla juomarahaa ei yleensä sisälly laskuun, joten sopiva juomaraha on noin 10-15% ravintolan laskun loppusummasta.
Millaisia festivaaleja Barbadosilla järjestetään? Barbadosilla järjestetään useita festivaaleja, kuten Crop Over -karnevaali, Oistins Fish Festival ja Holetown Festival.