Yleistä

Angola sijaitsee Etelä-Afrikan länsiosassa ja on Afrikan seitsemänneksi suurin maa. Sen pääkaupunki on Luanda. Angola on tunnettu upeista maisemistaan, rikkaasta kulttuuriperinnöstään ja kauniista rannoistaan. Maassa on myös runsaasti kansallispuistoja, joissa voi ihastella eksoottista eläimistöä, kuten norsuja, leijonia ja kirahveja.

Angolan ilmasto vaihtelee alueittain, mutta yleisesti ottaen maassa vallitsee tropiikinomainen ilmasto. Lämpötilat voivat nousta kesäisin jopa yli 35 asteeseen, ja talvet ovat leutoja.

Vaikka Angola on ollut aiemmin pitkään sisällissodan runtelema maa, se on nykyisin jälleenrahoittunut ja turismi on alkanut kukoistaa. Angola on kiehtova matkakohde niin luonnonkauneutensa kuin rikkaan kulttuurinsa vuoksi.

Kuvaus

Angola tarjoaa matkailijoilleen upeita rantoja, historiallisia nähtävyyksiä ja monipuolista luontoa. Maan pääkaupunki Luanda on vilkas ja moderneja palveluita tarjoava kaupunki, jossa on muun muassa laadukkaita ravintoloita ja ostoskeskuksia.

Rannikolle levittäytyy trooppinen Benguelanlahden rannikko, joka houkuttelee auringonpalvojia ja surffareita. Kaunis pikkukylä Lobito on suosittu kohde, jossa voi nauttia kauniista hiekkarannoista ja hyvistä vesilajeista. Lobitossa kannattaa myös tutustua alueen rikkaaseen kulttuuriperintöön ja vierailla paikallisilla markkinoilla.

Angolan sisäosasta löytyy upeita kansallispuistoja, kuten Bicuaran kansallispuisto, jossa voi ihastella paikallista eläimistöä ja upeaa luontoa. Maan pohjoisosassa sijaitsee myös Pedras Negras de Pungo Andongo, joka on kivimuurien reunustama alue, jossa voi ihailla kaunista maisemaa.

Angola tarjoaa matkailijoilleen myös mahdollisuuden tutustua sen mielenkiintoiseen historiaan ja kulttuuriin. Maasta löytyy useita historiallisia nähtävyyksiä, kuten São Miguelin linnake, joka on rakennettu 1500-luvulla. Luoteis-Angolasta löytyy myös Coba Cabanan linnake, joka on peräisin vuodelta 1655 ja tarjoaa upean näköalan alueelle.

Historia

Angolan historia juontaa juurensa jo ennen kolonialismin aikaa. Alueella asuvat kansat rakensivat menestyksekkäitä valtioita ja harjoittivat kauppaa muun maailman kanssa. 1400-luvulla portugalilaiset valloittivat alueen ja tekivät siitä siirtomaansa.

Portugalilainen siirtomaahallinto kesti aina vuoteen 1975 asti, jolloin Angola julistautui itsenäiseksi. Kuitenkin vuosi itsenäistymisen jälkeen alkoi pitkä ja verinen sisällissota, joka kesti aina vuoteen 2002 asti. Sisällissodan seurauksena suuri osa maan infrastruktuurista tuhoutui ja talous romahti.

Nykyisin Angola on jälleenrakentunut ja kehittynyt maa, joka on keskittynyt talouden diversifiointiin ja turismin edistämiseen. Maa on rikas luonnonvaroistaan, kuten öljystä ja timanteista, ja pyrkii hyödyntämään niitä kestävällä tavalla.

Liikkuminen

Angolaan matkustaminen on helppoa, sillä useat suuret lentoyhtiöt tarjoavat lentoja maan pääkaupunkiin Luandaan. Matkustaminen maan sisällä onnistuu parhaiten omalla autolla tai takseilla. Vaikka Angolan teiden kunto vaihtelee alueittain, pääteiden verkosto on suhteellisen hyvä.

Luandassa on myös joukkoliikennettä, joka koostuu minibusseista ja taksibusseista. Taksilla matkustaminen on edullista, mutta on tärkeää neuvotella hinta etukäteen. Matkat kaupunkien välillä voivat olla pitkiä, joten kannattaa varata riittävästi aikaa matkustamiseen.

Angolassa on myös mahdollista matkustaa junalla, mutta rautatieliikenne on rajoitettua. junayhteydet eivät tavoita kaikkia alueita, joten junalla matkustamiseen on hyvä varautua etukäteen.

Ruoka ja juoma

Angolalainen ruoka perustuu vahvasti meren antimille ja tuoreille kasviksille. Yksi tunnetuimmista angolalaisista ruuista on calulu, joka on vihannesten ja kalamehun valmistama keitto. Calulussa käytetään yleensä palmu- tai kookosöljyä, jotka antavat sille ominaisen maun.

Toinen suosittu ruoka on muamba, joka on maapähkinäkastikkeella maustettu lintu- tai liharuoka. Muamban kanssa tarjoillaan yleensä maniokkia tai riisiä. Myös grillattu kala ja merenelävät ovat suosittuja ruokia Angolassa.

