Tšekki

Yleistä

Tšekki, viralliselta nimeltään Tšekin tasavalta, sijaitsee Keski-Euroopassa. Se rajoittuu naapurimaihinsa Saksaan, Itävaltaan, Slovakiaan ja Puolaan. Tšekki on tunnettu kauniista historiallisista kaupungeistaan, kulttuuristaan ja upeasta luonnostaan. Pääkaupunki Praha on yksi Euroopan suosituimmista matkakohteista, mutta maassa on paljon nähtävää myös sen ulkopuolella.

Tšekki on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa paljon tekemistä ja nähtävää erilaisista mielenkiinnon kohteista kiinnostuneille matkailijoille. Matkustajat voivat tutustua upeisiin linnoihin ja linnoituksiin, vierailla historiallisissa kaupungeissa, tutustua taide- ja kulttuurikohteisiin, rentoutua luonnonkauniissa maisemissa ja nauttia paikallisesta oluesta ja ruuasta.

Kuvaus

Tšekissä yhdistyvät upea arkkitehtuuri, rikas kulttuuriperintö ja henkeäsalpaavat maisemat. Maan kaupungit, kuten Praha, Plzeň ja Český Krumlov, tarjoavat upeita nähtävyyksiä, kuten linnoja, kirkkoja, aukioita ja vanhoja kaupunginosia. Prahaa pidetään usein yhtenä kauneimmista kaupungeista maailmassa sen goottilaisten ja barokkityylisten rakennusten ansiosta.

Tšekin maaseutu on myös täynnä nähtävää. Ceský Rajin kansallispuisto, Böhmin Sveitsin kansallispuisto ja Jizerské vuoristo tarjoavat upeita vaellusreittejä ja luonnonkauniita maisemia. Tšekin alueelta löytyy myös useita luolia ja rotkoja, jotka houkuttelevat tutkimaan luonnon ihmeitä.

Kulttuuri on tärkeä osa tšekkiläistä elämää, ja maassa on monta taidemuseota, historiallista museota ja teatteria. Tšekkiläinen olutkulttuuri on myös merkittävä osa maan identiteettiä, ja paikallinen olut on erittäin suosittua. Maasta löytyy useita panimoita, jotka tarjoavat opastettuja kierroksia ja maistatuksia oluen ystäville.

Historia

Tšekin historia juontaa juurensa aina 9. vuosisadalle saakka. Alueella asui aluksi slaavilaisia heimoja, ja myöhemmin alue joutui osaksi Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa. Keskiajalla Tšekki oli Kultaisen prahalaisen valtakunnan kehto ja Přemyslides-suvun hallitsema kuningaskunta. Kuningas Karel IV:n aika 1300-luvulla oli erityisen merkittävä, sillä hän teki Prahasta yhden Euroopan tärkeimmistä kaupungeista ja perusti Prahan yliopiston.

Myöhemmin Tšekin historiaan vaikuttivat Habsburgien hallitsema Itävalta-Unkari, natsi-Saksan miehitys toisen maailmansodan aikana ja kommunistinen hallinto. Kommunismi päättyi vuonna 1989 samett

Tšekki Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Tšekki – UKK lista

Kysymys Vastaus
Mikä on Tšekki? Tšekki on Keski-Euroopassa sijaitseva valtio.
Mitä kieltä Tšekissä puhutaan? Tšekkiä.
Mitä Tšekissä kannattaa nähdä? Prahan kaupunki, Kultainen katu, Karlštejn-linna, Karlovy Varyn kylpyläkaupunki, Brnon kaupunki jne.
Onko Tšekissä turvallista matkustaa? Kyllä, Tšekki on yleisesti ottaen turvallinen matkailukohde.
Tarvitaanko Tšekkiin viisumia? Riippuu matkustajan kansallisuudesta. Suomalaiset eivät tarvitse viisumia lyhytaikaiseen matkustamiseen Tšekkiin.
Millainen on Tšekin ilmasto? Tšekissä on lauhkea ilmasto. Talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä.
Mitä Tšekissä kannattaa maistaa? Kuuluisia tšekkiläisiä ruokia ovat esimerkiksi gulassikeitto, svíčková na smetaně, trdelník-leivonnainen ja erilaiset oluet.
Miten pääsee Tšekkiin? Tšekkiin pääsee lentäen, junalla, bussilla tai autolla.
Mikä on Tšekin rahayksikkö? Tšekin rahayksikkö on koruna.
Onko Tšekissä paljon turisteja? Kyllä, Tšekki on suosittu matkailukohde ja siellä käy paljon turisteja vuosittain.
Onko Tšekissä hyvä julkinen liikenne? Kyllä, Tšekissä on hyvin kehittynyt julkinen liikenneverkosto, johon kuuluu junia, busseja ja raitiovaunuja.
Tarvitaanko Tšekissä sähköadapteria? Tšekissä käytetään samanlaista pistoketta ja sähköjännitettä kuin Euroopan unionissa yleisesti.
Millainen on Tšekin aikaero Suomeen verrattuna? Tšekissä on käytössä Keski-Euroopan aika, joka on UTC+1. Kesällä siirrytään UTC+2 aikaan.
Mitä matkamuistoja Tšekissä voi ostaa? Tšekistä voi ostaa esimerkiksi tšekkiläistä käsityötä, lasiesineitä, koruja ja tšekkiläistä olutta.
Mitä Tšekissä voi tehdä talvella? Tšekissä voi harrastaa erilaisia talviurheilulajeja kuten hiihtoa ja lumilautailua.
Missä Tšekin pääkaupunki sijaitsee? Tšekin pääkaupunki Praha sijaitsee maan keskiosassa Vltava-joen varrella.
Tarvitaanko Tšekissä rokotuksia matkustettaessa? Tarvittavat rokotukset riippuvat matkailijan terveydentilasta ja matkustuskohteista. Tšekkiin matkustettaessa ei yleensä vaadita erityisiä rokotuksia.
Onko Tšekki tunnettu kulttuuristaan? Kyllä, Tšekki on tunnettu monista kulttuurisista saavutuksistaan, kuten maailmankuuluista tšekkiläisistä säveltäjistä, kirjailijoista ja taiteilijoista.
Mitä Tšekissä voi tehdä kesällä? Tšekissä voi nauttia kauniista luonnosta, vierailla historiallisissa kaupungeissa, kylpyläkaupungeissa ja nauttia ulkoilusta.
Kuinka pitkä on matka Suomesta Tšekkiin? Matkustustapa ja lähtöpaikka vaikuttavat matkan pituuteen, mutta lennettäessä matka kestää noin 2-3 tuntia.