Angolassa kannattaa myös maistaa paikallisia hedelmiä, kuten mangooja, avokadoja ja passionhedelmiä. Juomista tyypillisimpiä ovat kahvi ja paikalliset oluet.

Lasten kanssa matkustaminen

Angola on kaunis ja monipuolinen matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa. Maasta löytyy paljon tekemistä ja nähtävää koko perheelle. Rannat tarjoavat upeita mahdollisuuksia auringonlaskujen ja rantaleikkien nauttimiseen. Kansallispuistot taas tarjoavat mahdollisuuden tutustua jännittävään eläimistöön.

Luandassa on myös useita aktiviteetteja, kuten vesipuistoja, eläintarhoja ja museoita, jotka viihdyttävät lapsia. Lisäksi Angolan kulttuurin ja historian tutustuminen voi olla opettavaista ja mielenkiintoista koko perheelle.

On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon lasten tarpeet matkustaessa. Muista varata riittävästi aikaa matkustamiseen ja levähtää tarpeeksi. Ota mukaan myös riittävästi eväitä ja juotavaa, varsinkin jos matkailee alueilla, joissa ravintolatarjonta on rajoitettua.

Hintataso

Angolan hintataso vaihtelee alueittain, mutta yleisesti ottaen se on korkea. Suurissa kaupungeissa, kuten Luandassa, hinnat voivat olla verrattavissa länsimaisiin hintoihin. Esimerkiksi ravintoloissa ruoka ja juoma maksavat usein enemmän kuin useissa länsimaissa.

Majoituksen hinta vaihtelee huomattavasti riippuen luokasta ja sijainnista. Luksushotellit ovat yleensä kalliimpia, kun taas edullisen majoituksen voi saada kohtuuhintaan.

Vaikka hintataso voi olla korkea, on mahdollista matkustaa Angolassa myös pienemmällä budjetilla. Edullinen majoitus ja paikallisten ravintoloiden suosiminen voi auttaa säästämään rahaa. On myös tärkeää ottaa huomioon, että kaikkialla ei välttämättä ole pankkiautomaatteja tai ne voivat olla harvassa, joten käteisen varaaminen on suositeltavaa.

Angola Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Angolan pääkaupunki? Luanda
2. Mikä on Angolan virallinen kieli? Portugali
3. Mikä on Angolan valuutta? Angolan kwanza
4. Mikä on Angolan maantieteellinen sijainti? Angola sijaitsee Lounais-Afrikassa Atlantin valtameren rannalla.
5. Mikä on Angolan väkiluku? Noin 31 miljoonaa
6. Mikä on Angolan tärkein elinkeino? Öljyn tuotanto ja vienti
7. Mikä on Angolan ilmasto? Trooppinen ilmasto, kuuma ja kostea
8. Mitkä ovat Angolan naapurimaat? Kongo, Sambia, Namibia ja Namibia
9. Mikä on Angolan kansalliseläin? Pimbwe
10. Onko Angola turvallinen matkakohde? Angolassa on edelleen turvallisuusriskejä, erityisesti tiettyillä alueilla
11. Onko Angolaan pakko hankkia viisumi? Kyllä, useimpien maiden kansalaiset tarvitsevat viisumin Angolaan matkustaessaan
12. Mihin aikaan vuodesta on parasta matkustaa Angolaan? Paras aika matkustaa Angolaan on kuivana kautena, toukokuusta syyskuuhun.
13. Onko Angola hyvä kohde luontomatkailulle? Kyllä, Angola tarjoaa upeita luontokohteita, kuten kansallispuistoja ja rantoja.
14. Onko Angolaan suositeltavaa ottaa matkavakuutus? Kyllä, matkavakuutus on suositeltavaa ottaa kaikille matkoille Angolaan.
15. Paljonko yleensä annetaan tippiä Angolassa? Angolassa ei yleisesti anneta tippiä, mutta ravintoloissa voi jättää noin 10% laskun loppusummasta.
16. Sujuuko englannilla Angolassa? Englanti ei ole laajalti puhuttu kieli Angolassa, mutta hotelleissa ja turistikohteissa englantia ymmärretään yleisesti.
17. Mitkä ovat Angolan perinteisiä ruokia? Jotkut perinteiset ruokia Angolassa ovat muamba (kana- tai kalapata), funje (maissipuuro) ja calulu (katkarapu- tai kalakastike).
18. Onko Angolassa hyvä julkinen liikenne? Julkinen liikenne Angolassa on rajallista, ja taksit ovat yleinen tapa liikkua.
19. Mikä on Angolan kansallinen juhlapäivä? Angolan kansallinen juhlapäivä on itsenäisyyspäivä, joka vietetään 11. marraskuuta.
20. Mitä matkamuistoja kannattaa ostaa Angolasta? Angolasta kannattaa ostaa esimerkiksi käsitöitä, kuten koruja ja tekstiilejä, sekä kahvia ja muita paikallisia herkkuja.